Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 17. ledna 2018

Obsah lepku v potravinách, tabulka. Bezlepkové mouky, škrob a diabetes.

Aktualizace 4.2. 2018

OBSAH LEPKU V POTRAVINÁCH, TABULKA

Obsah lepku v obilninách, mouce a jiných potravinách z roku 2014; první polovinu tabulky jsem přeložila z webu, který je pod záštitou německého ministerstva zemědělství a druhá část je převážně z české databáze, která se každým dnem rozšiřuje (a částečně i odtud).

Typy mouk jsem se snažila převést na česká označení podle těchto zdrojů (1, 2, 3, 4). 

POZOR: některé výrobky vykazují značné VÝKYVY, co se týče lepku a záleží nejen na velikosti balení, ale i roku výroby!

Pro snadnější orientaci v tabulce použijte zkratku CTRL plus F (současný stisk těchto dvou kláves) a vepište do okénka hledané slovo.

https://pixabay.com/cs/p%C5%99%C3%ADroda-m%C3%A1k-kv%C4%9Bt-%C4%8Derven%C3%A1-2498265/


Druh potraviny
Obsah lepku (střední hodnota)
mg/100 g potraviny
Špaldová mouka typ 630 hladká
10 300
ŠPALDA (celé zrno)
9 894
Špaldová mouka celozrnná
9 460
Pšeničná mouka typ 812 - mouka chlebová hladká světlá
9 420
Houska světlá (rohlík)
9 183
Vaječné těstoviny v suchém stavu
9 040
Grünkern - zelené zrno mouka (mouka ze zelené špaldy), celozrnná
8 975
Pšeničná mouka typ 1050 - pšeničná mouka chlebová hladká tmavá
8 740
Pšeničná krupice
8 680
Pšeničná mouka typ  405 - mouka hladká výběrová (odstraněn klíček a obal neboli otruba; je nejsvětlejší)
8 660
Pšeničná mouka celozrnná
8 300
PŠENICE (celé zrno)
7 700
Pšeničná mouka typ 550 - mouka polohrubá světlá
7 520
GRÜNKERN (zelená špalda), celé zrno
7 100
Toastový pšeničný chleba
6 900
Pšeničný celozrnný chleba
6 500
Chleba z pšeničné mouky („bílý chleba“, to by mělo snad odpovídat chlebu v ČR)
5 780
Ovesné vločky
5 660
JEČMEN (celé zrno zbavené pluch)
5 624
Ovesná mouka celozrnná
5 600
Máslové sušenky
5 240
Ovesná krupice
4 850
Ječné kroupy
4 700
Pšeničné otruby
4 660
OVES (celé zrno zbavené pluch) Pozn.: bezpluchý oves je jiná odrůda!
4 557
Vaječné těstoviny vařené, scezené
4 300
Pšenično-žitný chleba
3 840
Knäckebrot
3 600
Žitná mouka typ 1150 - hladká žitná mouka
3 483
Žitný šrot celozrnný
3 450
Žitná mouka typ 1370 - žitná chlebová mouka
3 300
Žitno-pšeničný chleba
3 300
Žitná mouka typ 815 - světlá chlebová mouka na žitný chleba, používá se zřídka na jihu Německa
3 200
Žitná mouka typ 997 - používá se k pečení chleba, který je směsí pšeničné a žitné mouky
3 180
ŽITO (celé zrno)
3 117
Piškotový korpus
2 160
Žitný celozrnný chléb
1 580
Žitný chleba
1 200
Bílé pšeničné pivo („Weißbier / Weizenbier“)
274
Pšeničné pivo (pozn.: evidentně je zde chyba v jednotkách a jde o mg/100 ml)
10 - 41,2
Černé pivo
9 - 15
Ležáky (pozn. evidentně chyba v jednotkách a jde o mg/100 ml)
3 - 8,7
  Ovesné vločky Albert  5,034
Plné pivo tmavé („Vollbier“)
4,6
Slepičí bujon Maggi
4,5
  Ovesné vločky Penam (Bílý mlýn Kepka)  3, 875
Sladový nápoj
3,4
Nealkoholické pivo výčepní
3,2
Plné pivo světlé
2,7
Hellmann´s Majonéza Yofresh, 225 ml (o rok později, tj. 2012, měla jen 0,5 mg/100 mg, ale je otázka, zda se na to dá spolehnout, proto ponechávám raději vyšší hodnotu)
2,29
  Jemné ovesné celozrnné vločky Lidl (Haferflocken aus dem volen Korn zart)  2,277
Hellmann´s Napoli, 490 g
2,13
Hellmann´s Tatarská omáčka, 100 ml
2,06
----- HRANICE BEZLEPKOVOSTI -----

Bernard - bezlepkový ležák (viz také zde)
2
Hellmann´s Kečup extra ostrý, 490 g (jiné druhy kečupů od této firmy, např. Jemný, mají nižší obsah lepku)
2
Hellmann´s Dressing Francouzský, 235 ml
1,750
Hellmann´s Gurmánská hořčice, 440 g
1,750
Cornflakes Bonavita
1,747
Instantní droždí  Saf-instant  (dávka lepku je 3krát vyšší oproti JINÝM „neinstantním“ kvasnicím; definici bezlepkové potraviny ale splňiuje)
1,67
Křupky arašídové Intersnack
1,625
Hellmann´s Dressing Italský, 235 ml
1,56
Pohankový chléb slunečnicový bez lepku Celozrnná pekárna David Dvorník (ve srovnání s podobnými výrobky 3krát vyšší obsah lepku; také jiné výrobky vyšší obsah lepku;definici bezlepkové potraviny ale splňiuje)
1,499
Hellmann´s Kečup jemný, 490 g
1,47
Rýžová kaše s kozím mlékem Goldim
1,043
Kukuřičná polenta instantní Albert Heijn B.V.
1, 368
Čerstvé droždí 100 g Vivo (100g varianta má víc než 2krát vyšší obsah lepku, než 42 g Vivo droždí)
1,22

Plzeňský ležák světlý Pilsner Urquell (4/2017) PODLE NEJNOVĚJŠÍCH MĚŘENÍ MÁ PLZEŇ ROZHODNĚ VÍCE NEŽ 2 mg/100 g a dala by se označit pouze jako „pivo s velmi nízkým obsahem lepku“, tzn. obsah lepku do 10 mg/100g (mail od výrobce, 3. září 2017).

Pivo UP - bezlepkové pivo
1, 122
Kukuřičné vločky instantní  Arax
1,1
Sládkova limonáda černý rybíz
1
Sirup červená řepa
1
Birell nealkoholické osvěžení pomelo a grep
1
Birell nealkoholické osvěžení zázvor
1
Bezlepkové pivo Celia: zde (7/2017) se udává 1 mg/100 g (někde uváděný údaj o polovičním množství lepku zjevně neplatí).
1
Kukuřičné křupky REJ
0,9
Čiroková mouka Konkordia
0,769
Puding meruňkový bez lepku Amylon (má více lepku, než ostatní testované pudinky)
0,723
 DM BIO Vločky ovesné (Hafer Flocken Großblatt):  
 nejsou deklarovány jako bezlepkové, tudíž se na obsah lepku nelze stabilně spoléhat!
  0, 710
Rýže dvou barev Arax
0,7
Kurrakanová mouka Kurrakan Flour Dewolf
0,671
Fixamyl - zahušťování tmavých omáček
0,67
 Ovesné vločky Mlýny J. Voženílek:
 nejsou deklarovány jako bezlepkové, tudíž se na obsah lepku nelze spoléhat!
  0,655
Čerstvé droždí Fala
0,55
Čerstvé droždí Noli
0,52
Čerstvé droždí cihla Vivo
0,55
Jizerka - bezlepková směs (ostatní testované směsi měli nižší obsah lepku)
0,535
Polenta instantní kukuřičná Arax
0,5
Čerstvé droždí 42 g Vivo (pozor, 100g verze má víc než 2 x vyšší oba lepku!)
0,5
Lahůdkové droždí jedlé sušené standard Country Life
0,5
Kypřicí prášek do perníku bezfosfátový Amylon
0,5
Kypřicí prášek Dr. Oetker
0,5
Originál puding Vanilka příchuť Dr. Oetker
0,5
Rýžové vločky instantní Arax
0,5
Rýžové vločky PRO-BIO
0,5
Pohankové vločky Sklizeno
0,5
Pohanková kaše s kozím mlékem Goldim
0,5
Vločky teffové Country Life
0,5
Vločky quinoové Country Life
0,5
Kukuřičná kaše s kozím mlékem Goldim
0,5
Čočka Lagris
0,5
Čočka červená půlená Arax
0,5
Jáhly Lagris
0,5
Jáhlové vločky instantní Arax
0,5
Bezlepkové ovesné vločky (100% Pure Oat Flakes, Gluten Free) Country Life
0,5
Bezlepkový naklíčený oves Iswari
0,5
Chia mouka Symphytum
0,5
Lněná mouka Provita
0,5
Bezlepkové těstoviny polévkové vaječné Romaco
0,5
Tradiční sójová omáčka Vitana (2015)
0,5
Worcestr Vitana (2015)
0,5

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Co se týče pracně vytvořené a tabulky a jejího překladu z němčiny: místo kopírování vám nic nebrání vložit odkaz na tyto stránky!

 

CO Z TABULKY VYPLÝVÁ

Špalda je absolutní jednička, tedy aspoň co se týče obsahu lepku, protože ho má víc, než pšenice (tento lepek je sice o něco méně toxický, než pšeničný, ale to NEPLATÍ pro celiaky). Nejméně lepku nemá dle tabulky oves, ale žito! V kontrastu s těmito údaji stojí OBVYKLÉ řazení obilovin podle obsahu lepku od největších hodnot po nejmenší: Pšenice, žito, ječmen a oves, viz např. článek prof. MUDr. Přemysla Friče, DrSc. Tato diference je způsobena zřejmě kontaminací pšenicí (nebo jinými zrny). 

Údaje z této tabulky považuji pro praxi za významnější. Je nutné počítat s tím, že hodnoty se u různých výrobců mohou značně lišit, viz velmi ŠIROKÉ rozpětí obsahu lepku v "normálních" ovesných vločkách, které nejsou deklarovány jako bezlepkové. Toxicita prolaminů "čistého", nekontaminovaného ovsa  (jde o avenin) je PRO CELIAKY zanedbatelná. Problémem v praxi však zůstává právě zmíněná kontaminace. Více o ovsu a ovesných vločkách se dozvíte zde.

 

KONTAMINACE LEPKEM: ČEHO SE VYVAROVAT

  • smažení ve stejném omastku, kde se předtím „vyhřívaly“ potraviny s obsahem lepku (fritézy!)
  • i vaření ve stejné vodě je zapovězeno
Z toho vyplývá jedna praktická zásada: Bezlepkové jídlo vždy noříme do těchto tekutin jako první!
  • dokonce nesmíte míchat ani STEJNOU vařečkou!
  • robot, mixér, kráječ, mlýnek apod. - vše je nutno pečlivě po lepkových potravinách omýt!
  • Víte, že kněz nesmí brát do rukou SOUČASNĚ lepkové a nízkolepkové oplatky??

 

CENA BEZLEPKOVÉ DIETY

Udává se, že bezlepková strava je 4 - 10 x dražší (zhruba 3 000 měsíčně navíc). Ono to ale není tak docela pravda: Chcete-li sušenky a jiné nezdravé věci, pak ano, je to tak. Dáte-li se však na zdravou stravu bez různých polotovarů, vyjde vás takové stravování dokonce levněji (vyzkoušeno, nejedla jsem vždycky zdravě). TČM například zavrhuje pečivo a nedoporučuje ani zahušťování polévek (či omáčky). Pak nespotřebujete tolik drahých mouk.

 

KOMERČNÍ BEZLEPKOVÉ SMĚSI MOUK

Už jsem to maličko nakousla v předchozím díle: Bezlepková strava, pokud budete konzumovat bezlepkové výrobky typu sušenek apod., není jen velice drahá, ale má i další rizika (viz níže). Pokud si trochu pročtete složení, jde často o nechutný koktejl éček a přísad, ze kterých se pak výrobce snaží poskládat dojem potraviny, na jakou jsme zvyklí - vzejde z toho ale jen jakási pseudopotravina!

Bezlepkové mouky pro celiaky jsou většinou založeny na izolovaných škrobech. Můžete samozřejmě používat tyto komerční bezlepkové směsi mouk i doma, lepší je však použití směsí z přirozeně bezlepkových mouk. Naprostá většina bezlepkových RECEPTŮ pro celiaky je bohužel založena na moukách s rafinovanými škroby.

                                                                                                                   
Zvýšený příjem rafinovaného škrobu, který má na rozdíl od většiny přirozeně bezlepkových mouk vysoký glykemický index a glykemickou nálož (viz níže), a současně i malé množství vlákniny (v rafinovaném škrobu prakticky žádná NENÍ) zvyšuje riziko onemocnění diabetem neboli cukrovkou (viz např. tato studie). Riziko cukrovky je u celiakie již i bez tohoto faktoru vyšší!  A co je hlavní složkou většiny bezlepkových mouk? Rafinovaný škrob bez jakékoliv vlákniny! K tomu je hodnota takto vysoce upravené suroviny není ve srovnání s klasicky mletým zrnem nevalná.

Izolovaný škrob a přirozeně bezlepková mouka (obsahující také škrob) není totéž a nechová se v těle stejně.  Nejlepším příkladem je asi kukuřičný škrob a kukuřičná mouka. Snad každý z vás už obojí viděl. Vzhled i vlastnosti jsou značně odlišné. Kukuřičná mouka obsahuje ve 100 g 7,31 g nerozpustné vlákniny a 2,11 g vlákniny rozpustné, kukuřičný škrob jen 0,58 g nerozpustné vlákniny a 0,42 g vlákniny rozpustné.

Tím nejdůležitějším parametrem je však GI neboli glykemický index (tzv. glykemická nálož GN, která bere v úvahu i celkové množství sacharidů v potravině, tento údaj ještě více zpřesňuje): glykemický index udává, do jaké míry je potravina schopna zvýšit glykemii neboli hladinu cukru v krvi (čím nižší, tím z hlediska diabetu lepší). Potraviny s nízkým glykemickým indexem se vstřebávají pomaleji a nezvyšují tak rychle hladinu cukru v krvi. Následující číselné údaje GI jsou z tohoto zdroje, GN dopočítáno podle množství sacharidů:

  • kukuřičný škrob: GN 81,6 a GI 95 
  • bramborový škrob: GN 78,9 a GI 95 
  • rýžová mouka: GN 75, 6 a GI 95  
  • kukuřičná mouka: GN jen 46,3 a GI 70
  • pohanková mouka: GN jen 39,1 a GI 50
  • cizrnová mouka: GN má rekordní minimum15,5 a GI 35 (ve směsích nebývá; údaj z jiného zdroje)
A tak by se dalo pokračovat. Je ale pravda, že rýžová mouka z loupané rýže, která je v těch lepších komerčních směsích zastoupena, má také dost vysoký GI i GN, není však ve směsi jediná. Obsahuje však alespoň více vlákniny - proti kukuřičnému škrobu 2 x více a oproti bramborovému škrobu dokonce 20 x více vlákniny.

.

  • Složení: Rýžová mouka (hurá, konečně PŘIROZENĚ bezlepková mouka!), bramborový škrob, kukuřičná mouka.
.
  • Složení: kukuřičná mouka, rýžová mouka, kukuřičný škrob, tapioková škrobová mouka, xantanová guma, guarová guma
.
Bezlepková mouka Mix B
  • Složení: kukuřičný škrob, rýžová mouka, protein z vlčího bobu, hroznový cukr, jablečná vláknina, zahušťovadlo: hydroxyprophylmethylcelulosa, jedlá sůl. 

  • Složení: bramborový škrob, rýžová mouka, kukuřičná mouka, kukuřičný škrob, zahušťovadlo: guma guar, látka zlepšující mouku: fosforečnany vápenaté, antioxidant: kyselina askorbová, kyselina: kyselina citronová.
O chuti značky Labeta se zmiňuje tento článek a pozitivní to příliš není.
.
JIZERKA- bezlepková směs univerzální 1000g - ZLATÁ
  • Složení: Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, hroznový cukr, zahušťovadlo guarová mouka, emulgátor sójový lecitin, kyselina askorbová.
  • Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný škrob kukuřičný, lupinová mouka, modifikovaný škrob maniokový, hroznový cukr, zahušťovadlo guarová mouka, emulgátor sójový lecitin, kyselina askorbová.

  • Kukuřičný škrob, plnotučná sojová mouka, zahušťovadlo (guma guar E 412), emulgátor (sójový lecitin E 322). 
Mouku Mantler jsem měla, 2 balení jsem si tenkrát (na doporučení) objednala. A víc než jedno balení letělo po čase do koše… Zajímalo by mě sice porovnání s Jizerkou, ale po své zkušenosti už jsem nikdy žádnou bezlepkovou komerční směs nechtěla. Jednou a dost. 😉 Mouky jsem seřadila podle toho, jak já osobně hodnotím jejich složení.


SMĚSI S NEJNIŽŠÍM PODÍLEM IZOLOVANÉHO ŠKROBU:


                                                                                                                   
  • Složení: Směs mouky rýžové, bramborové, tapioky (škrob), kukuřičné a pohankové mouky
Tak tahle mouka je z hlediska složení mezi komerčními moukami královnou, protože je přirozeně bezlepková.
Samokypřící směs bílá bez lepku už tak vzorné složení nemá a obsahuje kromě fosfátů i xanthan: Složení: Směs (rýže, brambory, tapioca, kukuřice a pohanka), kypřící látky (dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydrogenuhličitan sodný), xanthanová guma.

Bezlepková směs RUMINI Universal s čirokem
  • Složení: kukuřičná mouka, rýžová mouka, kukuřičný škrob, čiroková mouka (20%), xantanová guma, guarová guma.

 

JEDNODRUHOVÉ PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ MOUKY

V dnešní době je na trhu dostatek bezlepkových mouk, k těm méně exotickým patří např. jahelná, pohanková, cizrnová, ovesná, rýžová, kukuřičná nebo sojová mouka. Firma Adveni má velký výběr mouk, ceny jsou někdy vyšší, jindy nižší, takže určitě vždy porovnejte s konkurencí.

Schválně jsem tyto mouky seřadila tak, jak tělu prospívají: Jahelná / jájlová mouka od firmy Natural je skvělá, protože nemá moc chuť a hodí se proto na zahušťování omáček nebo polévek. Nejvíce chuťově neutrální je však rýžová mouka.

Rýžová, ovesná a pohanková mouka jsou skoro na stejno, každá má nějaké to "ale". U rýžové mouky je otázka, jak je to s arzenem, který bývá v rýži v nějakém množství obsažen. Namáčením rýže se arzen značně redukuje (více k tomu zde, viz Obsah arzenu v rýži). 
Mimochodem, pokud chcete „krupičnou“ kaši, použijte určitě hrubou rýžovou mouku či rýžovou krupici. Nepotřebujete žádné instantní výrobky, protože je to uvařeno velmi rychle. Pokud si jí výjimečně udělám, tak s malým množstvím smetany, kterou přiliji do vody.
Ovesnou mouku si lze snadno vyrobit doma z bezlepkových vloček. Máte tak, stejně jako u pohanky, kontrolu nad kvalitou a chutí (pokud máte možnost, volte vločky s klíčky, bývají chuťově i nutričně lepší). 

Pohanková mouka bohužel není na všechno vhodná, přeci jen oplývá specifickou chutí, na rozdíl od chuťově téměř neutrální rýžové mouky. Mnozí si ji ale vyrábějí sami doma ze světlé pohanky (doporučuji určitě Šmajstrlův mlýn) - a to je pak také o něčem jiném. Pozor na výběr značek, některá pohanka prostě nechutná…

Cizrnová mouka lze skvěle využít např. k pečení domácího bezlepkového chleba. Určitě se hodí i na zahušťování většiny omáček nebo polévek nebo případně do bezlepkových knedlíků.

Ke kukuřičné mouce už mám dost výhrady, protože kukuřice do sebe zaprvé natahuje na rozdíl od jiných plodin pesticidy a je záhodno používat bio-kukuřičnou mouku (nebo alespoň prověřené firmy, jako např. Natural), zadruhé není z hlediska dietetiky TČM až tak vhodná (více se dočtete v pod heslem kukuřice).

Sojová mouka a soja, to je kapitola sama pro sebe. Výrobky ze sóji doporučuji jíst jen střídmě, maximálně 1 - 2 x týdně (pokud tedy vůbec), a to zejm. ve fermentované formě, jako je tempeh, sýr natto nebo omáčka Tamari. Soja patří mj. i k potravinám, které narušují činnost štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že hypotyreóza neboli snížená činnost štítné žlázy se s celiakií často pojí (nebo se po čase objeví), je nasnadě, že sojová mouka není vhodnou součástí bezlepkového jídelníčku.

K méně známým bezlepkovým plodinám patří  quinoa, amarant, teff, čirok nebo maniok (tapioca) - a z nich i příslušné mouky. Bezlepkových mouk je už dostatek (ale jistě NE VŠUDE), jsou ale opravdu až na pár výjimek VÝRAZNĚ drahé: mouka jablečná, kurakkanová, dýňová, kaštanová, kokosová, slzovková, mouka z bílé lepivé rýže (někdy se používá ve spojení s jinými fígly kvůli simulaci lepku) a další.

 

CO NA ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK A OMÁČEK PRO CELIAKY

Zahušťovat polévky lze kromě nejvíce používané rýžové a jahelné mouky samozřejmě i škrobem. Škroby jsou ale vysoce rafinované a pro pravidelné použití tedy ZCELA NEVHODNÉ (plus zmíněná studie o souvislosti cukrovky a škrobů).  Z hlediska TČM neboli tradiční čínské medicíny bude vaše tělo více jásat u čirých vývarů z kostí (zvlášť když je budete navíc vařit o něco déle, než je obvyklé), ne po moukou či škrobem zahuštěné polévce. Do čirého vývaru se samozřejmě přidává na „zahuštění“ zelenina, luštěniny (zejm. drobnozrnná čočka, fazole černé oko či případně klasická čočka je vhodná) nebo bezlepkové (pseudo)obilniny.

 

TROJOBAL PRO CELIAKA

Smažení vnáší do těla vlhkost a hlen, čili kaly a bláto, chcete-li. Není to tedy vhodná úprava pro nikoho, zejm. pro nemocné ne.  Při detoxikaci, která je tolik propagovaná, se vlastně zbavujete těchto nánosů. Nedáte-li si říct a chcete řízek, obalte ho v rýžové mouce a bezlepkové strouhance, např. kukuřičné. Kukuřičná strouhanka / drcené kukuřičné lupínky jsou prý chuťově lepší, než obyčejná strouhanka; protože řízky dělám výjimečně, ještě jsem nezkoušela.  Hraška (obsahuje hrách, kukuřici, rýži, jáhly a sůl) pro mě rozhodně nepřichází v úvahu a podle reakcí mého těla mám podezření, že obsahuje přidaný jodičnan. Chcete-li pro své tělo jen to nejlepší (kdo by nechtěl!), dopřejte si smažený pokrm maximálně 1krát za 6 - 8 týdnů.

 

CO (NE)JÍST, KDYŽ SE NECÍTÍTE VE SVÉ KŮŽI (NEMUSÍ PLATIT PRO KAŽDÉHO!)

Ve fázi, kdy máte příznaky, omezte hrách, cizrnu a některé druhy fazolí, zejména černé a malé bílé, ty jsou hůře stravitelné (lepek ale neobsahují). Z kuchyňských úprav je nejvhodnější úpravou vaření či dušení (výjimečně pečení bez tvorby tvrdé krusty).  Rozhodně v této době vynechte (pokud to neděláte nastálo) i mléko a mléčné výrobky a také snižte příjem tuku. 

 

ÚČINKY BEZLEPKOVÉ STRAVY NA STŘEVA CELIAKA

 

                                                                                                                   
Po zavedení bezlepkové stravy se sice poměrně rychle zbavíte většiny obtíží (první zlepšení již během 14 dní), k negativizaci protilátek dochází během 3 - 12 měsíců. Vaše střevo se ale z lepku bude zotavovat podstatně déle, rozhodně v řádu let. Po 2 letech od zavedení bezlepkové diety byla totiž u 62 % dospělých a 22 % dětí stále ještě patrná atrofie klků neboli vyhlazení prstovitých maličkých výběžků sliznice, které zvětšují podstatně plochu pro vstřebávání všech živin (Bardella, 2007). Špatnou zprávou je, že histologický obraz z biopsie střeva se u většiny dospělých ZCELA NEUPRAVUJE (Norström, Sandström, Lindholm, 2012).


 

PŘÍSPĚVKY ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY PŘI DIAGNÓZE CELIAKIE V ROCE 2018: ODSTĚHUJTE SE NA SLOVENSKO!

České zdravotní pojišťovny byly až na VZP dost skoupé a nyní to vypadá, že celiakie je už vůbec nezajímá. Ale největším paradoxem zůstává ukončení podpory nejpozději ve 26 letech, ačkoliv je už po mnoho lete zřejmé, že celiakie je CELOŽIVOTNÍ onemocnění… Nad tím zůstává rozum stát. Na Slovensku je situace (alespoň v tomto směru), lepší.

  • VZP (Všeobecná zdravotní pojišťovna)
VZP poskytuje příspěvek 2x ročně ve výši 3 000 Kč na nákup bezlepkových potravin nebo platbu bezlepkových obědů ve školní jídelně osobám do 18 let, resp. 26 let za předpokladu soustavného studia a přípravy na budoucí povolání (status nezaopatřeného dítěte).

  • ZPŠ (Zaměstnanecká pojišťovna Škoda)
Příspěvek až 4 000 Kč 1 x za rok se týká všech pojištěnců bez omezení věku.  Částku je možné použít na úhradu nákladů spojených s dietním stravováním na bezlepkovou dietu.

  • ČPZP (Česká průmyslová zdravotní pojišťovna)
Příspěvek až do výše 1 000 Kč na bezlepkové potraviny a suroviny (kromě piva) pro děti a mládež do 18 let v PREVENTIVNÍM PROGRAMU CELIAKIE. Musíte však předložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu. Doklady o úhradě pro čerpání příspěvků lze uplatnit nejpozději do 2 měsíců od data vystavení.

  • RBP (Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna)
RBP přispívá celiakům v rámci PODBALÍČKU PODPORA ZDRAVÍ 1 do výše 1 000 Kč bez omezení věku na nákup potravin. V době žádosti o úhradu nesmí být podepsaná žádost o změnu pojišťovny.

  • VOZP (Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky)
Podle webu této pojišťovny to vypadá, že tato pojišťovna ukončila celiakům i tu zanedbatelnou podporu, která loni probíhala v rámci programu Preventivní péče (buď DĚTSKÁ VOLBA nebo MOJE VOLBA) a činila maximálně 400 Kč, a to pouze na doplňky stravy vztahující se k celiakii (v podstatě se jednalo pouze o vitamíny a minerály).

  • OZP (Oborová zdravotní pojišťovna)
Loni mohli pojištěnci prostřednictvím Vitakarty online čerpat v kreditním systému VITAKONTO určitý příspěvek v závislosti na počtu kreditů. Jak je to letos, netuším, na heslo celiakie nevydal systém pojišťovny vůbec NIC a Google předloží jen staré výroční zprávy.

  • ZPMVCR (Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR)
Ať jsem hledala, jak chtěla, ve Fondu prevence 2018 jsem nenašla o celiakii ani zmínku… Ve Fondu prevence 2017 byl příspěvek do maximální výše 600 Kč na dietní potraviny pro bezlepkovou dietu pro osoby ve věku od 3 do 26 let (viz 1, 2, 3). Úsporná opatření?

 

CELIAKEM NA SLOVENSKU

Uvádí se, že ve Slovenské republice zdravotní pojišťovny přispívají při celiakii až do 70 % maloobchodní ceny. Zda to stále platí, jsem nezkoumala, v článku se ale píše, že „stav peněženky zůstává v rovnováze“, takže to asi platí. Každopádně tam tyto potraviny předepisuje gastroenterolog, internista, pediatr nebo dermatolog a nemocný má nárok i na průkaz ŤZP „ťažko zdravotne postihnutý“. Více konkrétních informací najdete např. v těchto odkazech (1, 2).

Poslední část bude tvořena sbírkou receptů pro bezlepkovou dietu. Ani jeden nebude z komerční bezlepkové směsi (nýbrž z přirozeně bezlepkových mouk), protože takových receptů jsou přehršle.

Rozšiřující literatura (zde opět jen hlavní odkazy, další najdete přímo v textu):


8 komentářů:

  1. Báječný článek, který se bude hodit kamarádce, protože mají v rodině celiaka. Pošlu jí odkaz.
    Vadí mi ceny potravin pro celiaky, od kamarádky vím, co to obnáší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, děkuji. Předpokládám však, že kamarádka už většinu věcí bude znát... 😊

      Vymazat
  2. Líbí se mi ,,Tvá" hranice bezlepkovosti:-). Vytváří tak v tabulce dokonalý přehled.
    A co třeba jablečná mouka, Dorko? Ta by mohla být pro celiaky také vhodná...
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrietko,
      hranici bezlepkovosti jsem tam doplnila asi před hodinou. 😊

      Uvádím tu jen ty nejrozšířenější mouky, je jich už opravdu hodně a stále přibývají. O jablečné mouce bude zmínka v souvislosti s konkrétními recepty, které chystám na úplný závěr (kromě pár výjimek půjde výhradně o recepty z přirozeně bezlepkových mouk (tedy ne z nevhodných komerčních směsí).

      Vymazat
  3. Skvělý článek!
    Jako pracovník v obchodě jsem se zrovna nedávno pozastavovala nad tím, co všechno bezlepkové potraviny obsahují, někdy je to fakt síla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janinko,
      díky za tvá slova. 😊 Je to přesně tak, jak píšeš, název "potravina" už tomu často vlastně ani nepřísluší, lepší by byl název otravina... Jenže "normální" potraviny mnohdy vůbec nezaostávají...

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊