Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

pondělí 4. prosince 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: Cukr, mléčné výrobky, tuky a nápoje. Co zahleňuje. 7. část

CUKR A OSTATNÍ SLADIDLA

Hodně z nás má příliš sladký život. 😉 Sladká chuť sice slezinu - slinivku posilňuje, ale jen v MALÉ MÍŘE. DÁVKA DĚLÁ LÉK ČI „JED“. Sladidla jsou až na výjimky neutrální povahy s teplou nebo chladivou tendencí. Cukr dodává energii QI a zvlhčuje. A to je právě kámen úrazu (pokud nemáme zrovna suchý kašel, kde to bude naopak výhodné). V množství, v jakém se v dnešní době cukr obvykle konzumuje, VŠECHNY DRUHY CUKRU slezinu - slinivku OSLABUJÍ právě tvorbou vlhkosti a hlenu.

Vlhkost a hlen pak ucpou dráhy a vzniknou blokády, které vedou k tvorbě patologického horka, stejně jako zpočátku vzniká horko v tlejícím hnoji. Tato horkost zasahuje zejména okruh žaludku. Mohou tak vznikat např. afty (ty mají ale i mnoho jiných příčin), krvácet dásně a v neposlední řadě vzniká i zubní kaz, který je také jedním z projevů horkosti v žaludku (žaludkem je myšlena zejména dráha žaludku).
Bílý cukr

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!


Agávový sirup:  © neutrální.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky agávového sirupu: viz bílý řepný cukr. Vzhledem k tomu, že obsahuje více než 75 % fruktózy, tj. více než HFCS (vysokofruktózový kukuřičný sirup), není zdravým sladidlem. Zapříčiňuje inzulinovou rezistenci a zvyšuje hladinu triglyceridů (jeden z druhů krevních tuků).
$$ Cukr řepný: © neutrální až lehce chladivý.  
Kontraindikace bílého cukru: Vlhkost, hlen (mj. pocity plnosti v žaludeční krajině nebo tendence k průjmům), vlhká horkost. Negativní účinky bílého cukru: Při nadměrné konzumaci kromě poškozování YIN podporuje bílý cukr horkost v těle, zejm. v dráze žaludku: i když je bílý cukr spíše chladivé povahy, nadměrná vlhkost, kterou vytváří, tělo natolik zvlhčí, že se vlhkost mění v horkost, podobně, jako se v tlejícím kompostu (my tomu doma říkali hnůj) zvýší teplota. Tato horkost pak poškozuje zuby (zubní kaz) a vytváří event. vhodné prostředí pro parazity zejm. u dětí.
$$ Cukr březový - xylitol: © chladivý.  
Kontraindikace a negativní účinky březového cukru: viz hnědý třtinový cukr.
$$ Cukr hnědý řepný: © má o něco chladnější povahu, než hnědý cukr třtinový a je spíše neutrální.  
Kontraindikace a nežádoucí negativní účinky hnědého řepného cukru jsou stejné, jako u cukru bílého.
$$ Cukr hnětřtinový: neutrální až lehce teplý.  
Kontraindikace hnědého cukru: Vlhkost, hlen (mj. pocity plnosti v žaludeční krajině nebo tendence k průjmům) nebo vlhká horkost, podobně jako u bílého cukru. Při nadměrné konzumaci kromě poškozování YIN podporuje hnědý cukr horkost v těle, zejm. v dráze žaludku (zubní kaz), viz bílý cukr a vytváří vhodné prostředí pro event. parazity zejm. u dětí. © Podle mých zkušeností všechny druhy hnědého nerafinovaného cukru (včetně třtinové sušené šťávy) působí na tvorbu patologické vlhkosti O NĚCO MÉNĚ. V praxi to znamená jedno: negativní účinky hnědého cukru se projeví až u většího množství, ve srovnání s bílým (i když rozdíl není závratný, je patrný).
Cukr hroznový - glukóza - Glukopur: poměrně silně chladivý (až studený).
Kontraindikace a negativní vlastnosti Glukopuru: viz bílý cukr.
$$ Cukr sladový - maltóza: © neutrální až teplý (Engelhardt & Hempen a von Blarer Zalokar: teplý).  
Kontraindikace maltózy: vlhkost, hlen nebo vlhká horkost, zvláště ve slezině - slinivce a žaludku (mj. pocity plnosti, nevolnost nebo zvracení), viz hnědý třtinový cukr.
$$ (Cukrová) sušená třtinová šťáva Rapadura: lehce teplá.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky třtinové sušené šťávy: viz hnědý třtinový cukr.
$$ Javorový sirup: neutrální (až lehce chladivý).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky javorového sirupu: Negativní účinky má podobné, jako med. Také javorový sirup může výjimečně obsahovat spory bakterií Clostridium botulinum produkující botulotoxin, viz med.
$$ Med: neutrální (© u některých druhů někdy až lehce teplý).  
Kontraindikace medu: vlhkost, hlen (mj. pocity plnosti v žaludeční krajině nebo tendence k průjmům), vlhká horkost, viz bílý řepný cukr. © Co se týče vlhkosti a hlenu, med je podle mě někde na hranici: je sice KAŽDOPÁDNĚ lepší, než cukr bílý, ale podle mě zahleňuje a vytváří patologickou vlhkost v těle více, než hnědý třtinový cukr.
Nežádoucí účinky medu: Výjimečně může med obsahovat spory bakterií, zejm. Clostridium botulinum, produkující známý botulotoxin a vedoucí k botulismu. To je nebezpečné u kojenců do 1 roku věku (zejména v prvních 6 měsících), protože může dojít v krajním případě k ochrnutí dýchacího svalstva a zadušení. U starších dětí s vyvinutou střevní flórou toto nebezpečí již nehrozí.
$$ Melasa třtinová: © neutrální (až lehce chladivá); Heider de Jahnsen a von Blarer Zalokar: teplá. Výchozí surovina, cukrová třtina, je studená.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky melasy: viz hnědý třtinový cukr.

.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Z veškerých potravin jsou podle mého názoru právě mléčné výrobky (společně s tuky) pro slezinu - slinivku nejvíce zničující. Na druhém místě by byly v těsném závěsu všechny druhy cukrů a s mírným odstupem pak na konci vejce. Pokud neholdujeme smaženému, dá se tukům poěrně snadno vyhnout (nikdy ale prosím tak, že si koupíte ošizenou, "umělou" a vysoce hlenotvornou potravinu se sníženým množstvím tuku!). Zato s jogurty je to horší. Kolik z vás si je dává ke svačině nebo dokonce k večeři! Se sýry je to podobné, ty se konzumují ještě častěji. Dobrou zprávou je, že oproti jogurtům nebo zakysané smetaně jsou o chloupek pro tělo lepší (tedy v neupraveném stavu).

Mléko a smetana zvlhčují přílišnou suchost, spouští energii QI dolů a podporují YIN a tvorbu KRVE (XUE). KREV psaná velkými písmeny značí terminus technicus v čínské medicíně. KREV totiž neznačí jen krev, ale také např. tkáňový mok nebo lymfu. Svou sladkou chutí slezinu - slinivku mléko či smetana v MALÉM množství, podobně jako cukr, podporují.

Potíž nastává, je-li tento orgánový okruh oslaben nebo je-li nevhodné zahleňující stravy moc. I původně zdravou slezinu - slinivku lze totiž mléčnými produkty, sladkostmi a tučnými smaženými pokrmy „utlouct“. K tomu se v dnešní době přidávají „umělé“ potraviny, co se jako potraviny jen tváří. Proto má okruh slezina - slinivka v naprostém pořádku málokdo.

Je-li takto „nahlodaná“ slezina- slinivka bombardována mlékem nebo mléčnými výrobky (viz výkřiky typu „pijte mléko“, „jezte sýry“, ať máte dostatek vápníku), přestává plnit svou funkci jakéhosi „filtru“ a oddělovat čisté od nečistého. „Nečisté“, tj. v jistém smyslu ŠPÍNA, tak nekončí v toaletě, ale usazuje se pěkně v nás samotných: naše do této doby čisté jezírko se začne kalit NEČISTOTAMI. Jste-li nerozumní a pod vlivem reklamy si dáte tu jogurtík, pěkně přímo z ledničky, tu zas slavný nápoj na „lepší imunitu“ nebo hranolky s tatarkou k pozdní večeři mezi 19. - 21. hod, kdy je to nejhorší, v těle postupně začne narůstat patologická vlhkost.

Dráhy se začínají touto vlhkostí přehrazovat a ucpávat a začne vznikat hlen. Pěkně to v nás „zraje“ a za určitých podmínek se může začít tvořit i teplo, zrovna jako v kompostu (pokud neznáte princip kompostu, doporučuji nastudovat třeba zde). Všimněte si místa, kde se píše, že k tvorbě tepla je potřeba vždy přidat větší množství materiálu NAJEDNOU. Takže chcete-li, aby byly negativní účinky co největší, snězte pořádnou hromadu mléčných výrobků (chcete přeci být pod vlivem reklamy zdraví!) - a pak sledujte, co to s vaším tělem dělá.

V tomto okamžiku bych vložila ráda odstaveček zabývající se mýty o mýtech: Ti, kdo tvrdí, že mléko a mléčné výrobky nezahleňuje, nikdy nestudoval TČM (tradiční čínskou medicínu), a tudíž neví, CO VŠECHNO POJEM HLEN ZAHRNUJE! Hlen, to tedy rozhodně není jen ten váš chrchel v plicích a posléze v krku nebo nudle, co se vám bez použití kapesníku ukápne z nosu! Ne u každého se hlen manifestuje v této viditelné podobě a začne mít po konzumaci mléčných výrobků např. problémy s chronickým zánětem dutin nebo stékajícím hlenem v podobě zadní rýmy!

Hlenem se v TČM myslí veškerá patologická vlhkost, ve které postupně dochází k vysušováním k úbytku tekutin. Tak zbude z té špinavé louže či jezírka jen bláto či bahno. Tato hmota může být kdekoliv v těle, tedy nikoliv jen ve vašem dýchacím systému. Cholesterol usazený ve vašich cévách nebo angina pectoris, to je totiž taky určitý druh hlenu. Zvětšené mízní uzliny po viróze nebo zvětšené a zjizvené mandle upomínající na chronický zánět (příznaky jsou často velmi mírné a angínu rozhodně nepřipomínají; někdy jde jen o léta přetrvávající pobolívání v krku), to je vlhkost a hlen. To samé kaménky ve žlučovém nebo močovém traktu nebo problémy s prostatou.

Dokonce i klasická medicína už dlouho ví, že předstupněm cholelitiázy (kaménky ve žlučníku) nebo urolitiázy (močové kaménky) je tzv. sludge [sladž], což je v překladu bláto, bahno, kal nebo usazená špína! Sludge lze totiž zachytit při ultrazvukovém vyšetření. Po vstřebání VEŠKERÝCH tekutin se tak z bláta stanou kaménky.

Dalším častým příkladem je poševní výtok nebo problémy se štítnou žlázou, protože i ta může být zavalena hlenem. Také sem patří všechny druhy cyst, ať už ve vaječnících či prsu, myomy a jiné nádory včetně lipomů (nezhoubné tukové nádorky). A v neposlední řadě sem může spadat i artróza (tedy "opotřebení" kloubů, které ale mají i mnozí mladí, nesportující lidé, tak jaképak opotřebení). To vše může být způsobeno „usazenou špínou“, tedy hlenem. A to nemluvíme o dnešní „kvalitě“ mléčných výrobků! To by byla další kapitola! Více o hlenu a vlhkosti také v mém starším článku.

Mléčné výrobky bychom nikdy neměli konzumovat přímo z lednice. To je jedna zásada. A ta druhá, daleko důležitější: Pokud už občas mléčné výrobky, tak rozhodně ZPRACOVANÉ V POKRMECH (tj. vařené) a v malém množství. Polovina zakysané smetany ve formě omáčky udělá ve vašem těle rozhodně méně paseky, než když si to samé množství vytáhnete z ledničky a dáte ke svačině! Tvaroh v buchtě je také o něčem jiném, než vanička tvarohu s cukrem. VŠECHNY NEVHODNÉ POTRAVINY JE NEJLÉPE ZAŘAZOVAT DO STRAVY BRZY ODPOLEDNE, tedy rozhodně ne večer a už vůbec ne mezi 19.-21. hodinou, kdy je trávicí systém v největším oslabení!

A na závěr shrnutí pro maminky malých dítek: Opravdu si stále i po přečtení těchto řádků myslíte, že jogurty s bonbony (často potaženými oxidem titaničitým) a různé lipánky jsou pro vaše ratolesti v případě zahlenění nebo problémech s imunitou to nejlepší? Oslabená slezina - slinivka souvisí mj. úzce s naší obranyschopností!

Pojďme si teď mléko a jednotlivé mléčné výrobky projít. Pokud není uvedeno jinak, myslí se vždy mléčné produkty z kravského mléka:

 


ø Jogurt z kravského mléka: (chladivý) až studený (Engelhardt a Hempen: neutrální až chladivý; von Blarer Zalokar a Englert: chladivý; Heider de Jahnsen: studený).  
Kontraindikace jogurtu: Při chladu z prázdnoty Středu (sleziny - slinivky a žaludku) s tendencí k průjmům nebo při vlhkosti a hlenu v organismu jogurt není vhodný. Velká obliba jogurtů připraví zvýšenou vlhkostí v organismu všem bacilům perfektní živnou půdu. Choroboplodné zárodky se vás pak drží jak klíště a nechtějí se pustit. Reklamě na „zelený“ jogurt, co donedávna tvrdil, jak si posílíte imunitu, nevěřte. A pokud už si ZCELA VÝJIMEČNĚ chcete dát jogurt, tak nikdy prosím ne k večeři, ale mezi 14.-17. hod!
ø Jogurt z ovčího mléka: © neutrální až chladivý (von Blarer Zalokar: neutrální; Engelhardt a Hempen: Bencao gangmu od Li Shizhen z roku 1593 ho řadí k teplým potravinám; otázkou je, jakou kvalitu má ovčí mléko dnes - ve srovnání s tehdejšími výrobními postupy a kvalitou potravin bez náhražek a chemického šizení).
Kontraindikace jogurtu z ovčího mléka: Nekonzumovat u vlhkosti a hlenu.
Kefír: chladivý až studený.  
Kontraindikace kefíru: viz jogurt z kravského mléka.
$$ Máslo čerstvé (je staré maximálně 20 dní): neutrální až chladivé (viz Engelhardt a Hempen). Záleží také, jako vždy, na značce másla: © Bio-máslo se na teplotní stupnici posunuje blíže ke středu a může být téměř neutrální. Krávy, co znají louku, také VĚTŠINOU (není to tak vždy!) nežerou jodem obohacené směsi. Stolní máslo (v obchodu většinou jen „máslo“ bez přívlastku „čerstvé“) bývá zmražené třeba i 2 roky, a tudíž, stejně jako všechny mražené potraviny, je více posunuto k chladnému pólu a může být i lehce chladivé.
Kontraindikace másla: viz sladká smetana. Máslo bychom měli omezit, ale rozhodně nejsem pro jeho náhražky „umělými“ tuky typu „vlastní sestra másla“ a podobně!
ø Mléko kozí: © neutrální až teplé (autoři, zejm. Engelhardt a Hempen, ho v 3 stupňové škále řadí, stejně jako ovčí mléko, mezi teplé). Pokud vůbec mléko a mléčné výrobky, tak mléko kozí: z hlediska problematiky hlenu je lepší, než mléko kravské. Pokud tedy vůbec mléko a mléčné výrobky, s kozím mlékem slezině - slinivce přeci jen trochu ulehčíte.
ø Mléko kravské: neutrální až chladivé, viz Engelhardt a Hempen (von Blarer Zalokar: neutrální; autor pochází z ekologicky nezatíženého Švýcarska, kde se krávy ještě často pasou venku). © Podle mě je mléko v současnosti vyráběné chladnější, než to, které je čerstvě nadojené od krávy. Trochu se mu snad blíží mléko z mlékomatů (ale to je díky stravě krav „obohaceno“ o jod a jiné nepravosti). „Opravdové“ mléko, čerstvě nadojené a husté, které znám z dětství, s naprosto jinou chutí, se blíží opravdu k neutrálnímu pólu (von Blarer Zalokar) a je tedy teplejší, než to, co se prodává.
Kontraindikace kravského mléka: nepodávat u přítomnosti vlhkosti nebo hlenu (z hlediska TČM nejde jen o hlen v dýchacím traktu, hlen se může vyskytnout prakticky kdekoliv, viz výše), průjmech z nedostatečnosti / prázdnoty sleziny - slinivky nebo při retenci potravy (dlouhé setrvávání stravy v žaludku) či nedostatečnosti žaludku.
ø Mléko ovčí: © neutrální až teplé (Engelhardt a Hempen ho řadí stejně jako kozí mléko k teplým potravinám).  
Kontraindikace ovčího mléka: někteří autoři uvádí, že u vlhkosti a hlenu není vhodné, jinde se uvádí, že ovčí mléko je, stejně jako mléko kozí, u problematiky hlenu o něco lepší, takže kdo ví (ovčí mléko jsem nikdy nepila, takže nemohu soudit).
Podmáslí: chladivé.  
Kontraindikace podmáslí: viz jogurt.
Pomazánkové máslo, Frischkäse nebo tvarohový sýr typu Cottage z kravského mléka: chladivé (Engelhardt a Hempen řadí Frischkäse jako neutrální až chladivý; Heider de Jahnsen a já řadíme tvarohový sýr jako chladivý).  
Kontraindikace pomazánkového másla: viz jogurt. Většina značek pomazánkového másla je podle mého názoru pro tělo daleko horší, než zakysaná smetana, protože obsahují kdeco.
$$ Smetana ke šlehání: (neutrální) až chladivá, viz Engelhardt a Hempen.  
Kontraindikace sladké smetany: vlhkost a hlen (včetně vlhké horkosti, zejm. v játrech či žlučníku), stagnace jaterní QI. Velká obliba smetany (ale i jogurtů a obecně mléka a všech mléčných výrobků) připraví zvýšenou vlhkostí v organismu všem bacilům perfektní živnou půdu. Choroboplodné zárodky se vás pak drží jak klíště a nechtějí se pustit.
Smetana zakysaná z kravského mléka (Crème fraîche nebo Schmand): chladivá.  
Kontraindikace zakysané smetany: viz jogurt.
Sýr kozí: neutrální (až teplý), viz Kastner.  
Kontraindikace kozího sýra: viz kozí mléko. Výrobkům z kozího mléka včetně sýrům dejte vždy přednost, vlhkost a hlen tvoří přeci jen o něco méně!
Sýr ovčí: neutrální (až teplý), viz Kastner.  
Kontraindikace ovčího sýra: někteří autoři udávají vlhkost a hlen, stejně jako u mléka kravského, rozdíl je v tepelném účinku. 
  • sýr ovčí typu Pecorino (dovoz z Itálie, žádná náhražka): © podle mě má jednoznačně teplou kvalitu, tak jak to např. uvádí (avšak pro VŠECHNY ovčí sýry) také Manuela Heider de Jahnsen.
Sýr plísňový typu Roquefort (Niva) s modrozelenou plís: © neutrální až teplý; je v něm ale SOUČASNĚ obsažena i ochlazující kvalita, stejně jako v jiných sýrech z kravského mléka (Heider de Jahnsen a Kastner ho řadí dokonce jako teplý).  
Kontraindikace a negativní účinky plísňových sýrů: © Podle mého názoru není tento sýr z hlediska stravování vůbec při zdravotních potížích vhodný a lidé se zdravotními obtížemi by si ho měli dopřávat jen zcela výjimečně. Zejména pacienti s vlhkou horkostí by se měli tomuto typu sýru vyhýbat jako čert kříži. Další nežádoucí účinky, viz jogurt a sýry z kravského mléka.
Sýr Romadur (Limburger): © neutrální až teplý, zejm. červená plíseňvelmi teplou kvalitu. SOUČASNĚ je v něm LEHCE obsažena i ochlazující kvalita, jako u jiných sýrů. 
Kontraindikace a negativní účinky plísňových sýrů: viz jogurt a sýry z kravského mléka. Tato plíseň je pro nemocné SNAD o něco vhodnější, než typ Niva nebo Hermelín, ale příliš velký rozdíl to není! © Kdo trpí vlhkou horkostí, ten by se ze všech třech plesnivců měl ale vyhýbat nejvíce právě tomuto sýru (a Nivě).
Sýr typu Camembert (Hermelín) z kravského mléka: © chladivý. plís má SOUČASNĚ neutrální až lehce teplou kvalitu. 
Kontraindikace plísňových sýrů: viz jogurt a sýry z kravského mléka. Tuto bílou plíseň bych zařadila hned za rokfór, pro tělo taky žádná hitparáda.
Sýr z kravského mléka: chladivý.  
Kontraindikace a negativní účinky sýrů z kravského mléka: Slabost sleziny - slinivky a žaludku nebo střev za vzniku chladu s tendencí k průjmovité stolici, vlhkost a hlen, varixy (křečové žíly), TČM jaterní syndromy - to všechno jsou stavy, kdy sýry nejsou vhodné.
Sýr tavený: © chladivý.  
Kontraindikace a negativní účinky tavených sýrů: Taveným sýrům byste se měli vyhýbat jako upír česneku. Už z konzistence a složení je jasné, že tavené sýry jsou z hlediska hlenu tím nejhorším možným druhem sýra.
Tvaroh z kravského mléka: chladivý.  
Kontraindikace a negativní účinky tvarohu: viz jogurt z kravského mléka. Mimochodem, slezina - slinivka má ráda teplo. A to jí spolehlivě „ukradne“ mj. i tvaroh. Vždyť babičky věděly, jak ochlazuje, proto ho používaly např. ve formě chladivých zábalů.
Tvarůžky: © (neutrální) až teplé (Heider de Jahnsen: teplé). Současná chladivá kvalita v nich na rozdíl od ostatních sýrů s plísní téměř není přítomna.  
Kontraindikace a negativní účinky tvarůžků: © Tvarůžky jsem nepřeškrtla, protože mám pocit, že pro většinu lidí jsou o dost méně škodlivé, než jiné druhy sýrů. To ale neznamená, že si je budete dopřávat každý týden.

.

VEJCE

SLEPIČÍ VEJCE: 
Slepičí vejce syrové: © spíše chladivé
  • bílek: chladivý (Ando).  Kontraindikace a nežádoucí účinky vaječného bílku: nadměrná konzumace může příliš rozhýbat QI srdce. 
  • žloutek: neutrální (až chladivý, viz Ando). Kontraindikace a nežádoucí účinky vaječného žloutku: nadměrná konzumace může vyvolat stagnace všeho druhu. 
Slepičí vejce vařené: neutrální (až lehce teplé); Ando: lehce teplé. 
Vejce na měkko: © neutrální.
Kontraindikace vajíček: retence potravy (pocit tlaku nebo svírání v žaludeční krajině vlivem zpomaleného a špatného trávení), vlhkost a hlen, stagnace QI ve žlučníku, žloutenka, neštovice. Nejíst při onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. např. kožní vyrážky). Nadměrná konzumace může vést u predisponovaných osob ke vzniku vnitřního větru (v krajním případě např. mrtvice) a blokádám QI.
$$ Vaječné skořápky: neutrální (až chladivé). Ideální ve formě prášku k doplnění nedostatku vápníku.

.

OLEJE (TUKY)

Obecně VŠECHNY tuky podporují vlhkost (a potažmo i hlen), proto jsou většinou přeškrtlé. Neznamená to, ale že byste tuk neměli vůbec používat, jen to, že je s ním potřeba šetřit.

Olej arašídový: neutrální.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky arašídového oleje: Neužívat při hlenu, a to zejm. při tendenci k adhezi v oblasti bránice (srůsty po zánětech), viz Engelhardt & Hempen.  © Osobně bych se mu díky tomuto varování vyhnula raději u VŠECH adhezí, tedy i u pooperačních srůstů.
Olej bodlákový / z bodláku / světlicový olej: © neutrální až chladivý (M. Heider de Jahnsen: chladivý).  
Kontraindikace bodlákového oleje: viz tuky. Z důvodu vysokého obsahu linolové kyseliny není vhodný u chronických degenerativních onemocnění pohybového aparátu, zánětlivých onemocnění střev (chronické střevní záněty jako Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida) nebo nervového systému (např. roztroušená skleróza)
Olej dýňový: © lehce teplý (viz také Englert).
Kontraindikace oleje z dýňových jader: viz tuky. Tento olej se rozhodně díky nízké bodu zakouření nehodí k tepelné úpravě.
Olej kokosový / kokosový tuk: © chladivý.
Kontraindikace kokosového oleje: viz tuky. Je sice stabilní při vysokých teplotách, ale v poměru cena - výkon upřednostňuji sádlo. Navíc, ten obyčejný je vždy rafinovaný.
Olej kukuřičný / z kukuřičných klíčků: © lehce chladivý (viz také M. Heider de Jahnsen).
Kontraindikace kukuřičného oleje: viz tuky. Díky tomu, že kukuřice „nasává“ pesticidy a jiné škodlivé látky, u kukuřice vždy vybírejte raději bio-kvalitu. 
Olej lněný: © neutrální až chladivý (Englert: neutrální, M. Heider de Jahnsen: chladivý).
Kontraindikace oleje z lněných semínek: viz tuky. Neužívat v těhotenství, zvyšuje riziko předčasného porodu!
Olej olivový: © chladivý (Englert: neutrální; M. Heider de Jahnsen: neutrální až chladivý).  
Kontraindikace olivového oleje: viz tuky.
$$ Olej řepkový: © lehce teplý (viz také M. Heider  de Jahnsen a Engelhardt & Hempen).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky řepkového oleje: Konzumovat obezřetně při všech procesech horkosti; také při očních onemocněních nebo po porodu. Vyhněte se mu při onemocněních z vnějších příčin, jako je např. nachlazení, virózy nebo chřipka. Nežádoucí účinky řepkového oleje si lze přečíst tady.
Olej sezamový: © lehce chladivý (viz také M. Heider de Jahsen; Englert: neutrální).  
Kontraindikace oleje ze sezamu: viz tuky. Sezamový olej je nevhodný u nedostatečnosti sleziny - slinivky nebo žaludku (tzv. měkká stolice či tendence k průjmům) a při symptomech závratí, neklidu, nespavosti.
Olej slunečnicový: © neutrální až chladivý (Englert: neutrální).  
Kontraindikace slunečnicového oleje: viz tuky. Dále si zde přečtěte nežádoucí účinky některých druhů slunečnicového oleje.
Olej sojový: teplý až horký (viz M. Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen).  
Kontraindikace sojového oleje: viz tuky. © Omezte sojový olej při jakýchkoliv příznacích horkosti.
Olej z pšeničných klíčků: © neutrální až chladivý (M. Heider de Jahnsen: chladivý).  
Kontraindikace oleje z pšeničných klíčků: viz tuky.
Olej z vlašských ořechů / olej vlašský ech: © neutrální až teplý (M. Heider de Jahnsen: teplý).  
Kontraindikace vlašského oleje: viz tuky.
Sádlo vepřové: chladivé.  
Kontraindikace vepřového sádla: viz tuky. Pokud vůbec smažit, tak na sádle. Naprostá většina olejů není na smažení vhodná!

.

CO SE NIKAM NEVEŠLO

Čokoláda mléčná: © zhruba neutrální, lehká tendence k teplu.
© Kontraindikace a nežádoucí účinky mléčné čokolády: Pokud jste závislí a sníte více, než 30 g čokolády denně budete mít dříve či později problémy s hlenem, trpí zejména žaludek. Příliš mnoho cukru a mléka totiž vytváří patologickou vlhkost a ta se v hlen brzy promění. Čím méně kvalitní (kam počítám např. tolik oblíbenou fialovou), tím hůře. Pro organismus bojující s hlenem ale není vhodná ani kvalitní švýcarská mléčná čokoláda. A jak to vyřešit? Vysokoprocentní hořkou čokoládou (ale rozhodně nelze doporučit všechny značky), a to v malém množství, jinudy cesta nevede.
Čokoláda hořká, vysokoprocent (minimál 70 %): © zhruba neutrální, s tendencí k chladivému pólu. Pokud vůbec čokoládu, tak rozhodně hořkou vysokoprocentní. Protože i když je obyčejná hořká čokoláda lepší, než mléčná, tak zahleňuje, a to zejména trávicí trakt.
Pokud čtete o skvělých účincích čokolády, nečekejte, že obyčejná čokoláda poskytne vašemu tělu nějaké cenné látky. Jediná čokoláda, kterou mohu z těch, co znám, OPRAVDU doporučit, je Lifefood chocolate 80 % cacao bio - je v ní opravdová vanilka. S normální čokoládou je nesrovnatelná, vedle ní neobstojí ani žádná vysokoprocentní čokoláda. Jestli je to tím, že se používá nepražené kakao a je bez přidaného cukru, nevím (je vyráběna jako raw), spíše je to podle mě vysokou kvalitou vstupních surovin. Je dost drahá, ale zas jí sníte jen zlomek toho, co ostatních výrobků, co si označení čokoláda ani nezaslouží.
Majonéza kupovaná: © lehce chladivá.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky majonézy: vlhkosta hlen. Základem je totiž olej a žloutky, pozitivní je akorát ten citron. Pokud přesto nedokážete odolat, nejezte odteď kupovanou majonézu a udělejte si OBČAS svou vlastní, domácí. Tak se vyhnete nevhodným přísadám, které z vašeho těla dělají jen odpadní koš.
Recept na výrobu pomocí tyčového mixéru se sekací násadou ze žloutků najdete tady. Aby se vám povedla, nechte suroviny před výrobou raději několik hodin v pokojové teplotě. Také je lépe začít v úzké nádobě táhnout nahoru, až když už začne houstnout (po 2 - 3 sekundách). Celý proces trvá 5 - 7 sekund. Někdo dělá majolku z celých vajec, se žloutky je to podle všeho jistější. Co dělat, když se majolka nepovede, najdete zde.
Škrob kudzu: chladivý. Jde o škrob z kořene rostliny Pueraria lobata či Pueraria hirsuta. Někteří tento škrob doporučují jako léčbu různých zdravotních problémů, moje zkušenosti s těmito pacienty nepotvrzují, že by tento škrob měl nějaké zvláštní účinky. Určitě je však lepší, než klasické rafinované škroby.

Škrob kukuřičný - Maizena: © neutrální. Jde o vysoce rafinovaný produkt.  
Negativní účinky kukuřičného škrobu: Díky rafinaci je výživná hodnota nevalná. Zkoušela jsem ho přidat do bezlepkové varianty bábovky a nebylo to ono. Jako kdybych jedla něco bez chuti a bez zápachu - bábovka byla taková „hladová“, i když chuťově by to šlo. Chcete-li si uvařit pudink bez cukru a mléka, zde je recept.
Škrob bramborový - Solamyl: © neutrální.  
Negativní účinky bramborového škrobu: Opět vysoce rafinovaný produkt. Doporučuji nepoužívat často.
Kvasnice / Droždí - kvasnice (Saccharomyces cerevisiae): silně chladivé (viz také M. Heider de Jahnsen), a to i tepelně upravené ve formě drožďové pomazánky.
Kontraindikace a nežádoucí účinky droždí: © vlhkost a hlen. V drožďové pomazánce pak je vlastně obojí hlenotvorné, což tedy není ideál. Pravidelné doplňování vitamínů B řady touto cestou proto nebude vhodné ani zdaleka pro každého. 
Sojová pasta (miso): chladivá až studená.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky sojové pasty (miso): v nadměrném množství vede k tvorbě hlenu, při hlenu v těle ji tedy omezte.
Sojová omáčka (Tamari): chladivá až studená.
Kontraindikace sojové omáčky (Tamari): v nadměrném množství vede k tvorbě hlenu, při hlenu v těle je vhodné omezit její konzumaci.
Tabák: silně teplý. Nejde sice o potravinu, ale do dietetiky se většinou řadí, protože se kromě kouření využívá i léčebně jako odvar nebo v podobě šťávy k odstranění trávicích blokád.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky užívání tabáku včetně kouření: cigarety by neměly kouřit zejména osoby s nedostatečností YIN, suchostí nebo horkostí, samozřejmě se to týká zejména okruhu plic. Tabák je též naprosto nevhodný v těhotenství nebo při tendenci k silnému pocení.
Tatarská omáčka: lehce chladivá. Platí to samé, co pro majonézu. Jestli chcete negativní účinky tatarky omezit, přestaňte ji kupovat a vyrobte si ji doma. Do tohoto základního receptu na majonézu přidejte 1 kyselou okurku, malinkou, na drobno pokrájenou cibulku a 30g kapar (bude prý pak jako před revolucí). Aby se vám recept povedl, je jistější, když mají všechny suroviny stejnou teplotu.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky tatarské omáčky: viz majonéza.


.

NÁHRAŽKY MLÉKA

Pokud chcete „bezmléčné“ rostlinné mléko z důvodu alergie, lze investovat i do přístroje na domácí výrobu („výrobník rostlinného mléka“ nemám, ale nápad se mi moc líbí).

Kokosové mléko: neutrální. Recept: Jak vyrobit doma kokosové mléko
Kontraindikace kokosového mléka: U osob s oslabenou slezinou - slinivkou a žaludkem omezte jeho konzumaci, vytváření vlhkosti (a podle mě i hlenu) jen podpoří, protože je v něm plno tuku. Jako pravidelná náhražka mléka se rozhodně nehodí.

Makové mléko: neutrální. Zkuste recept na makové mléko.
Mandlové mléko: neutrální.  
Kontraindikace a nežádoucí účinky mandlového mléka: ve velkém množství vede opět k tvorbě hlenu, zejm. u dětí, proto se jako pravidelná a jediná náhražka mléka rozhodně nehodí.
Ovesné mléko: © neutrální.
Rýžové mléko: © neutrální.
$$ Sojové mléko: neutrální až chladivé (von Blarer Zalokar: chladivé). Občas je snad přípustné jako náhražka mléka, protože soja je problematická.

.

NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Cola / Coca-Cola: © neutrální a podle mě i silně návyková.  
Kontraindikace Coly: pravidelné pití je už jen kvůli cukru nezdravé (mnoho cukru rovná se vlhkost, potažmo hlen). Z kupovaných nápojů a sladkých limonád nelze schválit nic. Coca-Cola je většinou ještě ta lepší (i když škodlivá) varianta. A pokud to ještě někdy obsahuje umělá sladidlo, neštěstí je dokonáno. Ne nadarmo limonádám někteří říkají tlamolep.
ø Čaj čer(Camellia sinensis): © neutrální až lehce teplý (Englert: teplý).
Kontraindikace černého čaje: nedostatečnost KRVE (XUE) srdce, vnitřní vítr (patří sem např. určitý typ migrény, záchvat hypertenze neboli vysokého krevního tlaku, epilepsie nebo mozková mrtvice). Neužívat při nespavosti!
ø Čaj ovocný: chladivý (Englert).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky ovocného čaje: nedostatečnost YIN žaludku. Po těch kyselejších, zvláště ty se súdánským ibiškem (karkade), trnou zuby. Jsou také většinou plné umělých aromat. Z dlouhodobého hlediska rozhodně nelze doporučit ŽÁDNÉ ovocné čaje, viz také tento článek.
ø Čaj zelený (Camellia sinensis): chladivý (Englert). Recept: Silvestrovský nealko svařák.
Kontraindikace zeleného čaje: vnitřní chlad; dále: viz černý čaj.
Džusy: © obecně chladivé (někdy i chladivé až studené).
© Kontraindikace džusu: Bývají většinou o něco chladnější, než základní ovoce, z něhož jsou vyrobeny, proto je vhodné je omezit u nedostatečnosti sleziny - slinivky, zejm. u nedostatečnosti YANG.
ø Kakao (Theobroma cacao): © neutrální (viz také Engelhardt & Hempen; Englert: teplé).  
Kontraindikace kakaa: vnitřní horkost.
ø va arabská (Coffea arabica): © teplá až horká (viz také Kastner; Engelhardt & Hempen a Englert: teplá).  
Kontraindikace arabské kávy: Neužívat při nespavosti (© i ti, co tvrdí, že na ně káva nepůsobí, mívají spánek méně kvalitní, než bez kávy), suchosti sliznic (časté v menopauze - káva vysušuje tělní tekutiny!) nebo těhotenství. Dále se kávě vyhnout při těchto TČM diagnózách: nedostatečnost KRVE (XUE), oheň srdce nebo jater, nedostatečnost QI a tzv. vnitřní (jaterní) vítr (patří sem např. určitý typ migrény, záchvat hypertenze neboli vysokého krevního tlaku, epilepsie nebo mozková mrtvice). Káva oslabuje při nadměrné konzumaci okruh ledvin.
Pokud pít kávu, tak rozhodně kvalitní zrnkovou a nikdy rozpustnou nebo bezkofeinovou kávu! Bezkofeinová, ale i rozpustná (instantní) káva, obsahuje plno zbytkových chemikálií! Ti, co si myslí, že pijí zdravější bezkofeinovou kávu, žijí ve velkém omylu!
$$ Káva obilná: © většinou neutrální (Englert: chladivá).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky obilné kávy: © K pití je sice lepší, než pravá káva, ale z dlouhodobého hlediska vaše tělo opět nezajásá… Navíc, u mnoha výrobků mám dojem, že opět přispívají mohutně k tvorbě hlenu. Nezapomeňte, že jde v podstatě o jakousi obilnou „mouku“, a to ještě VĚTŠINOU vysoce průmyslově zpracovanou.
Voda stolní: © neutrální až chladivá.
Voda minerální: © chladivá (viz také von Blarer Zalokar).

.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Pivo: velmi chladivé (Englert).  
Kontraindikace piva: nekonzumovat u nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky, vlhkého chladu (tj. kombinace vlhka a chladu) a otoků. Pozor, i pivo obsahuje lepek (ječný slad)!
ø Víno bílé (Vitis vinifera): chladivé (Englert).
Kontraindikace bílého vína: omezit u vnitřního chladu a vlhkosti.
ø Víno červené (Vitis vinifera): teplé.  
Kontraindikace červeného vína: viz alkohol. Omezit u horkosti v KRVI (XUE), vlhké horkosti a horkosti z nedostatečnosti YIN, hlenu.
Tvrdý alkohol - destiláty: (teplé) až horké (viz také Engelhardt & Hempen). S růstem počtu procent alkoholu roste i energetická teplota alkoholického nápoje.
Kontraindikace alkoholu obecně: všechny symptomy horkosti včetně vlhké horkosti, nedostatečnosti YIN, nedostatečnost KRVE (XUE).


Pozn.: * Pokud je slovo KREV psáno velkými písmeny, myslí se pojem z TČM, který nezahrnuje pouze krev, ale veškeré tělní tekutiny, tj. i lymfu a extracelulární tekutinu (vně buněk).

Zůstávají i značky z předchozích částí
ø   potraviny, které mají vztah hlavně k jiným orgánům, než ke slezině - slinivce.

$$ potraviny, které mají JEDNOZNAČNĚ silný vztah ke slezině - slinivce (potraviny bez symbolů některé prameny řadí ke slezině - slinivce, jiné nikoliv). 

© moje vlastní postřehy. 

Škrtlé potraviny nejsou zcela zakázány, ale jsou problematičtější z hlediska nejčastějších patologií v TČM (oslabená slezina - slinivka nebo vlhkost a hlen v našich tělech, to je ono zakalené jezírko, ze kterého vzniká, za vašeho vydatného přispění, postupně bažina). 

Věnujte prosím u tepelných účinků potravin pozornost i závorkám: pokud uvádím např. (neutrální) až chladivá, znamená to, že rovnováha je posunuta spíše k k chladné straně (viz kachna a husa: kachna je z těchto dvou ptáků chladnější, přesto, že obě jsou vyznačeny stejnou barvou).

Energetické tepelné účinky obilnin a luštěnin, zeleniny, ovoce, koření, semen a ořechů a masa najdete pod příslušnými odkazy.


Rozšiřující literatura k 1. - 7. části:
Ute Engelhardt, Carl - Hermann Hempen: Chinesische Diätetik, 3. Aufl., Elsevier Urban & Fischer, 2006 München
Stefan Englert: Checkliste Chinesische Diätetik; Karl F. Haug Verlag, Stuttgart 2011
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Nahrungsmittel und Chinesische Medizin; Bacopa Verlag 2009, 1. Aufl. a také http://therapeutika.ch
Jörg Kastner: Propädeutik der Chinesischen Diätetik; Hippokrates Verlag; 2. Aufl. 2003
Manuela Heider de Jahnsen: Čínská medicína - prevence a léčení stravou, Fontána 2009
Barbara Temelie: Výživa podle pěti elementů; Bratislava 2002, 1. vydání (překlad přepracovaného a rozšířeného vydání z roku 1992)

7 komentářů:

  1. To je zase informací... Škoda, že nemám fotografickou paměť jako Karel Roden v Básnících:-).
    Ten adventní kalendář vlevo nahoře je boží!:-)
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrietko,
      nezoufej, ze souhrnné dietetiky je to VŠE!

      Pak už bude jen někdy způsob přípravy jídel. Dneska jsem chtěla vydat kávu a náhražky - jenže se mi něco nezdařilo při opravě qigongu (formátování) - a tak se to protáhlo na 2,5hod šíleného úsilí...

      Ten kalendář taky zbožňuju. Jdu se na něj zas mrknout. 😊

      Vymazat
  2. Sice nesladím kávu ani čaj, ale sladkým zákuskům se neubráním a mám rád jogurty.
    Jak vidím, zase všechno špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To z toho nebudeš dneska spát, co? 😉

      Pokud sladkosti nejíš moc často, tak se s tím tělo v pohodě vyrovná. 😊 S jogurty je to horší... Ale až onemocníš, tak máš mě, ne? 😉 😀

      Vymazat
  3. Dobrý den :)
    tak to tu pročítám, dělám si pečlivě poznámky, a do toho mi píše známá zda nechci krystalky Tibi neboli vodní kefír. Slyším to prvně, ale dle info z různých stánek se to zdá jako strašně zdravé. Jen je to studené. A co jsem zatím pochopil studeného bych se měl vyvarovat. Tak přemýšlím zda odmítnout a nebo to zkusit alespoň v nějaké malé dávce? Mohl bych znát Váš Názor?

    Děkuji mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      já je zatím ještě nezkoušela, takže těžko soudit. Vzhledem k fermentaci by to s nimi snad nemělo být tak tragické.

      Vymazat
  4. ... dobrá tedy, děkuji za odpověď ��

    OdpovědětVymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊