Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 13. prosince 2017

Pečená naklíčená čočka: Klíč k nirváně

Dnes si povíme, jak upéct kočku 😱 - totiž čočku. V mém podání to bude klasická hnědá, kterou miluji. Sice vám prozradím, jak na to, plody svého snažení ale uvidíte až za 2 dny! Kdo z vás nemá moc rád klasickou hnědou čočku, měl by nastražit všechny uši, co má, a určitě vyzkoušet toto jednoduché, levné, rychlé a hlavně snadno stravitelné jídlo (inspiroval mě tento recept). Kdo z vás by tedy měl eventuelně problémy s trávením, nechť sáhne nejprve po obyčejné naklíčené čočce.

Pečená naklíčená čočka na másle
Tohle je ta máslová nirvána: čočka pečená na másle. 😋

JAK NAKLÍČIT ČOČKU BEZ SPECIÁLNÍCH POMŮCEK

1. Zalijte čočku v plechové misce dostatkem vody a nechte ji přes noc stát nezakrytou. Můžete poprosit vodníka, ať vám ji ohlídá, 😉 protože když ji ve vodě necháte déle (nebo později, v další fázi, zapomenete propláchnout), vystavujete se riziku, že vaši čočku očaruje Zápašník smrdutý svým zasmrádajícím odérem.

Pokud vás zajímá teplota, tak já mám čočku v kuchyni, kde netopím, při teplotě přes den kolem 18 °C, v noci o 3 - 4 °C méně.

2. Ráno ji několikrát propláchněte (já to dělám tak 5 - 6 x) a veškerou vodu přes cedník slijte.

Klíčení čočky3. Takto vlhkou čočku přiklopte druhou plechovou miskou tak, aby vznikla skulinka a čočka se tam nebála.  😉  Možná máte v okraji misky otvor, jako já (viz obrázek) a ten potřebné větrání zajistí.

4. Ponechte zakrytou vlhkou čočku svému osudu vždy půl dne (ráno a navečer) a po této době čočku vždy pečlivě, opět minimálně 5 - 6 x, propláchněte.

5. Po 48 hodinách nastává den D. Konečně se najíte! Jak dlouhé jsou klíčky, můžete svými kukadly uzřít na fotografii.

Ochutnat raději nikomu nedávejte, jinak na vás nezbude! Doporučuji už druhý den procesu klíčení nasadit další várku, protože pokud jste „čočkoví“, zpočátku vás chuť tak ohromí, že budete mít 2 dny abstinenční příznaky. Fakt! 😊
 

CO LZE JEŠTĚ NAKLÍČIT A UPÉCT

Naklíčit lze místo hnědé čočky i čočku červenou (nepůlenou a neloupanou!), horskou, belugu nebo drobnou tmavozelenou z oblasti Puy. To už se ale pohybujeme v jiné cenové kategorii. Já zkusila nakonec naklíčit i cizrnu (můžete použít samozřejmě i hrách a udělat si pučálku), klíčí 2,5 - 3 dny. Ohromená chutí jsem sice z cizrny nebyla, ale občas pro změnu - proč ne.

JAKOU ZNAČKU ČOČKY POUŽÍT NA KLÍČENÍ?

Co se týče klasické hnědé čočky, doporučuji tu z Lidlu, chuťově je ideální, u červené je vhodná např. značka Country life, červená čočka celá, neloupaná.

Červená čočka mi špatně klíčila. Protože jsem však tušila zradu ve značce čočky, poprosila jsem Henrietku, kterou mnozí z vás znají (její blog najdete zde), aby to zkusila také s jinou značkou.  A - čočka nádherně vyklíčila a prý i skvěle chutnala. Z nás dvou se momentálně staly čočkové závislačky. Chcete se přidat? 😋

Naklíčená čočka
Po 2 dnech klíčení to bude vypadat nějak takto.

RECEPT NA NAKLÍČENOU PEČENOU ČOČKU ZVLÁDNE I DÍTĚ

1. Čočku sceďte.

2. Plech vyložte pečícím papírem a u první várky lehce potřete chuťově neutrálním olejem.

3. Na takto připravený plech rozložte naklíčenou čočku, ale pouze v 1 vrstvě, aby se dobře propekla, a osolte. Dáte-li na plech čočku ve více vrstvách, skřítek Pokazílek vám to pěkně spočítá! 😉

4. A nyní máte k dispozici 2 varianty čočky:
  • lehce křupavé čočkové chipsy: čočku lehce pokapte chuťově neutrálním olejem (olivový se absolutně nehodí!). Po upečení budou klíčky lehce křupat - ale pozor, jen pár minut, protože pak se dostaví Měkkouš se svou partnerkou Flexibilkou - a křupavost je tatam! 
  • máslová delikatesa: sice nekřupe, ale je chuťově lepší; čočku poklaďte tenkými plátky másla, nejlépe je „nakrájet“ máslo škrabkou na zeleninu, tak bude másla akorát a hezky se rozprostře.

5. V obou případech dejte klasickou hnědou čočku do trouby při 180 °C na 20 minut péct. V případě zmíněných drobnozrnných čoček to bude méně, kolem 10 - 15 minut.

Samozřejmě, jako vždy, záleží na vaší troubě: ta moje je menší a rychle se díky víle Peciválce zahřeje, proto v tomto případě nepředehřívám. Když chci něco péct na tradičních 180 °C, na mé troubě to je vždy kolem 210 °C, takže berte prosím v úvahu tyto individuální odchylky vašich trub a trubiček. 😊 

Pečená naklíčená čočka na oleji
Varianta s olejem. Všimněte si, že klíčky jsou více zahnědlé, než u té máslové varianty.


PEČENÁ NAKLÍČENÁ CIZRNA

V přípravě zůstává vše stejné, jen jsem dala kromě soli ještě koření curry (kari).

Naklíčená cizrna
Cizrnu jsem pekla při 180 °C zhruba dvojnásobnou dobu, tedy 40 minut (a nekřupala mi), ale Henrietka ji pekla do křupava pouhých 25 minut (avšak s předehřátou troubou). Tak zkuste vaší variantu. 😊

Obyčejné máslo by se při vyšších teplotách a delší době pečení mohlo přepálit. Máte-li však k dispozici ghí, nebo jste si udělali alespoň přepuštěné máslo, tak směle do toho, máslová chuť je prostě nepřekonatelná.

To samé, co s cizrnou, můžete samozřejmě provést i s hrachem a získat tak zmíněnou pučálku, viz např. tento recept.


Pečená naklíčená cizrna s kari
Pečená cizrna s kari.

KAM S NÍ?

Jestliže jste nechali čočku klíčit pozdě večer a v noční hodiny už samozřejmě večeřet nechcete, propláchněte ji, misku vyložte papírovou utěrkou a dejte vše do lednice. Minimálně půl dne v lednici bez úhony vydrží a klíčení se tak zastaví. Pokud vám totiž vyraší zelené lístečky, chuťově to již prý nebude ono.


MOJE POZNATKY A DOJMY:

Naklíčená čočka se v těle chová zcela jinak: kromě toho že je opravdu snadno stravitelná, zasytí tak nějak lépe, či jak to vyjádřit. Pokud byste zrovna měli chutě na kdeco, určitě zkuste naklíčenou čočku: doplněním cenných látek, které normálně čočka neobsahuje, vás jako mávnutím proutku možná přestane honit mlsná.  


No a to je vše! Tak šup do špajzky pro čočku, ať může za 2 dny začít luštěninový striptýz! Dobrou chuť vám přeje vaše Doktorka se srdcem! 😊


27 komentářů:

  1. Momentálně klíčím cizrnu, tak jsem na ni zvědavá. A máš pravdu, je dobré mít čočku raději vždycky v zásobě naklíčenou. Protože chuť na ní může přijít kdykoliv:-).
    Děkuji za zmínku, to byla maličkost a ještě jsem se dobře najedla:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrietko,

      uvidíme, jak si s cizrnou budete rozumět.
      Ale hlavně jsem zvědavá, jestli se necháš z červený někdy přemluvit na hnědou. 😊

      Vymazat
    2. Už jsem se nechala přemluvit...zkusím tu z Lidlu:-).

      Vymazat
    3. Hele, když ti nebude chutnat, tak mi jí pošleš - a já ji sním za tebe. 😊

      Vymazat
    4. Tak nevím Dorko, co vy s tou cizrnou proti sobě máte. Já ji měla dnes k večeři a byla skvělá! Hotová byla za dvacet pět minut a dokonce i křupala:-).

      Vymazat
    5. Já píšu, že na změnu jo. 😊
      Hele, na kolik jsi to Henrietko pekla? Ty máš úplně jiné časy! 😱 Možná bych měla přidat stupně a zkrátit čas - a pak bude křupat?

      Ale čočka mi vyhovuje, tu nechám tak. 😊

      Vymazat
    6. 180°C elektrická trouba(bez horkého vzduchu). Ale předehřála jsem jí, takže téměř okamžitě se začala cizrna péci. Možná bude rozdíl i v cizrně...

      Vymazat
    7. Aha! Tak to tam musím dopsat - že u tebe 25 minut - ale předehřáto. 😊 Ale stejně ti asi peče trochu víc, než je obvyklé, protože já se shoduji s většinou receptů - když se píše 180 °C, automaticky dávám mých 210 °C a čas pak souhlasí.

      Díky. 😊

      Vymazat
  2. Měla jsem čočky zásobu a už se půl sáčku od poledne namáčí. Zítra část uvařím, zbytek bude bobtnat a klíčit dál. Není to tak dávno, kdy jsem klíčila kdeco. Teď jsi mě nalákala na čočindu, dám vědět, jaký to má úspěch. Když teď 14 dní nesmím mlíčný jídla, budu čočkolupka. A díky za nápad, na článek jsem čekala jako na smilování. Bude to vhodný na večeři? Obrázky v článku i u Henrietky přímo hltám ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se lekla Kitty, žes jí všechnu snědla! Mimochodem, slovo čočinda občas taky používám - ale ještě jsem ho neslyšela od nikoho jiného. 😊

      Ano, kdykoliv, takže určitě i k večeři (pokud tam tedy nedáš kýbl másla). 😊

      Vymazat
  3. Dorka, musím sa pochváliť, dnes som varila a jedla černou rýži ;-) Niežeby to bola pre teba svetoborná informácia, ale nedá mi to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Fidorka,
      takú informáciu počujem veľmi rada. 😊 A mala "orieškovú chuť"?? Pre mňa je to kráľovná ryže. Vlastne s obyčajnou ryžou nemá chuťovo takmer nič spoločného! 😊

      A bol pre teba problém ju zohnať?

      Vymazat
  4. Robila som z nej rizoto a musím s pravdou von, na prvýkrát som sa neodvážila použiť len tú čiernu, tak som pridala trocha aj tej parboiled. Varila som ich zvlášť, keďže majú rôznu dobu varenia a potom pomiešala s ostatnými ingredienciami. Možno preto som necítila nejakú výraznú orieškovú chuť... chutila ináč, tak zvláštne, ale dobre :-)
    Prekvapilo ma ako výrazne červeno-čierno farbí, a kúpila som ju v obchode so zdravou výživou, to nebol problém :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Čo som Dorke neverila? To, že farbí si mi svojimi klávesnicovými ústami nepovedala :-P

      Vymazat
    2. Že čierna ryža je skvelá! 😊

      Vymazat
    3. Aha toto :-) Možno preto, že sa riadim heslom...dôveruj, ale preveruj ;-)

      Ináč aj tá moja č.r. je z Itálie, je to nebodaj ich špecialita? Pre mňa je to úplné nóvum :-)

      Vymazat
    4. Tak to neviem, či je ti ich špecialita. Možno by si sa jej mohla spýtať, trebárs ti to pošepká do ucha. 😉 Alebo do úst? 😀 Prepáč, ale v taký čas ma vždy napadajú len blbiny. 😀

      Vymazat
    5. Pýtať sa jej nebudem, lebo keby si so mnou pokecala, asi by som ju potom mala problém uvariť :-D

      Vymazat
    6. Alebo byste obidve skončili na psychiatrii. 😉

      Vymazat
    7. Alebo fidorka aj Dorka, ktorá nahovára fidorku pokecať si s čiernou ryžou ;-)

      Dorka, prajem ti pekný zvyšok soboty a plodnú nedeľu :-)

      Vymazat
    8. No já bych tam mohla být jako tvoje ošetřující lékařka.
      Zvlášť, když vezmeme do úvahy, že není sobota, ale pátek. 😉 😀 😀 😀

      Hezké sny. A opovaž se mi ještě někdy krátit takhle víkend! 😀

      Vymazat
    9. No, ako sa hovorí...aj mistr tesař se utne... což tak obyčajná fidorka ;-)

      Vymazat
  6. Tak to vypadá jako delikatesa! Trochu mi to připomíná, když jsem takhle pekla sojové boby. Taky mňamina :-).

    OdpovědětVymazat
  7. 2 dny čekat, to bych si radši zašel do restaurace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, Miloši, trpělivost někomu přinese růže - a jinému čočku (tomu, co luštěniny moc nejí, to ale přinese prd). 😉 😀

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊