Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

čtvrtek 7. prosince 2017

Místo bezkofeinové sáhněte po té s kofeinem: Účinky kávy

K Á V A   Z   K Á V O V N Í K U

 

Trochu jsem si vypomohla "nekávou". 😉
Víte, že přiměřená konzumace kávy prý snižuje počet sebevražd? Podporuje i paměť, avšak jen za předpokladu, že si kávu nedáte pár hodin před spaním. Pokud tak totiž učiníte, narušíte svou spánkovou činnost, během níž se tvoří právě paměťové stopy z daného dne. A káva jako narušitel sladkého spánku tyto procesy znemožní (viz níže). Káva vykazuje i další škodlivé účinky, o tom ještě bude řeč.
.
V šálku kávy najdeme hlavně zrnka kávovníku arabského - jiný název je arabika (Coffea arabica) nebo kávovníku statného - jiné pojmenování je robusta (Coffea robusta, syn. Coffea canephora). Robusta poskytuje kávu horší kvality, zato je levnější. Liberijský kávovník (Coffea liberica) plodí velmi hořká zrna, která se používají hlavně do směsí.

 

SLOŽENÍ KÁVY

Káva kromě kofeinu obsahuje i další látky (viz 1, 2), jako je: kyselina kávová, kyselina chlorogenová (antioxidant), kyselina chinová, trigonellin (právě z něho se pražením stane niacin), ALKALOIDY PŘÍBUZNÉ KOFEINU (theophyllin a theobromin), kahweol a kafestol, třísloviny, glukóza, dextrin, opioidní látky, éterické oleje, proteiny, B VITAMÍNY (B2: riboflavin; B3: niacin / kyselina nikotinová; B5: kyselina pantothenová, B6: pyridoxin), draslík, vápník, hořčík, fosfor, stopy síry, mangan, železo. Antioxidantů má údajně 4 x víc, než šálek zeleného čaje.
.

KOLIK KOFEINU JE OBSAŽENO V KÁVĚ (ČAJI, ČOKOLÁDĚ, COLE)?


Druh nápoje či potraviny obsahující kofein:
Obvyklá porce
Dávka kofeinu v obvyklé porci
Obsah kofeinu ve 150 ml (případně ve 150 g)
energetický nápoj
250 ml
105,7 mg
63,4 mg
100 g
90 mg
135 mg
překapávaná (filtrovaná) zrnková káva
150 ml
76,8 mg
76,8 mg
„turek“, káva zalitá vodou
150 ml
60,3 mg
60,3 mg
espresso (espreso či preso)
50 ml
57,7 mg
173 mg
čaj černý *
250 ml
49,8 mg
29,9 mg
instantní rozpustná káva
150 ml
47,6 mg
47,6 mg
Cola
330 ml
33,4 mg
15,2 mg
čaj zelený
250 ml
26,2 mg
15,7
čaj bílý
250 ml
16 mg
9,6 mg
100 g
15 mg
22,5 mg
kakao (nápoj)
250 ml
10,5 mg
6,3 mg
bezkofeinová káva
150 ml
2,11 mg
2,11 mg


Zdroje číselných hodnot: 1, 2.

* Kofein z čaje se vstřebává postupně, takže to pro tělo není takový „náraz“, jako u konzumace kávy. 


Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

 

CHUŤ
  • pražená káva: hořká a lehce nasládlá (některé značky mohou být naopak značně kyselé); Mimochodem, proces pražení snižuje obsah kofeinu, protože ten pražením částečně sublimuje: čím déle se zrna praží, tím méně kofeinu obsahují. Poměr trigonellinu a kofeinu je indikátorem stupně pražení kávy.
  • zelená káva (tedy ta, co neprošla pražením): sladká; obsahuje 0,5 - 3 % kofeinu
.
ENERGETICKÉ TEPELNÉ ÚČINKY VY PODLE TČM
teplé až horké.
.
VZTAH KE DRAHÁM

srdce (ale zčásti i ke dráze ledvin, jater a plic)
.
SMĚR PŮSOBENÍ
vzestupný
.
ZPŮSOB PŘÍPRAVY

zrnka kávy, nejlépe čerstvě umletá, se přelijí vroucí vodou.

 

INDIKACE KÁVY

  • únava (a event. i spavost); občasná konzumace kávy při únavě je přípustná. Pokud ale únava vzniká ve vašem těle na podkladě červeně označených diagnóz a budete kávu pít pravidelně, jste v pasti, protože z dlouhodobého hlediska bude mít káva účinky přesně opačné a sílu z vás spíše „vysaje“, než že by vám ji dodala. Týká se to těchto TČM diagnóz:
o   nedostatečnost YANG sleziny - slinivky (únava je spojená s těmito příznaky: měkké stolice, stolice může být event. i úzká jako párek, špatné trávení, pocity chladu a studené končetiny) 
.
o   nedostatečnost QI sleziny - slinivky (únava plus měkké stolice - viz výše, nechutenství, nafouklé břicho po jídle z nadýmání, slabost v končetinách)
  • abúzus alkoholu
  • chronická bronchitida, astma, plicní emfyzém (rozedma plic)??, © o těchto účincích já osobně nejsem zcela přesvědčena: dlouhodobé pití kávy, byť jen jednoho šálku denně, přináší většině osob daleko více negativ, než pozitivních účinků.
  • dávky kofeinu do 300 mg mírně zlepšují noční vidění (Morrison & Long; 1977)
  • jako analgetikum se kofein používá zejm. u dětí s rakovinou (výzkum z roku 2006)
  • Výzkumy, které zatím nejsou jednoznačně potvrzené:
o   Je možné, že pití kávy snižuje i vznik demence a Alzheimerovy nemoci; žádné jednoznačné závěry však zatím formulovány nebyly.
.
o   Káva nejspíše hraje pozitivní roli i u Parkinsonovy choroby (podle výzkumu to vypadá, že snižuje výskyt choroby až o 30 %).
.
o   Pití kávy má pravděpodobně i vliv na jaterní cirhózu. Káva totiž ovlivňuje hladinu jaterních enzymů. 
.
o   Existuje předpoklad, že káva snižuje riziko vzniku diabetu II. typu („stařecká“ cukrovka).
.
o   Kahweol a kafestol zabraňují jednak aktivaci karcinogenních neboli rakovinotvorných látek a také podporují jejich detoxikaci enzymatickými systémy. Káva tedy pravděpodobně snižuje riziko těchto druhů rakoviny:
.
·     hepatocelulární karcinom (rakovina jater); je to způsobeno zejm. výše uvedeným faktem: káva působí blahodárně u cirhózy jater, na jejímž podkladě se může rakovina jater vyvinout
.
·         rakovina prsu (mírní snížení)
.
·         endometriální karcinom (rakovina výstelky dělohy)
.
·         karcinom dutiny ústní a hltanu
.
·         kolorektální karcinom (rakovina tlustého střeva)

 

VLASTNOSTI A ÚČINKY KÁVY (NEJEN) DLE TČM

·         * * *  rozhýbává QI při stagnaci QI:

o   zejm. jater: působí jako cholagogum (zvyšuje vylučování žluče); v této souvislosti zlepšuje i některé typy bolesti hlavy nebo migrén, nejčastěji pravostranné; dále sem patří obtíže jako zpomalená střevní peristaltika (zpomalené střevní pohyby)
o   posilňuje okruh srdce a zahřívá ho: využívá se tedy proto při potížích s krevním oběhem
.
·         * * *  odstraňuje retenci potravy, což je příliš dlouhé setrvávání potravy v žaludku a špatné trávení (pocity plnosti po jídle) 
·         * * *   diuretickým (močopudným) účinkem vypuzuje vlhkost (viz 1, 2) a vysušuje:
o   patří sem obtíže jako edémy (otoky)
o   ale i mikční poruchy na podkladě vlhkosti v DOLNÍM OHŘÍVAČI: jedná se o ztížené močení a v krajním případě přerušovaný proud, aniž byste měli zánět močových cest; nemusí se jednat jen o muže, touto poruchou mohou trpět i ženy!
·         * *      tonizace QI: pro povzbuzující účinky po kávě často sáhnou unavení lidé
·         * *      zmírňuje toxicitu alkoholu: jste-li tedy opilí, dejte si kávu
·         *         přeměna (transformace) vlhkosti

A teď jedna chuťovka: víte, že někteří terapeuti využívají k detoxikaci kávový klystýr? No nevím, ale když kávu, tak raději tím horním otvorem. 😉

Pozn.: s klesajícím počtem hvězdiček klesá i účinnost.

 

KONTRAINDIKACE KÁVY

  • oheň srdce:
o   z hlediska západní medicíny to bývají palpitace (nepříjemné vnímání tlukotu vlastního srdce), podrážděnost, neklid, poruchy spánku a nadměrné snění, pocity strachu, návaly horka, červený obličej, silný pocit žízně, afty na špičce jazyka, hořká pachuť v ústech, ale pouze po špatně prospané noci, dysurie (ztížené močení), chronické záněty močových cest nebo hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)
.
o   klíčové symptomy z hlediska TČM: afty, zejm. na špičce jazyka, silný pocit žízně, palpitace neboli nepříjemné vnímání tlukotu vlastního srdce a červený jazyk, zejm. na špičce), rychlý pulz
  • jaterní oheň:
o   z hlediska západní medicíny to bývá velká část z těchto příznaků: vznětlivost, deprese, zlé sny a nespavost, pocit horka v hlavě, ale i v těle, zarudlý obličej, zarudlé oči, závrať, ušní šelesty, konstantně hořká pachuť v ústech, xerostomie (suchost v dutině ústní), zácpa se SUCHOU stolicí, hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)
.
o   klíčové symptomy z hlediska TČM: červený jazyk se zarudlými okraji se suchým žlutým povlakem; pulz je napjatý a rychlý
  • nedostatečnost KRVE: káva vysušuje a přináší tak nedostatečnost „tělních šťáv“
  • nedostatečnost YIN: kvůli vysušujícímu účinku kávy ji není vhodné pít ani v menopauze, kdy YIN (i esence JING) strádá; kávu nepijte zejména při všech druzích suchosti, včetně suchých sliznic
  • nedostatečnost QI, zejm. sleziny - slinivky: proto se nedoporučuje káva u gastrointestinálních neboli žaludečně střevních obtíží (káva zvyšuje vylučování žaludečních kyselin a pepsinu)
  • vnitřní vítr (což je vždy projev disharmonie jater vedoucí k různým druhům mimovolních pohybů): tremor (třes), tiky, závratě, silný pocit otupělosti a obtížná koncentrace, pocity znecitlivění, brnění nebo mravenčení (v krajním případě může vést vnitřní vítr k atakám hypertenze (hypertenzní krize), mrtvici a ochrnutí.
  • při nadměrné konzumaci káva svým močopudným účinkem poškozuje v dlouhodobém časové, horizontu i okruh LEDVIN (výzkumům tvrdícím, že močopudné účinky nebyly prokázány, nevěřím, protože mám vlastní letité zkušenosti 😉).
  • kávu nepijte raději ani:
o   v těhotenství; zde je to však spíše relativní kontraindikace: údajně by dávky do 200 mg kofeinu ze všech zdrojů, tedy nejen z kávy, měly být bezpečné. Co se týče kojení, ovlivnění spánkového rytmu dítěte vlivem kávy nebylo prokázáno. 
.
o   při angina pectoris (ischemická choroba srdeční, a s angínou nemá nic společného!) nebo vysokém krevním tlaku
.
o   nespavosti
.
o   v období rekonvalescence po chemoterapii
.
o   opatrně také u epileptiků, zejm. u terapie antiepileptiky

 

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY KÁVY

  • nervozita, třes
  • palpitace (nepříjemné vnímání tlukotu vlastního srdce)
  • žaludeční obtíže: podpora vzniku žaludečních vředů sice zatím není jednoznačně prokázaná, ale mnohé osoby z kávy rozbolí žaludek
  • střevní obtíže a tendence k průjmu: káva zcela jistě zrychluje střevní peristaltiku, čímž může u citlivých jedinců někdy vyvolat až průjem
  • nespavost: spánek nastoupí za delší dobu, bude kratší a je neklidný; podle všeho se sčítají negativní účinky kávy na spánek s osvětlením (světelný smog mj. z pouličního osvětlení ulice! Illnerová 2016)
  • kofein v kávě narušuje vytváření paměťových stop z daného dne rušením nízkofrekvenčního spánku a znemožňuje tak jejich ukládání do dlouhodobé paměti (Neal 2010); na druhou stranu, existují i výzkumy, které prokazují stimulaci dlouhodobější paměti
  • zvýšení krevního tlaku: pokud nejste na kávu zvyklí, tlak vám na několik hodin zvýší. V případě, že jste pravidelný konzument kávy, vzniká u zdravých lidí po 3 dnech tolerance (a ke zvyšování tlaku nedochází), u hypertoniků, tj. osob se zvýšeným krevním tlakem, dochází k toleranci již po 2 dnech. Pokud trpíte hypertenzí, neměli byste pít víc, jak 2 šálky kávy denně.
  • osteoporóza: nadměrný příjem kofeinu odbourává vápník z kostí, který pak skončí ve vaší toaletě spolu s močí.
  • zhoršení URGENTNÍ močové inkontinence: náhlý pocit nucení k močení - pokud mu není vyhověno, dochází k nechtěnému úniku moči (rozlišujte stresovou inkontinenci, kdy k úniku moči dochází při smíchu, kýchání, kašli či zvedání těžkých předmětů)
  • riziko potratu a nízké porodní váhy při nadměrné konzumaci kávy
  • mastodynie neboli bolesti v prsu bez zjevné příčiny: kofein nepřímo, přes cyklický adenosin monofosfát (cAMP) může působit bolest v prsech
  • zvyšuje homocystein v krvi, jehož hladina bývá některými odborníky považována za rizikový faktor aterosklerózy, trombózy (zejm. v souvislosti s poruchami lipidového metabolismu), diabetu (cukrovka), demence nebo osteoporózy
  • Nefiltrovaná káva obsahuje diterpeny kahweol a kafestol, které připívají ke zvýšení celkové hladiny cholesterolu, LDL frakce („zlý“ cholesterol) a triacylglycerolů v krvi. To pak samozřejmě navyšuje riziko poškození kardiovaskulárního systému, tj. srdce a cév. .
    Filtrovaná káva naopak snižuje hladinu celkového cholesterolu a zvyšuje HDL („hodný“ cholesterol).
  • káva pravděpodobně působí negativně při vzniku karcinomu močového měchýře
  • kofein může zhoršit panickou poruchu nebo sociální fobii U PREDISPONOVANÝCH OSOB.  
  • závislost na kofeinu: V případě, že kávu nemáte, vyvolá to tyto projevy: ospalost, podrážděnost, mírné deprese, bolesti hlavy nebo křeče. Výhodnější je samozřejmě POZVOLNÉ snižování dávek. Tato kofeinová závislost mizí zhruba po 5 - 10 dnech abstinence.

.

RIZIKA KÁVY A KARCINOGENY

  • Ochratoxin A: jeho výskyt značí, že káva byla vlivem nevhodného skladování napadena plísněmi Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius nebo Penicillium verrucosum.
  • Akrylamid: tento karcinogenní (rakovinotvorný) neurotoxin dle IARC třídy 2A, tj. pravděpodobně karcinogenní pro člověka, vzniká pražením kávy. Ale je obsažen i v meltě (a samozřejmě ve všech smažených pokrmech).
  • Furan: je klasifikován dle IARC jako karcinogen třídy 2B, tj. podezřelý z karcinogenity. Opět vzniká při pražení kávy. V tomto případě alespoň dochází k redukci jeho obsahu vlivem otvíráním dózy s kávou. Jenže tak nevyprchává jen furan, ale i aroma! 😱 Pijáci kávy dlouho ležící na stole však mohou jásat, protože po 2 hodinách klesne obsah furanu o 70 %.

 

Smrtelná dávka kofeinu činí 5 - 10 g (tj. 50 - 200 šálků)

 

INTERAKCE KÁVY

  • Konzumace kávy sníží absorpci železa o 40%. Ze stejného důvodu by se preparáty s železem nikdy podávat současně s kávou.
  • Kávu je lepší zcela vyloučit u antiepileptik a event. i u léků na vysoký krevní tlak.

 

PO ZELENÉ KÁVĚ SE HUBNE?

Zelená káva zvyšuje bazální metabolismus (tedy přeměnu látek) o 5 - 25 %. Tato hodnota se však s návykem samozřejmě snižuje. Dále kyselina chlorogenová, patřící k antioxidantům, snižuje absorpci cukru. Není-li v těle nadbytek cukru, nemůže se přeměnit ani na tuk. A právě na hubnutí lákají prodejci zelené kávy.  Už mnoho lidí ale zjistilo, že polykání doplňků stravy s výtažkem zelené kávy nic neřeší a bez dalších režimových opatření k hubnutí nevede.

 

ZAJÍMAVOST

Pijete espresso, mocca, nebo snad neodoláte mléčnému volání a dáváte si ristretto nebo macchiato? Nebo pijete cappuccino či caffe latte? Vlivem mléka v kávě účinek tohoto nápoje sice nastoupí o něco déle, ale jeho účinnost to nijak nesnižuje.

Cibetková káva kopi Luwak je nápoj pro bohaté, protože tato káva v cenových žebříčcích kávy rozhodně vede (cena za 1 kg je 600 - 1000 USD). A jak to vlastně v praxi vypadá: indonéské cibetky (zvíře připomínající něco mezi kunou a kočkou s názvem ovíječ skvrnitý, Paradoxurus hermaphroditus, viz obrázek) nejprve pozřou kávová zrna. Poté, co projdou jejich zažívacím traktem a jsou trusem vyloučena, se praží. Vlivem průchodu trávicím traktem dochází k fermentaci zrn a káva tak získává na jemnosti. Protože pokusy s chovem v zajetí selhaly, dosahuje roční produkce této kávy jen 2,5 tuny ročně! A jako vždy, i zde dochází k podvodům: někdy „cibetková“ káva obsahuje jen 3 % skutečné cibetkové kávy!


BEZKOFEINOVÁ KÁVA

Na tom, že bezkofeinová káva ve srovnání s obyčejnou kofeinovou kávou vůbec neprospívá zdraví, se shodnou prakticky všichni. Kofein se odstraňuje ještě před pražením, tedy ze zelené kávy. Děje se tak za pomoci:
  • organických rozpouštědel, jako je dichlormethan a ethylacetát, to je nejčastější způsob! Stopy rozpouštědel se odstraňují opětovným napařováním a sušením. Tím, že se bezkofeinová káva dnes už skoro bez výjimky pojí s rozpustnou formou, do hry vstupuje i vyšší obsah akrylamidu v rozpustné kávě. Tak co, ještě chcete tvrdit, že bezkofeinová káva je pro váš organismus zdravější?!
o     Sparkling Water Process: kromě vody se zde využívá i oxid uhličitý
.
o     Swiss Water process (Švýcarská vodní cesta): tato metoda dekofeinizace představuje v současné době špičku: nejprve si dá zelená káva vodní lázeň, a to na 8 - 10 hodin. Do čisté vody se postupně začne z kávových zrnek uvolňovat kofein a další látky. Pak se voda několikrát filtruje přes uhlíkové filtry, a to tak dlouho, dokud v kávě nezůstane jen 0,1 % kofeinu. Tímto postupem v kávě zůstane maximum chuti. Škoda jen, že tuto metodu v praxi nenajdeme častěji.
  • superkritickou extrakcí CO2: zelená káva se napaří a za vysoké teploty se vpustí proud zahřátého oxidu uhličitého (z kávy se tak odstraní pouze kofein)

 

INSTANTNÍ KÁVA

1. Instantní káva se bohužel vyrábí převážně z méně kvalitní kávy robusty. Po výrobě kávového extraktu z pražené mleté kávy se tento kávový koncentrát prudce zchladí na 4 °C a dále výroba instantní kávy probíhá následovně:
  • Sprejováním v tzv. věži. Nahoru je přiváděn kávový koncentrát z pražené mleté kávy a ten je rozprašován v drobných kapičkách. Z dolní části věže proti těmto padajícím kapičkám kávy fouká horký vzduch. Tak se voda odpaří dřív, než kapka dopadne dolů (pára se z věže samozřejmě odvádí ven). Dolů tedy dopadá již kávový sušený prášek.
  • Mražením ve vakuu (lyofilizace): Kávový extrakt se nalije do velkých mělkých nádob a nechá se při teplotě -40 °C zmrznout. Pak již jen stačí rozdrtit „ledovou“ kávu na jemné hladké granulky. Ty se vhodí do vakuové komory a tam dochází k „sušení“ v podobě sublimace (podobně, jako když dáte za mrazu ven sušit prádlo - uschne také, právě procesem sublimace). Tímto způsobem vyráběná káva je sice dražší, ale lépe se zachová aroma.
2. Druhým negativem je dvakrát vyšší obsah akrylamidu (který zvyšuje riziko rakoviny) ve srovnání s klasickou zrnkovou kávou! Proč tuto látku do sebe dostávat touto cestou, kdy už ji přijímáme i v jiné stravě!

3. Jak v bezkofeinové, tak v instantní kávě se údajně nevyhneme chemickým látkám (zatím se mi nepodařilo tuto informaci spolehlivě ověřit), které se do většiny instantních káv přidávají kvůli aromatizaci (instantní káva by jinak VŮBEC nevoněla).

 

JAKOU KÁVU DOPORUČUJE DOKTORKA SE SRDCEM?

Je to stejné, jako u všech potravin: kritériem je čerstvost. Takže pokud vůbec kávu, tak rozhodně kvalitní, typu arabika, ČERSTVĚ UMLETOU, filtrovanou. Mimochodem, o aromatizované kávě nejsem moc přesvědčená, co se týče dlouhodobého pití.

Co se týče frekvence konzumace, každodenní konzumace MNOHA LIDEM spíše škodí, než prospívá, paušalizovat ale takto nelze.

Pokud po přečtení těchto řádek uvažujete o změně a chcete nějakou náhražku kávy, přečtěte si druhý díl, který je této problematice věnován.


Rozšiřující literatura:
Ute Engelhardt, Carl - Hermann Hempen: Chinesische Diätetik, 3. Aufl., Elsevier Urban & Fischer, 2006 München
Stefan Englert: Checkliste Chinesische Diätetik; Karl F. Haug Verlag, Stuttgart 2011
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Nahrungsmittel und Chinesische Medizin; Bacopa Verlag 2009, 1. Aufl. 
Jörg Kastner: Propädeutik der Chinesischen Diätetik; Hippokrates Verlag; 2. Aufl. 2003

18 komentářů:

  1. Letos už jsem jeden šálek kávy měl, tak už se ode mne žádný velký finiš ke konci roku čekat nedá :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak čo už, jednou šálkou kávy denne hádam nič moc neskazím, či? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti milá Fidorko takhle nemohu říct. U některých vadí i ten jediný (ale zato pravidelný) šálek. 😱

      Tak mě napadá, víš, proč je nejlepší pít černou kávu?

      Aby se člověk mohl konzumací znenáhla připravovat na hlínu. 😉

      Vymazat
    2. Milá Dorka ešte sa hovorí, že vraj telo má ísť do hrobu zhuntované :-D
      Ma napadlo, čo asi má konzumovať ten, čo sa chystá do urny, ohnivú vodu? :-P

      Vymazat
    3. Zdravím naší Fidorku,
      co si hraje na dvorku (po slovensky verše neviem písať - zatiaľ): 😉

      Fidorka nie len sladká, ona je aj vtipná (a to viac, ako ja)! Ohnivá voda! 😀 😀 😀

      Tak pokiaľ máš túto teóriu, tak s kávou sa to mnohým podarí skoršie.

      A to vieš, že Fidorka existuje aj s kávou? 😉

      Vymazat
    4. Viem, viem, ale s kávou mi chutí len tá káva :-)

      Vymazat
    5. Aj ja chcem byť takto pohotová a vtipná! 😀 Azda nechýba mojim bunkám kofeín?? 😱

      Vymazat
    6. Jeej, teraz išla reklama, že moje vlasy potrebujú kofeín, tvrdia nejakí nemeckí vedátori :-D Tak teraz som už úplne vykoľajená 8-(
      Ináč, myslím si, že tvojim bunkám nechýba kofeín... určite nie tým mozgovým, ale je nie som doktorka, len fidorka, ale tiež so srdcom ;-)

      Vymazat
    7. Hej, srdce je dobré mať. A ešte by malo tĺcť. 😉

      Mimo mísu: Viš, že si prvá, čo spadla do spamu?? Ale len teraz! Keby mi to neprišlo na mail, tak tam ležíš ešte doteraz, ako kohútik v komore, s nožkami hore. A ja som už myslela, že na Blogspote to nikdy nepríde. 😀

      Vykoľajená? Ak nie si Penndolino, tak je všetko v poriadku - alebo čoskoro bude. 😊

      Už od 6 som zrelá pre postel. Tak ti prajem dobrú noc.
      Cez noc sa iste vrátiš do tých do správnych koľají. 😉

      Vymazat
    8. Zrelá do postele? Tak šup, šup, aby si neprezrela :-P Pekné sny ti prajem.

      Na margo toho spamu... som urazená, tak dôkladne som presviedčala, že nie som robot a skončím v spame... a ešte k tomu tam spadnem??? :-(

      Tak som zvedavá, kde skončí tento komentár, ale až zajtra :-)
      Už ťa nechcem rušiť pri počítaní ovečiek ;-)

      Vymazat
    9. Ešte som tu. 😊

      Keby som prezrela, mohla by som utrpieť otras mozgu kvôli zemskej príťažlivosti. 😉

      Jaj, to ma mrzí, že tiež musíš bojovať s tými komentármi... Jediná možnostť je si vytvoriť profil na Blogspote...

      Počítaní ovečiek? Na to mám kalkulačku! 😉

      Vymazat
    10. "víš, proč je nejlepší pít černou kávu?

      Aby se člověk mohl konzumací znenáhla připravovat na hlínu. " - to napíšu mamince na ledničku a přilípnu to hned pod "kafe a mlíko, do rakve víko" :)

      Vymazat
    11. No, to mě Bloudíku těší, že moje moje světový myšlenky to dotáhnou až na ledničku! 😉 😀

      Vymazat
  3. Ráno bez kafíčka je jako léto bez sluníčka :).

    Jinak, když si můžu vybrat, dám přednost kvalitnímu zelenému čaji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janinko od Broučků,

      Bez kafe se lépe žije,
      srdce v hrudi klidnější je. 😉

      Vymazat
  4. Kávu piju rozpustnou (podle tvé tabulky s největším obsahem kofeinu), a to 3-4-krát denné, naposled třeba ve 22:30 (vím, že je to zase špatně), protože potřebuju nějaký předěl a nový impuls.
    A také mně velmi chutná čokoláda Kofila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Kofilu jsem taky jídávala. 😊
      Až přijdou problémy s pamětí, tak aspoň budeš díky mému článku vědět, z čeho to máš, no neber to! 😉

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊