Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

pondělí 23. října 2017

Rýžová kaše aneb Vařila myšička kašičku dle TČM


Díky opakujícímu se dotazu, jakou kaši na zdravou snídani podle dietetiky TČM, to dnes bude o rýžové kaši. Bez mléka. Protože to není pro většinu z nás vhodné. Budete-li mít štěstí, s přípravou kaše vám pomůže myška. 😉

Kupované kaše typu rýžových vloček apod. použijte jen v nouzi a zejm. se vyhýbejte instantním kaším. Kdybyste mermomocí chtěli sladkou mléčnou chuť, doporučuji kompromis: přidejte do vody maličko 30% smetany (ideálně bez příměsi E407, což je karagenan). Chuť to bude mít lepší, než odstředěné (nechutné a nezdravé) mléko.

 

JAKOU RÝŽI KOUPIT

Doporučuji rýži neloupanou natural, spíše v biokvalitě Basic či Country Life pololoupaná. Cenový rozdíl u většiny dodavatelů není velký, proto doporučuji bio - nejen kvůli arzenu. Rozhodně nekupujte tu nejlevnější leštěnou / broušenou rýži, většina značek je pro mě nepoživatelných, to pak raději parboiled rýži nebo rýži basmati, která však nemá tendenci rozvařovat se, proto je na kaši méně vhodná.

 

MŮJ TAJNÝ TIP

(Nejen) na sladké pokrmy se hodí italská černá, střednězrnná rýže natural. Nerozvařuje se sice, ale je jakoby sladší, s oříškovou notou. Koupila jsem ji jednou náhodně v akci v Penny, drahá tak moc nebyla - jen ji běžně nemají. Tuhle rýži můžete jíst mírně osolenou i jen tak, bez ničeho. Tak vynikající její chuť je! S obyčejnou rýží se NEDÁ VŮBEC srovnat. Podle obrázků je to nejspíše tato rýže (i když je zde dražší, já jí koupila kolem 50 Kč). Na výrobu "kaše" je jí ale vlastně škoda. 😊


Černá střednězrnná rýže, země původu: Itálie

PŘÍPRAVA

Propláchnutou rýži natural namáčíme přes noc a po této době znovu propláchneme vodou (obsahuje arzen, viz obsah arzenu v rýži). U parboiled rýže se mi osvědčila kratší doba, 4 - 6 hodin, po 8 a více hodinách už tato rýže ztrácí svou chuť.

Rýži parboiled stačí většinou přivést k prudkému varu, vypnout elektrický vařič a nechat dojít zhruba 25 minut (natural rýži budete muset vařit o něco déle).

 


Rýžová kaše s jablky bez mléka


SUROVINY:
  • 3 sladká jablka
  • 4 polévkové lžíce mléčné kulatozrnné rýže (doporučuji natural nebo pololoupanou, ne leštěnou)
  • 100 ml 100% jablečné šťávy (čtěte složení, v PET obalech bývají nevhodné náhražky vyrobené z koncentrátů!)
  • 100 ml vody
  • hnědý cukr na event. doslazení (vytváří daleko méně vlhkosti, než bílý cukr)
  • podle chuti můžete samozřejmě, zejm. v zimním období, přidat mletou skořici

1. Smíchejte jablečnou šťávu s vodou a vložte do tekutiny rýži. Přiveďte zvolna k varu a příležitostně zamíchejte. Nechte vařit 45 - 50 minut (řiďte se údajem na balení) a občas promíchejte. Rýže musí být měkká.

2. Mezitím si nastrouhejte (nejlépe v robotu) omytá a okrájená jablka. Ta přidejte zhruba 5 minut před dovařením rýže a nechte povařit. Pokud chcete, lze kaši tyčovým mixérem rozmixovat. Tuto kaši lze samozřejmě obohatit o ořechy, rozinky apod., pokud chcete dosladit, použijte hnědý cukr (neprodukuje v těle tolik patologické vlhkosti a hlenu).

 

Okayu rýžová kaše s medem, zázvorem, citronem a pražený sezamem


SUROVINY PRO 2 OSOBY:

KAŠE:
  • 100 g kulatozrnné rýže (v původním receptu jde o loupanou rýži, což nepovažuji za optimální, osobně bych použila parboiled rýži)
  • 500 ml vody (u rýže parboiled bych použila trochu smetany)
  • špetka soli

SLADKÝ TOPPING:
  • 1 čajovou lžičku nastrouhaného oloupaného zázvoru (pozor, zázvor se moc nehodí pro osoby, které mají horkost v těle!)
  • 2 lžičky medu
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 polévkovou lžíci bílého sezamu

1. Přes noc namočenou nebo 30 minut ve vodě ponechanou rýži uvaříme podle návodu. Počítejte však, že typická kašovitá konzistence z parboiled nevznikne.

2. Na sladký přeliv si nejprve na pánvi na sucho opražte bílý sezam. Pak smíchejte zázvor, med a citron a pokapejte tímto toppingem rýži.

 

Rýžová kaše s mrkví (nejen) pro děti

INGREDIENCE:

  • 100 g mrkve
  • 25 g parboiled rýže 
  •  2 lžíce vody 
  • 50 ml vody na rýži 
  • 1 lžíce oleje, takového, který nemá žádnou výraznou chuť

1. Rýži uvaříme (přivedeme k prudkému varu, vypneme vařič a necháme dojít).

2. Okrájenou mrkev nakrájíme na plátky (nebo vhodíme do vhodného robota).

3. Mrkev přivedeme s 2 lžícemi vody k varu, snížíme oheň a necháme zhruba 8 minut dojít. Přidáme rýži, olej a tyčovým mixérem rozmixujeme. 

6 komentářů:

  1. Rýžovou kaši (ale sladkou) mám rád, ale možná ještě radši ovesnou kaši s ovocem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy tys mě překvapil! Víš, že to bych do tebe nikdy neřekla?! Jsi takový nekašičkový typ. 😊

      Vymazat
  2. Rýžovou, rýžovou, tu já mám nejradši! :-D
    S rozinkami, medem slazenou, kakaem sypanou! Si dělám i rýžové mléko :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna kaši já, Meduňko, nemusím. Ale má ráda nákyp, zrovna si za chvíli jeden dodělám. 😊

      Vymazat
  3. Jdu do toho. Natural rýži zde mám zbytečně dlouho a zrovna na ni mám chuť. Snad nemám horkost v těle? O-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty,
      i kdybys horkost měla, tak rýže tě rozhodně neudolá. To spíš pšeničná (ale i JINÁ) mouka! Všechny mouky totiž podporují díky zpracování patologickou horkost (i přesto, že jsou někdy z původně chladivých potravin).

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊