Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 13. září 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: Ovoce, 6. část

Aktualizace 30. 11. 2017

PROČ OVOCE A ZELENINA V SYROVÉM STAVU NEJSOU VHODNÉ

Většina ovoce až na pár výjimek, má chladivou (osvěžující) nebo dokonce studenou povahu (meloun, rebarbora, kiwi), takže syrové ovoce ve větší míře pro slezinu - slinivku vhodné opravdu není - a zvlášť v zimě ne. Každé NEZRALÉ ovoce, i to tuzemské, je chladivé. Čím více je nezralé, tím chladivější! Proto je dovážené TROPICKÉ ovoce, které nedozrálo na stromu či rostlině, energeticky chladnější, než pokud bychom si ho utrhli přímo v tropech. Tropické ovoce je chladivé nebo studené, protože v tropech je ochlazení žádoucí, ale o ČR se to, až na pár dní v roce, říci nedá! Z tohoto důvodu se doporučuje kombinace ovoce se zahřívajícím kořením, jako je např. skořice nebo kardamom. Zavařené v konzervě (kompot) bude chladivé ovoce (ale i zelenina) vždy energeticky o něco teplejší. Záleží samozřejmě na stupni zralosti.

Mimochodem, kdo by nyní chtěl namítnout, že v tepelně upraveném ovoci či zelenině není dostatek vitamínů, bude mít pravdu jen z části. Hezky to vysvětluje Bob Flaws ve své knize Tao zdravého stravování: Pokud má syrová mrkev 100 jednotek nějaké živiny či vitamínu a vařená jen 80, NEZNAMENÁ to automaticky, že syrová je lepší. Důležitá je vstřebatelnost a využitelnost vitamínů: Tepelně upravený pokrm totiž tělo dokáže lépe vstřebat a využít - a z vařené stravy zužitkuje paradoxně více, než ze syrové. Z 80 jednotek vařené mrkve je pak např. při 65 % vstřebatelnosti větší užitek (52 jednotek) než ze syrové mrkve, která má dejme tomu oněch 100 jednotek, zato jen 50 % zužitkovatelnost (což činí v čistém zisku jen 50 jednotek)!

Další tajemství tkví i v tom, že s tepelně upraveným TEPLÝM pokrmem se neplýtvá energie na jeho ohřátí. Součástí trávení je kromě rozmělnění i ohřátí na teplotu těla: studené či ledové věci se nakonec, za ztráty energie, vždy musí vyrovnat na teplotu těla.
.

CITRUSY PŘI NACHLAZENÍ?! ANEB ÚČINKY OVOCE DLE TČM

Při nachlazení se často propagují citrusy. Jejich kyselá chuť má adstringentní, tj. svíravý účinek (jen si vzpomeňte, jak se vám protáhne obličej, když jen zahlédnete citron 😉) a stahuje i póry. Při nachlazení (vpád větrného chladu) bychom se měli vyvarovat veškerého syrového ovoce, ale zejména citrusů - ty patogeny vtáhnou jen hlouběji dovnitř těla - a virový infekt tak mohou zpomalit. Po „vyléčení“ se pak pořád necítíte ve své kůži - a v brzké době můžete opět „znovu“ onemocnět. Jde však vlastně o o jednu a tutéž nemoc (je to podobné, jako u kuřecího masa, viz také 5.díl, odstavec Slepičí polévka a chřipka nebo nachlazení). Popsaným způsobem s uzavřením pórů fungují výborně kyselé potraviny jako PREVENCE proti nachlazení. Takže: pokud jste zdraví (a nejste všeobecně zimomřiví), citrusy v malé míře ano, při nachlazení rozhodně ne.
.

PLUSY A MÍNUSY ZVLHČUJÍCÍCH ÚČINKŮ

Většina ovoce má vztah ke dráze žaludku (event. k plicím) a svým osvěžujícím účinkem tonizuje YIN (jin) a šťávy. Ti, co trpí v nějaké formě na suchost (ženy v přechodu!), si mohou dopřát více syrového ovoce a zeleniny (pokud ovšem současně netrpí jinou patologií, jako např. nedostatečností QI sleziny - slinivky).  Zejm. fíky, jujuba, kustovnice, longan, třešně a vinná réva doplňují v případě nedostatečnosti KREV (XUE), játra nebo ledviny.

Omezit veškeré syrové (a tedy ochlazující) ovoce by měli zejm. lidé s přemírou patologické vlhkosti a hlenu v těle a pacienti s nedostatečností sleziny - slinivky, protože dřív nebo později vede oslabená slezina - slinivka opět k tvorbě patologické vlhkosti a hlenu (jak již víte z minulých dílů, vlhkost a hlen přirovnávám k jezírku se zkalenou vodou, která může vyschnout a změnit se v bláto - a tyhle husté kaly pak zanáší všechny vaše „trubky“ v těle a odstraňují se ještě hůře, než ona „zkalená voda“).

Některé druhy ovoce tyto negativní ochlazující účinky na slezinu - slinivku (způsobující v konečném důsledku vlhkost a hlen) alespoň částečně vyrovnávají, protože navíc oplývají i vlastnostmi, které vlhkost nebo hlen naopak rozpouštějí: bezinky, borůvky, citron, grapefruitová bio-kůra (dužina již tolik ne), JABLKA, (jahody), červené hroznové víno, hrušky, (maliny), kumkvát, mango, (meloun vodní), meruňky, PAPÁJA, rybíz (tučně vyznačené ovoce rozpouští hlen, kurzívou je označené ovoce podporující rozpouštění vlhkosti v těle). S určitou dávkou nadsázky by se tedy dalo říci, že zmíněné druhy ovoce jsou, co se týče vlhkosti/hlenu „lepší“ (jako vždy záleží na vaší konstituci).



Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!
.

OVOCE, KTERÉ CHLADÍ & ZAHŘÍVÁ (JIN A JANG POTRAVINY) - TABULKA

$$ Ananas: chladivý, viz Englert (Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen: neutrální až chladivý - © opět jde o problém nezralosti ovoce v ČR a věřím, že dozrálý ananas může být posunut o něco blíže k neutrální straně, tj. k pólu neutrální až chladivý).  
Kontraindikace ananasu: průjem a oslabená imunita (vnitřní chlad), ekzémy, kožní vředy a hnisavé kožní afekce (např. furunkly neboli nežity). Ananas není vhodný ani u akutní vředové choroby gastro-duodenální (žaludeční nebo dvanáctníkový vřed). Kvůli diuretickému (močopudnému) účinku je vhodné omezení v těhotenství.
Angrešt: chladivý (© přezrálý angrešt je samozřejmě o něco teplejší).

Banán: © (chladivý až) studený (Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen: studený).  
Kontraindikace banánů: u tzv. studeného hlenu a chladu z nedostatečnosti sleziny - slinivky a žaludku (měkká stolice nebo tendence k průjmům) nebo při nachlazení, zejm. je-li doprovázeno kašlem (tj. vpád větrného chladu) je banán nevhodný, zvláště jedná-li se o děti.
Banán sice staví a doporučuje se PRÁVĚ PROTI průjmům, zejm. ten přezrálý, ale z dlouhodobého hlediska pravidelná konzumace banánů oslabenou slezinu - slinivku ještě více poškodí - a vznikne tak větší pravděpodobnost, že pod vlivem tohoto oslabení vaše stolice zřídne.  Takže: u akutního průjmu banán (dozrálý!) s výhradami snad ano, u chronických problémů s řidší stolicí raději ne (zvláště, pokud vám praktik TČM sdělil, že vaše slezina - slinivka je oslabená).
Bez černý (Sambucus nigra) - bezinky: chladivé. Rozpouští hlen!  
Kontraindikace bezinek: Nejezte bezinky syrové! Obsahují glykosid sambunigrin, který by vám mohl připravit nepříjemné chvilky na záchodě v podobě průjmu a zvracení - ničí se varem. Ani tepelně upravené je však u sklonu k průjmům nejezte. 
ø Borůvky: © kupované (nedozrálé na sluníčku) spíše chladivé, ty z lesa řadím spíše do kategorie neutrální až chladivé (von Blarer Zalokar: neutrální; Englert: neutrální až chladivé; Heider de Jahnsen: chladivé až studené). Borůvky, zvláště ty sušené, staví a používají se tedy proti průjmu. Nadmíra čerstvých plodů může ale u někoho vyvolat naopak efekt opačný a mít projímavé účinky.   
Kontraindikace borůvek: Nejezte při zácpě! Sušené borůvky mohou při dlouhodobé konzumaci dráždit žaludečně-střevní sliznici.
Broskev: teplá, zejm. ta dozrálá na stromě nebo kompotovaná (čerstvá z hypermarketu bude chladivější a někdy dokonce neutrální až teplá).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky broskví: pacienti s horkostí nebo konstitučními sklony k horkosti a také osoby s vředy nebo furunkly (nežity) z horkosti by broskve měli omezit. Nadměrná konzumace syrových broskví snadno vede k nadýmání. Nekombinovat broskve spolu s kraby nebo raky (to nám asi moc nehrozí).
Citron: chladivý viz Englert; (Engelhardt & Hempen: neutrální až chladivý). Sice je to ovoce chladivé povahy, ale hlen naopak rozpouští!  
Kontraindikace citronu: Při hyperaciditě žaludku (zvýšená kyselost žaludečních šťáv - překyselení žaludku), žaludečních nebo dvanáctníkových vředech není citron vhodný.
Datle sušené: © sušené, tedy ty, co známe, jsou teplé, syrové pravděpodobně neutrální až teplé (von Blarer Zalokar: teplé; Englert, Heider de Jahnsen: neutrální až teplé). Recept: Datlová nutella bez ořechů.
Kontraindikace datlí: Při nadměrné konzumaci vedou k tvorbě patologické vlhkosti a oslabují Střed (slezina - slinivka a žaludek).
Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) sušený: chladivý (© předpokládám, že čerstvý bude chladivý, až studený).  
Kontraindikace dřišťálu: akutní žlučová kolika a cholestáza (městnání žluči).
$$ Fíky, čerstvé: neutrální; sušené fíky: teplé (viz také von Blarer Zalokar).

($$) Granátové jablko: © neutrální až teplé (Heider de Jansen: teplé; von Blarer - Zalokar: chladivé), opět zde bude hrát velkou roli stádium zralosti (von Blarer Zalokar: chladivé, Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen: teplé).  
Kontraindikace granátového jablka: nekonzumovat v syrovém stavu při průjmech. V nadměrném množství způsobuje tvorbu hlenu a může poškodit QI plic a také zuby.
ø Grapefruit: chladivý. Bio kůra z grapefruitu nebo pomela rozpouští hlen (chemický postřik NIČÍM nelze smýt!).  
Kontraindikace grapefruitu: při kašli z tzv. větrného chladu, ale i při silném zatížení těla hlenem.
Interakce grapefruitu s léky: Obsažený glykosid naringin může interferovat enzymy, které zodpovídají za přeměnu léků v těle a ovlivňovat tak koncentraci účinné hladiny léků. Patří sem zejm. antagonisté kalcia (některé léky na srdeční onemocnění nebo vysoký krevní tlak), hypnotika (léky na spaní) a cyklosporin (imunosupresivum).
Guava (Flaws): teplá.

$$ Hroznové no s jadérky ze supermarketu, často nedozrálé - vinva (Vitis vinifera): © neutrální až chladivé; dozrálé na keři je spíše neutrální. Mimochodem, hořkost v jadérkách se stará o to, aby zvlhčující efekt nebyl tak velký, protože odvádí vlhkost pryč a vysušuje. © Hroznové víno bílé bez jader: neutrální (bývá totiž zralejší). Recept na hroznovou marmeládu bez cukru.
Kontraindikace hroznového vína: chlad ve slezině - slinivce (průjem). Při nadměrné konzumaci může dojít ke kolikám, průjmu, neklidu a pocitům stísněnosti.
ø Hruška: chladivá. Rozpouští hlen, zejm. tzv. teplý hlen. Recepty: Dušený hruškový kompot nebo Pečené (a zavařené) hrušky.
Kontraindikace hrušek: omezit u vnitřního chladu sleziny - slinivky a žaludku (z nedostatku YANG - průjmy!) a chladu v plicích (kašel). Již ve starých spisech se varuje, že nadměrná konzumace hrušek může vést k chladu Středu (tj. vnitřní chlad sleziny - slinivky a žaludku z nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky a žaludku). Proto by neměly ženy po porodu a při nedostatečnosti KRVE (XUE) jíst žádné hrušky. Sířené sušené hrušky (křížaly) mohou vyvolat nebo zhoršit atopický ekzém.
$$ Jablko: chladivé. Rozpouští částečně hlen.  Recepty: jablka v pářepečená jablka se skořicí nebo jablečná povidla bez cukru. Nejsem příznivcem raw stravy, ale následující recept mě rozhodně zaujal: Raw palačinky z jablek.

Kontraindikace jablek: vnitřní chlad ve slezině - slinivce nebo žaludku (tj. sklony k průjmům). V těchto případech je lépe jíst jablka (za)vařená nebo sušená (křížaly). Naopak syrová jablka mohou být u některých osob vhodná při zácpě (obstipace). Zvýšený konzum může způsobit nadýmání. Pozor na sířená sušená jablka (atopický ekzém!).
Jahody: chladivé.
Kontraindikace jahod: Obsahují vysoký podíl kyseliny oxalové (šťavelové), podobně jako špenát, a mohou tak zatěžovat ledviny. Pozor na alergie.
Josta: © (neutrální) až chladivá.

ø Kaki - tomel japonský (Diospyros kaki): chladivé až studené. 
Kontraindikace kaki: Při chladu ve slezině - slinivce a žaludku z prázdnoty YANG, vlhkostiči hlenu, vpádu větrného chladu (tj. nachlazení, viróza - ale i po nemoci) a také po porodu není kaki vhodné. Nekombinovat s raky a kraby. 😉
Karambola: (chladivá) až studená.  
Kontraindikace karamboly: chlad z nedostatečnosti sleziny - slinivky nebo žaludku (tendence k průjmům).
Kdoule - kdouloň obecná (Cydonia oblonga): chladivá.
Kontraindikace kdoule: vnitřní chlad (tendence k průjmům).
ø Kiwi: © chladivé až studené (všichni důležití autoři ho řadí jako studené).
Kontraindikace kiwi: chlad z nedostatečnosti sleziny - slinivky nebo žaludku. Syrové kiwi by se nikdy nemělo kombinovat s mlékem a mléčnými výrobky - pokrm totiž zhořkne a zhoustne (přítomný enzym actinidin rozštěpí mléčnou bílkovinu).
Klementinka: © neutrální (až chladivá); x srovnej: mandarinka: (neutrální) až chladivá, u mandarinek a klementinek vždy záleží na druhu!  
Kontraindikace klementinek: viz mandarinka.
Kumkvát: neutrální až teplý (Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen: teplý); jako vždy problém zralosti: Kumkvát, co jsem jedla v ČR, byl maximálně neutrální až teplý, rozhodně ne teplý. Kumkvát hlen přeměňuje a rozpouští, zejm. v dýchacím traktu.

ø Kustovnice čínská - goji [vyslov godži, nikoliv goja!] - (Lycium chinense): chladivá, viz Ando (Chen aj. ji označují jako neutrální, což podle mě v žádném případě neodpovídá). „Goja“ (Goya) byl leda tak malíř a toho prosím nechte odpočívat v klidu a pokoji. 😉
Kontraindikace kustovnice: Omezit u chladu z prázdnoty sleziny - slinivky (tendence k průjmům), nekonzumovat při vlhkosti (kustovnice svlažuje a rozhojňuje YIN), nachlazení a také v těhotenství.
__________________________________________________________________________________ 
U goji se musím ještě zastavit, protože je to v poslední době
módní trend
(podobně, jako chia semínka nebo pití 3 litrů vody).
Mnohokrát jsem byla svědkem, že si to lidé kupovali neuváženě:

Goji není žádná superpotravina a všelék! Pro mnohé z vás svou ochlazující a zvlhčující tendencí kustovnice opravdu NENÍ vhodná! 
 .
Vlivem moderní (ne)zdravé stravy je už v těle beztak většinou sklon k tvorbě vlhkosti - a slezina - slinivka mele z posledního. A co uděláte? Koupíte si kustovnici, která slezinu - slinivku ještě více zachladí a zavlaží. Jenže vaše slezina - slinivka má ráda opak, sucho a teplo! Někteří se mi přiznali, že jim to sice dobře nedělá, ale že si MYSLELI, že dělají něco pro své zdraví! Goji je spíše vhodné pro ženy s nedostatečností krve nebo YIN (ženy v přechodu, kt. mj. trpí suchostí např. poševní sliznice, potřebují tedy tkáně svlažit), bez současné patologie ve slezině - slinivce (měli byste mít bezproblémové trávení po všech stránkách, tj. žádné pocity dyskomfortu v této oblasti).
Další negativní stránka kustovnice je závažnější:
V některých případech obsahuje koktejl až 22 různých pesticidů,
byť pod limitem (ve vzorcích bylo vždy nejméně 8 pesticidů, viz zpráva Státního zdravotního ústavu ze září 2017). To by také mohl být důvod, proč se mi tyhle plody nikdy moc nelíbily.
__________________________________________________________________________________ 

$$ Liči čerstvé: chladivé (viz také Englert; Heider Jahnsen ho řadí jako neutrální až teplé, Engelhardt & Hempen dokonce jako teplé). Pokud si koupíte čerstvé liči v ČR, je často nezralé a rozhodně chladivé! © Liči v konzervě vyrobené v Evropě je chladivé, zato liči v konzervě z Vietnamu je neutrální až teplé (ovoce dozrálo na slunci!, ve své domovině;  menší roli hraje i konzervace, která dodá energii tepla).
Kontraindikace liči: vnitřní chlad, vlhkost nebo hlenové blokády. Při nadměrné konzumaci syrového liči dojde k „onemocnění z liči“: nevolnost, slabost a závratě (může se vyskytnout i horečka, bolesti zubů, afty a krvácení z nosu).
Limeta (Citrus limetta): © chladivá.  
Kontraindikace limetky jsou podobné, jako u ostatních citrusů.
$$ Lokvát japonský - mišpulník japonský (Eriobotrya japonica): chladivý.
Kontraindikace lokvátu: nedostatečnostsleziny - slinivky a žaludku (tendence k průjmům). Nadměrná konzumace vede k vlhkosti a hlenu.
$$ Longan (Dimocarpus longan): neutrální až teplý. © Longan v konzervě je lehce teplý.  
Kontraindikace longanu: u sklonu k vlhkosti a hlenu by měl být požíván s maximální zdrženlivostí. Při onemocnění ze zevních příčin (nachlazení) by se neměl konzumovat. Také při horkosti (jak plného tak prázdného typu) je třeba opatrnost.
Maliny ze zahrady: © neutrální (až teplé): krom toho, že jsou sladší, jsou i o něco teplejší; © maliny kupované: neutrální (až chladivé). Heider de Jahnsen je řadí jako teplé, von Blarer Zalokar jako neutrální, Englert: neutrální až chladivé.

Mandarinka: © (neutrální) až chladivá (von Blarer Zalokar: neutrální).  
Kontraindikace mandarinek: kašel z tzv. větrného chladu a silné zatížení těla vlhkostí a hlenem. Nadměrná konzumace mandarinek podporuje tvorbu hlenu v celém těle (tj. netýká se to jen plic, ale celého těla, které se zanáší „usazeninami a kaly“) a nakonec vede ke stagnaci toku energie QI.
($$) Mango: chladivé. Rozpouští hlen, zejm. ten klasický, v dýchacím traktu.  
Kontraindikace manga: virózy a nachlazení (větrný chlad). Pozor na alergie (zejm. zkřížená alergie s celerem, pylem břízy nebo pelyňkem černobýlem). Zkombinuje-li se mango s potravinami ostré chuti (česnek, cibule, jarní cibulka ad.) nebo sní-li se po vydatném jídle, může dojít ke vzniku tzv. rebelující, tj. protichůdné QI (říhání, regurgitace neboli návrat částečně natráveného jídla zpět hltanu a úst; v krajním případě zvracení).
ø Meloun cukrový (žlutý): kantalup - medový - ananasový - Gallia (Cucumis melo): chladivý.  
Kontraindikace cukrového melounu: vnitřní chlad ve slezině - slinivce a žaludku (průjmy a nadýmání).
Meloun vodní (červený) - lubenica obecná (Citrullus lanatus): (chladivý) až studený.

Meruňka: lehce teplá (ale méně než broskev; viz Engelhardt & Hempen). Rozpouští hlen.  
Kontraindikace meruněk: Nadměrná konzumace meruněk poškozuje slezinu - slinivku (sklony k průjmům) a žaludek (včetně zubů - malé děti!). Sušené sířené meruňky mohou zhoršit nebo vyvolat atopické ekzémy. Také v těhotenství není vhodná nadměrná konzumace meruněk (viz von Blarer Zalokar).
Moruše (Morus alba) čerstvá: studená, viz Engelhardt & Hempen; © moruše bílá sušená: chladivá.

Nektarinky: © neutrální (až teplé): mohou být i teplé, záleží na stupni zralosti. V každém případě jsou podle mě o něco chladnější, než broskve, ale i než meruňky.

ø Ostružiny: © chladivé (až studené); (Heider de Jahnsen: chladivé; Englert: neutrální až chladivé; von Blarer Zalokar: neutrální)

Papája (Carica papaya): (neutrální) až chladivá (Heider de Jahsen a von Blarer Zalokar: neutrální). Rozpouští hlen. 
Kontraindikace papáji: Omezit u alergiků a také v těhotenství.
ø Pomelo: chladivé, ale většinou je o teplejší, než grapefruit.  
Kontraindikace pomela: viz grapefruit.
Pomeranč: chladivý. Recept: Vánoční nelakoholický punč (použijte pomeranč místo slupek z jablek).   
Kontraindikace pomerančů: kašel z tzv. větrného chladu a silné zatížení těla hlenem. Na podrážděnou žaludeční sliznici včetně žaludečních nebo dvanáctníkových vředů není pomeranč vhodný.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides): chladivý až studený (von Blarer Zalokar: studený).  
Kontraindikace rakytníku: Omezte jej při vnitřním chladu z nedostatečnosti sleziny - slinivky.
ø Rebarbora, tepelně upravená: chladivá až studená (Heider de Jahnsen: studená).  
Kontraindikace rebarbory: nedostatečnost sleziny - slinivky nebo žaludku, nefrolitiáza (ledvinové kameny).
Rozinky: © neutrální (až teplé).

ø Rybíz červený a bílý: chladivý (viz Heider de Jahnsen; von Blarer Zalokar); černý: chladivý, viz von Blarer Zalokar; © černý rybíz je z těch tří na stupnici nejteplejší, následuje bílý, pak červený (záleží ale i na odrůdě!) - tzn. nejvíc ochlazující jsou některé odrůdy červeného rybízu.  
Kontraindikace rybízu: vlhký chlad ve slezině - slinivce (tj. kombinace vlhka a vnitřního chladu).
ø Švestky: © neutrální (až chladivé), zejména ty nedozrálé. Švestka z hypermarketu (křížená s blumou) je již lehce chladivá. Většinou jsou švestky řazeny autory jako neutrální (nebo lehce teplé). Jako SKORO neutrální bych řadila jen opravdu dozrálé domácí švestky.  Recept třeba na snídani: Sladké švestky (bez cukru) s mákem.
Kontraindikace a nežádoucí účinky švestek: omezit při špatném trávení a vnitřním chladu Středu (sklony k průjmům). Při nadměrné konzumaci vedou švestky (stejně jako např. mandarinky) k tvorbě hlenu a poškozují žaludek a slezinu - slinivku, což vede k průjmu. Recept: Domácí švestková povidla (bílý cukr je lépe nahradit hnědým, vytváří sice také vlhkost, ale o něco méně).
$$ Švestičky umeboshi: neutrální (až teplé).  
Kontraindikace švestiček umeboshi: nevhodné při všech stavech plnosti. Nadměrný konzum poškozuje zuby a může vyvolat tvorbu hlenu (což oslabí žaludek a slezinu - slinivku).
$$ Třešně: © (neutrální) až teplé (Engelhardt & Hempen: teplé).  
Kontraindikace a nežádoucí účinky třešní: Omezit u stavů horkosti. Pokud se třešně zkombinují s vodou, může to vést ke známým masivním kolikovitým bolestem břicha.
Višně: chladivé.



Důležité poznámky na závěr:
V tomto miniseriálu najdete informace, zda daná potravina zahřívá nebo ochlazuje, případně, jestli má její konzumace za následek zvýšenou tvorbu vlhkosti a hlenu - diagnózu se dozvíte u svého praktika TČM nebo se poznáte v některém ze 4 typů, jejich popis najdete v tomto článku.  Myslete na to, že málokdy je člověk „čistokrevný“ 1 typ (i proto je lepší nechat to posoudit odborníka).

Pokud je slovo KREV psáno velkými písmeny, myslí se pojem z TČM, který nezahrnuje pouze krev, ale veškeré tělní tekutiny, tj. i lymfu a extracelulární tekutinu (vně buněk). 

Zůstávají i značky z předchozích částí: 
ø   potraviny, které mají vztah hlavně k jiným orgánům, než ke slezině - slinivce.

$$ potraviny, které mají JEDNOZNAČNĚ silný vztah ke slezině - slinivce (potraviny bez symbolů některé prameny řadí ke slezině - slinivce, jiné nikoliv). 

© moje vlastní poznatky. 

Škrtlé potraviny nejsou zakázány, ale jsou problematičtější z hlediska nejčastějších patologií v TČM (oslabená slezina - slinivka nebo vlhkost a hlen v našich tělech, to je ono zakalené jezírko, ze kterého vzniká, za vašeho vydatného přispění, postupně bažina). 

Věnujte prosím u tepelných účinků potravin pozornost i závorkám: pokud uvádím např. (neutrální) až chladivá, znamená to, že rovnováha je posunuta spíše k k chladné straně (viz meruňka a broskev: meruňka je z těchto dvou druhů ovoce chladnější, přesto, že oba druhy jsou vyznačeny stejnou barvou).


Energetické tepelné účinky obilnin a luštěnin, koření, semen a ořechů, masa, mléčných výrobků, tuků, cukru a nápojů najdete pod příslušnými odkazy.


Rozšiřující literatura: 
viz 7. část
 

2 komentáře:

  1. Ale v horkém létě bychom se konzumací chladivého ovoce mohli ochlazovat, ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně! A zvlášť někteří chlapi občas potřebují zchladit. 😉

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊