Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

pátek 15. září 2017

Bez černý plod, recepty 3: Bezinkový kompot, želé, džem, marmeláda a povidla

Aktualizace 2. 9. 2018
Protože alkoholu není nikdy dost a Vánoce se blíží, můžete si vyrobit vánoční likér, který se výborně hodí nejen do bezového želé, nebo si uděláte jednoduchý bezinkový kompot. Záleží jen na vás.

Dodržujte dobu varu bezinek kvůli obsahu jedovatého sambunigrinu! Minimální doba varu je 10 minut!

TIP 1: Pro bezinky volte vždy malé skleničky, aby se obsah spotřeboval po otevření co nejdříve, jsou silně náchylné ke zplesnivění.

TIP 2: Džem z bezinek bez jadérek připravíte vylisováním šťávy z krátce povařených bobulí.

Kyselinu citronovou je vždy lépe nahradit šťávou z CITRONU.

Dávkování želírovacího cukru závisí na výrobci, čtěte návody u vašeho konkrétního cukru, poměr šťávy je často jiný, než u celého ovoce (např. u želírovacího cukru 2 : 1 není poměr vždy 500 g cukru na 1 l šťávy, ale někdy jen 750 ml šťávy!)

Jaký želírovací cukr: Pokud je složení uvedeno např. guma guar, guma tara, xanthan, karubin (L*), obraťte svou pozornost k jiné značce. I bez ztuženého rostlinného tuku (K*) nebo palmového oleje (jeden z výrobků D*) se myslím obejdete (byť je úloha těchto tuků v zabránění vzniku pěny).

Za úvahu určitě stojí čistý citrusový pektin od Grešíka a dvě značky bio želírovacího cukru bez konzervantů (obvykle kyselina sorbová) Labeta 3 : 1 (pozor, na tuto značku vsaďte pouze u želírovacího cukru s označením bio, „normální“ želírovací cukry stejné firmy mají zcela ODLIŠNÉ složení!) nebo Biovegan 2 : 1 (v přepočtu na 100 g stojí oba cukry zhruba stejně, ale 3 : 1 se používá méně).

Místo různých *fixů aj. želírovacích prostředků je, myslím, lepší český Pektogel (složení: cukr, želírující látka pektin, kyselina citronová), pokud tedy nepoužijete čistý pektin. Je ale pravda, že v případě Pektogelu by se mělo dát k ovoci klasické množství cukru (1 : 1). Jak zavařovat kompletně bez chemie se dozvíte např. tady.

.

Bezinkový kompot (bezinky prosypané cukrem)

Bezinky vložíme do zavařovacích sklenic a prosypeme po vrstvách cukrem, nejlépe hnědým (na 1,5 kg odstopkovaných bezinek zhruba 500 g cukru). Někdo ještě dosypává po slehnutí 2. i 3. den bezinky a cukr. Nejpozději 3. den uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

.

Kdo nechce tolik cukru, nechť si přečte tento recept: Bezinkový kompot s vodou a cukrem.

 

Bez černý / bezinky - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune
Dozrávající bez černý (Sambucus nigra) z konce srpna.



Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

.

Bezinkové želé / bezové želé / želé z plodů bezu (bezinek)

  • 2 kg čerstvých bobulí bezu
  • 1 kousek citronu, chemicky neošetřený (i kůra)
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • želírovací cukr (množství dle návodu) 
  • event. trochu rumu

1. Z bezinek, citronové kůry a hnědého cukru vyrobíme bezinkovou šťávu (viz základní recept ve 2. části).

2. Hotovou bezinkovou šťávu smícháme s želírovacím cukrem dle návodu na sáčku (záleží, zda použijete želírovací cukr 1 : 1 nebo 1 : 2). Pokud použijeme cukr 1 : 1, jako autorka receptu, zvážíme si bezinkovou šťávu a přidáme stejné množství želírovacího cukru 1 : 1 (není u všech cukrů stejné, čtěte návod!). Šťávu s cukrem přivedeme spolu s podélně naříznutými vanilkovými lusky a z nich vydlabanou dření k varu.

3. Až směs zhoustne, odstraníme vanilkové lusky.  Kdo chce, přidá nakonec trochu rumu a dobře rozmíchá.

4. Plníme ještě za tepla do skleniček. Otočíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout. Trvanlivost: minimálně 1 rok.

.

Zajímavý recept je Bezinkové želé s kandovaným zázvorem a pomeranči. Osobně bych použila jinou značku cukru.

.

Bezinkové želé s jablečnou šťávou


MNOŽSTVÍ ZHRUBA NA 6 MALÝCH SKLENIČEK:
  • 300 ml bezinkové šťávy
  •  250 ml jablečné šťávy
  • 500 g želírovacího cukru 2:1

1. Umyté a odstopkované bezinky dáme do hrnce a vaříme tak dlouho, až pustí šťávu. NEPŘIDÁVÁME ŽÁDNOU VODU!

2. Pak uvážeme na větší hrnec čistou plenu a přes ní protlačíme tuto bezinkovou kaši.

3. Vymačkanou bezinkovou šťávu smícháme s jablečnou šťávou a želírovacím cukrem a vše klokotem svaříme

4. Plníme ještě horké do lahví vypláchnutých vařící vodou a otočíme dnem vzhůru.

.

Bezovo-jablečné želé

  • 1 kg oloupaných a pokrájených jablek
  • 1 kg omytých a odstopkovaných bobulí
  • zhruba 3 hrnky cukru (objem 200 ml), podle množství šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy

1. Jablka a bezinky vložíme do hrnce, musí být zcela zakryty vodou. Necháme zvolna vařit ca. 20 - 25 minut.  

2. Horkou kaši protlačíme přes síto (po částech!). Změříme si množství šťávy v odměrce a podle toho přidáme cukr: na 2 hrnky šťávy z bezinek připadne 1 hrnek cukru.

3. Přidáme ještě citronovou šťávu a vše přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a necháme táhnout na mírném ohni, dokud tekutina nezačne želírovat (želírovací zkouška na porcelánovém talířku).  Ještě horkým želé plníme sklenice vypláchnuté vařící vodou a po uzavření otočíme dnem vzhůru. 

.

Bezovo-hruškové želé


INGREDIENCE PRO 8 SKLENIC (250 ml):
  • 2 kg bezinek
  • 2 zralé hrušky
  • zhruba 1500 g želírovacího cukru 1 : 1

1. Omyté a odstopkované bezinky a s trochou vody vaříme, dokud nepopraskají (zhruba 15 minut). Pak je propasírujeme skrz síto a šťávu pečlivě vymačkáme.

2. Šťávu si zvážíme a podle toho přidáme stejné množství želírovacího cukru 1 : 1. Vymačkáme-li tedy např. 1,5 l šťávy, spotřebujeme 1,5 kg želírovacího cukru 1 : 1 (pozor, není u všech cukrů stejné, čtěte návod!).

3. Pak přidáme oloupané a pokrájené hrušky a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme vařit klokotem 4 minuty a plníme ještě horké do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Po této době otočíme zpět a necháme zcela vyhladnout. Uložíme v chladu a temnu.

.

Želé z plodů bezu černého, hlohu a dřišťálu 


Cukr lze nahradit agávovým sirupem (je ale otázka, zda je to skutečně zdravější; osobně bych raději použila hnědý, nerafinovaný cukr).
  • 500 g bobulí černého bezu
  • 400 g bobulí hlohu („hložinky“)
  • 100 g bobulí dřišťálu
  • želírující přípravek
  • 200 ml agávového sirupu (nebo jiné sladidlo vaší volby)
  • další potřeby: čistá plena, síto a vyvařené sklenice se šroubovacím uzávěrem

POSTUP:
1. Bobule bezu necháme nejprve svařit 2 minuty se 125 ml vody.

2. Síto s vloženou plenou zavěsíme do hrnce a vlijeme přes něj horkou směs bezových plodů s vodou. Nekovovou naběračkou tyto svařené plody ještě pečlivě vymačkáme.

3. Výlisky dáme se 125 ml vody znovu svařit a znovu vytlačíme všechnu šťávu.

4. Hložinky a plody dřišťálu vaříme s 350 ml vody 5 minut a pak plody v hrnci lžící rozmačkáme. 

5. Vzniklou kaši také propasírujeme přes síto vyložené plenou a dobře vymačkáme.

6. Všechnu šťávu pak smícháme s želírovacím přípravkem a agávovým sirupem a svaříme, až se cukr rozpustí.

7. Ještě horké plníme do připravených sklenic vyplácnutých vařící vodou. Skleničky otočíme dnem vzhůru.

.

Lehce vánoční bezinkové želé s červeným vínem

  • 1 kg bobulí bezu černého (bezinek)
  • zhruba 300 ml červeného sladšího vína
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • malá špetka mletého hřebíčku (nebo 2 celé hřebíčky)
  • 0,5 čajové lžičky mleté skořice (kdo nechce, aby se chuť blížila „svařáku“, vynechá hřebíček a skořici)
  • 500 g želírovacího cukr 2 : 1

1. Omyté a odstopkované bezinky vaříme s troškou červeného vína 10 minut. Pak vše propasírujeme přes jemné síto.

2. Takto vymačkanou šťávu smícháme s červeným vínem v poměru 2 : 1, tj. pokud jsme získali 600 ml bezinkové šťávy, přidáme 300 ml červeného vína.

3. Do této tekutiny přidáme koření a odpovídající množství želírovacího cukru (na 750-1000 ml to je 500 g cukru 2 : 1, je to různé u různých značek, čtěte návod!) a vaříme klokotem 4 minuty (sbíráme při tom pěnu).

4. Pak ještě horké želé plníme do čistých vroucí vodou vypláchnutých sklenic. Otočíme dnem vzhůru.

.

Vánoční bezové želé s ostružinami a jablky s likérem

  • 800 g čerstvých bobulí černého bezu
  • 2 jablka
  • 100 čerstvých ostružin
  • 500 ml vody
  • trochu červeného vína
  • 1 kousek celé skořice (v originálním receptu jsou 2 ks kasiových skořicových poupat)
  • až 1 čajová lžička perníkového koření
  • 500 g želírovacího cukru 2 : 1 (přidává se většinou k 750 ml šťávy, čtěte ale návod u VAŠEHO želírovacího cukru!)
  • 1 sklenka vánočního likéru (viz další recept)
  • dřeň z 1 vanilkového lusku

1. Omyté a odstopkované bezinky necháme společně s jablky, ostružinami, vodou a skořicí vařit asi 30 minut, až jsou jablka měkká.

2. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme skrz jemné síto.

3. Šťávu si v odměrce odměříme a přelijeme do hrnce. Mělo by jí být zhruba 750 ml.

4. Přidáme želírovací cukr, dřeň z vanilkového lusku, červené víno, vánoční likér a perníkové koření. Vše necháme svařit.

5. Plníme ještě horké do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Lze použít jak k červenému zelí, tak ke sladkým dezertům.

.

Vánoční likér (nejen) do bezinkového želé

  • 125 g sušených fíků
  • 50 g sušených datlí (bez pecek)
  • 125 g sušených švestek
  • 1 vanilkový lusk
  • 0,5 celé skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 6 kuliček pepře, nejlépe bílého
  • špetka kardamomu
  • 4 kousky badyánu
  • 1 lžíce medu
  • 150 g hnědého cukru kandys
  • 750 ml alkoholu Weinbrand
  • 10 ks jablečných křížal

1. Sušené ovoce si nejprve vložíme do mísy a přelijeme polovinou láhve alkoholu. Necháme přikryté stát 24 hodin.

2. Pak vše přelijeme do uzavíratelné láhve odpovídající velikosti, přidáme i zbytek alkoholu a koření a necháme stát nejméně 7 týdnů.

3. Po této době vše přecedíme přes síto a necháme zakryté stát zhruba 1 týden. Pak přelijeme přes papírový filtr do lahví. Až do Vánoc necháme stát.

Ovoce samozřejmě nevyhazujeme, ale použijeme do sladkých dezertů.

.

Bezovo-švestková marmeláda

4,5 z 5 (68 hlasů)
  • 1 kg bezinek
  • 300 g švestek bez pecek
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/2 lžičky mleté skořice  
  • 3 lžíce rumu
  • 500 g želírovacího cukru 2 : 1

1. Omyté a odstopkované bezinky necháme vařit s troškou vody asi 10 minut. Pak kaši protlačíme přes jemné síto do velkého hrnce (při vaření to totiž pění!!!).  

2. Vzniklou šťávu a vypeckované švestky krátce mixujeme tyčovým mixérem, ale jen tak, aby zůstaly viditelné kousky švestek.

3. K ovocné kaši pak přidáme skořici, vanilkový lusk a z něj vydlabanou dřeň a odpovídající množství želírovacího cukru. Necháme klokotem 4 minuty vařit a nakonec vmícháme ještě rum.

4. Plníme do sklenic vypláchnutých vařící vodou, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

.

Bezovo-švestková marmeláda s pektinem, bez konzervantů

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 500 g cukru
  • 1 kg odstopkovaných bobulí černého bezu
  • pektin na 2,5kg ovoce (jestliže tedy na 1 kg ovoce připadá 7 - 10 g pektinu, je potřeba v tomto receptu 17,5  - 25 g pektinu)
  • celá skořice
  • pár hřebíčků (na toto množství 5 - 6)
  • badyán
  • 1 pomeranč, chemicky neošetřený

1. Bezinky se svaří v troše vody a pak přecedí (a důkladně vymačkají) přes síto.

2. Šťáva  se pak vaří se zbylými přísadami včetně nastrouhané pomerančové kůry 15 minut. Nakonec se vyloví koření a marmeláda se plní ještě horká do sklenic vypláchnutých horkou vodou.

.

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

.

Bezinková marmeláda bez cukru

.

Bezinkový džem z plodů bezu a skořice

.

Džem z bezinek a jablek à la „Borůvkový“ džem

.

Bezinkový džem s hruškami a švestkami

  • 700 g čerstvých bezových plodů - bezinek (omytých a odstopkovaných)
  • 150 g čerstvých hrušek (oloupaných, bez jádřince)
  • 150 g švestek (bez pecek)
  • 500 g želírovacího cukru 2 : 1
  • 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané

1. Omyté a odstopkované bezinky, na drobno pokrájené hrušky a švestky smícháme s želírovacím cukrem s citronovou šťávou a necháme přikryté 3 - 4 hodiny stát.

2. Pak za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 3 minuty vařit klokotem.

3. Plníme ještě horké do sklenic vypláchnutých vařící vodou a hned uzavřeme. Otočíme dnem vzhůru.

.

Pečená bezinková povidla v troubě bez práce (proti nachlazení, neuralgii a migréně, revmatismu nebo zácpě)

Sestaveno podle těchto receptů (1, 2, 3, 4)

INGREDIENCE:
  • 2 kg omytých a pokrájených plodů (po jedné třetině bezinky, švestky hrušky - ty oloupeme):
bezinky: 667 g (pokud chcete povidla více bezinková, na 2 kg plodů lze přidat až 1200 g bezinek; pak se přirozeně dává méně hrušek a švestek, viz zelené údaje v závorkách)
švestky 667 g (nebo 400 g)
hrušky: 666 g (nebo 400 g)
  • 500 g želírovacího cukru
  • koření:
špetku mleté skořice
špetku mletého hřebíčku
špetku mletého kardamomu
(event. i trochu zázvoru)
  • citronová šťáva z 1 - 2 citronů (nepoužívejte citronku, jinak vše zkazíte!)
  • 4 lžíce rumu (alkohol u bezinek jednoznačně zvyšuje léčebné účinky!)

1. Ovoce smícháme s cukrem a necháme 3 hodiny stát, aby pustilo šťávu.

2. Pak přidáme koření a v předehřáté troubě na 180 °C necháme asi 2,5 hodiny lehce probublávat. Nemícháme!

3. Po potřebném zhoustnutí vyndáme z trouby a přidáme citronovou šťávu a rum. Plníme ještě horké do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Sklenky otočíme dnem vzhůru.

.

Recept na povidla z bezinek klasicky vařená na plotně z knihy Bylinky pro děti a maminky (Staňková-Kröhnová Magdaléna):
.

Bezinková povidla s hřebíčkem a skořicí (500 g cukru na 500 g bezinek)


Dala bych jen maximálně poloviční dávku cukru, viz jiné recepty a cukr nahradila želírovacím cukrem. Povidla se nesmí připálit, jinak zhořknou a jsou na vyhození!


4 komentáře:

  1. Zrovna nedávno jsem sháněla nějaké recepty na bezinky, a tady jsou krásně pohromadě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to vidíš, nepořádek - nepořádek! 😉
      Pokud je to léčivé, uvádím tu i kulinářské recepty. Takové léčení se lidem totiž líbí. 😊

      Vymazat
  2. Tolik krásných receptů a já nemám co propasírovat :-).

    OdpovědětVymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊