Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

neděle 10. září 2017

Bez černý plod, recepty 1: Moučníky a dezerty z bezinek


Bezinky už čile dozrávají, proto vám dnes přináším první část receptů. Tam, kde je to uvedeno, jsem připsala i hodnocení jednotlivých receptů. 1. a 2. část receptů najdete v příslušných odkazech.

 

Albaerliho trhanec s bezovou sladkou omáčkou


INGREDIENCE: 
  • 130 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového cukru (ne vanilínového, ty 3 - 4 Kč navíc vás nezabijí; TIP: v ideálním případě si vyrobte doma svůj vanilkový cukr vložením vanilkového lusku do sáčku s cukrem)
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 50 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 30 g cukru na zkaramelizování
  • trochu moučkového cukru na závěrečné pocukrování

1. Mouku, mléko, vanilkový cukr a špetku soli rozmícháme metličkou do hladka. Pak vmícháme žloutky.

2. Bílky s krystalovým cukrem vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do těsta.

3. V pánvi, která se dá použít v troubě, si roztavíme máslo a vlijemr do ní následně i těsto. Navrch posypeme rumovými rozinkami.

4. V předehřáté troubě pečeme na zhruba 200 °C 15 minut. Pak hmotu rozdělíme na čtvrtiny, které obrátíme a necháme dopéct dalších 10 minut.

5. Vše rozdělíme na menší kousky, posypeme krystalovým cukrem a necháme v troubě na závěr zkaramelizovat. Podáváme poprášené moučkovým cukrem např. se švestkovým kompotem. Nebo si k tomu udělejte následující recept, bezovou sladkou omáčku.

 

Bezová sladká omáčka - topping k dezertům i kaším


SUROVINY PRO 4 OSOBY:
  • 600 g odstopkovaných bobulí černého bezu
  • 1 jablko
  • 100 ml vody
  • 200 g hnědého cukru
  • 1 bio-citron
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček

1. Bobulky bezu s vodou, cukrem, citronovou šťávou a kůrou vaříme na mírném ohni za občasného míchání zhruba 15 minut. 

2. Mezitím si oloupeme jablko, nastrouháme ho a přidáme do bezové směsi. Na konci přidáme koření a vaříme ještě 5 minut.

3. Tato omáčka se hodí ke sladkým pokrmům, jako např. trhanec (Kaiserschmarren). Pokud si chcete tuto omáčku uschovat na zimu, naplňte ji, ještě horkou, do lahví a uzavřete.

Bez černý - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune
Bez černý, plod (Sambucus nigra). Nezralé bezinky odstraníme!

 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Tvarohovo-hruškový koláč s bezinkami


INGREDIENCE PRO 12 OSOB:
KŘEHKÉ TĚSTO:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 60 g cukru (hnědý třtinový cukr)
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 100 g másla (vychlazené malé kousky)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

NÁPLŇ:
  • 3 vejce
  • 250 g odtučněný tvaroh (0,2 - 0,3 % tuku, vanička)
  • 200 g tučný tvaroh (40 % tuku, vanička)
  • 80 g cukru (hnědý třtinový)
  • bio-citron: 2 lžíce šťávy a nastrouhanou kůru
  • 25 g škrobu
  • 30 g pšeničné krupice
  • 60 g malých kostiček čokolády (případně pokrájejte)
  • 5 hrušek
  • 200 g bezových plodů (bezinek)

1. Na těsto si smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl, přidáme máslo a rozetřeme na menší kousky. Přidáme rozkvedlané vajíčko a zapracujeme rychle do těsta (je-li třeba, přidáme trochu vody). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut v chladničce odpočívat. 

2. Vymastíme si dortovou formu a 2/3 těsta vyválíme a vložíme na dno. Ze zbytku těsta si vyválíme váleček, ze kterého vytvoříme ca. 4 cm vysoký okraj na těstě. Dno propícháme vidličkou.

3. Na náplň si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, oba dva tvarohy, cukr, citronovou šťávu a kůru spolu se škrobem a krupicí  vymícháme do hladka. K tomu přidáme čokoládu.

4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha a také opatrně vmícháme do tvarohové náplně.

5. Polovinou bobulí bezu vyložíme dno a „přikryjeme“ tvarohovou náplní. 

6. Oloupáme si hrušky, rozkrájíme je na čtvrtiny a zbavíme je jádřince. Zhruba čtvrtinu nakrájíme na plátky a poklademe jimi koláč.

7. Koláč pečeme při 180 °C zhruba 50 - 60 minut. Ca. 10 minut před koncem pečení dáme na koláč ještě zbytek bezinek a znovu vložíme do trouby. Koláč necháme vychladnout ve formě. 

 

Jogurtový koláč s bezinkami a červeným rybízem

 

Závin s bezinkami I.

 

Závin s bezinkami II.

 

Švédský koláč  bezinkami

 

Ovesné placičky se sušenými bezinkami

 

Bezové muffiny 


  • 200 g mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička sody         
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g změklého másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 150 g plodů bezu (zralých bezinek)
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru

1. Troubu si předehřejte na 200 °C.

2. Mouku prosejte nejprve do mísy, aby byla víc nadýchaná a smíchejte s ovesnými vločkami, práškem do pečiva a sodou.

3. Bezinky nejprve pomocí vidličky odstopkujte, omyjte a nechte v cedníku okapat.

4. Vejce lehce rozkvedlejte s troškou soli. Přidejte cukr, změklé máslo, zakysanou smetanu a vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Pak přidejte mouku s dalšími přísadami. Naposledy do těsta vmíchejte opatrně bezinky a hned začněte (do 3/4) plnit muffinové formičky.

5. Pečeme při 180°C 20 - 25 minut do zlatova.  

 

Nutella (sladká pomazánka) z jablek a bezinek

 

Domácí lipánek s bezinkami 

překlad z knihy Die Holunderküche od Angeline Bauer

  • 500 g měkkého tučného vaničkového tvarohu
  • 200 ml šťávy z plodů bezu černého nebo 100 ml bezinkové šťávy plus 100 ml bezinkového likéru
  • 1 kelímek sladké 30 % smetany (200 ml)
  • cukr podle chuti
  • strouhaná čokoláda na dozdobení

1. Tvaroh spolu s bezinkovou šťávou (a případně likérem) vymícháme do hladka a podle chuti přidáme cukr.

2. Ušleháme smetanu a opatrně vmícháme do tvarohu. 

3. Rozdělíme do misek a dozdobíme strouhanou čokoládou. 

TIP: Jestli máte chuť, udělejte si palačinky a naplňte je touto směsí.

 

Bezový krém s opilým hruškovým přelivem 

překlad z knihy Die Holunderküche od Angeline Bauer

BEZOVÝ KRÉM:
  • 6 žloutků
  • 60 g cukru
  • 250 ml bezinkové šťávy
  • 125 ml bílého vína
  • 1 sáček želatiny (nebo 6 želatinových plátků)
  • 2 lžíce bezinkového likéru  
  • 200 g 30 % smetany oslazené 2 lžícemi cukru

HRUŠKOVÝ PŘELIV:
  • 500 g oloupaných zralých hrušek bez jádřinců  
  • 40 g cukru
  • 375 ml bílého vína
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžíce hruškovice

BEZOVÝ KRÉM - POSTUP:
1. Na mírném ohni ve vodní lázni si ušleháme žloutky s cukrem, bezinkovou šťávou a bílým vínem do hustého krému.

2. Želatinu namočíme podle návodu a vmícháme do krému. Chladíme pak tak dlouho, dokud želatina nezačne tuhnout a želírovat.

3. V tom okamžiku přidáme bezinkový likér.

4. Ušleháme si smetanu a opatrně ji přimícháme. Pak necháme krém minimálně 2 hodiny chladit.

HRUŠKOVÝ PŘELIV (TOPING) - POSTUP:
5. Nejprve si oloupáme hrušky, zbavíme je jádřince a společně s cukrem, bílým vínem a dření z vanilky je vaříme na mírném ohni 15 minut. 

6. Ovocnou masu pak tyčovým mixérem rozmixujeme a přidáme hruškovici.

7. Hruškový přeliv dáme na 20 minut do mrazničky.

8. Z bezového krému pak pomocí dvou lžic vykrajujeme noky a servírujeme s hruškovým přelivem. 

TIP:  V nouzi postačí i hrušky kompotované (pak postupujte od bodu č. 2).

 

Vanilkový puding s bezinkami  


SUROVINY NA 4 PORCE:
.
BEZOVÝ PUDING:
  • 500 ml mléka
  • 80 g hnědého cukru
  • 1/2 bio-pomeranče, chemicky neošetřeného (chemický postřik se nedá NIČÍM smýt!!!)
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 ml odstopkovaných bezinek

ŠVESTKOVO-SKOŘICOVÝ TOPING:
  • 125 ml 40% smetany De luxe (u nás např. Kunín)
  • 15 zralých švestek rozkrájených na poloviny
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g hnědého cukru

PUDING - POSTUP:
1. Bezinky s cukrem a troškou vody necháme bez pokličky na velmi mírném ohni „táhnout“ (zvolna probublávat) asi 15 minut.

2. Přidáme mléko a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a vmícháme pudinkový prášek (dle návodu na sáčku).

3. Pudinkem naplníme formičky a necháme vychladit.

ŠVESTKOVO-SKOŘICOVÝ TOPING - POSTUP:
4. Smícháme švestky s tučnou smetanou, skořicí a cukrem a za stálého míchání necháme 5 minut zvolna vařit. Pak již jen toping necháme vychladit a dle chuti přidáme ještě trochu třtinového cukru.

 

Bezinková krupičná kaše

  • 500 g bezinek
  • 150 ml červeného vína
  • 200 g cukru
  • 150 ml vody
  • 80 g pšeničné krupice
  • 200 ml 40% smetany De luxe (např. Kunín)
  • skořice
  • kardamom
  • anýz
  • 1 bio-pomeranč, chemicky neošetřený
  • mletý hřebíček
  • 1 bio-citron
  • 5 vlašských ořechů

1. Nejprve necháme vařit bezinky spolu s kořením ve vodě asi 15 minut. Pak na hrubo rozmixujeme tyčovým mixérem, propasírujeme a odstraníme tak semena.

2. Následně k bezu přidáme červené víno, svaříme a přisypeme krupici. Vše pak necháme táhnout za stálého míchání 20 minut, až vznikne kaše.    

3. Poté vsypeme cukr a za občasného míchání necháme chladnout.   

4. Ušleháme tučnou smetanu a polovinu opatrně vmícháme do vychladlé krupičné kaše. Zbytkem smetany zdobíme jednotlivé porce, přidáme ještě vlašské ořechy. 

 

Bezovo-jablečný „kompot“ zahuštěný škrobem


INGREDIENCE NA 4 PORCE:
  • 1 kg plodů bezu (bezinky) nebo 0,7 l bezinkové šťávy
  • 1/4 l 100% (!) jablečné šťávy
  • 6 lžic cukru
  • 1 jablko
  • 1 kousek celé skořice
  • bio-citron: šťáva a kůra (chemický postřik NIČÍM nesmyjete!!! Bio citrony se dostanou např. v Penny)
  • 2 lžíce škrobu (např. Maizena)
  • dřeň z 1/2 vanilkového lusku

1. Bezové bobule s trochou vody vaříme zhruba 20 minut. Pak vše scedíme přes síto s gázou. Nebo jste si tento krok ušetřili a bezovou šťávu si koupili.

2. Šťávu z bezu smícháme s jablečnou šťávou, skořicovou kůrou, šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu a přivedeme k varu. Ochutíme cukrem.

3. Jablko zbavíme jádřince, rozkrájíme na kousky a necháme již jen táhnout za občasného probublávání ve sladké omáčce. 

4. Na závěr si rozmícháme škrob s malým množstvím vody, omáčku tím zahustíme a přivedeme naposledy k varu.

5. Odstraníme koření, a pokud chceme, přidáme i dřeň poloviny vanilkového lusku.

 

Bezinkovo-hruškovo-rybízový „kompot“ zahuštěný škrobem

  • 500 g bezových bobulek
  • 2 hrušky
  • 300 ml šťávy z černého rybízu
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 2 lžíce medu (nebo víc, dle chuti)
  • 1 chemicky neošetřený citron (šťáva plus kůra)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce škrobu (např. Maizena)

1. Nejprve si bezinkové bobule omyjeme a necháme okapat. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kostičky.

2. Rybízovou šťávu, červené víno, med (množství dle chuti) svaříme spolu s kouskem citronové kůry, vymačkanou šťávou z citronu a podélně rozříznutým vanilkovým luskem.

4. Přidáme pokrájené hrušky a bezové bobule a necháme 7 - 10 minut „táhnout“ (var, který téměř není vidět).  

5. Vyjmeme vanilkový lusk a citronovou kůru a kompot zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody. Vše přivedeme k varu a odstavíme z vařiče. 

6. Vychladíme a můžeme servírovat, samotné nebo jako přílohu ke sladkým pokrmům. Pozn.: v původním receptu jsou pro var bezinkových bobulí doporučeny pouhé 2 - 3 minuty, což kvůli sambunigrinu není úplně spolehlivé.

 

Želé z bezinek se smetanou a hruškami jako dezert


INGREDIENCE NA 4 PORCE:
  • 6 plátků bílé želatiny
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 ml bezinkové šťávy (z plodů)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 hrušky
  • 100 ml bílého vína
  • 2 kousky badyánu
  • 1 malý kousek skořice
  • 1 kelímek (200 g) sladké smetany 30 %
  • meduňka na ozdobu

1. Želatinu namočíme 5 minut do studené vody. Citronovou šťávu si ohřejeme a lehce vymačkané plátky želatiny v ní necháme rozpustit. Pak přisypeme 1 vanilkový cukr a vše vmícháme do bezinkové šťávy, kterou rozdělíme do 4 skleniček a necháme v ledničce 3 - 4 hodiny ztuhnout.

2. Omyté hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřince a na konečné dozdobení si z nich odkrojíme 4 tenké plátky. Hrušky oloupeme a pokrájíme na malé kostičky.

3. Bílé víno si svaříme spolu s badyánem, skořicí a zbylým vanilkovým cukrem. 4 plátky hrušek i pokrájené hrušky podusíme ve víně 3 - 4 minuty (ne déle!), hrušky nesmí být zcela měkké. Vše necháme zchladnout.

4. Smetanu si ušleháme do tuha. Hrušky dáme okapat do cedníku, badyán a skořici odstraníme. Pokrájené hrušky pak vmícháme opatrně do šlehačky, kterou navršíme na bezinkové želé. Zdobíme plátkem hrušky a meduňkou.

 

Krupicové knedlíky plněné bezinkami


21 komentářů:

  1. Trhanec se jmenuje podle konzistence nebo podle účinků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      podle účinků samozřejmě! Trhanec obvykle jedí potrhlí lidé (a ti, co ještě nejsou tak daleko, to s pomocí trhance doženou). 😉

      Vymazat
  2. Páni, to je dobrot...:-)
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Henrietko,
      ty máš novej avatar! 😊

      Vymazat
    2. Avaco? Jo ták...Ty myslíš vizuální reprezentaci uživatele ve virtuální realitě...:-).

      Vymazat
    3. No vlastně se tomu na Bloggeru říká favicona. 😊
      To oranžové B holt mohli udělat lépe. 😉

      Vymazat
    4. Nebo je favicona jen to nahoře vlastně?? A tam máš furt B.

      Vymazat
    5. Myslím, že ,,avatar" je profilový obrázek a favicon je opravdu to oranžové B, které je potřeba vyměnit:-).

      Vymazat
    6. Tak už víš, co v budoucnu očekávám. 😉

      Vymazat
  3. Takovejch dobrot...a kapka vínečka nebo likérku (samozřejmě z bezu) by se nenašla?

    OdpovědětVymazat
  4. ...tedy pochopitelně více než ty dvě lžičky" v opilejch hruškách :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkej Lucíku,
      že budeš dělat bezinkovej likér! Snad už zítra a pozítří vyjde další díl, kde budou zavařeniny, likéry a sirupy. Mě rozhodně zaujal nejsnadnější způsob kompotu: prosypat cukrem a pak zavařit. 😊

      Vymazat
    2. Nebudu. Ty budeš. A já se pozvu, protože alkohol z rukou lékaře neškodí v jakémkoliv množství.

      Vymazat
    3. Jó, takovejch by bylo! 😊
      V JAKÉMKOLI množství neškodí? To by ti Paracelsus dal! 😉

      Vymazat
    4. Ten by se přidal...a případný bolehlav by byl "ENS DEI"

      Vymazat
    5. Že by se přidal? Bod pro tebe! 😀 😀 😀 Kvůli tobě by určitě praktikoval i to zmrtvýchvstání. 😊

      Vymazat
    6. To víš, že přidal. Na svou dobu to byl docela "rebel" a dealer opiátů :-D :-D...prostě přeskočil dobu :-D

      Vymazat
  5. Tedy Dori, to jsou vychytané recepty! Paráda! Většinu z nich se mi nepodaří přizpůsobit mému stravování, ale závin bude :D
    Už mám zásoby bezinkového džemu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už letošního?? Tady se teď chystám (jestli mi to nepřekazí stálé deště).
      No jo, já bych si taky nejraději udělala ten trhanec (měla jsem to jednou v životě a byla to nebeská mana), ale bez lepku nevím...

      Vymazat
  6. To je tak složité, že bych si výsledný produkt raději koupil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kuš! 😊 Pro každýho něco - a jednoduchý recepty tady taky najdeš. 😊

      Jestli bys chtěl ale potěšit manželku (nebo sebe), objednej si něco dobrého na Fleru. Ceny většinou ujdou a kvalita bývá hodně dobrá.

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊