Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

sobota 17. června 2017

Bez černý, květ - recepty 3: buchta, bezové řezy z květů a jiné moučníky

Buchta z květů bezu černého


INGREDIENCE NA BEZOVÉ MLÉKO:
  • 100 ml mléka
  • 10 g bezových květů

INGREDIENCE NA TĚSTO:
  • 250 g změklého másla
  • 200 g cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané kůry z bio-citronu
  • 4 celá vejce
  • 50 g bramborového škrobu (Solamyl)
  • 350 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 20 g bezových květů

BEZOVÉ MLÉKO - POSTUP:
1. Bezové květy otrháme ze stopek. 

TIP: Dobře jde květy odstopkovat kartáčem na vlasy.

2. 100 ml mléka přivedeme k varu a pak jím přelijeme 10 g bezových květů. Necháme několik hodin louhovat (nejlépe přes noc), květy scedíme a vymačkáme, abychom získali víc aroma.

BEZOVÉ TĚSTO - POSTUP:
3. Hodně změklé máslo dáme do robota spolu s cukrem a necháme ho umíchat do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a pak postupně za stálého míchání robota, vejce, jedno po druhém.
4. Promícháme pečlivě mouku se škrobem a práškem do pečiva a po lžících vše přidáváme do těsta za stálého míchání na nízké otáčky. Naposled přidáme bezové mléko, které jsme si připravili, a také zbytek bezových květů. Vše necháme robotovi ještě důkladně promíchat. 
5. Těsto můžete rozdělit, stejně jako autorka, do 6 malých formiček a 1 malou dortovou formu. Malá forma byla hotová při 180 °C v troubě zhruba za 50 minut, malé formičky potřebovaly méně času (udělejte klasickou zkoušku špejlí). Po upečení vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Bez černý - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune


 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Mandlové řezy s bezovým krémem

Doporučuji prohlédnout si v originálním receptu obrázek, vypadá to báječně.

INGREDIENCE NA PIŠKOT (PLECH 30 X 40 cm):
  • 6 bílků
  •  6 žloutků
  • 1 celé vejce
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 1/2 bio-pomeranče
  •  2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 125 g mletých mandlí
  • 50 g hladké mouky
  • 4 lžíce želé z květů bezu (nebo z kdoulí)

PŘÍSADY NA NÁPLŇ:
  • 6 plátků želatiny
  • 3 žloutky
  • 3 bílky 
  • 75 g květového medu  
  • dřeň z 1/4 vanilkového lusku
  • 250 ml mléka
  • 5 bezových květenství
  • 400 g tvarohu (vanička)
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 250 ml smetany s min. 30 % tuku

NA ZDOBENÍ:
  • 150 g cukru
  •  květy bezu
  • 100 g plátků mandlí

TĚSTO POSTUP:
1. Troubu necháme předehřát na 200 °C (horkovzduch s ventilátorem). Plech si vyložíme pečícím papírem. Na piškot dáme šlehat společně žloutky, 1 celé vejce s cukrem, solí, pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem, až vznikne bělavá krémová hmota.
2. Z bílků ušleháme sníh a navršíme nahoru, na vaječný krém. Navrch prosejeme mouku, posypeme mletými mandlemi a všechno zlehka, opatrně, aby sníh nespadl, promícháme. Toto piškotové těsto namažeme na plech ve vrstvě 1 - 1,5 cm a necháme péct 20 - 25 minut v předehřáté troubě do zlatova. Těsto necháme vychladnout na mřížce a pak rozřízneme do 3 vrstev.
3. Dvě z těchto vrstev spojíme bezovým želé (utvoříme tak vlastně dno) a vložíme do hranaté formy na srnčí hřbet vyložené pečícím papírem. 

NÁPLŇ - POSTUP:
1. Do náplně si necháme namočit želatinu ve studené vodě. Žloutky, med a dřeň z vanilky umícháme do pěny.
2. Pak přidáme mléko a vše dáme do hrnce. Přidáme bezové květy, které jsme otrhali ze stopek. Za stálého míchání hmotu přivedeme skoro až k varu a ihned stáhneme ze sporáku.
3. Vmícháme dobře vymačkanou želatinu a necháme za občasného míchání zchladnout za pokojové teploty (květy tak lépe rozvinou své aroma). Ještě před tím, než vše ztuhne, propasírujeme přes síto.
4. Mezitím si smícháme tvaroh, cukr, rum a pomerančovou šťávu a smícháme s propasírovaným zchladlým krémem. Dáme chladit do lednice, aby trochu ztuhl.
5. Ušleháme si sníh z bílků, ze smetany šlehačku a obojí vmícháme opatrně do krému.
6. 2/3 krému natřeme na spodní vrstvu tvořící dno, pak na to položíme třetí vrstvu, která nám zbyla. Navrch natřeme zbytek krému a uhladíme. Vše necháme na 2 hodiny v ledničce ztuhnout. 

ZDOBENÍ - POSTUP:
1. Řezy nakrájíme a na ozdobu vytvoříme karamel: cukr za stálého míchání na středním ohni roztavíme na světle hnědý karamel. Lžící pokapeme bezové květy trochou karamelu (popř. je v karamelu opatrně namočíme) a necháme uschnout.
2. Mezi zbytek karamelu vmícháme mandlové plátky a celé natřeme na speciální jedlý pergamenový papír a necháme zchladnout. Pak ho nalámeme na kousky a zdobíme s ním řezy spolu s bezovými karamelovými květy.

Bezový dort s tvarohovým krémem  


INGREDIENCE PRO 3 OSOBY
PŘÍPRAVNÁ FÁZE:
  • 2 plus 2 bezová květenství
  • 60 ml mléka (přijde do těsta)
  • 100 ml sladké smetany (na náplň)

1. 2 bezová květenství vložíme do mléka a necháme louhovat přes noc v lednici.
2. 2 další květenství bezu dáme do smetany a necháme stejným způsobem louhovat přes noc v chladničce.
3. Před pečením vidličkou bez z mléka i smetany vylovíme (opadané jednotlivé kvítky v mléce či smetaně nevadí).

TĚSTO:
  • předem připravené bezové mléko
  • 150 g másla
  • 150 g agávového sirupu
  • nastrouhaná kůra z poloviny bio-citronu
  • 2 vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 210 g hladké pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  •  pečící forma: velký srnčí hřbet

1. Těsto se snadno a rychle vymíchá s pomocí metličky. Smísíme: agávový sirup, změklé máslo a citronovou kůru.
2. Pak přidáme vejce a znovu mícháme metličkou.
3. Potom přisypeme mouku s míchanou s práškem do pečiva a škrob.
4. Nakonec vlijeme bezové mléko a vymícháme hladké těsto.
5. Srnčí hřbet vymastíme a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut na 200°C.
6. Po upečení vyklopíme z formy a necháme zchladnout. 

NÁPLŇ:
  • předem připravená bezová smetana
  • 150 g měkkého tvarohu z vaničky
  • dřeň z vanilky na špičku nože (v originále je psán vanilkový prášek)
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry 
  •  (event. ztužovač šlehačky)
 
1. Tvaroh, vanilku, cukr a citronovou kůru smícháme dohromady.
2. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně přidáme ke směsi (pokud bychom chtěli krém tužší, můžeme použít ztužovač šlehačky.
Nakonec upečené těsto podélně rozřízneme na 2 poloviny, mezi které přijde krém.

TIP: Mléko ochucené bezovými květy z tohoto receptu můžeme samozřejmě použít i do jakékoliv buchty.

Jahodovo-bezový dort s tvarohovo-želatinovým krémem

Recept byl hodnocen 21 krát, 4,48 bodů z 5
INGREDIENCE NA TĚSTO:
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 80 g roztavené čokolády
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 2 bílky

PŘÍSADY NA KRÉM:
  • 250 g tvarohu
  • 150 ml sirupu z bezových květů
  • 4 plátky želatiny
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 400 g jahod
  • 1 sáček dortového červeného želé

TĚSTO - POSTUP:
1. Utřeme si máslo s cukrem do pěny. Pak postupně vmícháme žloutky. Přidáme i roztavenou čokoládu. 
2. Smícháme si mouku, oříšky a prášek do pečiva, z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme.
3. Těsto dáme do dortové, tukem vymazané, formy (průměr 26 cm), uhladíme a dáme péct na 180 °C 25 - 30 minut. Necháme vychladnout. 

KRÉM - POSTUP:
1. Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Smícháme tvaroh a sirup z bezových květů. Želatinu vyždímáme, rozpustíme (postupujeme podle návodu na sáčku) a vmícháme k tvarohu.
2. Jakmile začne krém želírovat, vyšleháme si ze smetany tuhou šlehačku a opatrně vmícháme. 
3. Kolem těsta dáme kruh z dortové formy a dáme krém, který uhladíme. Dort dáme zhruba na 4 hodiny chladit.
4. Pak rozpůlíme jahody a rovnoměrně rozdělíme na krém. Připravíme si dortové želé podle návodu a nalijeme na jahody.

Bezový cheesecake z květů bezu


Muffiny (bábovičky) z květů černého bezu  


INGREDIENCE NA 10 MUFFINŮ:
Večer před velkým pečením udělejte přípravy:
  • 90 g margarínu
  • 5 květenství bezu černého
  • 2 vejce

Margarín rozehřejte na mírném ohni, vložte asi květenství bezu a nechte přikryté stát při pokojové teplotě do druhého dne. 

A další den pokračujeme ve finále:
  • 100 ml agávového sirupu
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio-citronu (chemický postřik nelze ničím smýt! Bio citrony najdete např. v Penny)
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • forma na muffiny

1. Margarín z předcházejícího večera znovu rozehřejeme, až je tekutý.
2. Květenství vylovíme vidličkou (jednotlivými kvítky se nenecháme rušit, ty ničemu nevadí a mohou v tuku zůstat).
3. Margarín s vejci a agávovým sirupem důkladně rozmícháme.
4. Přidáme citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva a vymícháme hladké těstíčko.
5. Těsto nalijeme do muffinových formiček.
6. Pečeme na 200°C 10 - 15 minut do zlatova.

Bezová vánočka  

PŘÍPRAVNÁ VEČERNÍ FÁZE:
  • 250 ml rýžového mléka
  • 50 g margarínu (nebo 50 ml slunečnicového oleje)
  • 6-8 květenství bezu

1. Rýžové mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit margarín nebo vlijeme slunečnicový olej.
2. Do mléka vložíme bezová květenství a přikryté necháme přes noc louhovat v pokojové teplotě.

TĚSTO:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml agávového sirupu

1. Mouku nasypeme do mísy a uprostřed si uděláme důlek. Do jamky nadrobíme kvasnice a zalijeme je rýžovým mlékem, ze kterého jsme vidličkou vyjmuli květenství bezu.
2. Přidáme agávový sirup a vše promícháme lžící.
3. V této fázi vše přendáme do pekárny s hnětačem nebo do kuchyňského robota (nebo hněteme vše rukama zhruba 10 minut).
4. Těsto necháme odpočívat přikryté zhruba 1 hodinu.
5. Pak ho znovu pár minut hněteme a necháme znovu na 1 - 2 hodiny odpočinout.
6. Pak si těsto rozdělíme na 3 části, ze kterých vytvoříme prameny. Z nich pak upleteme vánočku a dáme na vymaštěný plech.
7. Pečeme na 200°C zhruba 25 minut do zlatova. 


TIP: Bezové květy by měly být ideálně vždy čerstvě natrhané, za slunných dní (tak nejvíce rozvinou své aroma) a z čistého místa bez aut. V nejhorším je můžete dát do ledničky a skladovat do druhého dne, ale už to není ono. Květy nikdy nesbírejte po dešti a neoplachujte, smyli byste to nejlepší, co dodává květům chuť: pyl. Pouze vytřepte broučky, často pomůže i trik: květy nechte chvíli zakryté čistou utěrkou na slunci - hmyz vyleze ven za světlem.


Pozn.: Některé recepty byly přesunuty do tohoto dílu a jiné jsem naopak doplnila do předcházejících dvou dílů (1. díl a 2. díl).

22 komentářů:

  1. Děkuji za typy, rozhodně se hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Netušila jsem, že se z květů bezu dá něco péct. A jsou to recepty přímo pro mě: názorné, abych to zvládla i já. Ještě kvetou, zítra jdu na ně a udělám. Díky a za to posílám pěkný pozdrav :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty,
      od tebe je pozdrav vždycky pěkný. 😊
      Hrrr na ně! 😀

      Vymazat
    2. Hlásím, že dva malé plíšky bezové buchty jsou na světě. Hospodář si hned dal, ale asi mu to neudělalo dobře. Nedivila bych se - vyhýbá se čerstvýmu pečivu a jak byl vyhladovělý, spucl jeden štráfek a teď chodí a krká jak starej chlap. Snad si nepohoršil - ale nemusel to jíst tak brzo po excesu. Zatím jsem neochutnala, ale kousek si zítra dám - abych mohla chválit kvalitu receptu

      Vymazat
    3. Tak to jsem Kitty zvědavá. 😊 Ale v podstatě jdou květy a bezové mléko přihodit do mnoha receptů, takže kdyby ti tenhle neseděl, udělěj prostě nějaký svůj a bezem ho vylepši. 😊

      Vymazat
  3. Asi bych měla obdivovat recepty na bezové moučníky, ale já obdivuji detail těch drobounkých kvítků na Tvé fotce. Jeden má dokonce jméno:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, ty srandistko. 😀
      Ano, jméno má, nově je to všude, kvůli krádežím fotek (to se tak snadno nedá odstranit, jako když se fotka ořízne).

      Vymazat
  4. Muffiny! Jo! :-D
    A stejně jako Kitty chválím krásně názorně popsané postupy. A jdu na ten bez :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez bezu k Meduňce nevlezu. 😀
      Díky za chválu, ono už to často je v roginálních receptech - a pokud ne, tak jsem se to snažila zpřehlednit a přerozdělila to sama. 😊 Tohle by se mi na Blog.cz nikdy nevešlo, tam jsem si nemohla dovolit psát jednotlivé body u receptů.

      Vymazat
  5. Je velice dobře, že experimentujete. V některých případech se může jednat o dosti účinnou (a nejen chutnou) alchymii. A tu alchymii myslím doslovně a ne obrazně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alchymie?
      Čury, mury, nožka kuří,
      ať je z bezu trn i s růží!
      Trochu kovu žluťounkého,
      vzniká náhle uvnitř všeho.

      Vymazat
  6. Fíííha, doteď jsem znala jen bezový čaj. Recept vypadá zajímavě, někdy vyzkouším:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem, stále ještě kvete (možná i u vás), máš co dohánět! 😉

      Vymazat
  7. Bezové mléko neznám, ale myslím, že už jsem pil bezový sirup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak "myslíš", tak pil nebo nepil?! To je mi ale skleróza... 😀

      Vymazat
  8. Z ingrediencí mám aktuálně jen ten bez a vajíčka, prdopeč a cukr. Sfouknu buchtu na plech s květem a uvidím, co to udělá. Posledních 6 květů bezu na 2 km2 a jsem samá mšice za halenkou. Ale slíbila jsem, jdu to udělat. Dám vědět - dnes i ochutnám ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mšice za halenkou? Tak to je v pořádku. Horší by ty mšice byly na těch květech! 😉 😀

      Vymazat
  9. Splnila jsem, nakonec to zachránilo posledních 8 květů. Buchta je, ale bez z ní necítím. I tak je jedlá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by porucha chuti?? 😀 Bezu bylo nejspíš málo. Ono celkem 30 g květů (bez stonků!) je fakt dost...

      Vymazat
    2. Tři deka to byly, jen jsem to nelouhovala a celkem jsem z receptu udělala jen málo. Stejně nejlepší jsou kosmatice - namočené květy v těstíčku a (pro mě) upečené v troubě. Mám píct, ne smažit, hospodář to jí. Jen kdyby jich bylo! ;-)))

      Vymazat
    3. No vidíš, v troubě jsem je nikdy nedělala a smažený nemusím, takže by to pro mě byla varianta. Asi to ještě vyzkouším, než mi definitivně odkvetou... 😊

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊