Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

pondělí 24. dubna 2017

Polévka z kopřiv a slzovky aneb Jak natrhat kopřivy a nespálit se

Máte rádi mladé jarní kopřivy? A neradi složitě vaříte? Dnes vám předložím recept, který je rychlý, chutný a díky slzovce a kopřivám i zdravý. A poradím vám, jak se nepopálit kopřivami při jejich sběru. 😉


 

INGREDIENCE:

  • 3 - 4 hrsti mladých kopřiv
  • 50 g slzovky (ideální je namočit ji přes noc) - lze nahradit ječnými kroupami
  • 1 hrst kamutového kuskusu (lze nahradit určitě i pšeničnou krupicí nebo jiným druhem kuskusu; já kuskus z kamutu používám jako náhradu za pšenici)
  • 2 hrsti klasické, velkozrnné čočky (nejlépe předem přes noc namočené)
  • 1 hrst ječmenného bulguru
  • 3 střední mrkve
  • himálajská sůl 
  • ARCHE Genmai Miso (bio miso z rýže): tuto drahou sojovou pastu můžete klidně vynechat a nahradit ji nějakým jiným ochucovadlem. A kolik? Přimeřeně!  😉 (vytlačila jsem tak 3 cm o tloušťce 4 mm).

POSTUP:

1. Natrhat kopřivy bez popálení je úkol, který můžete svěřit i dítěti. Stačí, když budete mít po ruce nůžky na nehty (vejdou se i do kabelky) a igelitový sáček. Manikúrními nůžtičkami snadno větévky kopřiv ostříháte - a jimi žahavky i uchopíte a vložíte do sáčku (když to uděláte jemně, vznikne z nůžek jakási pinzeta). Mladé kopřivy pokrájíme do polévky celé, včetně toho "klacíku", ze kterého vyrůstají listy.

2. Jako první vhodíte do osolené vroucí vody slzovku (a přidáte i miso). Miso určitě není podmínkou, já ho přidala spíše proto, že mi v lednici už strašně dlouho stojí (vzhledem k výskytu arzenu v rýži bych dnes volil a jinou variantu této pasty; stejně jsou si chuťově podobné, jako vejce vejci). Mimochodem, sojovou pastu miso považuji za zdravější náhražku zdraví škodlivého  glutamátu.

3. Po 3 - 5 minutách přidáte čočku.

4. Pokrájíte si okrájenou mrkev a přidáte ji spolu ječmenným bulgurem za chvilenku po vložení čočky. 

5. Když je slzovka a čočka měkká (zhruba 15 minut), přidáte asi tak na 2 minuty kuskus z kamutu a kopřivy.

TIP: Nechcete se popálit (a být zdraví) ani při krájení? Snadná pomoc, po vyprání ve studené vodě je naberte vhodným náčiním  (hodí se takové ty různé děravé "naběračky") a vhoďte do vařící vody, která bude základem pro vaši polévku (ca.1,2 litru). Po zhruba 1 minutě je zas musíte vylovit - a nakrájet (takto připravené kopřivy vložíte zpět do polévky až na konci, když už se voda nevaří). Rychlejší a zdravější varianta je tedy ta pálivá: kopřivy nakrájíte se slovy "sviňa jedna pálivá" - a spolu s klouby při tom jásáte nad touto ozdravnou kúrou.

Tak si nechte chutnat! (Nafotit suroviny mě bohužel napadlo až pozdě, ale kopřivy a slzovku ode mě již znáte  😉).

Poznámka k TČM: kopřivy jsou ochlazující (©  čerstvé kopřivy jsou, oproti sušené kopřivě, dokonce chladivé až studené), slzovka také (i když na rozdíl od jiných slezinu - slinivku nezraňuje), stejně tak i ječmen (v podobě bulguru je však spíše v kategorii neutrální až chladivý); kamutový kus-kus bych také řadila do kategorie neutrální až chladivý. Jediná mrkev mírně zahřívá (čočka je neutrální). Celkově je tedy povaha této polévky ochlazující (jde zejména o kopřivy) a je třeba s tím u osob s tzv. vnitřním chladem, co se klepou jako osiky i v létě, počítat - a omezit množství.

16 komentářů:

  1. Kopřivy jsou ochlazující?
    Vždyť staré přísloví říká:
    Co má být kopřivou, záhy pálí.

    OdpovědětVymazat
  2. Už dvakrát jsem tu slzovku držela v ruce a dvakrát jsem jí vrátila.
    Musím se odhodlat, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá SimiBel,

      nevím, co jsi v ruce měla za firmu (ta moje předchozí byla o dost dražší - ale o něco lepší) - to je jedna věc. Zadruhé: slzovka je skvělá a SKORO pro každého, ale: mně k tobě TAKY MOC NELADÍ - je to víc bylina, jak potravina - a jako s takovou je s ní třeba zacházet. Kopřivy taky nejsou vhodné pro každého (pro mě třeba ne, ale občas si ty mladé dám, protože jsou chuťově fakt skvělé). Takže: určitě ji ochutnej, ale pro tvou VÝJIMEČNOST 😉 bych ti s ní nějakou větší kúru nedoporučovala (minimálně v tomto období ne).

      Zkus to s těmi alternativními surovinami (i když je fakt, že jak slzovka, tak kamutový kuskus, mají tu jemnou zemitou příchuť, co miluju). Budeš mít trochu jinou chuť, ale určitě to bude dobré. 😊

      Vymazat
  3. Ach jo slzovka, ani jsem ji nedržela v ruce jako Beallara, já ji pořád zapomínám koupit :D
    Kopřivy nám v zahradě vesele rostou, už jsem z nich dělala "špenát". A Dori, já umím sníst čerstvě utržený list kopřivy a nespálit si pusu, heč! :-D Kdysi mě to naučil tchán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se napiješ březové vody, jak psala SimiBel - a omládneš (včetně své paměti). A pak si ji KONEČNĚ koupíš. 😉 Bacha na ceny, ona je i ta nejlevnější dost drahá - ale běžně se prodává i za více než dvojnásobnou cenu!

      Hele, Meduňko moje Kočičková - a to si dovoluješ mi to NEŘÍCT? 😯 😛 Chci být taky cirkusová kočka a umět pojídat syrové kopřivy - hned bych zkoumala, jestli je syrová ještě víc chladnější, než spařená nebo sušená! 😊

      Vymazat
    2. A to já bych vypila cokoli, kdyby to pomohlo...:D
      A víš, co já si myslela, že mi na pojídání syrové kopřivy odpovíš? Že už to dávno umíš taky!
      To se prostě ten utržený lístek sbalí tou vrchní žahavou stranou dovnitř a ten "balíček" se pořádně rozkouše a je to :)

      Vymazat
    3. No, ono to vypadá sice jednoduše, ale nevím nevím... Až (jestli teda) to vyzkouším (a přežiju), tak ti povím - pokud se tedy ze mě nestane pod vlivem žahavého účinku nemluvný Bajaja! 😉

      Vymazat
  4. Fredy Kruger

    " Vidíš tam ??" ... "Cóóó ??" .... " Chlápka plakati ??"
    nutno mu pomoci ! pojď tati !!"

    ... již běžejí chlapíka potěšit :
    junior Jan Pyndiourr ( hoch menší )
    senior Džonn Pyndiourr , - je větší,
    ( hoch vlasatý, otec je se pleší )

    " Jen idioti se věšejí !"
    ( OT se synem, muže tak těšejí )
    " Neplačte ! z smutku se proberte !"

    ... muž ( klečíc ) hovoří : " Neserte !
    neplaču ! špášám ťu kopřivy !"

    " Žere je ! beze vší pochyby !
    vidíš to, co já ?? otče ??"

    " Jažyk vyplážnout ! Ťo chče !
    podebrat jažykem... ňadhodit trošku...
    ... že šišlám... promiňtě... plnou mám držku !

    " Je syrové jíte ??"

    " Toť věc zcela jistá !!" ...
    ... muž krknul, polk´ - ústa má bez kopřiv, čistá
    mluví už zřetelně, nešišlá

    " Což kolika ?? ta na vás nepřišla ?? "

    ... " Spojená s prděním ?? říkám vám NE NE !!
    kopřiva člověka neprožene,
    mohou být syrové, uvařené
    ... však pozor !!! nesmí být zapařené !!"

    Rozčilen chlapec !!
    ... i otec polk´ slinu ....
    " Zkusíme táto ?? ?"

    " Zkusme to synu !!"

    Otec se synkem poklekli
    ... a kopřivy žerou už...
    jak vzteklí !!
    ... tak plazí se tatík s chlapečkem malým ...

    S obavou, by mu vše nesežrali
    ... před nimi Bohuslaff Sralbottka
    žerouce před sebou... co potká !!

    Radostí bez sebe sedlák Jebb Jíra !!
    spásly tu kopřivy, plevele, pýra !
    konec jest tomuto úhoru !!"

    ... muž do země zahrabal bramboru,
    pak další a další, - menší i větší
    až začnou pučeti, strašně se těší !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Fredy,
      opět se mi to moc líbilo - a to šišlání mi i přišlo dost vtipné: "špášám ťu kopřivy !" 😛

      Díky za tvůj komentář. 😊

      Vymazat
  5. Mladé kopřivky jsem trhala opatrně rukama. Trošku mě žahly, ale to neva. Jsou horší věci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Oli,
      taky je většinou trhám rukama. Ale když jsem teď měla po ruce ty nůžky - a kolena popálená i přes kalhoty při focení (takže zdravou dávku už jsem dostala 😉), byla jsem docela ráda. 😊

      Vymazat
  6. Mě popálí vždycky, proto mám zásadně rukavice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmh, Kosatečku, tak to bych radši to popálení, než rukavice - a zpocený ruce. 😊

      Vymazat
  7. U nás už taky rostou, dělávám z nich polívku i špenát. Jsem ráda, že jsi to připomenula, zítra na ně pošlu Josefa.

    Já je stříhám nůžkama na keře nebo řežu po jedné z trávy srpem. Zítra budou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty,
      tak takhle to dělávala moje babička taky.

      Potřebovala bych i jiný plevel, kopřivy pro mě moc nejsou. Kdybych tak ten pěťour maloúborný někde vzala... Ale letos zkusím i ten srstnatý, pokud se mi ho tedy podaří sehnat někde jinde, než u silnice.

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊