Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

čtvrtek 23. března 2017

Polévka se slzovkou, zelenou čočkou a kamutem aneb "Zabijačková" bez pašíka


Tahle polévka vznikla před pár dny pod mýma rukama a krom jednoduchosti oplývá i výtečnou chutí velice podobnou té zabijačkové, byť v ní není ani kousek pašíka. Proto jsem se rozhodla s vámi podělit o recept, který je podle zásad TČM a na snídani přímo ideální. I barva imituje celkem dobře „prdelačku“, protože pod vlivem zelené čočky ztmavne. 



INGREDIENCE:


  • 1 celé balení kuřecích hřbetů
  • zelená čočka francouzská drobnozrnná (neboli čočka tmavozelená - čočka Puy, vyslov pwi) ca. 150 g (normální čočka chutná zcela jinak a není s ní zaměnitelná! Dala by se použít černá čočka Beluga nebo červená čočka celá neloupaná)
  • slzovka 50 g (slzovku si vždy vážím - 50 g je maximální doporučená denní dávka); pokud nechcete investovat do slzovky, lze ji určitě nahradit ječnými kroupami
  • kamutový kuskus ca. 40 g (tuto prapůvodní pšenici mohou často i lidé s intolerancí pšenice; určitě můžete použít i klasický kuskus z pšenice)
  • majoránka (vyzkoušenou mám od Vitany - je i po usušení zelená a mnohem aromatičtější, než většina jiných značek)
  • himálajská sůl (jodovaná sůl by se navzdory přesvědčení měla konzumovat jen v minimálním množství)
  • event. prolisovaný česnek (já tentokrát nedávala)

POSTUP:

1. Kuřecí hřbety vložíme do studené vody a necháme zvolna vařit ve vodě se solí. Já vařím nejen do změknutí masa, ale i kostí. 

TIP: Tento vývar připravuji většinou večer předem, aby byl připraven v chladničce na snídani a mohl se sebrat přebytečný tuk. Ať vás ani nenapadne nahrazovat kuřecí vývar kostkami bujónu (když dva dělají totéž, fakt to NENÍ totéž)!


2. Večer ještě také nezapomeneme po propláchnutí namočit přes noc slzovku a event. i zelenou čočku do vody (zelená čočka se namáčet nemusí; pokud zapomenete namočit slzovku, tolik se nestane, mně se to zrovna u téhle polévky také povedlo - slzovka se pak jen bude vařit delší dobu).

3. Ráno další den sebereme tuk, přidáme event. vodu (jak již víte, dělám polévky velmi husté, tak aby z toho vždy bylo plnohodnotné jídlo) a vhodíme do vody nejprve slzovku (pokud chcete, můžete si jí po usušení i na sucho trochu opražit), po zhruba 3 - 4 minutách zelenou čočku a až úplně nakonec, zhruba po 17 minutách od začátku varu, přisypu kuskus z kamutu a nechám povařit tak 3 minutky.

4. Po odstavení polévky ze sporáku přidáme již jen hojně majoránku - a voilà, snídaně je hotová. Tak si nechte chutnat! Mimochodem, takhle polévka, když se pár hodin rozleží, je ještě mnohem lepší! 😊

Poznámka: Nezapomínejte, že slzovka není klasická potravina, ale spíše „bylina“ na odstranění vlhkosti a hlenu ("zanesené trubky", co má dnes do určité míry skoro každý). Udělat si tedy např. houbového kubu pouze ze slzovky nepovažuji za rozumné, protože byste se mohli předávkovat. Jako přísada k ječným kroupám je však slzovka ideální.

24 komentářů:

  1. Kde je major Ánka, tam je dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TlusŤjochu, ty zlobíš! :D
      Já si to musela přečíst a trochu poposednout, než mi do došlo. :-D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Milá Baru,
      mňam už není... A došla mi čočka! O_O Tak si zas holt budu muset vymyslet něco jiného. :-)
      Proč já mám tu náladu na vymýšlení receptů tak málo často! :-)

      Vymazat
  3. Hmm, výživná polévka...Hned bych si jí talíř ochutnala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrietko,
      už ti nemohu nabídnout - je fuč... Fakt mě ale překvapilo, jak dobře se ty chutě prolnuly. :-)

      Vymazat
  4. Vypadá to velice chutně. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko,
      taky to BYLO chutné. Já jím hodně jednoduše a vaření moc času věnovat nechci. Občas přesto vymyslím nějaký recept, který chutná i jiným. :-) Ono je to jako se vším: když má člověk prvotřídní suroviny, tak se to vaří snadno. :-)

      Vymazat
    2. S tím souhlasím. Jednoduše a rychle vařím v létě, abych netrávila zbytečný čas v kuchyni a užila si hezkých dnů venku. Zato v zimě se věnuji kulinářskému umění a jsem schopná v kuchyni trávit spousty času. :-D Také už jsem si vymyslela pár receptů a také to chutná - i když můj muž je velice nenáročný a v podstatě sní to, co dostane na talíř. :-D

      Vymazat
  5. Víš, že mám pro tebe slabost a pro polévky obrovskou, ale ráno bych to nedala, snídám, snídám skutečně pravidelně, ale polévku nemůžu. Mám ráda třeba teplé kaše, to jo.
    Zrovna včera jsem držela slzovku v ruce a přemýšlela, zda do ní půjdu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Simi,
      kašičky se také doporučují - pokud nejsou s mlékem. Jenom instantní kaše (a taky syrové ovoce či zelenina) jsou ráno naprosto nevhodné - jedná se už o příliš zpracované potraviny - a vše syrové (včetně šťáv) zas "uhasí" trávicí oheň, který se ráno naopak musí rozehřát.

      Každý si musí najít to svoje, hlavně by to nemělo být pečivo... :-)

      Vymazat
    2. Já mléko nepiju, nepiju ho pomalu před 40let, já ho cítím a zvedá se mi žaludek, nemohu ho ani ochutnat. Miluju jogurty a sýry, tomu se nevyhýbám a to konzumuji, ale mléko mi činí obrovské problémy.
      Běžně jsem naučená snídat knackebrot s tvarohem, nyní to dolňuji teplými kašemi, dnes jsem měla pohankovou s medem.
      Polévku si uvařím, ale né ke snídani.

      Vymazat
    3. Zrovna knäckebrot s tvarohem je úplně špatně, ale to už ode mě určitě víš, píšu o tom stále (tvaroh jako mléčný výrobek oslabí slezinu - slinivku a mouka jako taková taky nic moc - a navíc často bílá).

      Oslabená slezina-slinivka, to mj. znamená slabost vaziva jako takového, podoby to má různé: poklesy orgánů a prolapsy, kýly - nebo třeba varixy a hemoroidy.

      Vymazat
  6. Polívčička vypadá báječně, tuším, že i tak chutná. Já tedy slzovku zatím ještě neochutnala... Jenže ten kuřecí vývar! Ale nahradit ho zeleninovým... to by snad šlo!? :)
    Jé, a já pravidelně snídám pečivo, celozrnné, s medem nebo tofu nebo jen suché :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že by to šlo. Ale chuťově už to nebude asi takové?
      Maso jím málo, proto mi vyhovuje, že kosti dají vývarům chuť - a maso tam skoro žádné není. :-)

      Pečivo snídá skoro každý, bohužel... Tofu se doporučuje max. 2 x týdně. Takže suma sumárum, máš štěstí, že JEŠTĚ ŽIJEŠ! :-D :-D :-D

      Vymazat
  7. Je pravda, že jako snídani bych si polévku doma nikdy nepřipravil, ale v Japonsku jsem se po miso polévce, která je součástí snad úplně každého jídla včetně velmi časné snídaně, jen oblizoval. No a zrovna mléko a různorodé mléčné výrobky mám moc rád a v poslední době dost nechápavě sleduju různé protimléčné boje a doporučování nemléčných náhražek, což mi trochu připomíná období módního (ve skutečnosti šlo o převážně marketingové aktivity převtělené do módního a zdravovědného hávu) nahražování másla rostlinnými tuky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a kde je recept na miso polévku? :-)

      Proti mléčným náhražkám jsem taky (bývají škodlivější, než samotné mléko, stačí se podívat na složení "Ušáků" - samá éčka). Je ale fakt, že mléčné výrobky v té míře, ve které se konzumují, škodí skoro každému (mně trvalo si to přiznat - a hlavně VYZKOUŠET, zhruba 3 roky). Mléčné výrobky konzumuji, ale velice, velice málo.

      Jinak, existují v TCM i dg., kde se mléko v rozumné míře naopak doporučuje, ale jsou málo časté. Většině lidem to neprospívá.

      Vymazat
  8. Bez pašíka to není ono :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najdřív si tuhle polévku uvař - a pak napiš znovu - tohle zatím nepočítám. 😀
      Miloši, už jsem myslela, že tě tu neuvidím. 😊

      Vymazat
  9. Tak se chystám. Kuřecí hřbety jsou co? Ty biskupy? Kůže, tuk? Nebo obrané kostry? Všemu tomu se dlouho vyhýbám. Snad použiju raději Nikal koření. Slzovka - na porci a den 15 gramů? Nefrflám, jen se ptám, abych neudělala chybu. Jen ji udělám jen v sobotu a neděli a - jako celodenní jídlo? S mojí stravou je to divoké ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Huš! Milý Kittíku,
      opovaž se použít to koření! Říkaly jsme přeci, že je v tom plno sr* (čeho, to ti napíšu do mailu, protože je to nepublikovatelné). Takový "koření" patří na smetiště, je plný glutamátu a soli. To z těhle náhražek je plno nemocí. A už ti to psal krom mě i někdo v komentáři u tebe.

      Ne, slzovka na den 40 - 50 g (byla provedena i studie se 60 g), já používám 50 g - zhruba 2 hrstky, ženy s drobnýma rukama skoro 3 hrsti (nejlíp jednou zvážit, dát do oblíbeného hrnečku a podívat se, kam až "hladina" slzovky dosahuje).

      Ano, nevýhoda hřbetů ("prdelky" kuřat - oficiální název na tácku je opravdu kuřecí hřbety), zvlášť od některých firem (!), je vysoký obsah tuku. A proto vařím dopředu a tuk zásadně SBÍRÁM a použiju pak v malých dávkách do něčeho jiného.

      Určitě ale můžeš zvolit něco jiného - třeba kuřecí srdíčka (522 kJ na 100 g syrových a 514 kJ na 100 g pečených bez tuku; ve vaření nebude takový rozdíl - údaje z německé, dost přesné tabulky).
      Nebo kuřecí žaludky (474 kJ na 100 g syrových, po uvaření to bude podobně, protože se moc nesmrsknou), to je pro dietu určitě vhodnější - a polévce to také dodá chuť.

      Vymazat
    2. Teď si ale uvědomuju, že pro dnu nejsou vnitřnosti už vůbec, ideální, takže to nahraď masem - a dej ho třeba hospodáři. Vlk se nají - a chuť polévky bude. 😀

      Vymazat
    3. Sleduju "Prostřeno" a tam vyvařují celá kuřata. U nás jsou všechny díly kuřete už dopředu kupované chlazené, abych odstranila kůži! Vnitřnostem se vyhýbám, snesu jen hovězí nebo prasečí jazyk, hovězí nejlíp uzený, když po uvaření v tlakáči z napíchnutého jazyka prýští tekutina. To je tak nezdravý (ale moc dobrý papu)! Jazyky nejsou vnitřnosti, že?
      Ale slzovku chválím, nechala jsem ji máčet celý den a pak přidala k mému papu - kysané zelí s kuřecím stehnem, jablíčkem a cibulí. Uvařila (udusila) se s ostatními složkami a byla moc dobrá - porci 40 g (původně syrové) slzovky dostal i hospodář a krmě do něho padala jako do studně. Dalas mi dobrý tip - snad zaberou její zdraví prospěšné účinky, pokašláváme oba ;-))

      Vymazat
    4. Slzovka je mňam, taky jsem ji dnes měla. 😊
      A co dát tedy to kuřecí stehno vařit (bez kůže) do polévky? Nebo jazyk neuzený, to je svalovina (uzený si dej jen občas za odměnu, to tě nezabije). :-) Já si na tu dnu vzpomněla až pozdě, proto jsem ti z hlediska diety radila vnitřnosti, které nebývají tučné... Nemáš to jednoduchý. 😯

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊