Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

pátek 17. února 2017

Slzovka (Coix lacryma-jobi), yi yi ren, Jobovy slzy: účinky aneb Recepty ze slzovky

COICIS SEMEN, YI YI REN (vyslov i-i-žen)

Aktualizace 16.9. 2017
Dnes si představíme travinu, která se řadí k obilninám a stojí v tradiční čínské medicíně na pomezí mezi potravinami (dietetika TČM) a bylinami (fytoterapie). Silou svého účinku se určitě vyrovná bylinám, na rozdíl od nich však chutná skvěle. Slzovka obecná (někdy nazývaná i perličkový nebo perlivý ječmen) je opravdovým zázrakem proti moru dnešního lidstva, proti patologické vlhkosti v těle (komplexnější seznam symptomů, při jakých můžete slzovku použít, najdete zde). „Bílá perla východu“ odstraňuje mj. pocit tíže a únavy, ale výčet příznaků je opravdu rozsáhlý a v dnešní době nemá žádné z uvedených příznaků jen málokdo.

Obrázek je z Wikipedie, autor: Keisotyo; Další fografie rostliny najdete i zde: 1, 2.

Vyloupaná semena této východoasijské, jednoleté, až 3 m vysoké traviny mají zvláštní tvar, na jedné straně jsou vypouklé a na druhé mají podélnou rýhu. Jsou dvě variety: Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi se pro její tvar říká Jobovy slzy. V čínské dietetice je popisovaná zejm. C. lacryma-jobi var. ma-yuen (adley).

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

Slzovka neobsahuje lepek, má jemnou chuť s příjemným, lehce zemitým podtónem a připomíná maličko fazolku černé oko (skvěle se s ní a rýží kombinuje). Na konci se pak ještě objevuje trochu „ocásek“ s náznakem ovsa. Po uvaření slzovka připomíná malé krevetky. Musím říct, že mě svou chutí velice mile překvapila. Hořkou medicínu to tedy nepřipomíná ani náhodou. 😋

SLEZINA-SLINIVKA A VLHKOST SHI ANEB Z JEZÍRKA MOČÁL

Představme si slezinu-slinivku jako filtr oddělující tekutiny čisté od nečistých. Když tento filtr špatně funguje (např. je poškozen nekvalitní, příliš mastnou nebo mléčnou stravou), začne se v nás usazovat kalná patologická vlhkost, protože slezina-slinivka ji prostě nedokáže oddělit a vyloučit z těla ven. Slzovka posiluje slezinu-slinivku a rozpouští a přeměňuje tuto kalnou vlhkost v těle (aniž by poškozovala řádnou QI). Při pravidelném užívání zajistí, že se z našich soukromých močálů opět stanou jezírka s průzračnou vodou. Pro tyto vlastnosti se také často používá k detoxikaci. Slzovka je velmi vhodná zejm. v čase menstruace, protože zrovna v tomto období má mnoho žen problém s nadýmáním a vlhkostí vlivem přetížené sleziny - slinivky.

Výživové hodnoty na 100 g slzovky; zdroje (1, 2):

Energie:
1624 kJ
Bílkoviny:
18 g
Sacharidy ve formě škrobu: 52 g

Tuky:
7 g
Obsah vody:
10 g

Kalorie:
387,89 kcal

Semena obsahují coixol, coixenolid, coixan A, B, C; dále betakaroten, vitamin C, draslíku, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor, vitaminy skupiny B a zinek.

Důležitý je i obsah esenciálních mastných kyselin a aminokyselin (lysin, threonin, methionin a isoleucin - předstupně aspartátu).

 

SLZOVKA: VLASTNOSTI A ÚČINKY DLE KLASICKÉ MEDICÍNY

  • Antidiaroikum: proti průjmu
  • Laxativum? Na některé osoby může působit opačně a slzovku využívají jako velice šetrné projímadlo (méně časté). Různé účinky na hladkou svalovinu střev jsou ostatně zmíněny i v Chinesische Pharmakologie I (str. 443).
  • Dermatologikum - proti bradavicím (zejm. na nohou a u mladistvých): V jedné studii bylo použito 60 g slzovky denně ve formě potraviny a nejpozději po 16 dnech užívání se z 23 pacientů 11 úplně z bradavic vyléčilo a u dalších 6 nastoupilo mírné zlepšení.
  • Myorelaxans  (zejm. ESENCIÁLNÍ OLEJ ZE SLZOVKY, var. adley): uvolňuje svaly
  • Uterotonikum (zejm. ESENCIÁLNÍ OLEJ ZE SLZOVKY, var. adley): hladkou svalovinu dělohy tonizuje a zesiluje tak děložní kontrakce.
  • Antikarcinogenní: proti rakovině, zejm. jako ETANOLOVÝ EXTRAKT; slabé působení, spíše bych to viděla na prevenci.
  • Slabé antipyretikum: snižuje teplotu
  • Slabé analgetikum: proti bolesti
  • Slabé sedativum: zklidňuje

SLZOVKA A RAKOVINA

Olej acoixenolid jsou významnou složkou variety adley. Olej zastavuje růst rakovinných buněk s účinností 87%, pomáhá předcházet leukopenii (pokles bílých krvinek) v průběhu ozařování. Coixenolid stimuluje plíce, srdce a příčně pruhovanou svalovinu. Další vlastností coixenolidu je potlačení zánětu, hnisání a bolesti.

Hlavní složkou extraktu ze semen tvoří triglycerid, obsahující čtyři mastné kyseliny (kyselina linoleinová, palmitová, stearová, olejová). Tento extrakt se upravuje do podoby emulze, která se dále aplikuje injekčně pacientům trpícím rakovinou. (Yu, F. et al. Inhibition of Coix seed extract on fatty acid synthase, a novel target for anticancer aktivity. Journal of Ethnopharmacology. 2008;119:252–258). Engelhardt a Hempen uvádí zejm. nádory trávicího systému.

DÁVKOVÁNÍ SLZOVKY

Maximální jednorázová dávka: 10 -  30 g (jako odvar, prášek nebo potravina). Vhodnější jsou menší dávky a dlouhodobé užívání. Jako optimální dávka jsou zhruba 2 plné polévkové lžíce denně. U většiny osob lze použít až 60 g denně, dlouhodobě, bez dramatických vedlejších účinků (John K. Chen, Tina T. Chen: Chinesische Pharmakologie I; Vladimír Ando: Farmakologie klasické čínské medicíny). 

_________________________________________________________________________________
 
Podle mých zkušeností se ukazuje, že každodenní užívání slzovky NENÍ pro většinu lidí vhodné (a pokud ano, tak jen zpočátku). Za optimální množství slzovky považuji konzumaci jen 2 - 3 x týdně (zpočátku určitě jen 2 x). Ani dávky 250 ml denně nejsou vhodné. Chcete-li užívat PO NĚJAKÝ ČAS (!) slzovku denně (nebo zvýšit dávky), určitě byste měli být pod kontrolou zkušeného terapeuta, on už selský rozum říká, že všeho moc škodí. 😉
 
_________________________________________________________________________________

Ještě důležitá poznámka: tolik propagovaný kuba ze slzovky není ideální (tolik slzovky není vhodné), zvláště ve spojení s houbami, které jsou obtížně stravitelné a vedou tak snadno k tvorbě vlhkosti. A proti vlhkosti přeci slzovka bojuje - tak proč jí to ztěžovat?! Jako příměs k jiným surovinám při vaření je však slzovka OPRAVDU SKVĚLÁ A NENAHRADITELNÁ, vyzkoušejte a uvidíte. 😊

KONTRAINDIKACE SLZOVKY

Těhotné by se měli slzovce vyhnout. Pacienti trpící na  spermatoreu (samovolný výron semene, poluce - klasická medicína to jako problém nevidí) polyurii (časté a vydatné močení), nebo suchou stolici či nedostatek šťáv by měli požívat slzovku s opatrností.

Co se týče akutních infektů (nachlazení, viróza, chřipka, angína), jinde uváděné omezení podle mého názoru není nutné. Tedy alespoň takto paušálně ne. Slzovka je sice chladné povahy, ale na rozdíl od ostatních chladivých potravin se vymyká tím, že slezinu - slinivku nezraňuje.


PĚSTOVÁNÍ SLZOVKY V NAŠICH PODMÍNKÁCH

Slzovka se pěstuje podobně jako kukuřice, s kterou je příbuzná. Jedná se sice o rostlinu víceletou, částečně mrazuvzdornou, ale v ČR, tj. v mírné, pásmu, se pěstuje jako letnička. Dorůstá výšky kolem 120 cm a na jednu rostlinu budete potřebovat minimálně 30 cm místa. Vyžaduje spíše slunné, teplé stanoviště s mírnou, zato pravidelnou zálivkou. Vyžaduje hlinitou, propustnou půdu s vyšším podílem humusu, která zajistí dostatek živin. Živiny a zálivka jsou klíčem k úspěšnosti pěstování. Na sklizeň plodů je třeba doby 4 - 5 měsíců, proto je třeba slzovku předpěstovat. Výsev semen se provádí v březnu až dubnu. Na zahrádku rostliny přesadíme po „zmrzlících“, tj. v polovině května, ve sponu 40 x 15 cm. Kvete od konce srpna do října.

VLASTNOSTI SLZOVKY DLE TČM

Teplota dle TČM: mírně chladivá (YIN v YANGu), Bob Flaws ji uvádí jako neutrální s chladivou tendencí. Ačkoliv má slzovka ochlazující vlastnosti, NEOSLABUJE žaludek a slezinu - slinivku. K posílení sleziny-slinivky je vhodné slzovku opražit na sucho na pánvi. Bez této úpravy je více chladná a hodí se tak lépe u stavů horkosti a k obnově cirkulace tekutin v těle.
Chuť: jemná, sladká
Vztah k těmto orgánům a drahám (tropismus): slezina-slinivka, žaludek, plíce (Engelhardt a Hempen a MUDr. Petr Hoffmann uvádí i ledviny).

ÚČINKY SLZOVKY DLE TČM

 

***Rozpouští (transformuje) vlhkost SHI  [vyslov š'], (event. vlhkou horkost nebo hlen TAN) vzniklou na podkladě nedostatečnosti sleziny - slinivky a pomáhá tak při těchto příznacích a onemocněních:


  • Stavy únavy, tíha v těle, nechutenství, neurčité žaludeční obtíže a tlak v epigastriu (oblast nad žaludkem, mezi žeberními oblouky).
  • subfebrilie: mírně zvýšené teploty (zejm. ty konstantní, téměř bez výkyvů, u kterých se nemůže najít příčina)
  • vodnaté edémy: otoky (včetně otoku plic s doprovodnou dušností)
  • acites: přítomnost volné tekutiny v břišní dutině
  • syndrom RE LIN neboli syndrom horkého vykapávání moči: 
infekce močových cest s těmito příznaky: dysurie (obtížné močení) či strangurie (bolestivé a časté močení - řezavka)
urolitiáza (močový písek); event. renální kolika: ledvinná kolika
  • cholelitiáza: žlučové kameny
  • fluor vaginalis: poševní výtok
  • cysty na vaječnících, myomy,
  • struma: zvětšená štítná žláza
  • fibrom: nezhoubný nádor z vaziva
  • jiné nezhoubné nádory (viz Engelhardt a Hempen) - slzovka změkčuje. 
  • celiakie: nesnášenlivost lepku
  • respirační infekce: chronický kašel, chronická bronchitida, rýma
  • antidiaroikum: proti průjmu nebo při tzv. měkkých stolicích (stolice je měkká ve formě tenkého párku, často spojené s nechutenstvím; tato porucha vzniká při slabosti slezina - slinivka).
  • angina pectoris: záchvatovité zúžení srdečních věnčitých tepen vedoucí k ischemii, tj. nedokrevnosti, projevující se bolestí na hrudi. Pokud zužují průsvit tepen aterosklerotické pláty, při kontrakci hladké svaloviny tepen se céva stane přechodně neprůchodná.
  • metabolický syndrom (snížený HDL cholesterol, zvýšená koncentrace triacylglycerolů - druh krevních tuků, hypertenze, obezita typu jablko, porucha glukózové tolerance, což je předstupeň cukrovky), ad.

.

Vypuzuje vlhkost (diuretikum - močopudná) a mírní bolesti, odstraňuje blokády YU:


** BI syndrom (revmatické otoky a bolesti kloubů, revmatoidní artritida, dna, artróza): vítr spojený s vlhkostí a chladem či horkem usazený v kloubech. Působí i u WEI atrofického syndromu (úbytek svalové hmoty a svalová slabost). Uvolňuje napjaté šlachy a křeče v končetinách.

.

Vypuzuje horko a hnis:


**pročišťuje horkost a rozptyluje oheň, odvádí horké toxiny RE DU:
  • akné
  • furunkl: nežit
  • absces plic nebo střeva
  • střevní záněty jako Crohnova nemoc nebo ulcerosní kolitida
  • apendicitida (chronická) - vracející se zánět slepého střeva (v mírné formě)
  • zápal plic (pomocně)

Pozn.: se snižujícím se počtem hvězdiček klesá i účinnost v léčbě daného onemocnění. U všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!
 

ZAJÍMAVOST ANEB DVĚ POHÁDKY NA KONEC

1. Zkušenost se slzovkou jednoho mého pacienta je až neskutečná, přímo jásal. Nejen, že se začal lépe cítit celkově, ale přestalo ho tenkrát po první dávce slzovky bolet koleno, ve kterém měl 20 let artrózu, rameno, které zlobilo už několik dní, se také dost umoudřilo, a navíc nemusel při močení tlačit (trpěl na retenci moči). Vždycky to ale tak snadné není.

2. A teď ta slíbená pohádka: Bylo, nebylo, roku 41 našeho letopočtu vypukla rebelie. A tak císař vyslal generála jménem Ma Yuan (vyslov Jüan) na místo, aby vzpouru potlačil. Vládlo tam neskutečné horko a dusno, jako ve skleníku, pro šíření nakažlivých nemocí to byly ideální podmínky. Generálovi vojáci začali na tak nehostinném místě padat jako mouchy, nebyli zvyklí na takové vlhké a horké podnebí! Brzy si ale všimli, že místní na nemoci nijak zvlášť netrpí. Čím by to jen mohlo být, lámal si s tím hlavu generál. Až se mu to jednoho dne doneslo!  Tamní lidé totiž jedli perly! Tedy, perly tak úplně ne, jednalo se o slzovku.

Uplynuly dlouhé 3 roky, generál se konečně vracel po vítězném tažení zpět a vezl domů i poklad, vůz plný těchto bílých „perel“. Závistivci nelenili a ještě zatepla sdělili císařovi, že generálův vůz je plný (opravdových) perel! A že se s císařem ani nerozdělil! Generál měl však neskutečnou smůlu a nepomohly mu ani perly. Zanedlouho po návratu do své domoviny zemřel. Nezastihl ho tedy již ani císařův hněv. A protože tento omyl nikdo neuvedl na pravou míru, generálovi ze strachu před císařem nebyl uspořádán ani pohřební obřad, ani nebyl pohřben do rodinné hrobky, jak by se slušelo a patřilo. Lidé pak zrnka slzovky na jeho počest pojmenovali yiyi (vyslov i-i), což znamená „konec jedné dobré vůle“ a yiyiren (i-i-žen) je v překladu „zrnko pro dobrotu na žebrotu“. Inu, někdy dobro nezvítězí…

Slzovka po namočení přes noc.

CO KOUPIT 

 

ČAJ ZE SLZOVKY - ROZŠÍŘENÝ OMYL


Na to se mě lidé často ptají. Mají totiž z internetu dojem, že ze slzovky je nejlepší připravit si doma čaj. Tvrzení "Odvar se pije jako léčivý čaj" je totiž značně zavádějící. Recept na čaj ze slzovky (takový skutečně existuje!) je totiž nakonec vlastně nechutná (neochucená) polévka, kde se to nejcennější, tj. semena slzovky, "SCEDÍ"! To jako vážně, mám vyhodit to nejlepší??? Že jde o do nebe volající hloupost, asi netřeba zdůrazňovat. 

Znovu na tomto místě zopakuji, že slzovka je spíše potravinou (se silnými účinky, jako mají některé byliny), než klasickou bylinou! Slzovku je nejlépe vařit ve směsi s jinými obilninami nebo event. luštěninami ve formě polévek či z ní udělat směsné rizoto nebo kubu. Prostě ji přidávat k obvyklým jídlům.

Čaj z pražené slzovky sice existuje, jde o čaj Hatomugi (hato mugi je japonské označení pro slzovku), ale pochybuji, že jeho léčivé vlastnosti dosáhnou někdy na klasickou vařenou slzovku. Ani zmiňovaná drahá náhražka kávy ze slzovky, kterou jsem měla, se svým účinkem nevyrovná vařené slzovce in natura (a to má být lepší, než tento čaj). Upusťte od těchto experimentů a semena slzovky si úplně normálně, klasicky, uvařte a snězte. Užívejte dary, které slzovka nabízí a nebudete litovat! 😊

 

RECEPTY ZE SLZOVKY DLE ZÁSAD TČM DIETETIKY (POSILNĚNÍ SLEZINY - SLINIVKY)

Polévka ze slzovky:

Slzovka jako hlavní chod:
Slzovkové placičky s jarní cibulkou a petrželkou (pouze, jsou-li pečené v troubě s minimem tuku)

Slzovka na sladko:
Obilná kaše se slzovkou a hruškovo – jablečným pyré (zde opatrně: slzovka, hruška a částečně i jáhly ochlazují, takže pro osoby s vnitřním chladem při nedostatečnosti / prázdnotě YANG není toto jídlo dlouhodobě ideální!)
Sladká rýže se slzovkou (kravské mléko lze nahradit rýžovým mlékem)

 

Polévky ze slzovky, které mi vznikly pod rukama, najdete zde:

 

A můj recept na jednoduché bezlepkové slzovkové rizoto?

1. Opražte si nejprve na sucho nebo na minimu másla přes noc namočenou slzovku (bude asi trochu skákat) a po opražení ji zalijte kuřecím vývarem. Slzovka přijde do hrnce nejdříve, protože se vaří kolem 20 minut.

2. Zhruba po 3 minutách přidejte fazolku černé oko a po dalších 5 minutách přidejte rýži (ta předvařená se většinou vaří 12 minut). Jako koření používám často kari madras (Grešík).

3. Promíchejte s vařeným kuřecím masem, které jste si uvařili s oblíbenou zeleninou. Méně dietní, ale pro mnohé jistě chutnější, je slzovka opražená na slanině.

Dobrou chuť!


Literatura a odkazy:
John K. Chen, Tina T. Chen: Chinesische Pharmakologie I, 1. Aufl., Verlag Systemische Medizin AG, 2012
Vladimír Ando: Farmakologie klasické čínské medicíny, Svítání 2007
Základní nauka o čínských bylinách I. - III., Československá SinoBiologická společnost, 2002 - 2003
Ute Engelhardt, Carl - Hermann Hempen: Chinesische Diätetik, 3. Aufl., Elsevier Urban & Fischer, 2006 München
Malte Kießler: Traditionelle Chinesische Innere Medizin, 1. Aufl., Elsevier Urban & Fischer, 2005 München

17 komentářů:

  1. Tak jsem zase o kus chytřejší.
    Poohlédnu se u nás v obchůdku, zda mají, ale určitě ano, jen jsem nevěděla , co s tím tvořit.
    Stále se učíme,občas nestačím valit oka, jaké máme jako lidstvo rezervy. Ale problém bych viděla v gastronimii let dřívějších, moc jsme přírody nevyužívali. / s max. mírou ten chmel /

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá SimiBel,
      "zase o kus chytřejší"? To já párkrát v životě slyšela větu "Tak když jsi tak chytrá, ...". Z toho vyvozuji, že už ani chytřejší být nemůžu, protože už chytrá JSEM. :-D

      Vymazat
  2. Vidím, že tato rostlinka má skvělý potenciál. Což takhle Mc Slzovka XXL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Vitamíne H,
      to by se pak člověk hooodně mohl předávkovat (a mít třeba zácpu). :-)

      Vymazat
  3. Cyberštamgast raději ječmen sladový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý TlusŤjochu,
      ten zatím nevedem, ale taky jednou bude. :-)

      Vymazat
  4. Tak tuhletu slzovku vidím poprvé a jak je šikovná. Na bradavice znám akorát žlutej vlaštovičník. A pro lidi z bezlepkovou dietou je tahle travina asi hotový poklad.

    Dorko hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Opičko,
      to s těma bradavicema mě taky překvapilo, jako malá jsem byla dvakrát na vypalování...
      Díky za přání, vyrážím do lesa. :-)

      Vymazat
  5. Ač už jsem na světě hodně dlouho, se slzovkou mám tu čest se seznámit až tady u tebe. Doklad toho, že se člověk celý život učí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsi o moc přišla! :-) Na mě má taky super účinky. Ta kytka je zázračná, já po ní vždycky tak nějak "ožiju". Taky proto jsem jí věnovala 1. místo. :-)

      Vymazat
    2. Určitě se po ní poohlédnu, tvůj článek mě opravdu zaujal. :-)

      Vymazat
  6. Tuhle rostlinku jsem neznala. A protože se mě týká několik zdr. problémů které jsou v článku vypsané, zkusím se po ní podívat u nás v obchůdku se zdravou výživou, mají tam slušný výběr:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vlčice, tak to jsem zvědavá, jak pochodíš, v mnoha obchůdcích lze i na objedvávku. Určitě budeš dřív či později úspěšná. :-)

      Vymazat
  7. O slzovce už jsem slyšela, teď u tebe četla, tak mi nezbývá, než ji ochutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, v kombinaci je fakt super. Tak pak poreferuj. :-)

      Vymazat
  8. dobrý deň, ako sa dá slzovka pripraviť na sladko opražená. Aj taká sa predáva opražená so soľou alebo cukrom, len som z toho nepochopila či ju treba najprv namočiť, uvariť a potom opražiť alebo ju hneď po vybratí z balíka opražiť,Viete mi poradiť ?ďakujem-snažím sa pre deti vymyslieť zdravšie náhrady pochutín

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Ivo,
      vím, co myslíte. A nedoporučuji tuto úpravu. Ze skvělé potraviny se tak udělá vlastně něco, co už moc zdravé není.

      Zaprvé, k slzovkce by se mělo přistupovat jako k bylině (slzovka je v TCM také k bylinám řazena!) - a určitě taky nepojídáte pravidelně hluchavku nebo kopřivu. Slzovka bude určitě OBČAS vhodná pro naprostou většinu lidí, pro pravidelné pojídání se ale okruh zúží. U dětí bych byla ještě opatrnější.

      Zadruhé, tím, že ze slzovky uděláte něco jako burizony nebo pop-corn, se z pozitivních vlastností slzovky určitě mnoho ztratí, rozhodně to není přirozený způsob. Přijde mi to jako nemístná (a zbytečně drahá) degradace skvělé suroviny. Já jí radím lidem, které mají PŘÍZNAKY vlhkosti (např. u pacientů s vrozeně oslabenou slezinou - slinivkou) jíst přimíchanou do jídel, pak dodá jídlu zvláštní příchuť, kterou já osobně mám ráda. To ale asi není případ Vašich dětí. Pokud by někdy Vaše děti měly bradavice, tak zařaďte kúru v podobě vařené slzovky, přimíchané do jídel.

      Takže v tomto směru Vám bohužel neporadím. Nejsem si jista, zda to vůbec v domácích podmínkách jde vyrobit. Když jí namočíte a pak opražíte a uvaříte (případně bez namáčení), určitě se nedoberete k výsledku (z toho Vám vznikne konzistence krup, to je právě klasický postup, který dělám).

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊