Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

středa 22. února 2017

Slezina v TČM a jak ji posílit & zahřívající a ochlazující potraviny aneb Strava a diety, 1. část

Aktualizace 30. 11. 2017
Nepravidelnost nebo nadměrnost v jídle oslabuje Střední ohniště (jinak též Střední ohřívač, Střed), kam patří i žaludek a slezina-slinivka (vše element ZEMĚ). Střední ohniště zabezpečuje naše řádné trávení. Systém žaludek plus slezinu-slinivku si můžeme představit jako jakýsi filtr, který odděluje „čisté“ složky potravy od těch „nečistých“, putujících dále, až k vyloučení z těla ven - a zajišťuje tak z jídla "výrobu" energie QI. Pokud je systém Středu oslaben a filtr nepracuje v oddělování složek správně, nejen, že tělo přestane dobře trávit na fyzické úrovni, ale proces trávení se dotkne i psychické úrovně. Člověk pak „ztrácí půdu pod nohama“ a nedovede „strávit“ nevhodné chování druhých lidí, i když za optimálního stavu by nad vším jen mávl rukou. Pod vlivem z vlhkosti vzniklého hlenu (kalem ucpané trubky) ztrácí i ostrost myšlení.

PRAVIDELNOST V JÍDLE, ALE NE ZA KAŽDOU CENU

Stálé uždibování a ujídání po celý den („jím jen jednou denně, ale zato pořád“) nemají trávicí orgány jako je žaludek a slezina-slinivka vůbec rády. Hezky to vyjadřuje věta z TČM: “Žaludek chce být plněn a vyprazdňován“. Neznamená to tedy, že bychom se měli trápit hladem, to v žádném případě.

Pravidelnost ano, ale ne za každou cenu. Jíst ale oběd jen proto, že je 12 hodin, a vy nemáte hlad (protože jste spráskali před obědem něco sladkého), to není ta správná cesta. Pokud si dáme další chod a v žaludku je ještě nestrávená potrava z předešlé hostiny, jídlo pak v žaludku dlouho leží, což opět vede k patologické vlhkosti a zanášení našich rour.   

_________________________________________________________________________________
.
Jíst by se mělo v ideálním případě 3 - 4 x (max. 5 x) denně a časový odstup jednotlivých jídel od sebe by měl být minimálně 3 hodiny. 
Z mých zkušeností vyplývá, že případě velkého zahlenění může být v počátcích léčby stravou lepší jíst jen 3 x denně s delšími časovými odstupy, které činí 4 - 5 hodin.  
Oslabená slezina - slinivka pomaleji tráví, a tak u většiny pacientů tyto delší časové rozestupy zaručí, že jídlo nebude v žaludku setrvávat příliš dlouho.
.
_________________________________________________________________________________


Existuje jedna důležitá VÝJIMKA: Jste-li emočně rozrušeni,  jídlo odložte na pozdější dobu (člověk beztak nemá v takových chvílích na jídlo ani pomyšlení). V těchto okamžicích dochází k narušení toku QI a potrava by v žaludku jen ležela. Systém trávení ("oddělování čistého od nečistého") pak moc nefunguje a dochází k retenci potravy a vzniku vlhkosti (kalů) a hlenu. Počkejte, až se zklidníte - a výjimečně si pak dejte jídlo třeba i v nevhodnou hodinu. Pro tělo to bude výhodnější.




Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

KOLIK ČEHO ANEB NEHÁZEJTE FLINTU DO OBILÍ - RADĚJI NĚJAKÉ SNĚZTE

Hlavní složkou stravy by měly být obilniny, těch by mělo být 50-80%. Vařené zeleniny nebo luštěnin pak 30-40%, masa 5% (!) a také syrové stravy (saláty, ovoce) jen 5%. V létě samozřejmě víc, protože venku je horko a syrové potraviny vás příjemně zchladí. Osobně si myslím, že ideální snídaní je velice hustá polévka (spíše než o polévku jde o "rizoto" s trochou vody navíc) buď s obilninami a zeleninou nebo 1 - 3x týdně masový vývar (kromě vepřového, s tím šetřte). Polévky a omáčky by měly být co nejvíce čiré, zahuštěné a lepkavé jsou z hlediska TČM dietetiky méně vhodné.

Obilné kaše ke snídani mi nepřijdou moc chutné a navíc svádí k tomu, aby si k nim člověk dal hodně cukru a čerstvé ovoce, což kromě léta není pro slezinu - slinivku vhodné. Ani přemíra sušeného ovoce, které se do kaší přidává, není pro mnoho lidí dlouhodobě to pravé.

SNÍDANĚ, KDE JSI, KDE JSI?

Bez snídaně, to je jako práce ložiska bez oleje - jde to, ale dře to. Pečivo k snídani ale není dobrý nápad, viz níže. Síla trávení je maximální dopoledne, zejm. v čase žaludku, který je podle orgánových hodin od 7 do 9 hodin dopoledne. Na žaludek navazuje další dvouhodinovkou od 9 do 11 hod systém slezina-slinivka, který se stará o to, abychom z přijaté potravy využili pro naše tělo co nejvíce energie. Hlavnímu času žaludku předchází čas tlustého střeva, od 5 do 7 hodin. Na toaletu bychom měli chodit v optimálním případě ještě před snídaní.

JOGURT PO 19. HODINĚ NEDÁVEJ ANI NEJHORŠÍMU NEPŘÍTELI

Od 19. do 21. hodiny večerní nastává útlum - a když si v této době dáte ještě něco, co je i jinak problematické (zejm. s ohledem na vznik vlhkosti a hlenu v těle), jako např. jogurt, zakysané výrobky, sýr nebo tvaroh (mléko a všechny mléčné výrobky, ale i přemíra tuků - smažené a fritované pokrmy, to všechno je večer dvojnásobně nevhodné). Při konzumaci těchto jídel se naše tělo začne zanášet, v našich „trubkách“ se začnou usazovat „kaly“ a z jezírek se stávají bažiny, které v nejhorším případě vyschnou na troud a zůstane jenom tuhé bláto (to mj. případ cholesterolu v našich cévách). Více je o fenoménu vlhkosti a hlenu napsáno v tomto samostatném článku.

Pokud máte pocit, že bez mléčných výrobků se nedá žít (tam kde se mléčné výrobky konzumují nejvíc, je nejvíce osteoporózy!, na mýty o prospěšnosti vápníku v mléce pro kosti zapomeňte), sežeňte si sýry z OVČÍHO nebo KOZÍHO mléka, popřípadě jezte tvrdé kvalitní sýry typu parmezán nebo Bergkäse (Eidam bych sem tedy neřadila, zvlášť od některých výrobců ne) a konzumujte je někdy brzy odpoledne k svačině v malém množství. K tomu ještě důležitá poznámka: smetanu nebo zakysanou smetanu ve vařeném stavu (např. kulajda nebo kuře na paprice) tělo lépe snese, než přímo z lednice! Na 1,5 litru vám bohatě stačí jen polovina kelímku. Mimochodem, v kulajdě jsou bez výjimky zkombinované naprosto nevhodné potraviny, co se vlhkosti a hlenu týče.

NEJEN CHLEBEM / ROHLÍKY ŽIV JE ČLOVĚK

Mezi prospěšné obilniny, o kterých bude řeč v další části, se nepočítá žádné pečivo ani jiné moučné výrobky. Je to sice obvyklé, snídaně ani večeře by však neměla být postavena na chlebu či rohlících/ houskách, zejm. ne z bílé pšeničné mouky! Pšenice (celé zrno) je sice z hlediska energetických tepelných účinků na tělo (termika TČM) chladivá, ale bílá pšeničná mouka z hlediska termiky teplou povahu a vysušuje tělní šťávy. Když už se bez chleba nebo rohlíků nedokážete OBČAS obejít, myslete na to, že celozrnné pečivo (tj. opravdu celozrnné, ne ty náhražky obarvené karamelem!) je z hlediska termiky TČM méně teplé, a tudíž tělu dají více, než obyčejný rohlík nebo dokonce balený chléb ošetřený mikrovlnným zářením a plný konzervantů! Dalším výhodným krokem pro tělo je oschnutí či orestování chleba. Takový chléb je pak daleko lépe stravitelný.

Také kynutí pomocí kvasnic není v pořádku (do pečiva se začaly stejně přidávat hlavně z finančních důvodů - co je rychlé, je i levnější). Při rychlém kynutí pomocí droždí se kyselina fytová  obsažená v rozemletých zrnech nestačí rozložit a interferuje s minerály a stopovými prvky: hořčíkem, vápníkem, zinkem, železem, mědí nebo manganem. Lépe je péct si vlastní chléb s pomocí kvásku. Odlišným delším kvašením v kvásku se obsah kyseliny fytové sníží a vyvázání minerálů tak poklesne na minimum. Nepatřím k fanatikům, kteří něco zakazují, jen poukazuji na některé potraviny, které by bylo VHODNÉ OMEZIT. Pokud se pečiva zatím nedokážete vzdát, zkuste třeba tento (nebo jiný) recept na domácí rohlíky z kvásku.

V NEJLEPŠÍM SE MÁ PŘESTAT ANEB KDY JE ČLOVĚK ZPOLA SYTÝ

Přestat s jídlem v okamžiku, kdy nám nejvíc chutná, jistě není snadné, ale je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Střídmost v jídle je vyjádřena i v přísloví: Jez do polosyta, pij do polopita.

Udělejte si sami pokus: když jste již částečně najedení, přestaňte na chvíli jíst. Stačí 5 - 10 minut. Určitě se vám stalo, že vás někdy při jídle něco vyrušilo, čemu jste se naplno museli právě těch pár minut věnovat. A měli jste pak ještě hlad? Většina z vás určitě odpoví, že ne.

V této souvislosti mě napadá jeden hloupý zlozvyk, který v mnohých z nás vypěstovali bohužel rodiče: Dojídání. Když už máte dost, přestaňte klidně jíst.  Nikdo vás za to trestat nebude, naopak. A v dnešní době chladniček snad není takový problém nedojedené jídlo uskladnit.

JEZTE S RADOSTÍ A S CHUTÍ A ZŮSTAŇTE SEDĚT!

Klidná atmosféra u stolu je základ a TČM doporučuje ještě minimálně 10 minut po jídle zůstat sedět u stolu, nežli vstaneme. Jídlo v chvatu, ve stoje nebo dokonce za chůze, ale i u televize a v neposlední řadě čtení u jídla nebo hádka u stolu, to všechno jsou jídelní hříchy, které, pokud je praktikujete pravidelně, vám jednou zašlou vysoký účet. Protože část potřebné energie na trávení, skončí prostě jinde.

Zrovna tak, pokud se trápíte nějakou nesmyslnou dietou a „spustíte“ se s větrníkem nebo kremrolí, nevyčítejte si to! Protože tím si opět jen odebíráte energii nutnou k trávení a tak tělu tyto laskominky uškodí ještě víc. Jestli se v této chvíli ptáte, KTERÁ dieta je vhodná, tak ŽÁDNÁ. Viz níže.

PITÍ HEKTOLITRŮ VODY DETOXIKUJE?

O pití horké vody a jejích prospěšných účincích jsem již psala v tomto článku. Před nebo při jídle byste neměli příliš pít, protože tak oslabujete schopnost trávení. Mimochodem, pití vody po hektolitrech „kvůli lepší detoxikaci“ oslabuje Střed (tj. žaludek a zejm. slezinu-slinivku) ještě více (např. U. Krautwald, Ch. Li: Der Weg der Kaiserin).
.

TEPLÉ NEBO STUDENÉ

Pokud trpíte na nějaké chronické onemocnění, měli byste jíst 3 teplá jídla denně (a ideální by bylo vařit vždy čerstvé jídlo a neohřívat, což ale není pro většinu lidí reálné). 2 teplá jídla denně jsou naprosté minimum, přičemž prvním teplým jídlem by měla být SNÍDANĚ! STUDENÉ JÍDLO Z LEDNICE NEBO LEDOVÉ NÁPOJE oslabují vaší schopnost trávení.

MRAZÁK VERSUS CHLAZENÉ POTRAVINY

Mrazák je vynikající pomocník, ale zlý pán. Měli bychom jíst co nejvíce čerstvých potravin a mraženými to jen tu a tam doplňovat. V mražených potravinách se sice uchová spousta vitamínů, ale problém je v tom, že takové jídlo obsahuje méně energie QI (čchi) a je z hlediska tepelných účinků nepřirozeně studené (i po ohřátí a uvaření!). Chlad v žaludku blokuje tok QI a zapříčiní stagnaci potravy (potrava leží žaludku příliš dlouho), což vede k rebelující protichůdné QI (máme nadýmání, cítíme se plní, máme škytavku nebo říháme).

Tyto stavy vedou v delším časovém horizontu k oslabování žaludku a sleziny-slinivky a to postupně vyústí v nějaké onemocnění: buď systému slezina-slinivka, nebo se může vyvinout nedostatečnost YANG ledvin (projevující se např. bolestmi zad, slabostí dolních končetin nebo šelesty v uších - tinnitus). Mladí lidé si toho možná nevšimnou, ale u dříve narozených nebo malých dětí už budou škody citelnější.  


© Mimochodem, je rozdíl, zda je potravina koupená už jako zmražená, nebo zda si jí zmrazíte sami doma. Nejspíše vlivem technologie zmrazení jsou mražené potraviny z obchodu vždy daleko horší, než ty, co si zmrazíte doma. S délkou pobytu v mrazáku negativní vliv samozřejmě roste v obou případech.

_________________________________________________________________________________


Věděli jste, že hemeroidy,  křečové žíly,
 což je vlastně to samé, akorát se to liší umístěním,  
všechny kýly, prolapsy neboli výhřezy (např. dělohy) 
jsou znakem slabosti systému slezina-slinivka?  
Nesprávná strava všem těmto neduhům samozřejmě naponáhá...

_________________________________________________________________________________
 

MIKROVLNKA ANEB NEPLODNÝ ŽIVOT

Výjimečně vás v tomto momentu poprosím o přerušení četby mého článku. Nejprve si přečtěte tento článek od Eriky Hájkové, zvlášť ta část na konci s vlastním pokusem jistě zaujme. Mikrovlnná trouba ohřívá jídlo zcela jiným způsobem, než oheň (plynový hořák je z tohoto hlediska nejlepší, díky přítomnosti otevřeného ohně se blíží nejvíce dřívějšímu způsobu ohřevu) nebo elektrický vařič.  Pomocí „studeného“ ohřevu se jídlu nedodá potřebná YANG energie, jako by tomu bylo při ohřevu na ohni.

Bez zajímavosti jistě není, že Švýcar Dr. Hans Ulrich Hertel, vědec zabývající se výživou, byl propuštěn a soudem mu bylo před 20 lety zakázáno zveřejnění studie o účincích mikrovlnné trouby (zkoumal mj. vliv mikrovlnky na krev). Bohužel, dnes není prakticky možné se mikrovlnnému záření vyhnout:

Sušení INSTANTNÍCH PRÁŠKŮ (např. pomerančové šťávy z koncentrátu, bílku, kávového extraktu, syrovátky), SUŠENÍ těstovin, hub, müsli, obilí, ROZMRAZOVÁNÍ masa, ryb, másla, KONZERVACE (dehydratace, blanšírování, pasterizace) piva, mléka, drůbeže a krájeného chleba… To všechno probíhá za účasti mikrovlnného záření.

Rozmrazování pomocí mikrovlnky je největší hloupost, protože zkombinujete dva špatné vlivy najednou. O mikrovlnné troubě připravuji samostatný článek, kdo se ale nemůže dočkat a ovládá angličtinu, tady jsou 3 indické studie zkoumající vliv stravy z mikrovlnné trouby na kvalitu spermatu a cholesterol (1, 2, 3).

A jak jsem na tom já? Mikrovlnnou troubu nemám a ani si ji nikdy pořizovat nebudu, na rozdíl od mrazáku, který v rozumné míře dobře slouží. Mikrovlnku nedoporučuje mj. ani Barbara Temelie, Výživa podle pěti elementů. Vlastní zkušenosti mnoha lidí mluví za vše. Když se jí nechcete vzdát, je to vaše volba, ale neohřívejte v ní alespoň nic dětem! Indukční vařič je skoro stejně rychlý, jako mikrovlnka.

CO ŠKODÍ A OSLABUJE SLEZINU - SLINIVKU Z HLEDISKA TČM

Všem polotovarům (ano, šetří váš čas, ale taky ho na planetě Zemi podstatně zkrátí), mléku a mléčným produktům (sem patří i máslo, jogurty a sýry!), příliš mastným jídlům, sladkostem (vše jmenované přispívá k tvorbě vlhkosti a hlenu), ale i nadmíry SYROVÉHO ovoce a zeleniny (obojí má pro změnu ochlazující účinek, který potažmo opět vede opět k vlhkosti a hlenu) bychom se měli vyhýbat co možná nejvíce. Příliš chladu a vlhka zachlazuje i „trávicí oheň“, je to podobné, jako s mokrým dřívím, to taky špatně hoří a dusí oheň. Pod vlivem uvedených potravin trávení přestává fungovat tak, jak má, začne se hromadit patologická vlhkost a posléze většinou i hlen.

Důležitá poznámka ke sladkému: Přirozeně sladké potraviny, jako např. mrkev, nebo MALÉ MNOŽSTVÍ cukru slezinu-slinivku podpoří. Je-li však této chuti příliš mnoho, a to ještě ve formě bílého rafinovaného cukru, v těle se opět začne tvořit vlhkost, vznikat močál a „trubky“ se brzy začnou ucpávat (vlhkost pak prosakuje ven v ekzémech, výtocích nebo nám kape stále z nosu - či častěji máme chronický zánět vedlejších nosních dutin).

A ještě malý dodatek k syrovému: Tvrzení, že dříve pralidé také jedli mnoho syrového neobstojí, protože měli zcela jinou míru pohybu: až si budete obstarávat potravu v lese a lovit mamuty (nebo těžce pracovat na poli), tak můžete změnit i svojí stravu a jíst více syrového. Slezině - slinivce přiměřený pohyb rozhodně prospívá! 😉
 

OBEZITA A PODVÝŽIVA, „UMĚLÉ POTRAVINY“ ANEB HONÍ VÁS MLSNÁ?

Problém dnešní stravy je, že obsahuje často intenzivní chuť, kterou docílí pomocí UMĚLÝCH a mnohdy škodlivých aromat - a výživná energie se pohybuje extrémně nízko. Touto nezdravou umělou stravou se v nás vytváří opět vlhkost a hlen („trubky se zanáší“). Problém dnešní doby je vlastně podvýživa, byť se to může zdát divné. Právě tlustí lidé jsou většinou vlastně podvyživení, chybí jim minerály a vitamíny, honí je mlsná - tělo se dožaduje chybějících živin.  

To si taková osoba dá tu Májku, tu tatarku, tu něco instantního z pytlíku a zazdí to mléčnými výrobky (vždyť jsou jogurty tak zdravé, i reklama na ně je - a takové pomazánkové máslo, to je žrádýlko) s toustovým chlebem nebo jiným pečivem, které konzumuje několikrát denně (má přeci hlad a malá svačinka se nepočítá). Kvalitní jídlo mnohdy nejí ani jednou denně, natož 3 x.

Protože „potrubí“ obézních lidí je plné nečistot (tj. vlhkosti a hlenu), zpracovávají tyto osoby hůře i vhodnou potravu, pokud se jí tedy jejich žaludek vůbec někdy dočká. Živin získá tělo tím pádem ještě méně. Ďábelský kruh se uzavírá, méně živin znamená ještě větší chuť na sladké, smažené aj. nevhodné věci. Pak vznikají takové nemoci jako cukrovka a metabolický syndrom. A přitom by to chtělo jen včas zatáhnout za záchrannou brzdu a změnit (NATRVALO!) jídelníček. Redukční diety jsou hloupost a jen celý, již beztak pochroumaný systém trávení a získávání živin, dále oslabí.

CHCETE ZHUBNOUT? NEDRŽTE DIETY, ALE ZMĚŇTE STRAVU NATRVALO!

V tradiční čínské medicíně se nedělají žádné postní kúry, ale pouze se někdy drží dieta založená na převaze obilnin. Každé dlouhodobé hladovění nebo dokonce klyzma či braní projímadel (takové drastické kúry se často dodržují na klinikách v Německu, např. Půst podle Buchingera) jen dále oslabí již beztak zdecimovaný žaludek, slezinu-slinivku a v důsledku povede jen k dalšímu hromadění vlhkosti a hlenu a známému jo-jo efektu.

A proč tak často lidé argumentují tím, že je to zdravé a jak dobře se po takovém půstu cítí? Protože se jim ULEVÍ. Jsou to lidé, kteří léta přetěžovali svou slezinu - slinivku (a žaludek) přejídáním, nevhodnou stravou (v dnešní době skoro všichni). Pak přijde moment, kdy může na chvilku slezina - slinivka vydechnout - přísun „balastu“ se zastaví a tvorba vlhkých kalů NA CHVÍLI klesne. Ale po této krátké úlevě dochází k fázi dalšího poškozování, slezina - slinivka strádá, bez jídla je nám zima, můžeme mít bolesti hlavy, nebo přijdou i mdloby. Tělo jede z rezerv - tedy z energie ledvin. Proto dlouhé půsty poškozují zejména energii ledvin.

HORKO / CHLAD, LÉTO / ZIMA ANEB NEDOSTATEČNOST YANG, YIN NEBO QI

Nejdůležitější zásada při výběru potravin, ale i bylin, je respektování konstitučního typu, což jsou, zjednodušeně řečeno, vrozené tendence (více v článku o jin a jang, který si nejpozději v tuto chvíli přečtěte, protože jinak zbytku textu nebudete schopni porozumět; část Termické účinky potravin se věnuje vysvětlení energetických účinků stravy na tělo, tj. tomu, co se děje při konzumaci ochlazujících nebo zahřívajících potravin).

Salát jedí často ti, co chtějí zhubnout. Právě tito jedinci (ale i např. všichni chronicky nemocní nebo bez důvodu unavení lidé) mají většinou nedostatečnost QI sleziny - slinivky. Slezina - slinivka má ráda teplo a sucho. Salátem slezinu - slinivku (potažmo celý metabolismus) akorát zchladíte a ještě více zpomalíte, jídlo leží v žaludku a organismus je zaplaven vlhkem (které se časem změní v hlen). Časem to vyústí ve známý jo - jo efekt a nadváhu. Tito nemocní potřebují naopak posílit slezinu - slinivku pravidelnou teplou stravou s převahou obilnin (bez pšenice!), s množstvím vařené zeleniny a luštěnin.

Pokud si zimomřivá osoba s nedostatečností YANG dá v zimě salát, citrusové plody, banán nebo meloun (což je pro tyto jedince špatně i v létě), jedná se o holé šílenství. Pro člověka s nedostatkem YANG by byly lepší např. vlašské ořechy a také maso bude potřebovat k životu víc, než jiní. Syrová strava a nadto v podobě jižního, ochlazujícího ovoce, je naprosto nevhodná.

Zmíněné ochlazující potraviny jsou naopak výhodné u někoho, kdo má v těle patologické procesy spojené s přílišným horkem (mnohé ženy v přechodu!), jako např. nedostatek YIN: pocit horka v obličeji, nepříjemný pocit horka (zejm. večer) na ploskách nohou (a event. i dlaních a hrudní kosti), suché sliznice, včetně vaginální). 

U této patologie, tedy u nedostatku YIN se nejen povolují, ale dokonce doporučují i ZVLHČUJÍCÍ potraviny, jako jsou právě ony zatracované mléčné výrobky (např. jogurt rozmíchaný s vodou v poměru 1 : 1), OCHLAZUJÍCÍ potraviny jako syrové ovoce a zeleninu, dále pak maso a vejce. 

Samozřejmě to neznamená, že se dostanete do druhého extrému. Navíc, uvědomte si, že pokud je současně zasažena slezina - slinivka, tak mléčné výrobky zůstávají tabu. Suché sliznice a oči nemusí také VŮBEC znamenat poruchu YIN, jak je často zjednodušeně předkládáno, ale jde třeba o zablokování drah právě hlenem. A když si v takové situaci dáte mléčné výrobky, vše jen zhoršíte.

Takže, pokud stručně shrnu předchozí řádky, v zimě, kdy je YANGu málo a vládne YIN, je vhodné jíst více masa a použít zahřívající koření (skořice, pepř). Naopak v létě, kdy je vrchol YANGu, si zdraví lidé mohou dopřát ochlazující syrové ovoce a zeleninu a zkrotit přemíru YANG třeba salátem.

MUŽ ČI ŽENA ANEB I VĚK HRAJE SVOU ROLI

Ženy mají sklony k tzv. nedostatku krve (nejde jen o anémii!), protože každý měsíc krev ztrácejí.  A právě luštěniny mají kromě výhodného tepelného účinku tu dobrou vlastnost, že vyživují XUE (krev) a YIN. Muži mají všeobecně více YANG energie a inklinují tak k onemocněním s přílišnou tvorbou horka. Z toho vyplývá, že ne ženy, ale hlavně muži snesou lépe větší množství syrové ochlazující stravy a salátů! Jí-li muži maso přes míru (a ještě k tomu v pečené úpravě) a zkombinují to navíc s kávou, kouřením (a event. s alkoholem), vytváří se v těle příliš mnoho horkosti a mohou vzniknout srdečně-cévní onemocnění.

V neposlední řadě mnohé určuje i věk. Prvním (mírnějším) poklesem výkonnosti prochází ledviny a okruh slinivka-slezina (schopnost trávení!) ve 35 - 40 letech. Zhruba v 50 letech dochází ke druhému, výraznějšímu poklesu u ledvin (přechod u žen i mužů).

SHRNUTÍ

Jídlo (stejně jako BYLINY) by mělo odpovídat:

  • konstituci člověka a jeho energetickým tendencím nebo event. již nemocem (sklon např. k nedostatečnosti YANG, YIN nebo QI).
  • ročnímu období (dávat si v zimě ochlazující potraviny je hloupost). Všeobecně si lze dopřát více koření a masa v zimě, kdy přírodě vládne YIN (je to prevence deficitu YANGu). Ze stejného důvodu jsou některé byliny vhodnější v zimě, než v teplejším období.
  • způsobu života: kopáč bude potřebovat jistě jinou stravu, nežli sekretářka ředitele.
Mimochodem, ptáte-li se, kde na vaření vzít čas a nemít druhou směnu u sporáku, možná vám přijde vhod pár tipů.


Energetické tepelné účinky jednotlivých obilnin a luštěnin, zeleniny, ovoce, koření, semen a ořechů, masa, mléčných výrobků, tuků, cukru a nápojů najdete pod příslušnými odkazy.


© Takto jsou označeny moje vlastní postřehy.

Literatura a odkazy:
Viz poslední část.

15 komentářů:

  1. Na mě je to opravdu hodně informací najednou, budu se muset vrátit, ale zjistila jsem, že se stravuju fakt špatně. Jediné pozitivum ale je, že my už skoro tři roky nepoužíváme mikrovlnku. Bylo kvůli tomu doma hodně dusno, ale já si to nakonec prosadila. Dodnes mi to muž tak úplně neodpustil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Opičko,

      tohle taky nejsou články na oddechové čtení - ani rozsahem ani obsahem. :-)
      To jsi šikulka s tou mikrovlnou, že jsi to prosadila. A díky za pochvalu té básničky u Veru. :-)

      Vymazat
  2. Tak podle tradiční čínské medicíny jím úplně blbě :D A mikrovlnka... jejda, ohřívám v ní, rozmrazuju... ouvej
    A moc by mě zajímal tvůj názor na dělenou stravu, jím tak už roky (s několika přestávkami, během kterých jsem vždycky přibrala), vyhovuje mi nejvíc.
    Taky musím přehodnotit zamrazování :), si dělám do mrazáku zásoby... ajajaj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to bych o té dělené stravě musela vědět víc... Já si vždycky dělám srandu, když jím výjimečně salám (co jsem dospělá, sice jednou za onoho času, ale s chutí a zásadně samotný), že je to dělená strava. :-)

      Ono Ty jsi moc zdravá na to, abys něco poznala. Ale čím je člověku hůř, tím víc potřebuje kvalitnější stravu - a taky každý jídelní hřích víc pozná. :-)

      Zmrazování není tak strašný ve srovnání s mikrovlnkou. ;-)

      Vymazat
  3. Inu, moje stravovací návyky jistě nepatří k nejsprávnějším. Ale zatím nějak žiju se špatnými zvyky v symbióze :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      ber to tak, že aspoň budeš jednou vědět, proč jsi odešel z tohoto světa. ;-)

      Vymazat
  4. Jím pravidelně, ale po 2,5 hodinách... co s tím...?! (Regulérní hlad - škrundání mám už po 2)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co s tím? Vyměnit za Čtyřicítku! ;-) :-D

      Vymazat
  5. Mikrovlnku máme už několikátou - třetí? Možná čtvrtou. Pořídili jsme jí v době, kdy naši potomci studovali, vraceli se domů každý jinak (my byli v práci) a mohli si ohřát jídlo. Zvykli jsme si na ní. To, že to není ideální způsob ohřevu jídla samozřejmě vím. Používám jí ted' však minimálně. Co jsme oba v důchodu, jídlo ohřívám na sporáku už jen proto, abychom jedli spolu a jeden nečekal na to, až se ohřeje jídlo pro toho druhého.
    Článek jsem poctivě pročetla a zjistila, že dělám i některé další stravovací chyby. Budu se nad sebou muset zamyslet. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to je hezký, že chcete jíst spolu - a tak se uchráníš moderního škodlivého výdobytku. :-)

      Vymazat
  6. Vidím, že ve stravování dělám snad všechno špatně.
    Když jsem rozrušený či psychicky unavený, mám velkou chuť na sladké, abych si "obalil nervy". A taky jím hodně večer, protože chodím pozdě spát. Měl bych s tím něco dělat, třeba problémy se slinivkou jsou v lidském životě spolehlivou konečnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Únava je něco jiného, tam je cukr i vhodný (ale přiměřeně) - duševní práce a např. i mnohahodinové učení přetěžuje slezinu - slinivku. Rozrušením se myslí fakt nějaké tragédie, pohromy, nervy před zkouškou atd. Většina lidí nemá chuť na jídlo, když např. plakali. To i člověk cítí, žaludek je stažený. V této době je hloupost jíst - max. si dát něco malého.

      Večer jíst je fakt nemoudré, protože se mimo přetěžování sleziny - slinivky dá docela solidně i ztloustnout: Já s váhou nikdy problémy neměla (přes šílený příjem kalorií), ale v jedno období jsem na medicíně jedla až večer. Celkový příjem byl nižší. A přesto jsem v poměrně krátké době přibrala asi 5 kg!

      Slinivka není jediný zdravotní problém (pokud narážíš na článek o rakovině pankreatu, ne rakovině pankreasu, jak bylo nesprávně uvedeno). Rakovina pankreatu ani není tak častá. V popředí stojí jiné problémy. :-)

      Vymazat
  7. Dí,
    Já dle vlastní zkušenosti vím, že si každý člověk musí najít pravidla, aby jeho F1 jezdila a byla plně funkční. Mám najetý svůj systém a mě a hlavně mému tělu nesmírně vyhovuje.
    Naprosto jednoznačně mi to potvrdily laboratorní výsledky několik let po sobě, vždyť víš a moje lékařka řekla, ano, tudy vede cesta.
    Myslím, že každý z nás si tu cestu musí najít a když najde a tělu lebedí, má vyhráno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v tom máš pravdu. Jenže většina lidí ten svůj systém NIKDY V ŽIVOTĚ nenajde a jen se diví, proč mají např. desítky lipomů... I ty ale min. z části potvrzuješ TCM: jsi takový typ "manažer", horkokrevný. A sneseš tedy více třeba té čerstvé zeleniny a ovoce, než jiní - ochlazuješ se tak ;-). Jídlo je hodně i o konstituci, o tom, co nám bylo dáno do vínku. Tohle moje povídání je pro většinu lidí, ale zejména pro ty, co již nějaké PROBLÉMY (jakékoliv, nemyslím tím jen trávicí!) mají. :-)

      Vymazat
  8. Miláčku Dí, však mi trvalo padesát let než jsem začala používat mozek a poslouchat své tělo, do té doby to byl očistec.
    Naučila mě to výživová poradkyně a už jen tím, že mě měla přečtenou, naučila mě se mít ve stravování ráda.
    Ano, máš pravdu, já večer v 19hodin spráskám obrovskou mísu zeleniny a moje trávení funguje jako švýcarské hodinky, ale skutečně se poslouchám.

    OdpovědětVymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊