Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

neděle 22. ledna 2017

"Badyán" aneb Kouzlo zimy

Zobáček volavky,
síťovka na keřích,
ledová potěcha,
rampouchy ve dveřích.

Koření roste nám
výjimečně venku,
badyán, hřebíček,
mleté či v celku?


Dáte si svařák
či tvrdší si ráčíte?
Venku je zima,
tak kam se to vláčíte?!

Tohle je konec,
vážený čtenáři,
snad se ti pozvedly
koutky úst ve tváři.





Malá poznámka: Na prvních dvou fotografiích není žádný badyán, ale rododendron. Jeho suché hvězdičky se badyánu vzdáleně podobají, tak mě napadlo převést to i do veršů. 😉

22 komentářů:

  1. Neodolám tomu tlaku
    a šoupnu ho do svařáku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je tlak moc veliký,
      povoláme kleriky.
      A když půjde o tlak jiný,
      povolíme knoflíky!
      ;-)

      Vymazat
  2. Badyán jsem měl vždycky ve své sbírce koření, ale celkově jsem ho použil asi tak dvakrát za život :-)-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě tedy zajímalo, při jaké příležitosti jsi ten badyán nakonec použil. :-)

      Vymazat
  3. Krásné fotky a ještě hezčí verše!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Lenčo. :-)
      Já bych dala teda obrácené pořadí - ale proti gustu... :-)

      Vymazat
  4. Dorísku, já tato aromatická kořeníčka miluju, tedy vede u mě na celé čáře skořička, tu já každý den musím zavdat, jsem takový malý, docela malý skořicový závisláček.
    To je tvůj výpěstek ??,
    Jinak nádherné, cukříčkové fotky / píšu trošku jako debílek /.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď koukám, ty tu nemáš svou adresu. To je škoda - pak Tě lidi nemohou navštívit. Tak já to napravím.

      http://beallara.blog.cz/

      Jo a u prvního komentáře pro Tebe jsem zapomněla dát "odpovědět", tak je pod tímhle. :-)

      Vymazat
  5. Milý Skořicovníčku,
    Zdrobnělinky mám mooc ráda. :-)
    Ne, bohužel, zahrádku nemám. Ale domovník jo. ;-) Fakt mě ale zaujalo, jak je to, i suchý, hezký. :-)
    Skořička Ti zahřeje útroby. Nebo útrobičky? ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Badyán já jedině
    do indické kuchyně!
    Skvěle chutná, jestliže
    přihodím ho do rýže.
    Tuhle jsem s ním mlsala
    indický chai Masala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně Tě mlsat vidím,
      nadšení tu s Tebou sdílím.
      :-)

      Vymazat
  7. Dídoušku,
    já na té adrese až tak netrvám, zamiloval se do mě pan N. a psal mi odborné odpovědi, ale ke každému komentáři a ty romány. Poprvé po pěti letech jsem duševně nevydržela a vymazala jsem to, bylo to silný kafe, Iris zjebal, že má ráda čolokoládu, Martinku za javorový sirup...
    Já si skořičkou dezinfikuji útrobičky...no jo, je to trochu závislost, já ji prostě mohu.
    Tvůj pan domovník je šikula, jdu za strejdou gůglíkem, jak vypadá celá rostlina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? A já furt nevím, o koho jde - jeho komentářů jsem si zatím nevšimla... :D
      No vidíš, taky se podívám, jak vypadá badyán doopravdy. :-)

      Vymazat
    2. Našla jsem tohle:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Illicium_verum_-_Palmengarten_Frankfurt_-_DSC01885.JPG

      http://www.fragrantica.com/notes/Star-Anise-100.html

      a tohle je nejroztomilejší:
      http://www.toxicologycentre.com/takkolamb/

      Vymazat
  8. Tak takhle jsem ještě badyán neviděla. V hospůdce nám do svařáčku dávají koření v sáčku, mleté a doma si do něj dáváme jen skořici. Fotografie jsou moc hezké:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak z vašich reakcí nevím, zda všichni víte, že to není žádný badyán. :-) Raději to dopíšu pod veršíky.
      Každopádně moc děkuji za milý komentář. :-)

      Vymazat
  9. I když už se na tom světě pohybuju dost dlouho, takhle badyán neznám. Znám jen ty voňavé hvězdičky, které hmoždím v hmoždíři spolu s dalším kořeníčkem do perníčků. Doma jsme ho dávali do punče nebo do svařáku, ale obé nějak moc nemusím.
    Chválím krásné verše a fotky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Signoro. :-) No, perníček bych si dala. Jestli já si nějaký na víkend neupeču? :-)

      Vymazat
  10. Krásné verše, co mne dostaly. Představivost mám velkou, tak jsem viděla, jak roste rovnou mleté koření. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a nerostlo už rovnou zabalené - a v sáčcích s cenovkou? ;-) :D Díky, Ježurko. :-)

      Vymazat
  11. Tak ale Dorko, tohle mi nedělej, koukám na ty fotky a říkám si, že ten Tvůj badyán vypadá úplně jak rododendron :-)
    Tak co to teda je? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já? Já nic! A už jsem to tam radši včera i napsala - chudáci si do teď asi všichni mysleli, že tu pěstuju badyán... Ale vždyť je tam maličko vidět ten sníh... :-D

      A navíc, Baru, podívej se na ty odkazy (musíš s pravou myší, to jsem ještě nevěděla, jak je udělat aktivní): ty fotky PRAVÉHO badyánu vypadaj dost podobně, skoro jako ten rododendron. :-)

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊