Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

středa 5. října 2016

Kostival v kuchyni, účinky v praxi: Recepty, 2. část

V této části si povíme, jaké recepty se dají uvařit z kostivalu. Přeci nebudeme v konzumaci zaostávat za Švýcary! 1. část týkajících se účinků kostivalu najdete zde.

Kostival lékařský, ze kterého se dá připravit mnoho pokrmů.

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY Z KOSTIVALU 

(na vlastní nebezpečí, já vás v 1. díle varovala! 😉):

Jemná chuť kostivalu se trochu podobá chuti okurek (vzpomeňte si na brutnák a německý název "okurková bylina" - kostival je s ním totiž příbuzný!). Listy kostivalu můžeme sklízet 3 - 5 x ročně, ale jen do konce srpna, protože pak už bychom rostlinu oslabovali a kostival by nemusel dobře přestát zimu!

Květní poupata se upravují jako zelenina, obzvlášť chutná jsou s květními pupeny pampelišky. Do rozpáleného oleje se zvoleným ostrým kořením vhodíme květní poupata kostivalu. Krátce opečeme, vyndáme a posolíme.

Zcela mladé lístky, ještě dávno před květem se mohou občas a v malém množství přidávat do špenátu nebo bramborové kaše. Pozor na záměnu! Mladé nerozkvetlé rostliny lze zaměnit s listy jedovatého náprstníku červeného (Digitalis purpurea)!

Vzrostlé listy kostivalu můžeme usmažit v těstíčku - zapéct v omeletovém těstíčku doporučovala již Maria Treben. Uvádí se, že listy po odkvětu obsahují méně toxických alkaloidů.
.

Nápoj z kostivalu

.
překlad z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/beinwelltee-und-andere-heilsame-getraenke-mit-beinwell
  • 3 středně velké kostivalové listy
  • 1 výhonek meduňky (nebo 1/4 bio citronu i s kůrou)
  • 1 l vody
Listy kostivalu pokrájíme spolu s meduňkou na drobno a přelijeme vodou. Necháme stát 2-3 hodiny, scedíme a můžeme pít. Tento nápoj je velmi osvěžující. 
.

Tempura z kostivalu 

Pozn.: tempura je tradiční japonské jídlo ze smažené zeleniny nebo ryb
  • listy kostivalu
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml ledové sycené minerálky
  • kostky ledu
Nejprve smísíme oba druhy mouky a sůl, přilíváme opatrně studenou minerálku s ledem a mícháme metlou (ne příliš, pár hrudek není na škodu). Rozpálíme si olej, listy kostivalu máčíme v těstíčku a ihned vkládáme do oleje. Podávat můžeme s rýží.
.

Kostivalové listy v těstíčku 

.
překlad z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/wildpflanzen-backen-rezepte-fuer-herzhaftem-teig
Ingredience na 1 porci:
  • 1-2 hrsti kostivalových listů
  • 1 vejce
  • 70 g mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička bramborového škrobu
  • 100 g vody
  • mletá paprika, bazalka, sůl a pepř podle chuti
Vejce, mouku, prášek do pečiva a bramborový škrob smícháme s vodou na hladké těstíčko. Přidáme koření dle naší chuti. Kostival namáčíme do těstíčka a pečeme na rozpáleném tuku na pánvi.
.

Vypečené listy kostivalu na sladko 

.
překlad z: http://www.chefkoch.de/rezepte/845471189941045/Ausgebackene-Beinwellblaetter.html
  • 100 g mouky (nejlépe špaldové)
  • 3 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 500 ml oleje (nejlépe arašídového)
  • 12 listů kostivalu
Listy kostivalu nejprve omyjeme a pečlivě osušíme (musí být opravdu suché, jinak nebude těstíčko držet; na dosušené lze použít i fén). Z mouky, vajec, cukru, soli a mléka vymícháme hladké těstíčko, co kterého namáčíme kostivalové listy a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Jako dip můžeme použít crème fraîche (je podobný zakysané smetaně) smíchaný s marmeládou nebo medem.
.

Kostivalový cordon-bleu 

.
překlad z: http://unkrautgourmet.blogspot.de/2014/06/beinwell-cordon-bleu.html
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek mléka
  • pivo (jen trochu přilijeme)
  • sůl
  • plátky mozarelly
  • plátky šunky (nebo plátky žampionů)
Na každý kostivalový list položíme plátek mozarelly a šunky, přeložíme na polovinu (nebo přiložíme svrchu další list kostivalu) a propíchneme uprostřed párátkem, jehlou na špízy nebo v nouzi i špagetou tak, aby všechny vrstvy držely pohromadě (viz foto v originálním receptu).

Z vejce, mouky, mléka, piva a soli umícháme těstíčko a tyto plněné kostivalové listy v něm namáčíme. Smažíme na pánvi s trochou oleje. Servírovat pak můžeme s např. s bylinkovým tvarohem.
.

Závitky z kostivalu 

.
překlad z: http://www.chefkoch.de/rezepte/841391189335748/Beinwellpaeckchen.html
  • 24 kostivalových výhonků
  • 40 g másla
  • špetka cukru a soli
  • 1 kapka tabasco (classic)
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky mozarelly (nejlépe buvolí)
  • 12 listů bazalky
  • 400 ml zeleninového vývaru
Kostival vaříme se solí, máslem, cukrem a tabascem al dente, což trvá kolem 8 minut. Na pracovní ploše mezitím rozložíme plátky šunky, na které dáme kostival. Na každý plátek přidáme ještě 3 lístky bazalky. Pak závitky srolujeme, vložíme je do pečící formy a obložíme mozarellou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 10 minut při 200°C zapéct v troubě.
.

Knedlíčky z kostivalu a krémová polévka z cukety 

.
překlad z: http://eatsmarter.de/rezepte/beinwellkloesschen

Ingredience na knedlíčky:
  • 100 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 2 menší vejce
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného sýru ementálského typu
  • 1 hrst kostivalu (nebo brutnáku)
  • zeleninový vývar nebo osolená voda na vaření knedlíčků

Ingredience na cuketovou polévku:
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g cukety
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké pšeničné celozrnné pšeničné mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 g smetany
  • 50 ml bílého vína
  • 2 větvičky čerstvého oregana

Postup (kostivalové knedlíčky):
Vodu nebo zeleninový vývar, máslo, mořskou sůl a muškátový oříšek přivedeme k varu. Přidáme mouku a pomocí měchačky mícháme tak dlouho, až se na dně se začne tvořit bílý povlak a vznikat těsto.

Těsto necháme trochu vychladit a pak vmícháme vejce, sýr a na jemno posekaný kostival nebo brutnák. Dáme vařit osolenou vodu (nebo zeleninový vývar) a čajovou lžičkou z těsta odkrajujeme do vroucí vody malé knedlíčky, které necháme vařit asi 5 minut, vyndáme a necháme okapat.

Postup (krémová polévka z cukety):
Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek rozdrtíme lisem. Cukety nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k cibulce a česneku, které jsme si před tím lehce podusili na másle. Společně ještě krátce podusíme.

Pak zasypeme celozrnnou moukou, krátce opražíme a zalijeme zeleninovým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme smetanou, bílým vínem, mořskou solí, pepřem a na jemno posekaným oreganem. Podáváme s kostivalovými knedlíčky.
.

Nákyp z kostivalu 

.
překlad z: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf
  • 450 g listů kostivalu
  • 175 g rýže
  • 225 g sýra
  • máslo
  • mléko
  • sůl a černý pepř
Sbíráme mladé kostivalové lístky, dokud jsou malé a svěže zelené (ty starší a tmavší chutnají totiž hořce!). K listům kostivalu po omytí přidáme trošku osolené vody a necháme je podusit podobně jako špenát do měkka. Rýži si uvaříme do měkka.

Do formy, kterou jsme si vymazali máslem, pak vkládáme střídavě kostival, rýži a sýr. Nakonec přijde vrstva rýže. Navrch dáme ještě vločky másla a přelijeme mlékem. Opepříme a necháme zapéct v troubě na 190°C.

Kostival uplandský, který je určen ke krmným účelům.


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊