Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 5. října 2016

Kostival v kuchyni, účinky v praxi: Recepty, 2. část

V této části si povíme, jaké recepty se dají uvařit z kostivalu. Přeci nebudeme v konzumaci zaostávat za Švýcary! 1. část týkajících se účinků kostivalu najdete zde.

Kostival lékařský, ze kterého se dá připravit mnoho pokrmů.

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY Z KOSTIVALU 

(na vlastní nebezpečí, já vás v 1. díle varovala! 😉):

Jemná chuť kostivalu se trochu podobá chuti okurek (vzpomeňte si na brutnák a německý název "okurková bylina" - kostival je s ním totiž příbuzný!). Listy kostivalu můžeme sklízet 3 - 5 x ročně, ale jen do konce srpna, protože pak už bychom rostlinu oslabovali a kostival by nemusel dobře přestát zimu!

Květní poupata se upravují jako zelenina, obzvlášť chutná jsou s květními pupeny pampelišky. Do rozpáleného oleje se zvoleným ostrým kořením vhodíme květní poupata kostivalu. Krátce opečeme, vyndáme a posolíme.

Zcela mladé lístky, ještě dávno před květem se mohou občas a v malém množství přidávat do špenátu nebo bramborové kaše. Pozor na záměnu! Mladé nerozkvetlé rostliny lze zaměnit s listy jedovatého náprstníku červeného (Digitalis purpurea)!

Vzrostlé listy kostivalu můžeme usmažit v těstíčku - zapéct v omeletovém těstíčku doporučovala již Maria Treben. Uvádí se, že listy po odkvětu obsahují méně toxických alkaloidů.
.

Nápoj z kostivalu

.
překlad z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/beinwelltee-und-andere-heilsame-getraenke-mit-beinwell
  • 3 středně velké kostivalové listy
  • 1 výhonek meduňky (nebo 1/4 bio citronu i s kůrou)
  • 1 l vody
Listy kostivalu pokrájíme spolu s meduňkou na drobno a přelijeme vodou. Necháme stát 2-3 hodiny, scedíme a můžeme pít. Tento nápoj je velmi osvěžující. 
.

Tempura z kostivalu 

Pozn.: tempura je tradiční japonské jídlo ze smažené zeleniny nebo ryb
  • listy kostivalu
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml ledové sycené minerálky
  • kostky ledu
Nejprve smísíme oba druhy mouky a sůl, přilíváme opatrně studenou minerálku s ledem a mícháme metlou (ne příliš, pár hrudek není na škodu). Rozpálíme si olej, listy kostivalu máčíme v těstíčku a ihned vkládáme do oleje. Podávat můžeme s rýží.
.

Kostivalové listy v těstíčku 

.
překlad z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/wildpflanzen-backen-rezepte-fuer-herzhaftem-teig
Ingredience na 1 porci:
  • 1-2 hrsti kostivalových listů
  • 1 vejce
  • 70 g mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička bramborového škrobu
  • 100 g vody
  • mletá paprika, bazalka, sůl a pepř podle chuti
Vejce, mouku, prášek do pečiva a bramborový škrob smícháme s vodou na hladké těstíčko. Přidáme koření dle naší chuti. Kostival namáčíme do těstíčka a pečeme na rozpáleném tuku na pánvi.
.

Vypečené listy kostivalu na sladko 

.
překlad z: http://www.chefkoch.de/rezepte/845471189941045/Ausgebackene-Beinwellblaetter.html
  • 100 g mouky (nejlépe špaldové)
  • 3 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 500 ml oleje (nejlépe arašídového)
  • 12 listů kostivalu
Listy kostivalu nejprve omyjeme a pečlivě osušíme (musí být opravdu suché, jinak nebude těstíčko držet; na dosušené lze použít i fén). Z mouky, vajec, cukru, soli a mléka vymícháme hladké těstíčko, co kterého namáčíme kostivalové listy a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Jako dip můžeme použít crème fraîche (je podobný zakysané smetaně) smíchaný s marmeládou nebo medem.
.

Kostivalový cordon-bleu 

.
překlad z: http://unkrautgourmet.blogspot.de/2014/06/beinwell-cordon-bleu.html
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek mléka
  • pivo (jen trochu přilijeme)
  • sůl
  • plátky mozarelly
  • plátky šunky (nebo plátky žampionů)
Na každý kostivalový list položíme plátek mozarelly a šunky, přeložíme na polovinu (nebo přiložíme svrchu další list kostivalu) a propíchneme uprostřed párátkem, jehlou na špízy nebo v nouzi i špagetou tak, aby všechny vrstvy držely pohromadě (viz foto v originálním receptu).

Z vejce, mouky, mléka, piva a soli umícháme těstíčko a tyto plněné kostivalové listy v něm namáčíme. Smažíme na pánvi s trochou oleje. Servírovat pak můžeme s např. s bylinkovým tvarohem.
.

Závitky z kostivalu 

.
překlad z: http://www.chefkoch.de/rezepte/841391189335748/Beinwellpaeckchen.html
  • 24 kostivalových výhonků
  • 40 g másla
  • špetka cukru a soli
  • 1 kapka tabasco (classic)
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky mozarelly (nejlépe buvolí)
  • 12 listů bazalky
  • 400 ml zeleninového vývaru
Kostival vaříme se solí, máslem, cukrem a tabascem al dente, což trvá kolem 8 minut. Na pracovní ploše mezitím rozložíme plátky šunky, na které dáme kostival. Na každý plátek přidáme ještě 3 lístky bazalky. Pak závitky srolujeme, vložíme je do pečící formy a obložíme mozarellou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 10 minut při 200°C zapéct v troubě.
.

Knedlíčky z kostivalu a krémová polévka z cukety 

.
překlad z: http://eatsmarter.de/rezepte/beinwellkloesschen

Ingredience na knedlíčky:
  • 100 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 2 menší vejce
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného sýru ementálského typu
  • 1 hrst kostivalu (nebo brutnáku)
  • zeleninový vývar nebo osolená voda na vaření knedlíčků

Ingredience na cuketovou polévku:
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g cukety
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké pšeničné celozrnné pšeničné mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 g smetany
  • 50 ml bílého vína
  • 2 větvičky čerstvého oregana

Postup (kostivalové knedlíčky):
Vodu nebo zeleninový vývar, máslo, mořskou sůl a muškátový oříšek přivedeme k varu. Přidáme mouku a pomocí měchačky mícháme tak dlouho, až se na dně se začne tvořit bílý povlak a vznikat těsto.

Těsto necháme trochu vychladit a pak vmícháme vejce, sýr a na jemno posekaný kostival nebo brutnák. Dáme vařit osolenou vodu (nebo zeleninový vývar) a čajovou lžičkou z těsta odkrajujeme do vroucí vody malé knedlíčky, které necháme vařit asi 5 minut, vyndáme a necháme okapat.

Postup (krémová polévka z cukety):
Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek rozdrtíme lisem. Cukety nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k cibulce a česneku, které jsme si před tím lehce podusili na másle. Společně ještě krátce podusíme.

Pak zasypeme celozrnnou moukou, krátce opražíme a zalijeme zeleninovým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme smetanou, bílým vínem, mořskou solí, pepřem a na jemno posekaným oreganem. Podáváme s kostivalovými knedlíčky.
.

Nákyp z kostivalu 

.
překlad z: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf
  • 450 g listů kostivalu
  • 175 g rýže
  • 225 g sýra
  • máslo
  • mléko
  • sůl a černý pepř
Sbíráme mladé kostivalové lístky, dokud jsou malé a svěže zelené (ty starší a tmavší chutnají totiž hořce!). K listům kostivalu po omytí přidáme trošku osolené vody a necháme je podusit podobně jako špenát do měkka. Rýži si uvaříme do měkka.

Do formy, kterou jsme si vymazali máslem, pak vkládáme střídavě kostival, rýži a sýr. Nakonec přijde vrstva rýže. Navrch dáme ještě vločky másla a přelijeme mlékem. Opepříme a necháme zapéct v troubě na 190°C.

Kostival uplandský, který je určen ke krmným účelům.


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊