Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

neděle 18. září 2016

Nejlepší / nejúčinnější hořčík: Doplňky stravy, potravinové doplňky, 2. část

 Aktualizace 1. 2. 2018
V tomto dílu se dozvíte, kdo je ohrožen nedostatkem hořčíku, jeho možné příznaky a který hořčík je nejúčinnější. Výběr potravinového doplňku s hořčíkem není jednoduchý a drogerie i lékárny na nás zkouší mnohé triky. V tomto díle si to trochu zrekapitulujeme. Mým vlastním přísným kritériím nevyhovuje prakticky žádný výrobek, v ČR prošel sítem jediný výrobek! 😱 Pokud má totiž hořčík správnou formu, výrobci to "zabijí" umělými sladidly, které tělo mj. mnohdy dehydratují (o jejich škodlivých účincích by mohlo vzniknout několik samostatných článků). Na závěr si připomeňme, že doplňky stravy by člověk měl brát jen v nezbytně nutných případech a spíše by se měl orientovat na správnou stravu!


Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

.

Význam hořčíku v lidském těle

.
Hořčík je čtvrtým nejčastěji zastoupeným prvkem v lidském těle (po vápníku, draslíku a sodíku). Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 20-30 g hořčíku, který je převážně uložen intracelulárně (v nitru buněk). Z tohoto množství se 60% nachází v kostech (hořčík má podíl na tvorbě zubů a kostí), 20% ve svalech, 20% v ostatních měkkých tkáních a játrech a pouze 1% hořčíku se nachází v tělních tekutinách, ke kterým se počítá i krev (z toho vyplývá, proč stanovení hořčíku v krvi není příliš relevantní metoda, viz níže). Celkem se hořčík účastní ve více než 300 enzymatických reakcích včetně syntézy DNA, RNA nebo tvorby energie (za pomoci adenosintrifosfátu neboli ATP, jehož nedílnou součástí hořčík je) a stává se tak nepostradatelnou součástí organismu. Hořčík je antagonistou (protihráčem) vápníku. Účastní se na nervovém vzruchu a svalové relaxaci (zajistí, že po každém svalovém stahu se svalové buňky uvolní, aby byly znovu připraveny na nový svalový stah - kde zas naopak působí vápník). Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využiti inzulinu. Hořčík přispívá i k normální funkci imunitního systému (mj. napomáhá tvorbě protilátek). Iont hořčíku pomáhá i v řízení hladiny cholesterolu (spolu s vitaminem B6, cholinem a inozitolem) a brání vzniku ledvinových kamenů nebo hemeroidů. V neposlední řadě zvyšuje nedostatek hořčíku a vápníku vstřebávání a (neuro)toxicitu aluminia (hliníku).

CO VEDE KE SNÍŽENÍ HOŘČÍKU

Složení stravy ovlivňuje vstřebávání hořčíku

.
Dlouhým vařením zeleniny dochází ke ztrátám hořčíku až 40 %. Vysoký podíl tuku, sacharidů (bílé pečivo, knedlíky, cukr, med, zákusky), ale i bílkovin ve stravě nebo většího množství alkoholu či kofeinu, vede k nedostatku hořčíku. Zvýšený přísun sodíku, tj. příliš mnoho soli, zvyšuje vylučování hořčíku ledvinami a tím i jeho potřebu.

Také vláknina a kyselina fytová a vzniklé fytáty: (obilniny, kukuřice, rýže, luštěniny, sojové produkty, skořápkové plody) snižují vstřebávání a zvyšují vylučování hořčíku (i když v případě fytátů je vyvázání hořčíku o něco menší, než třeba u vápníku).

Stejně se chová i kyselina šťavelová (a vzniklé oxaláty). Najdeme ji v následujících potravinách: amarant, portulák, čaj, listy máty, quinoa, špenát, kakao, mangold, pšeničné klíčky, červená řepa, rebarbora, kešu ořechy. Kyselina šťavelová blokuje po tepelné úpravě vstřebávání vápníku.

.

Kde číhají fosfáty aneb "Éčka", zabijáci hořčíku a vápníku

.
Nadbytek fosforu zapříčiní pokles hořčíku v těle: jedná se o fosforečnany neboli fosfáty v přirozené formě v kakau, ovesných vločkách a ořechách nebo v podobě "éček" (E322, E339-343, E383*, E442, E450-452, E541, E542*, E1410, E1412-1414, E1442) v tavených sýrech, Cole, mražených rybách (fosfát váže vodu a prodejce se samozřejmě chce obohatit), v masných produktech, sušených výrobcích (např. polévky z pytlíku), ve zmrzlinách, jemném trvanlivém pečivu a cukrářských výrobcích (zde se snižuje obsah magnesia hned dvakrát: jde o sacharidy a navíc jsou zde obsaženy "éčka" obsahující fosfáty), v majonéze, moučkovém cukru (fosfát je zde jako protispékavá látka - v moučkovém cukru některých osvícených výrobců je místo fosfátu obsažena kukuřičná moučka: sledujte etikety!). Fosforečnany dále najdeme i v droždí, ztužených tucích, konzervované zelenině, kypřícím prášku ad. Fosfáty mohou být kromě toho použity při výrobě doplňků stravy a z důvodu obohacování potravin nejrůznějšími minerály (já bych to spíše nazvala obohacování chemií).

Pozn.: * označená a přeškrtnutá "éčka" nejsou povolena v EU.

.

Které doplňky stravy snižují hořčík

.
Pokud užíváme tablety železa nebo zinku, zvyšují se i nároky na příjem hořčíku. Také při nadbytku manganu nebo mědi (v některých potravinových doplňcích, méně často ve stravě) stoupá potřeba hořčíku.

.

Vápník se může podávat SOUČASNĚ s hořčíkem aneb Staré tvrzení už neplatí

.
Vápník navzdory rozšířenému názoru vstřebávání hořčíku NESNIŽUJE, protože oba prvky využívají odlišné transportní systémy (viz zdroj). Tudíž ani vitamín D nebo intenzivní slunění vedoucí ke zvýšené hladině vápníku hladinu hořčíku negativně neovlivňuje, ale naopak jí podporuje.

.

Jaké léky vedou ke ztrátám hořčíku

.
Laxativa (léky na zácpu), HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE, ale hlavně ANALGETIKA (paracetamol, aspirin) ztěžují biologickou dostupnost neboli biodisponibilitu hořčíku, nebo jej dokonce z organismu vylučují. Podíl na snížení hořčíku v těle mají i thiazidová DIURETIKA, což jsou odvodňující léky na tlak, např. hydrochlorothiazid a chlortalidon (POZOR, kalium šetřící diuretika obsahující jako účinnou látku např. spironolakton, amilorid nebo triamteren, mohou vylučování hořčíku NAOPAK snížit a tím zvýšit jeho hladinu v těle, zvlášť pokud do sebe lijete litry minerálek s vysokým obsahem hořčíku, jako je např. Magnesia). Hladinu hořčíku snižují i tyto léky: ACE inhibitory nebo blokátory kalciových kanálů, což jsou LÉKY NA SNÍŽENÍ KREVNÍHO TLAKU, srdeční glykosidy (digoxin), některá antibiotika: aminoglykosidová antibiotika (streptomycin, neomycin, kanamycin, gentamicin, tobramycin, amikacin, netilmicin), amfotericin nebo karbenicillin, SULFONAMIDY (KOTRIMOXAZOL: NA MOČOVÉ INFEKCE), inzulin, KORTIKOIDY, antihistaminika (léky na alergii), inhibitory protonové pumpy (omeprazol nebo pantoprazol k léčbě peptického vředu), statiny (léky na CHOLESTEROL), pentamidin (antiparazitikum proti prvokům), foscarnet (antivirotikum), thioridazin (antipsychotikum), cyklosporin nebo tacrolimus (imunosupresiva), cetuximab (monoklonální protilátka používaná jako cytostatikum), cisplatina nebo karboplatina (cytostatika). Užívání hořčíku zmenšuje toxicitu cisplatiny pro ledviny a spolu s vápníkem i neurotoxicitu oxaliplatiny.

Jak zjistit, zda mám dostatek hořčíku?

.
Jestli si myslíte, že je to hračka a z krve se to spolehlivě pozná, tak jste na omylu. Hodnoty v krvi nemají velkou výpovědní hodnotu, co se týká množství hořčíku v těle. O něco lepší je metoda stanovení obsahu magnesia v erytrocytech (červené krvinky), ta se ale zase běžně neprovádí a navíc její přesnost také není velká. Nejlepší je metoda pokusu: zkuste prostě brát tabletky minimálně 1 týden a pak přejděte na stravu s vysokým obsahem hořčíku (viz 1. díl). Sama se občas bez tablet neobejdu, ale rozhodně je neberu často (a totéž doporučuji i vám). Jinak, někdy se doporučuje brát hořčík 6-8 týdnů, což mi přijde moc dlouhá doba na umělou suplementaci.

Nedostatek hořčíku ve stravě a jeho příznaky

.
Nedostatek hořčíku se stává vážným civilizačním problémem. Strava je na hořčík relativně chudá a předpokládá se, že v důsledku našich stravovacích zvyklostí přijímáme pouze 60 až 80% doporučeného denního příjmu. Tento negativní jev je navíc umocněn konzumací dlouhodobě působící psychickou zátěží. Nedostatek vyvolává poruchy nervové činnosti, projevující se zvýšenou dráždivostí až křečemi. Prvními příznaky nedostatku hořčíku bývají většinou křeče v lýtku při ranním vstávání. Postupně se může objevit nepravidelnost srdeční činnosti, úzkostné stavy, neuróza či přecitlivělost na hluk.

Hořčík je také nezbytným prvkem pro činnost hypofýzy, která spouští hlavní obranné mechanismy, které mají zabezpečit mobilizaci energetických zásob, uložených v glykogenu. Pokles hořčíku v krvi je téměř vždy doprovodným příznakem hypokalémie (snížená hladina draslíku v krvi).

Při jakých stavech potřebujete pravděpodobně více hořčíku?

.
všeobecně: únava nebo chronický únavový syndrom;
vyšší potřebu hořčíku mají i osoby s nedostatkem vápníku ve stravě;
těhotenství a kojení;
nadměrné vylučování potu (sportovci)

trávicí trakt: nevolnost (event. zvracení), nechutenství, bolesti žaludku, obstipace neboli zácpa; (event. poruchy polykání);

pohybový aparát: svalové křeče, cukání svalů, svalový třes, restless-legs-syndrom neboli syndrom neklidných nohou, bolesti svalů (včetně bolestí zad a bolesti šíje), ztuhlé svaly zad, svalová slabost (event. fibromyalgie nebo osteoporóza)

nervový systém a smysly: zvýšená citlivost na stres, nervozita, podrážděnost, hyperaktivita a motorický neklid (člověk je jak na jehlách a nevydrží chvilku v klidu), stavy úzkosti, záchvaty paniky, deprese či apatie, změny osobnosti, nespavost, zhoršená paměť nebo potíže s učením;
vertigo neboli závratě, migréna nebo bolesti hlavy, pocit necitlivosti nebo parestézie čili mravenčení,(event. záchvaty křečí);
nedoslýchavost, tinnitus neboli šelesty v uších, fotofobie čili přecitlivělost na světlo / světloplachost nebo hyperacusis čili přecitlivělost na hluk; intenzivní hluk (diskotéky, walkmany) vyvolává deficit hořčíku. Při hluku nastává až o 15% vyšší vylučování hořčíku močí.
(event. katarakta neboli šedý oční zákal, glaukom neboli zelený oční zákal, diabetická retinopatie čili onemocnění sítnice u cukrovky);

Abstinující kuřáci (případně alkoholici) nebo lidé chystající se přestat kouřit by měli přijímat víc magnesia (hořčík pomůže snížit chuť na cigarety nebo alkohol).

metabolismus: ENORMNÍ CHUŤ NA SLADKÉ nebo slané, diabetes typu 2 (cukrovka) a inzulínová rezistence (inzulínový receptor potřebuje pro svou aktivaci magnesium), metabolický syndrom, nízká hladina vápníku nebo draslíku v krvi nereagující na doplňování těchto prvků (stav se upraví až současným doplněním hořčíku), zvýšení hladiny fosfátů v krvi (hyperfosfatemie);

srdce a cévy: pocit tísně na hrudi, hypertenze neboli vysoký krevní tlak, dyslipidémie neboli porucha ve složení krevních tuků: např. hypercholesterolemie čili vysoký LDL cholesterol a nízký HDL cholesterol, bušení srdce, poruchy srdečního rytmu (např. supraventrikulární tachykardie nebo fibrilace síní), odchylky EKG (např. torsade de pointes); event. prolaps mitrální chlopně;
stah hladké svaloviny cév, ateroskleróza neboli kornatění tepen, trombóza neboli sražení krve v cévách, ICHS čili ischemická choroba srdeční neboli nedostatečné prokrvení srdce: projevem je angina pectoris (přechodné bolesti na hrudi) nebo infarkt myokardu; dále: kongestivní srdeční insuficience neboli městnavé srdeční selhání, mrtvice;

dýchací ústrojí: astma nebo COPD: chronická obstrukční plicní nemoc

gynekologické problémy: preeklampsie (vysoký tlak, otoky a bílkovina v moči) nebo eklampsie v těhotenství (křeče), potraty, nízká porodní hmotnost;
PMS neboli premenstruační syndrom, dysmenorea neboli bolestivá menstruace

další obtíže:
nefrolitiáza neboli ledvinové kameny, jaterní cirhóza

Co usnadňuje vstřebávání hořčíku

.
Vápník, vitamín D (nebo slunce), vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) a selen usnadňují vstřebávání hořčíku. Co se týče vitamínu B, je nejlépe užívat celý komplex B-vitamínů. Dále je vhodné i užívání hořčíku spolu s vitamínem E a C.

Rovnováha hořčíku a vápníku

.
Je třeba zdůraznit rovnováhu hořčíku a vápníku. Při nedostatku hořčíku by se měl hořčík podávat spolu s vápníkem v poměru Ca: Mg = 2 : 1, Durlach 1989) - tento poměr je tedy vhodný u nedostatku hořčíku. Při doporučení 800 mg vápníku denně by tedy člověk měl přijmout kolem 400 mg hořčíku denně. Tedy, tak to bylo až do prosince 2017, viz níže.

Vstřebávání hořčíku kůží

.
Magnézium se částečně vstřebává i přes kůži, proto, pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete užívat hořčíkové tablety, můžete vyzkoušet i koupel v hořečnaté soli.

Od prosince 2017 je nový, daleko nižší limit pro příjem hořčíku ve formě doplňků stravy!

.
V Německu (a nejspíše brzy i u nás) začal platit jiný limit, daleko nižší:

_________________________________________________________________________________
.
Denně by měl člověk nově přijmout  
v podobě doplňků stravy 
již jen 250 mg hořčíku denně!
.
_________________________________________________________________________________



Prezident BfR prof. Dr. Dr. Andreas Hensel pronesl při této příležitosti tato slova: "Potravinové doplňky jsou v módě a mnoho lidí věří, že s nimi lze dosáhnout nějakých zdravotních výhod.  Ale konzumace doplňků stravy může také vést ke zdravotním rizikům. Nejlepší strategií je vyvážená a pestrá strava s velkým množstvím ovoce a zeleniny. Taková strava tělo zaopatří všemi životně důležitými látkami. Ve většině případů jsou proto potravinové doplňky nadbytečné.

Přesně totéž tvrdím již dlouho, jen nemám tolik titulů. Všimněte si, že pan profesor nemluví o hořčíku, ale o VŠECH doplňcích stravy obecně.

_________________________________________________________________________________
.
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: 
.
Prosím vás všechny, abyste mi nepokládali dotazy, kde se dá koupit ten či onen doplněk stravy. Tyhle věci se mění rychleji, než počasí. Nepleťte si mě prosím s robotem, který ZA VÁS bude něco vyhledávat, protože vy nemáte chuť věnovat trochu času googlení. 😉 

Snažte se prosím SAMI a použijte Google (pokud něco chcete opravdu najít, jiné vyhledávače nedoporučuji). Jak se googluje, abyste se dobrali nějakých výsledků, máte popsané v těchto článcích - 1, 2, tyto znalosti se vám rozhodně neztratí. Jsou to jedny z těch lepších článků o googlování (drtivá většina z těch na prvních pozicích jsou zastaralé a informace zavádějící - proto jsem články o vyhledávání psala!).

V neposlední řadě doporučuji zeptat se ve vaší lékárně. Tohle je (či spíš mělo by být) prioritou lékárníků, ne lékařů. Nebudu již také odpovídat na to, zda je ten či onen doplněk stravy (případně určitá forma) lepší či horší, nebo v čem se liší. Z jakých informací jsem při psaní článků vycházela, máte uvedeno na konci pod heslem rozšiřující literatura. Nechci suplovat neznalost či neochotu Vašeho lékárníka, mějte pro to prosím pochopení. 
.
_________________________________________________________________________________

DOPLŇKY STRAVY (POTRAVINOVÉ DOPLŇKY)

.
Všechny formy hořčíku se lépe vstřebávají, pokud se užívají současně s jídlem. Protože ještě nebyly provedeny relevantní výzkumy zabývající se porovnáním VŠECH forem hořčíku najednou (nikdo, zdá se, nemá zájem) a některé studie si značně odporují, berte následující odstavce s rezervou. Výběr hořčíku tedy spíše proveďte s ohledem na účinky druhé složky, na kterou je hořčík navázán.

_________________________________________________________________________________
 .
Biologická dostupnost / biodisponibilita, tj. skutečná využitelnost, 
je procentuální podíl určité látky (zde hořčíku), který se dostane přes krev až na cílové místo v buňkách, nejde tedy jen o prostou absorpci (vstřebávání). Dobrá absorpce ještě nezaručuje, že se látka dostane tam, kam má, mnohdy je látka z těla po rychlé absorpci z těla vyloučena bez užitku (tělo není hloupé a "vybírá si" to lepší) - viz citrát a obsah hořčíku ve slinách.

_________________________________________________________________________________

 

A) ORGANICKÉ FORMY HOŘČÍKU


1. Citronan / citrát hořečnatý (magnesium citrate; magnesii citras) - mírně projímavý, vynikající využitelnost Mg (90%):

Z potravinových doplňků obsahujících hořčík je tato sloučenina pravděpodobně nejvíce prozkoumána a tuto formu jsem používala dříve i já. Citrát má velmi vysokou biologickou dostupnost neboli biodisponibilitu (udává se až 90%). Tyto preparáty jsou většinou určeny do vody, kde se rozpustí. Má mírné laxativní (projímavé účinky). Brání tvorbě močových kamenů. Citrát hořečnatý je v přírodě obsažen v nízké koncentraci např. v citrusových plodech (na účinnou dávku hořčíku to ale rozhodně nestačí).

Ve dvojitě slepé studii (měřila se koncentrace v erytrocytech neboli červených krvinkách, slinách a moči) dosáhl citrát dokonce lepších výsledků, než hořčík v chelátové formě. Ačkoliv průměrná koncentrace hořčíku v erytrocytech nevykazovala žádné rozdíly u různých forem hořčíku, při dlouhodobém podávání vykazoval ve slinách největší koncentraci hořčíku citrát hořečnatý.

2. Mléčnan / laktát hořečnatý (magnesium lactate; magnesii lactas) - na trávicí problémy

Hořčík ve formě laktátu se v tenkém střevě se absorbuje jen ze 35‑40%, ale vykazuje přesto o dost vyšší biodisponibilitu, než oxid hořečnatý. Používá se hlavně u trávicích obtíží. Vyhýbat by se mu měly osoby s ledvinovými problémy.

3. Orotát hořečnatý (magnesium orotate; magnesii orotas) - pro kardiovaskulární systém

Působí pozitivně na jaterní a buňky srdečního svalu. Orotát hořečnatý má velmi dobré účinky a srdečně-cévní systém. V Rusku je v této indikaci předepisován již od 70. let. Ideální pro srdce je kombinace s draslíkem, který zvýší vstřebatelnost hořčíku. Ve střevě podporuje kyselina orotová tvorbu mléčných bakterií a posiluje tak střevní floru. Orotát je např. v léku Magnerot.

4. Glukonát horečnatý (magnesium gluconate; magnesii gluconas)

Snadno se vstřebává a má rychlý nástup účinku. Jsou však popsány častější žaludečně-střevní obtíže.

5. Malát hořečnatý (magnesium malate) - mírní únavu i bolesti

Malát hořečnatý má velice dobrou biologickou dostupnost. Malát hořečnatý je zajímavou možností pro osoby, které jsou často unavené nebo trpí fibromyalgií , což je bolestivost svalů a zvýšená unavitelnost (ve studii bylo dosaženo výrazné zmírnění obtíží při dávkách 1200-2400 mg malátu po dobu 6 měsíců). Malát je totiž součástí enzymů, které hrají klíčovou roli v syntéze ATP (adenosintrifosfátu), což je sloučenina potřebná k tvorbě energie.

6. Taurát hořečnatý (magnesium taurate) - prevence srdeční arytmie

Taurát hořečnatý se snadno vstřebává a NEMÁ žádné laxativní (projímavé) vlastnosti. Je velice vhodný pro osoby s kardiovaskulárními problémy. Chrání srdce a používá se k prevenci srdečních arytmií.

Pozn.: Protože tyto dotazy se stále opakují, dám sem výjimečně odkaz na Google (momentálně vím v ČR jen o 2 směsných tabletách, které obsahují magnesium taurát. Jinak odkazuju na poznámku výše.

7. Aspartát hořečnatý (magnesium aspartate) - škodlivý

O škodlivosti aspartátu bylo napsáno už dost (bohužel se Aspartam používá stále jako umělé sladidlo, o jeho účincích čtěte zde). Tuto sloučeninu rozhodně nedoporučuji pro konzumaci.

8. Glutaman / glutamát hořečnatý (magnesium glutamate) - škodlivý

Glutamát je také škodlivý a nedoporučuji. Jak aspartát, tak glutamát, jsou neurotoxické.

B) CHELÁTY (např. glycinát nebo lysinát hořečnatý)


U chelátové formy je hořčík navázán na 2 aminokyseliny. V reklamních tvrzeních se často uvádí, že je tato forma dokonce lepší než organická, otázka je, zda tomu tak skutečně je (relevantní studie zatím chybí, v jedné studii ale chelátovou formu citrát "předběhl"). Využitelnost hořčíku v chelátové formě je prý až 90%. Střevní sliznicí se vstřebává celý komplex a teprve poté se odštěpí hořčík.

(Bis)glycinát hořečnatý (magnesium glycinate) - pro lepší spánek

Glycinát hořečnatý je velice dobře snášen a NEMÁ projímavé účinky. Díky tomu, že se hořčík odštěpuje až po vstřebání, se rychle se vstřebává, má údajně nejlepší biologickou dostupnost a není závislý na kyselosti žaludečního obsahu a také nevstupuje do interakcí s jinými minerály (např. železem) ani např. s kyselinou fytovou, což je výhoda. Glycinát má uklidňující účinky na nervový systém a zlepšuje spánek.

C) ANORGANICKÉ FORMY HOŘČÍKU


Chlorid hořečnatý (magnesium chloride, MgCl2) 
Ve srovnání s oxidem hořečnatým má o něco vyšší biologickou dostupnost a při rozhodování zda kupovat či ne, stojí na rozhraní (i když některé studie ho staví na opačný konec spektra).

Hydroxid hořečnatý (magnesium hydroxide, Mg(OH)2)

Z nerozpustného hydroxidu hořečnatého (který se používá především jako antacidum na snížení kyselosti žaludku) a v žaludku přítomné kyseliny chlorovodíkové, vzniká procesem neutralizace opět chlorid hořečnatý, viz výše. Platí také to, co píšu obecně o antacidech níže.

Uhličitan (karbonát) hořečnatý (magnesium carbonate, MgCO3) - na pálení žáhy

Udává se 30% biologická dostupnost, která je zřejmě způsobena pomalou resorpcí (vstřebávání) ve střevě. Po smísení s kyselinou chlorovodíkovou v žaludku se mění na chlorid hořečnatý. Je to vhodná volba pro pacienty se špatným trávením a pálením žáhy, protože působí jako antacidum, tj. snižuje kyselost žaludečního obsahu. Berete-li již nějaké antacidum, je možné jeho dávku snížit. Uhličitan vápenatý má laxativní (projímavý) efekt teprve při vyšších dávkách, hodí se tedy pro pacienty, kteří mají problémy s častými průjmy. V přírodní formě najdeme tuto sloučeninu v mořských korálech Sango - má optimální poměr vápníku k hořčíku (2:1).

Síran hořečnatý (magnesium sulfate, MgSO4) - silně projímavé účinky, nevhodný

Síran hořečnatý má silné projímavé účinky a navíc nízkou biologickou dostupnost a nehodí se tedy pro pravidelné užívání. V této formě se ale výborně hodí k nitrožilnímu podání a používá se ve vnitřním lékařství, protože při tomto způsobu podání má vysokou biologickou dostupnost.

Oxid hořečnatý (magnesium oxide, MgO) - nejméně účinný, nekupovat

Jde o nejčastěji prodávaný produkt. Biologická využitelnost anorganického oxidu hořečnatého (magnesii oxidum) je nejnižší, jen 4%, a tudíž je nevhodná. Dvojitě slepá studie z roku 2003 dokonce dokládá, že není rozdíl mezi placebem a hořčíkem v této formě. Oxid hořečnatý se hodí pro osoby s pálením žáhy a refluxem (návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu) anebo obstipací (zácpou), protože vykazuje laxativní (projímavé účinky).

Jedna ze studií (viz Sighart Golf,Pharmazeutische Zeitung 7/2009 a 11/2006 http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=29065) nezjistila žádný podstatný rozdíl ve vstřebatelnosti anorganického hořčíku ve srovnání s organickými formami (např. laktát, citrát, orotát nebo chelát). U oxidu hořečnatého je třeba počítat s delším časem vstřebávání (2-3 dny, tedy po celou dobu střevní pasáže) oproti citrátové formě (5 hodin). Magnesium se tak u oxidové formy může vstřebávat dokonce ještě v konečníku. Otázkou je, pro koho a za jakým účelem tato studie byla vypracována.

Resorpce doplňků stravy obsahujících hořčík ve střevech

.
Citrát hořčíku se rozpouští a je vstřebán spíše v kyselém prostředí žaludku, zatímco oxid hořečnatý v převážně v zásaditém prostředí střeva. Oxid hořečnatý se také resorbuje pomaleji, než ostatní látky obsahující hořčík, zato údajně delší dobu, než ostatní formy hořčíku. Hlavním místem, kde se hořčík vstřebává je distální oddíl tenkého střeva (resorpce ale pokračuje dále i v tlustém střevě).

Příznaky nadbytku hořčíku

.
Mezi nežádoucí projevy nadbytku hořčíku patří: průjmy, nauzea (žaludeční nevolnost), hypotenze (nízký krevní tlak). Další příznaky se mohou podobat nedostatku hořčíku: zarudlý obličej, změny duševního stavu, ospalost, nechutenství, svalovou slabost, dýchací obtíže nebo nepravidelný srdeční rytmus.

Interakce hořčíku

.
Hořčík obsažený v potravinových doplňcích zesiluje účinek antibiotik streptomycinu, kanamycinu, vankomycinu a bacitracinu. Může zesílit centrálně tlumivé účinky léků na spaní, myorelaxancií (látky snižující napětí svalů používané na akutní bolest zad) a perorálních antidiabetik (tablety proti cukrovce).

Hořčík snižuje vstřebávání tetracyklinů (Doxybene, Doxyhexal), fluorochinolonů (ciprofloxacin, ofloxacin), bisfosfonátů (např. pamidronát a alendronát: léky ovlivňující kostní metabolismus), chlorpromazinu (antipsychotikum) a hormonů štítné žlázy, proto je třeba dodržovat nejméně 2‑3‑hodinový odstup od těchto léků!

Při současném užívání železa může hořčík snížit vstřebávání železa. Totéž platí pro užívání fluoridu sodného. Chelátová forma (např. glycinát hořečnatý), snižuje vstřebávání vitaminu E! Proto dodržujte v takových případech interval 2-3 hodiny mezi užitím preparátu s hořčíkem a železem.

Některá antacida (Maalox, Anacid) sama již hořčík obsahují, proto se musí dávkování upravit (viz výše)!

Kontraindikace aneb Kdy hořčík neužívat

.
U pacientů s ledvinovou nedostatečností, protože hořčík se vylučuje právě ledvinami. Hořčík není také vhodný po narkóze, protože je silně snížena střevní peristaltika.

Vylučování hořčíku (exkrece)

.
Při vzestupu hořčíku v krvi nad normální hodnoty se začne hořčík zvýšeně vylučovat močí.

 

TAKŽE KTERÝ HOŘČÍK VYBRAT?

Některé poměrně slušné výrobky s citrátem výrobce "kazí" přidáním umělých sladidel. A to já osobně už do těla dodávat nechci. 

V ČR jsem nenašla nic jiného, než JEDEN JEDINÝ (!!!) výborný (i když poměrně drahý) výrobek, který ale nelze brát jen občas, tak jak to dělám já, protože se vám zkazí: jedná se o tekutinu bez konzervačních látek, což je samozřejmě plus. Pokud si ale chcete udělat "hořčíkovou kúru", mohu vám tuto firmu vřele doporučit, sama jsem od ní brala některé produkty. Jde o Floradix® Magnesium (Salus), směs citrátu a glukonátu hořečnatého, což považuji za ideál. Citrát je dostatečně vyzkoušená forma, na rozdíl např. od chelátů či jiných organických forem. 

 

MŮJ TAJNÝ, VYZKOUŠENÝ A LEVNÝ TIP

.
Kupte si římský salát Little Gem (Mini-romana). V situacích, které obvykle předchází křečím (u mě to třeba bývaly několikahodinové cesty pěšky nebo stres) snězte pár listů (většinou stačí 4 - 5). Zkonzumujte je ještě dříve, než se vyskytnou křeče. Pak totiž žádné křeče nepřijdou. U tohoto salátu je z hlediska tradiční čínské medicíny výhodná i zvýšená "sladkost" (sladká chuť posiluje okruh slezina - slinivka). Tento salát dlouho vydrží a stačí ho opravdu málo. Od té doby, co si dám občas (i preventivně) tenhle salát, hořčík nepotřebuji. Pokud je salát čerstvý, vydrží minimálně 10 dní v ledničce, rozhodně ho nejím každý den. Většinou mi stačí tak 1 - 1,5 balení měsíčně. 

Ideální by byl samozřejmě portulák (šrucha zelná), který má hořčíku několikanásobně víc, ale ten není běžně dostupný. Uvažuji ale o jeho pěstování za oknem, protože to prý jde. Nebo lebeda (ta už má hořčíku sice méně, ale pořád víc, než salát) a je také velmi chutná. Kdo z vás ji má na zahrádce, má štěstí (pozor na záměnu s jinými podobnými plevely, některé jsou jedovaté!).

Zkoušela jsem i obyčejný hlávkový salát a neosvědčil se (a ještě byl většinou hnusný - tedy alespoň ten kupovaný): hořčík je součástí chlorofylu a je obsažen hlavně v tmavě zelených částech. U obírání salátu brzy ty tmavé části sníte a zbyde jen neduživé srdíčko (světlé, tj. chlorofylu má málo). To se vám u salátu mini-romana nestane.

1. část, hořčík v potravinách (tabulka), je zde.
Pokud si chcete počíst i o doplňcích stravy s vápníkem, můj článek najdete zde


Rozšiřující literatura:
Ledvina, Stoklasová, Cerman: Biochemie pro studující medicíny, Karolinum 2009
Herfurth, Lenze: Ganzheitliche Ernährungsberatung, Books on Demand 2014
Fachbuchverlag, 2002
Ellie Whitney, Sharon Rady Rolfes: Understanding Nutrition, 11. vyd., 2007
Jiří Janča: Co nám chybí
William F. Ganong: Přehled lékařské fyziologie
Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek, Reader´s Digest 2001
http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/Kozisek_atestacni_prace_2008.pdf
Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study (2003)
http://www.orthoknowledge.eu/magnesium/
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2008/daz-36-2008/magnesium-und-mg-verbindungen-in-supplementen
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/die-besten-magnesiumpraeparate-ia.html (srpen 2016)
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/types-of-magnesium/ (říjen 2010)
http://www.naturalnews.com/046401_magnesium_dietary_supplements_nutrient_absorption.html (srpen 2014)
Příbalové letáky:
1. http://www.najdi-lekarnu.cz/lek/Magnerot-por-tbl-nob-20x500mg-20-bli
2. https://pribalovy-letak.info/magnesii-lactici-0-5-tbl-medicamenta
3. www.sukl.cz/download/spc/SPC121424.doc
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2007/03/09.pdf
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
http://is.muni.cz/th/213994/lf_b/Horcik_a_jeho_vyznam_ve_vyzive.pdf
http://is.muni.cz/th/72373/lf_m/diplomka-Prazakova.pdf
http://chi.cz/vitaminy-mineraly/horcik
https://www.dtest.cz/ecka/495/e-1413-fosforecnan-zesitovaneho-fosforecnanu-skrobu?pdf=1&section=2
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx
http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek
http://www.ledviny.cz/clanky/pozor-na-fosfaty-jako-aditiva-v-potravinach
http://www.aktin.cz/clanek/1110-mineralni-latky-chelaty
http://www.magnesium-ratgeber.de/magnesium-einnahme/magnesium-praeparate-wirkstoffe/
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/telo/vitaminy-a-mineraly/ako-si-spravne-vybrat-horcik/
http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=29065
http://saveourbones.com/what-you-should-and-shouldnt-do-to-get-maximum-magnesium-bioavailability/
http://www.me-cfs.cz/view.php?cisloclanku=2012081501
Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, bakalářská práce (Javůrek, 2017)

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

26 komentářů:

  1. Jsem tetanička, takže hořčík suplementuju potravinovými doplňky celý život, bez nich to na sobě hodně rychle poznám. Křeče přicházejí po dvou třech dnech bez hořčíku a taky se mi to často projevuje brněním a mravenčením částí těla. Ale díky za zajímavý článek o látce, kterou do sebe cpu už od malička:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už jsi v krátké době druhá se stejným problémem. A v jaké formě ho bereš?

      Vymazat
  2. Smith (Vitasave.ca)10. října 2017 17:08

    I found it when I was looking for a different sort of information but I am very interested in the article, It is nice to read such kind of good posts I like your work keep it up!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you for your praise and kind words. I do my best. 😊

      Vymazat
  3. ¨Dobrý den,
    díky za vyčerpávající článek :) Chtěl bych se zeptat na Váš názor na Dologran. Ve složení je uveden uhličitan vápenatý a hořečnatý. Tedy Ca a Mg. Tento doplněk má správný poměr hořčíku a vápníku, jak je na tom ale se vstřebáním? Má smyls ho užívat?

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,

      pokud jsem správně informována, Dologran je dolomitický vápenec. O MOŽNÝCH rizicích píšu zde - ale pozor, mohl byste být posléze z vyčerpávajících informací vyčerpaný i sám! 😉

      Tolik k teorii, nikdo nám asi nepoví, jak to je ve skutečnosti. Osobně bych si ho nikdy nevybrala, můj pocit, na který se mohu dost spolehnout, říká jednoznačně ne (jestli je to z uvedeného důvodu nebo na základě jiné skutečnosti, je vlastně jedno).

      Další otázka je, ZDA VŮBEC nějaké doplňky stravy užívat. Pokud jste to tu trochu prošel, víte, že jsem až na výjimky (PO OMEZENÝ ČAS a jen u těch, co to skutečně potřebují) PROTI JAKÝMKOLI doplňkům stravy. 😉

      Jezte pestrou stravu (nejlépe s omezením hlenotvorných potravin, které představují novodobou metlu lidstva) a nic z toho nebudete, až na nepočetné výjimečné situace, potřebovat. 😊

      Vymazat
  4. Děkuji za rychlou dpoved. Na vaše stránky jsem se dostal přes článek o doplňcích. Info o doplňcích hledám po přečtení knihy od pana Janči Co nám chybí. Mám totiž pocit že mi opravdu něco chybí. Často mám nutkání něco jíst, dost často nutkání na sladké. Snažím se řešit ovocem, hořkou čokoládou a datlemi. Delší dobu se cítím unaveně, bez zájmu a energie, nesoustredeny a co mě děsí nejvíce nějak začínám zapomínat. Což v necelých 35 letech vede k zamyšlení. Nejime úplně špatně, zrušili jsme bílý cukr, skoro nejime bílé pečivo, těstoviny. Pijeme vodu, čaje sem tam Magnesii. Obcas dělám kysanou zeleninu. S pohybem je to horší + sedavé zaměstnání. Dle pana Janči máme některých prvků nedostatek a stravou je skoro nemožné je do sebe dostat. Přišlo mi nejednodušší si zminovane prvky koupit a pozorovat zda dojde ke zlepšení. Jak načítánm info z více zdrojů je z toho nakonec docela věda. Hlavně jaký doplněk a formu vybrat. Vyvážená strava je samozřejmě ideál, ale přijde mi to jako ještě větší alchymie. Dnes chvíli platí to a za cas zas ono. Kde nakupovat potraviny, řešit bio nebio... Zda se, ze sem s doplňky začal jaksi odzadu. Trochu si vaše stránky proctu a snad budu moudřejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. 😊

      Podle příznaků to je nejspíš slezina - slinivka (z hlediska TČM, neděste se tedy diabetu apod.), u Vás bych tipovala i nějakou poruchu v okruhu ledvin (opět mluvím z hlediska TČM, což neznamená nějakou pro lékaře zjistitelnou patologii na ledvinách!), ale to takhle bez dotazníku a fotek jazyka nemohu říct. Tím pádem bych radila vykašlat se na doplňky a zaměřit se na stravu, protože hodně z toho, co jste popsal, není dobře.

      Ovocem slezině - slinivce rozhodně neprospějete, v zimě už tuplem ne. Tedy myslím tím syrovým, to je jeden z omylů.

      Podobně je to se syrovou zeleninou: pokud myslíte syrovou kysanou zeleninu, tak si opět ubližujete, protože slezina - slinivka má ráda teplo a sucho, ne takovéto zchlazení. Až byste se jednou dal do pořádku, tak toho snesete víc, ale ne teď. Celá ta moje dietetika je zaměřená na tento orgán. Právě proto, že problémy s ní jsou tak časté.

      Nejíst těstoviny a bílý cukr je chvályhodné, ale je třeba omezit na minimum VEŠKERÉ mouky a VŠECHNA sladidla, včetně hnědého cukru, medu nebo právě sladkého ovoce, jako jsou rozinky či datle. Příliš mnoho cukru (např. datle) rovná se vlhkost a hlen - zátěž sleziny - slinivky a třeba i Vámi popisované příznaky. Naopak je třeba zařadit některá jídla, která se málo jí.

      A ani hořká čokoláda není řešení (záleží JAKÉ a KOLIK čokolády sníte, ale spíše vytváří vlhkost a zahleňuje; co všechno si představuje TČM pod pojmem vlhkost a hlen, je zde; ve zkratce: jedná se o zátěž sleziny - slinivky, kam patří vše zmiňované, včetně tzv. mozkové mlhy nebo poruch paměti (brain fog)).

      Voda by měla být vždy teplá.

      To, co se píše o potravinách v tisku, je hloupost. Jde to ode zdi ke zdi. Každý potřebujeme něco jiného (podle naší konstituce - řekněme, že máme k něčemu ZÁKLADNÍ TENDENCI) - a k tomu se navíc s ročním obdobím, ale zejm. s naším celkovým zdravotním stavem, POTŘEBY TĚLA V ČASE MĚNÍ - a to TČM právě zohledňuje, což se mi moc líbí.

      O bio ne-bio tolik nejde. Bio může být nekvalitní a nebio kvalitní. Často se nedá ani stoprocentně spolehnout na značku, protože jednotlivé šarže se liší.

      Většina toho, co Janča psal, má hlavu a patu. Ale hřebík v jablku na doplnění Fe, to je tedy moc - tím chci říct, že ne se vším souhlasím. Změní-li člověk stravu, tak doplňky opravdu člověk většinou nepotřebuje a chutě přestanou. Mění se barva jazyku, stolice a další pro nás „nepodstatné“ věci. Nebo se právě upraví ta „hlava“. Pokud člověk tyto drobnosti přehlíží, má pocit, že se stále nic neděje, což je škoda.

      UJIŠŤUJU VÁS, ŽE MŮJ BLOG SE NEDÁ JEN TAK ČÍST, to se fakt musí studovat a psát si poznámky (a nenechat se odradit množstvím info a odkazů na cizí stránky - což mi některé blogerky vytýkají). Kdo OPRAVDU CHCE, ten si to nastuduje a nevymlouvá se na nic. Z reakcí mnoha lidí vím, že se to dá - a že to skutečně nese svoje ovoce (ale tím neříkám, že je to jednoduché).

      Určitě zkuste ten 6minutový Qi gong pro lenochy (pro Vás by byla i nástavbová část pro dráhy trojohřívače a perikardu, kterou jsem ještě nepublikovala, zhruba další 2 - 3 minuty). V nejhorším se to dá cvičit jen těch 6 minut, 2 cykly s přestávkou (nejprve podle Ovládání a po přestávce podle Rození) jsou ale lepší. Teď Vám tyto pojmy neřeknou asi nic, ale vše podstatné je ve článcích.

      Vymazat
  5. Dívám se, že máte stop stav. Nicméně než bych zasílal více info, tak si Váš blog projdu, abych se dostal do obrazu. Z toho mála co jsem zde četl a vašeho komentáře je jasné, že mě čelají nemalé změny.

    Pravděpodobně je to ve mně usazené, jelikož mám kůži v pořádku, nic nevykašlávám. Pravda do mísy se moc podrobně nedívám, ale průjmy, zácpy, tmavá moč mě nepostihují. Máme v rodině problémy se žlučníkem (dle lékařů). Mamka a sestra (mladší) už ho nemají. Mě občas potrápí (kombinace, jídlo, stres námaha) naposledy na jaře, když jsem přosíval záhonek. Ani moc nemarodím, většinou krátké nachlazení začátkem zimy. Po něm mám většinou ale delší dobu jakousi tíži až píchání v hrudníku (mírné). Pak mám dalo by se říci neustále pocit jakého si neodstranitelného povlaku v nose + horší čich (žena si obšas stěžuje jak to venku smrdí a já to skoro necítím,...)

    Nu jdu vzít notes do kterého jsem si začal dělat výpisky o doplňcích a pustit se do studia Vašeho blogu :) Na cvičení se určitě podívám. Oprava do cvičení se pustím :)

    Děkuji za rady a Váš čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,

      V TČM se neřeší jen průjem či zácpa, ale i tvar a konzistence stolice (co je v TČM patologií, to je v klasické medicíně bezvýznamné). Je spousta dalších příznaků, které pacient sám od sebe většinou neřekne, protože z hlediska klasické medicíny jde o zcela nepodstatné detaily. Nemá smysl mi tu tedy jmenovat příznaky. Musela bych se na Vás „podívat“ blíž a časem byste určitě musel vyplnit i dlouhý dotazník a zaslat foto jazyka. Takhle jen mohu opakovat, že Vaše slezina - slinivka není v pořádku a jaké další faktory tam hrají roli, to se bez bližšího zkoumání nedá říci.

      Vymazat
  6. Ta paměť :)
    Ještě jsem chtěl poznamenat, že na preventivní prohlídce u praktického lékaře mi bylo jen tak mimochodem oznámeno, že mám nad limitem cholesterol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět vlhkost a hlen. Spousta věcí o vlhkosti a hlenu je i ve článku o mléčných výrobcích, tucích a cukru.

      Mimochodem, buďte rád, že Vás doktor hned nechtěl ládovat statiny… 😊

      Vymazat
  7. Dobry den, v tehotenstvi 28tt mi lekarka naordinovala magnesium citrat ( z lekarny) kvuli zkracujicimu se cipku a tudiz nebezpeci drivejsiho porodu, ja si koupila malate od firmy Now usa. Je to v poradku? Dekuji moc
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lenko,
      tak teď už je trochu pozdě se ptát, ne? 😉 Stejně jako Vaše lékařka bych byla zvolila raději citrát. Jednak mi k Vám sedí obecně víc a hlavně - je více (déle) vyzkoušen. Nemyslím si ale, že by to byla nějaká fatální chyba. Já osobně bych volila spíše jinou firmu.

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved, stale to mohu zmenit, malate beru teprve od vcera, co mi prisel postou, do te doby jsem brala obyc z lekarny ten citrar asi vic jak tyden nejaky magne forte, abych neco mela, nez si objednam. A vecer po sprse si natiram stehna horcikovym olejem od renovality. Dekuji moc nerada bych neco zrovna v tomto obdobi pokazila. Lenka

      Vymazat
    3. Dobrý večer,
      Vás ten hořčíkový olej nepálí ani nebrní? Teď jsem si přečetla recenze na Amazonu a procento těchto vedlejších účinků je opravdu vysoké. Já bych to na sebe nechtěla. To raději něco perorálně.

      A co ten Floradix? To je bohužel zatím jediný doplněk, který mohu z dlouhodobého hlediska doporučit. Jednou jsem si na to sedla a hledala fakt několik hodin - a krom tohoto, nic pořádného...

      Vymazat
  8. Dobrý večer,
    bavil jsem se s tátou jaký bere hořčík. To co mi poslal jsem na stránce nenašel:
    mléčnan hořečnatý - dr. Max Magnesium B6 nebo mořský hořčík přeměněný na hydroxid hořečnatý - přírodní zdroj hořčíku - 4Fitness Přírodní magnesium.
    Dále jsem doma našel Magnosolv - tam je zase Magnesii subcarbonas levis a Magnesii oxidume leve - taky bych potřeboval zařadit, protože žena mi tvrdí, že je to na předpis velmi dobře střebatelné. Jenže o magnesii oxidum píšete pravý opak. Tak nevím podle čeho teda vybírat. Zaměřit se tedy jen na skupiny co popisujete a neřešit nic jiného?

    Díky M.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru zpět ten mléčnan hořečnatý ... znova jsem vše prošel a našel. Ale jiná věc na zamyšlení k otázkám výše.
      Vy uvádíte: Chlorid hořečnatý (magnesium chloride, MgCl2) - nekupovat
      Jenže na této stránce: https://www.zdravemisto.cz/horcik-a-jeho-ctyri-formy/
      Chlorid hořečnatý představuje formu hořčíku, který někteří odborníci označují jako úplně ten nejlepší ... navíc doporučení a vysvětlení proč přijímat na lačno a ne před jídlem.

      Musím říct, že v tom začínám mít zmatek na co se zaměřit.

      Dík M.P.

      Vymazat
    2. Dobrý den,

      Berte prosím v úvahu, že "poradenství" tohoto druhu opravdu nedělám (a v budoucnu na otázky tohoto typu odpovídat již nebudu). Pokud někomu něco doporučím, je to na základě intuice, kde je teorie až druhořadá, ale to je jiná kapitola.

      Ad Magnosolv: V letáku je jedna podstatná věta: Ve vodném roztoku vzniká citronan hořečnatý. Jen číst...

      Sám u MgCl2 uvádíte NĚKTEŘÍ odborníci. Pravda je, že pokud vím, NIKDY nebyla provedena studie VŠECH forem hořčíku najednou, vždy se srovnávají 2 - 3 formy, což veškerá srovnávání poněkud zamlžuje (takové srovnání samozřejmě nikdo nechce, pro mnoho firem by to znamenalo ohrožení existence).

      Chlorid hořečnatý stojí SNAD někde na rozhraní. Jedna studie, kde chlorid obsadil 2. místo, je např. z roku 2001, což není velké plus, protože měřící metody se také vyvíjejí. Navíc, citrát v této studii vůbec nebyl. V jiné studii zas byl „jednooký králem“ (to bude právě nejspíš základ toho Vašeho tvrzení, že je nejlepší), protože ostatní formy neměly nejmenší šanci. Takže jsem teď v článku napsala na rozhraní a slovo nekupovat vymazala.

      Na to, že se ani odborníci neshodnou (viz ty studie), byste si měl zvyknout. To je realita. V jedné studii z roku 2012 oxid hořečnatý (údajně ta nejhorší forma) citrát porazil. Nezapomeňte, že do všeho se pletou obchodní zájmy. Zdá se, že mnoho studií (a teď nemluvím jen o doplňcích stravy) je z těchto důvodů ZÁMĚRNĚ ŠPATNĚ navržena. Když se člověk „špatně zeptá“, vyjde samozřejmě nesmysl (což je někdy tak žádoucí…).

      Z jakých článků vycházím, je uvedeno na konci. Proto tam ten soupis literatury vždy píšu (a v novějších článcích, které byly psány na tomto blogu - což tento článek NEBYL, mám vždy i odkazy). Nastudujte si tu literaturu a pak se na základě, zajisté dosti rozporuplných informací, rozhodněte, nebo se prosím zeptejte svého lékárníka (ačkoliv by o těchto věcech měli vědět víc, než my, vědí většinou kulové).

      Mimochodem, ten mléčnan jsem tam dopsala až dnes. Kdybyste používal Google (článek mám v levém panelu), dozvěděl byste se to hned. Snad se na mě nebudete příliš hněvat, napíši-li Vám, že podporuji samostatnost. 😉

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    děkuji za doplnění článku a vysvětlení - možná bych aktualizoval i datum v pravém horním roce - Google to má rád. Z Vašeho příspěvku cítím trochu rozhořčení, ale chtěl bych Vám jen říct, že právě, že hledat na Google umím, tak jsem si našel jiné zdroje, které píšou někdy pravý opak nebo uvádějí hořčík v jiných názvech a souvislostech - jako jedna z mála přidávána literaturu a zdroje. Respekt k Vaší práci.
    Mám tetánii a bohužel jsem si myslel, že pod kontrolou. Z toho důvodu jsem při hledání jiných forem hořčíku a jeho správného užívání narazil na Vaše stránky. Od včera večera mám v ledničce Floradix a začínám louskat článek o vápníku a taky mě čeká celé zahlenění.

    Bohužel experimentování s hořčíkem je na strašně dlouhé lokte. Od neurologa jsem se vždy dozvěděl minimum - nezajímavé z jeho pohledu. Lékárník mi poradil, ale v důsledku jen to co potřeboval prodat kvůli marži.

    Uvádíte, že občas jste si vzala tabletku. Tak nějak podle instinktu a Vašich stránek bych je možná potom také zkusil. :) Vzpomenete si jaké to byly?

    Ještě jednou díky za Vaši práci.

    M.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      v první řadě se Vám chci omluvit. Včerejší příspěvek má opravdu nakyslou příchuť a Vy jste vlastně sklidil to, co ve mně zaseli jiní… A děkuji za Vaše milé poděkování. 😊

      Máte pravdu, děkuji za upozornění, ten datum musím přepsat, na tohle často zapomínám. Teď k praxi:

      Mám pocit, že by Vám dost prospěl selen. Nezaměřujte se teď pouze na hořčík, ale také na selen.

      Para ořechy by SNAD měly mít nejvíc: 2000-5000 μg /100 g, následují ledviny: 500 - 2000 μg (shoduje se v tom víc zdrojů),

      s výrazným odstupem pak následují vejce (zejména žloutek): 100 - 200 μg Se a játra: 50 - 200 μg (viz http://www.bezpecnostpotravin.cz/selen-zdroje-ucinky-a-zasobovani.aspx).

      Jiný zdroj pak uvádí druhy masa: nejvíce selenu je ve skopovém, následuje krůtí a kuřecí. Z toho tedy vyplývá, že SKOPOVÉ LEDVINY JSOU NA NEDOSTATEK SELENU NEJLEPŠÍ. Teď už jen, KDE je sehnat. 😉

      Vzhledem k tomu ale, že obsah selenu se odvíjí od jeho množství v půdě, které silně kolísá, je otázka, jak to s tím množstvím je (ze stejného důvodu Nährwertrechner neudává ŽÁDNÉ hodnoty). S masem to bude podobné a bude záviset převážně na potravě zvířat. K největším ztrátám selenu dochází při smažení či přemíře sacharidů.

      O suplementaci selenu se v poslední době dost diskutuje a zdá se, že přináší víc škody, než užitku (platí to sice o všech doplňcích, ale u selenu, zdá se, obzvlášť). Tady totiž dostanete většinou jen anorganické formy selenu, které jsou nejen málo účinné, ale nejspíš i TOXICKÉ.

      Zkuste VEJCE OBOHACENÁ SELENEM. Buď křepelčí:

      http://www.zdravizciny.cz/krepelci-vajicka-obohacena-o-prirodni-selen-30ks.html

      http://www.krepelkajaponska.cz/farma-joukalovi-liberecky-kraj/

      O slepičích vejcích obohacených selenem se píše zde, ale kde se dají koupit, to z toho jaksi patrné není. V článku jde o „Naše Bio vejce obohacená selenem“.

      http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1270463-biovejce-nemusi-byt-nejkvalitnejsi-na-trhu

      Pokud doplněk stravy, tak zkuste buď:

      a) Walmark Selen 100 μg (případně Selen Active). Selen je v něm navázán na kvasnice, což považuji za celkem přijatelné. Obsahuje to také bohužel TiO2 (viz samostatný článek) a bavlníkový olej (ten bývá geneticky modifikovaný).

      b) http://www.zdravinadzlato.cz/cz/omniselen

      Tam je lepší složení pomocných látek. Přesto bych asi spíše na základě celkového pocitu volila ten Walmark? Ale rozhodněte se sám, chybu neuděláte ani u jednoho.

      Pokud byste v budoucnu někde našel selen jako SELENOCYSTEIN, tak ho berte. Ten bych pro Vás volila na prvním místě (i když vždy zvažuji i kvalitu produktů konkrétního výrobce, není všechno zlato, co se třpytí…).

      Selenocystein jsem našla v Německu (https://www.topvitamine.de/se-methyl-l-selenocysteine-200-mcg-90-vegetarian-capsules-life-extension/), dodávají i do ČR a poštovné stojí v přepočtu zhruba 240 Kč. Má super složení: Reismehl, pflanzliche Zellulose (Kapsel), Ascorbyl-Palmitat. Selen (als Se-Methyl-L-Selenocystein). Obsahuje 200 μg selenu, což je až zbytečně moc, ale zas bych ho v takovém případě brala maximálně obden a později asi 2 - 3 x týdně. Tohle je podle mě ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ.

      Ad hořčík v tabletách: To je už spousta let, to jsem ještě neměla znalosti, jako teď. Teď mi vážně stačí ten mini-romana salát nebo (není-li po ruce, což se jednou stalo), mám letitý zbytek rozpustného prášku. Obsahuje právě ta umělá sladidla a fakt se mi to teď hnusí. Věřte, že o nic nepřijdete. Jen mě mrzí, že je ten Floradix tak drahý. Nerada doporučuji takové pálky, každý na to nemá.

      Ad zahlenění: to se Vám asi hlavinka protočí, tam hodně operuji s pojmy z TČM a články jsou provázány spoustou odkazů na cizí stránky, aby čtenář získal aspoň trochu vhled. 😊 Dvakrát týdně bych pro Vás doporučila i slzovku (více ne a držte se i doporučeného dávkování, které uvádím na blogu, ne výrobce, co chce prodat).

      Přeji hezký večer.

      Vymazat
    2. Dobrý večer,
      tak jo, čekal jsem hodně, ale SELEN fakt ne. :) Hlava jak škopek ze čtení o vápníků a prý SELEN.
      Dilema: doporučila jste mi německou věc, která v ČR není. Našel jsem českou stránku, ale výrobek obsahuje více variant SELENU - při nulové znalosti i přes googlení nevím jestli je to OK nebo ne. Poradna je zakázána, tak jak z toho ven? :)
      http://www.zijemezdravecz.cz/super-selenium-complex-200mcg-vitamin-e-100-vegetarianske-kapsle/

      Díky za vstřícnost a spousty informací.

      M.P.

      Vymazat
    3. Hezký podnoční večer,

      u mě budete mít asi většiou z článků hlavu, jak škopek - už jen kvůli té délce. 😉

      Zakázáno je ptát se na to, co se snadno vygooglí (např. letáky), nebo je to ve článcích, či se to z nich dá snadno odvodit. 😉 Tak se Vám tady chechtám a odpovím:

      Já myslím, že jste našel dobrý výrobek! A uložila jsem si to hned k sobě, třeba se to pro někoho hodí.

      Selenomethionin je také vhodná organická forma, jen mi prostě moc nesedí k Vám. Selenocystein je O.K. a ten seleničitan navíc by to neměl moc kazit. Je sice skoro neúčinný, ale podle mě není tak toxický, jako ty ostatní formy. Aspoň tedy takto ve spojení s ostatními mě to téměř neruší. Navíc je ho tam jen 50 μg. Vše ještě plusově doplní skutečnost, že v pomocných látkách nemá ty hnusy, co jsem psala.

      Takže ho zkuste. A díky za tip. Dobrou noc. 😊

      Vymazat
    4. Abych nezapomněla: Vápník k tomu taky lze zkusit, nakolik ho potřebujete, nevím. Pro Vás je teď prvořadý ten selen. A pak se uvidí. Nic tím však nepokazíte. Mně kdysi vápník pomohl - přestal mi v jednom obodobí "fungovat" Mg (tehdy jsem měla křeče i s tabletami) - a srovnal to, i když dost zpomaleně, až vápník.

      Vymazat
  10. zdravím,trochu pozdě jsem objevila tyto rady od paní doktorky a dotazy.Pžed časem jsem objevila článek jak zjistit,že chybí tělu hořčík.Od obezity,stresu(ve kterém žiji 26 let)jako následek podnikání,jím několik let antidepresiva.Prostě kromě křečí na které netrpím mám dost příznaků.Koupila jsem si hořčíkový olej,který aplikuji do podpaží 1x denně.Takto to dělám 1 týden.Myslíte si že dělám dobře,chtěla bych slyšet že ano :)děkuji Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      tak to Vás asi zklamu... Ten produkt, který se v ČR většinou prodává (viz výše), se mně osobně vůbec nezamlouvá.

      Tady je vášnivá diskuse obecně o Mg v této formě http://news.doccheck.com/de/172730/magnesiumoel-transdermaler-bullshit, některým to pomáhá, jiní tvrdí, že je to podvod. Každopádně relevantní studie chybí.

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊