Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

neděle 7. srpna 2016

Jin a jang aneb Na počátku nebylo slovo, ale zahleňující potraviny

Aktualizace 7.5. 2017

Rýže natural černá a bíláČlověk, který mrzne, potřebuje jiné byliny a potraviny, než ten, co "hajcuje" jak kamínka i v zimě. Když je vám zima a ládujete se tropickým ovocem, protože je to "zdravé a plné vitamínů", tělo vám rozhodně nepoděkuje. V tropech je potřeba ochlazování zřejmá, v našich klimatických podmínkách si ale s určitým typem tělesné konstituce, který má sklon k chladu, můžete časem zadělat na zdravotní problémy.

Zajisté jste si při čtení mých článků již položili otázku, co to znamená potravina nebo bylina chladné či teplé povahy. Nejedná se však o nic převratně nového. Kromě TČM (tradiční čínské medicíny) tento princip najdete už v Mattioliho Herbáři. V tomto článku se vám pokusím přiblížit krom těchto principů také pojmy YIN (jin), YANG (jang) a QI (vyslov čchi).

Na počátku byl YIN a YANG

Dřív, než se pustíme do osvětlení záhady energetických tepelných účinků bylin a potravin na lidské tělo, je ještě třeba si vysvětlit pár základních pojmů. Co je to YIN a YANG (jin a jang)? Co mají vlastně tyto dvě odlišné strany jedné mince společného? V první řadě se oba dva podílejí na stavbě lidského těla a jeho fyziologických funkcí. Jeden bez druhého nemohou existovat.

YIN (JIN)


Yin představuje ženský princip a sterilní pořádek až dril (některé ženy tento popis splňují do puntíku). YIN si můžeme představit jako takový "hardware". Reprezentuje hmotu, strukturu, orgán. YIN je předvídatelný, ohraničený, řiditelný, omezený, slabý a vědomý.

YIN je vpředu, ale je zároveň uvnitř (např. člověk schoulený do klubíčka, jehož břicho je přední částí, ale v této pozici je uvnitř). Protože je těžký, tak se nachází dole. Také pravá strana patří více k YIN. Patří sem tzv. plné ZANG (vyslov cang) orgány. YIN v sobě uchovává v zárodku i YANG (viz obrázek, na kterém je tento fakt zobrazen malou červenou kuličkou).

YANG (JANG)


Yang představuje mužský princip, chaos a svobodu. V těle si ho můžeme představit jako mnohostranné "software". Reprezentuje energii, aktivitu a funkce. YANG je nepředvídatelný až nevypočitatelný, silný a nevědomý.


YANG je vzadu a na povrchu. Je-li člověk schoulen do klubíčka, vystavuje event. útokům tuto YANG stranu svého těla a to slabší (YIN) si chrání. Je lehký, tudíž je lokalizován nahoře. Levá strana patří více principu YANG. Patří sem všechny duté, tvz. FU orgány. YANG se může projevit pouze na bázi YIN. YANG v sobě ukrývá v zárodku i YIN (viz obrázek, na kterém je tento fakt zobrazen malou modrou kuličkou).

Jak si lze představit YIN a YANG


Den jako celek, od rána do večera, patří k YANG. Od rána YANG neustále stoupá - je víc světla, tepla, aktivit. Kolem 16. hod už je méně světla a teplota klesá. Noc patří k YIN. YIN napřed stoupá a pak klesá a objeví se opět YANG - začne svítat. Stejným způsobem je rozdělen i rok: jaro představuje nárůst YANG v YIN, léto patří nejvíce k YANGu, podzim jde už do YIN a zima je kompletně YIN.

Z toho také vyplývá, proč se někteří jedinci zhoršují v určitém období dne, ročním období nebo v určitých teplotních podmínkách. Lidem, kteří mají nadbytek YANG, je špatně, když je, když je poledne nebo horko v létě (sami už jsou i bez toho "přehřátí"), tj. když je toho YANG kolem hodně. Naproti tomu lidem, kteří mají nedostatečný YANG, je právě ve všech těchto obdobích dobře. (Pozn.: vysvětlení cizích termínů v následující tabulce je na konci článku).

Co skrývá pojem QI?


Stojí za každým pohybem a všemi životním procesy. Čínský znak pro QI sestává ze znaku pro páru a ze znaku pro misku vařené rýže. QI si tedy můžeme představit jako misku s rýží, ze které stoupá pára. Pára zde symbolizuje i dech: bez dýchání by náš život zaniknul. Jedním z aspektů QI je životní energie. Qi koluje nepřetržitě v orgánech na povrchu a také společně s krví v cévách.

Energie QI je "hybatelkou" krve. Pokud neproudí QI volně, vzniká bolest jako výraz stagnace QI (a posléze i snížené prokrvení). Každé chronické onemocnění oslabí časem QI. Nedostatečnost QI může vést k nadměrnému pocení.

Váš konstituční typ a sklony k onemocněním


Následující řádky vám pomohou určit, k jakému typu z hlediska TČM máte nejblíže. Nejčastěji budete mít kombinaci ze 2 skupin, nikdo nejsme jeden "čistokrevný" typ. Každé chronické onemocnění pořádně zamíchá kartami a to, co pro nás platilo za mlada, může být ve stáří nebo pod vlivem nemoci jinak. Neplatí, že byste museli mít všechny příznaky přesně podle tohoto přehledu. Pokud by to bylo tak jednoduché, tak by se tradiční čínská medicína nestudovala stejně dlouhou dobu, jako ta klasická. K hrubé orientaci však níže uvedené rozdělení postačí.


Člověk s nadbytkem YANG by se dal označit slovem "vznětlivý parní válec": má zrychlený metabolismus v těle (přeměnu látek) i vyšší tělesnou teplotu a tendenci k tělesnému napětí. Takový člověk je většinou štíhlý, neklidný či hyperaktivní, pěstuje sport, mívá pocity horka a poruchy spánku.

Nadbytek YANG vytváří příliš mnoho tepla, které se mění v horkost. Proto tento typ také nevyhledává horko, v důsledku nadměrné aktivity už je mu beztak teplo až moc. Tito lidé nosívají lehké oblečení i v zimě a mívají silný pocit žízně a pijí studené nápoje. Jazyk bývá zarudlý, mnohdy se žlutým povlakem, mívají zarudlý i obličej nebo oči, často jim teče krev z nosu (epistaxe) nebo jim krvácejí dásně. I přes dodržování přiměřené zubní hygieny jim může zapáchat z úst (foetor ex ore) nebo mají afty. Moč bývá v malém množství a tmavě žlutá (jako kdyby byla odpařená). Nosní sekret i sputum (chrchel) je zahuštěné, žluté až nazelenalé barvy. U tohoto typu se objevuje nezřídka i krev ve stolici nebo v moči, vysoký krevní tlak, zrychlený puls, cukání svalů, tiky, lokální záněty, otoky nebo vředy.

Tito lidé mívají silnou schopnost se prosadit, každého „převálcují“, u někoho to může přerůst až v bezohlednost a v přehnaně sebejisté vystupování. Na jídlo moc nedbají (je to "ztráta času"), důležitější je pro ně pohyb. V důsledku zvýšené tvorby tepla a snížené střevní peristaltiky je tendence k zácpě a suché, silně páchnoucí stolici.

Velké porce jídla jim nedělají dobře a vytvářejí tlak v žaludeční krajině. Tito lidé potřebují O NĚCO více ochlazujících potravin včetně syrové zeleniny. Měli by se vyvarovat všeho, co vytváří horkost, jako: skopové (a někdy i kuřecí) maso, energeticky teplé maso z divokých zvířat, ostrá koření, alkohol, káva nebo cigarety. Obecně by měli jíst o něco méně živočišných produktů.

Také obilných produktů by tento typ měl jíst o MALIČKO méně a nahradit je zeleninou. Namísto fyzicky studených nápojů by tento typ měl pít spíše horkou vodu a k tomu občas přidávat zelený čaj, který má v organismu ochlazující účinky.

Tepelná úprava vnášející příliš horka do potravin (pečení, smažení a grilování), není pro tento typ vhodná. Ideální je naopak krátké promíchání na pánvi, vaření na mírném ohni nebo v páře. Výhonky, klíčky, v malé míře sojové produkty (tofu nebo miso) nebo lehce hořká zelenina (lilek, cuketa nebo endivie) jsou výhodné - hořká chuť dovede odvést pryč nadbytečnou horkost. Naopak kyselá chuť (patří sem i veškeré ovoce, které se sklízí často nezralé!) má stahující účinek a blokuje tak odvádění horkosti.

U člověka s nedostatečností YANG je metabolismus zpomalen a mohl by se proto nazývat "studený šnek":stále studené ruce a nohy a averzi k chladu, snese i vyloženě horko, mívá sklony k tělesné ochablosti, únavě a depresím, nižší tělesnou teplotu a bledý obličej. Jazyk bývá také bledý a nateklý, může mít i tenčí bělavý povlak, po stranách bývají patrné otisky zubů. Trpívá ranní ztuhlostí a obtížemi, co se zhoršují po přestávce a odpočinku. Stolice je většinou měkčí, mívá často sklon k vodnatým průjmům, močit chodívá častěji, pod vlivem chladu z nedostatku YANG je moč světlejší a vodnatá. Bude mít sklon k vytváření patologické vlhkosti a také stagnaci QI.

Protože chlad kontrahuje (stahuje), trpívá na kontraktury (např. Dupuytrenova kontraktura ruky a prstů), kyfózu ("kulatá záda - jako kdyby se tak chtěl chránit před zimou). Trávení nebývá dostatečné a po jídle se většinou cítí unaven. Pauza po jídle je dobrá pro každého, u tohoto typu to ale platí dvojnásob. Většinou upřednostňuje teplé nápoje a pokrmy a žízeň nepociťuje.

Typické pro tento typ je: "Nemůžu" (a vlastně hlavně nechci). Rozhoupat se k nějaké pohybové aktivitě, bude těmto osobám činit větší potíže, než ostatním. Pro tento typ jsou vhodné vytrvalostní, ale zároveň velice jemné sporty: jóga, qi gong nebo pomalé procházky. Sauna, pára a dlouhé horké koupele by měl tento typ vynechat, protože má již beztak sklon k tvorbě vlhkosti. Plavání nebo jízda na kole není pro tento typ ideální, protože při těchto sportech snadno dojde k prochladnutí. Tomuto typu prospějí teplé koupele nohou, nejlépe před spaním. Také masáže jsou dobrým prostředkem k posílení zdraví.

Ochlazujícím nebo vyloženě studeným potravinám by se měl tento typ vyhýbat. Sem patří např. mléko, mléčné výrobky a syrová strava: použijte alespoň blanšírování, ohřátí na pánvi nebo marinování. Neměly by se kombinovat těžko stravitelné potraviny s těmi lehko stravitelnými: díky nedostatečnému trávení setrvávají i tyto snadno stravitelné potraviny v zažívací trubici zbytečně dlouho a znehodnocují se.

Vhodnou tepelnou úpravou je vaření, dušení nebo pečení. Pro tyto osoby jsou určené potraviny zahřívající: libové maso, ale i luštěniny (zvláště fazolky adzuki a černé fazole), které podpoří vyloučení patologické vlhkosti, ke které má tento typ sklon. Nejvhodnější z obilovin jsou oves a celozrnná rýže. Obilné produkty, rýže i ořechy by se měly vždy na sucho opražit na pánvi. Dlouho vařené vývary a kuřecí polévka se zeleninou jsou pro tento typ ideální. Dobré jsou vlašské ořechy (se všemi ořechy je však nutné šetřit, protože mohou vést díky tuku ke tvorbě nadměrné vlhkosti), piniová nebo černá sezamová semínka, včetně past z těchto ořechů připravených. Sladit ideálně medem, sladem, rýžovým sirupem nebo melasou, jedná se o lepší variantu, než rafinovaný cukr, i když i tato zdravější sladidla v přemíře vedou k vlhkosti. Tepelnou úpravu pokrmů doplňujeme ideálně zahřívacími bylinkami jako je tymián, rozmarýn nebo bazalka a v neposlední řadě je vhodné hořčičné semínko, česnek, zázvor, skořice nebo chilli (používat s mírou), dále i hřebíček, nové koření nebo jalovec. To vše má totiž na organismus zahřívající účinky.

Lidé s nadbytkem YIN by se dali nazvat "vlhcí studenokrevníci" a vyznačují se tendencí k VLHKOSTI A HLENU. Trávení mívají dobré a jí většinou přes míru. V jejich statné postavě se sklonem k hromadění vody ve tkáních (otoky) a sklonem nadváze se snáze usazují toxiny. Jsou pomalí a pohodlní, chuť hýbat se není velká. Klid, regenerace a přestávky jsou pro ně velmi důležité, stejně jako jídlo. Imunitní systém mívají výkonný. Jazyk bývá bledý, vlhký, někdy nateklý a může být přítomen i tlustý bílý povlak, zrovna jako otisky zubů.

Typické pro tento typ je: "Mohl bych", (kdybych chtěl). Často odsouvá povinnosti. Suché teplo mu dělá dobře, ale horko už nesnese. Vlhkost se většinou pojí s chladem, proto hůře snáší i chladné a vlhké počasí (chladno a vlhko už mají uvnitř těla; pokud je tento patogen i ve vnějším prostředí, přestává to pro ně být únosné). Je to něco podobného, jako když vám teče do bot: nohy vám v takovém případě daleko snáze promrznou (na podobném principu funguje i pocení, které tělo ochlazuje).

Za určitých podmínek se však tato vlhkost může na principu tlení hnoje měnit na horkost (viz termofilní fáze při kompostování) a stolice pak může páchnout, mít kašovitou konzistenci, přidá se nadýmání a větry, event. i onemocnění žlučníku, dna, migréna nebo diabetes typu 2 ("stařecká" cukrovka).

Nejlepší pro tento typ je pravidelný, častější pohyb, ale po menších dávkách (jednou týdně nějaká několikahodinová pohybová aktivita se pro něj absolutně nehodí).

Takoví lidé potřebují stravu, která odvádí toxiny z těla pryč a spíše zahřívá (horké potraviny ale nejsou vhodné z důvodu možné přeměny vlhkosti na horkost, viz výše). Měli by se vyhnout zvlhčujícím a také ochlazujícím a studeným potravinám (jedná se o energetický tepelný účinek na tělo, ne o teplotu, viz dále), včetně studených pokrmů (mléčné výrobky jsou jak zvlhčující, tak současně ještě studené). Mléčné výrobky by proto měly být pro tuto skupinu tabu.

Nejvhodnější tepelnou úpravou je dušení nebo pečení. Brambory by se měly spíše nahradit obilnými produkty, výhodné jsou luštěniny (nejlépe fazolky adzuki nebo černé fazole), protože ty odvádí vlhkost z těla. Obilí, rýži i ořechy by se měly vždy na sucho opražit na pánvi. Vyvarovat se alkoholu, ale obzvláště piva: krom kalorií je ochlazující a zvlhčující - tedy přesně to, co nechceme, protože už i tak je vlhkost a chlad v nadbytku.

Lidé s nedostatečností YIN by mohli dostat název "neklidná citlivka". Mají sklony k povšechné suchosti, nedostatku tělesných šťáv a podváze. Horkost je u tohoto typu spíše diskrétní a svého vrcholu nabývá ODPOLEDNE A VEČER. Typické jsou zarudlé tváře, noční poty (právě v noci vládne YIN), horké ruce a k tomu často i nohy, horko bývá pociťováno i na hrudní kosti a na hlavě. Tento typ horkosti nevzniká z plnosti, jako u YANG typu, ale naopak z nedostatku ochlazující YIN substance. Suchost sliznic nebo suchá kůže je jejich častou stížností. Klimakterické obtíže a návaly pocení a horka jsou přesným obrazem tohoto typu.

V popředí stojí buď nedostatek zvlhčující a ochlazující substance projevující se jako suchost nebo horkost z nedostatečnosti YIN (viz typické příznaky výše). Všeobecně je tělesná konstituce a kondice spíše slabá a schopnost regenerace snížená. Typicky se rozvíjejí onemocnění jako alergie, záněty a infekce. Špatný stav zubů, slabé kosti a vazivo, bolesti zad (zejména lumbago nebo ischialgie), problémy se šlachami a nedostatečnost krve (v TČM nejde pouze o chudokrevnost!) a šťáv jsou přítomné často již od dětství. Předčasné šedivění a výrazné projevy stárnutí rovněž nejsou výjimkou u tohoto typu.

Trpívají na suchost v ústech (xerostomie), hrdle, očích (xeroftalmie, syndrom suchého oka). Pocit žízně bývá snížen, zato mají potřebu pít často a v malých doušcích. Mají stále hlad a výkyvy v hladině krevního cukru mnohdy vedou k diabetu 1. typu (cukrovka, která je typická pro mladší věk).

Typické pro tento typ je: "Chci, ale nemůžu". Jde často o soby, které v klidu neposedí a neumějí odpočívat, ačkoliv by to naléhavě potřebovaly, mnohdy mají perfekcionistické sklony a pozornost roztříštěnou na tisíc věcí současně. Chybí jim také "ochranný šít", proto jsou přirovnávány k mimóze, na mnoho věcí reagují přecitlivěle.

Kontakt s půdou, jako např. zahradničení, je pro lidi tohoto typu ideální a pomáhá jim k vyrovnanosti a lepšímu spánku. Proto také staří lidé, pokud mohou, vyhledávají stále více tyto aktivity. Důležité pro tuto skupinu je také trénink soustředění se na jednu věc. V tom může pomoci i jóga, tai ji juan, qi gong nebo meditace (k tomu bych podotkla, že formy meditace nabízené na seminářích, co jsem zažila já, jsou zcela nevhodné - a že jsem toho prošla dost!).

Důležité pro tento typ je nehladovět, jíst pravidelně a předcházet tak hypoglykemii (snížená hladina krevního cukru). Káva, cigarety, klimatizace, elektrosmog, ale i přemíra česneku nebo chilli, to vše decimuje YIN a zhoršuje stav. Všeobecně je problémem současná strava, která není plnohodnotná (rychle vyhnaná zelenina a ovoce neposkytuje dostatek KVALITNÍ YIN substance). Když není kvalitní materiál na stavbu domu, tak dům podle toho také bude vypadat. Stejné je to i s naší stravou. Lidé s nedostatečností YIN jsou na kvalitu stravy více citliví, než ostatní typy.

Vhodnou úpravou je vaření. Převažovat by měla strava rostlinného původu. Pokud živočišné produkty, tak ty z farem. I tak by se ale měly konzumovat s mírou, jinak to povede k tvorbě hlenu. Lidé tohoto typu by se měli vyvarovat syrové stravy (doporučeno je alespoň blanšírování, promíchání na pánvi nebo marinování).

Tito pacienti potřebují zvlhčující potraviny/byliny O NĚCO více, než jiní, ale POUZE V TOM PŘÍPADĚ, jestliže nemají současně oslabenou slezinu - slinivku! Protože v takových případech zvlhčující strava tento orgán ještě více poškodí! Vhodné je máslo (nebo lépe ghee), smetana, v malé míře i sojové produkty, PŘÍLEŽITOSTNĚ i mléčná rýže a krupičná kaše nebo jogurt (zvlhčuje a ochlazuje), tedy pro jiné skupiny tabu potraviny. V tomto případě je zvlhčující kvalita těchto potravin žádoucí.

Produkty obsahující mnoho lepku (zejm. ve formě bílé mouky) a také ostrá koření nebo energeticky horké maso jako je skopové či jehněčí nejsou pro tuto skupinu vhodné a přispějí k tvorbě patologické a VYSUŠUJÍCÍ horkosti. Ve srovnání s jinými skupinami je mnohdy výhodné LEHCE omezit konzumaci luštěnin, protože odvodňují. Ideální je celozrnná rýže, polévka nebo eintopf (nebo congee, což je dlouho vařená obilná kaše).

YIN může u NĚKTERÝCH pacientů pomoci doplnit aloe vera, řasy (včetně chlorelly a spiruliny) nebo prášek z kudzu kořene (používaný na zahuštění místo škrobu). Obyčejný konzumní chléb by tito lidé konzumovat neměli (výjimkou je pouze chléb z naklíčené pšenice, placky z kvásku připraveného z ječmene nebo alespoň chléb připravený doma z kvásku, bez kvasnic). Studené nápoje by tento typ neměl pít vůbec (nejsou zdravé pro nikoho), nýbrž by je měl nahradit horkou vodou prokládanou občas zeleným čajem. Na čaj se NĚKDY hodí i šalvěj (mj. v nízkých dávkách snižuje pocení).

Volba potravin by se vždy měla vztahovat na aktuální zdravotní stav


Genialita tradiční čínské medicíny (TČM) je právě v tom, že strava je tam považována za lék. Na základě diagnostiky vždy doporučí správný typ byliny či potraviny, který je pro vás vhodný v určitém období. "Potřeba" jíst určitý typ potravin se s rozvojem nebo ústupem nemoci v čase mění! V potaz by se mělo vzít i to, jaké základní tendence v našem těle převažují (např. při tendenci k vytváření patologické vlhkosti je to nejhorší, co můžeme udělat, dát si jogurt - a ještě třeba večer).

Proč jednomu mléko a mléčné výrobky škodí a druhému ne?


Pokud se pacient s nadbytkem YIN přejídá zvlhčujícími potravinami (mléko a mléčné výrobky, kam patří mj. i máslo a sýry, bílý cukr, bílá mouka, smažené a pečené potraviny, vepřové maso, husa - zejm. kůže, studené nápoje a zmrzlina, nadbytek syrové zeleniny a ovoce ve stravě), nerovnováhu ještě zvyšuje, vlhkost v těle přibývá a ta se pak mnohdy zahušťuje v hlen (případ hlenu je i vysoký cholesterol nebo ateroskleróza). Mimochodem, pokud si dáte mléčné výrobky večer, budou mít na vaše zdraví dvojnásobně horší dopad, protože slezina-slinivka je v čase od 19 do 21 hodin v maximálním útlumu (z hlediska TČM se nejedná doslovně o tyto orgány, tak jak je zná klasická medicína; slezina-slinivka z hlediska TČM má na starosti hlavně trávení, svaly a krev).

Z výše uvedeného vyplývá i fakt, proč u jednoho mléčné výrobky nebo fritovaná jídla vedou k zahlenění a u druhého (řidší případ - nedostatečnost YIN) mohou mít mléčné výrobky dokonce pozitivní terapeutický efekt. MUDr. Hoffmann to pěkně vyjádřil ve své knize: "Dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním!"

Termické / tepelné (teplotní) účinky potravin a bylin 


Termické účinky určují, co v těle daná potravina z hlediska tepelných procesů vyvolá (viz tabulky). Zda jej rozpálí, a tudíž zahřeje (např. zázvor, pepř nebo chilli) nebo zda jej zchladí (např. pampeliška, meloun, rajčata, okurky, citrusové plody nebo banány). Rozlišuje potraviny a byliny typu YIN, tj. chladivé (osvěžující) nebo studené. Syrovým (a tím ochlazujícím potravinám) dodáme zahřívající energii i tím, že je tepelně upravíme, vhodné je alespoň blanšírování. Potraviny a byliny teplé či horké povahy jsou YANG. Pokud budeme tento typ potravin grilovat, péct či smažit, ještě více navýšíme jejich teplý či horký charakter. Zahřívající potraviny je vhodné jíst především v zimě nebo u stavů tzv. chladu, zatímco potraviny ochlazující v létě a u stavů, kdy je v těle tzv. horko. Potraviny/byliny neutrální nevychýlí tepelnou rovnováhu organismu, jak již název napovídá, ani jedním směrem. Naklíčíme-li např. luštěniny, posunume tím tepelný účinek směrem na chladnou stranu.

Horké potraviny:

Potraviny horké povahy mobilizují imunitu (proto se často doporučuje zázvor při prvních příznacích onemocnění) a vyhánějí z těla chlad. Pokud se to přehání s jejich konzumací, poškozují tvorbu tělesných šťáv a vedou k tzv. nedostatečnosti krve a YIN. Patří sem ostrá koření (pepř, skořice čínská nebo chilli), česnek, sušený zázvor, skopové a jehněčí maso nebo vysokoprocentní alkohol. Také všechny grilované potraviny se svým způsobem řadí do této skupiny.

Teplé potraviny:

Potraviny teplého charakteru zahřívají tělo a mohou být konzumovány ve větším množství, než potraviny horké povahy. Uvedené riziko ale při nadměrné konzumaci platí i v tomto případě (poškození tvorby tělesných šťáv a nedostatečnost krve a YIN). Pokud si tedy dáte více šálků kávy, vysušujete svoje tělesné šťávy a srážíte YIN. Patří sem např. káva, čerstvý zázvor, curry, muškátový oříšek, pšeničná mouka (zvláště ta "bílá", průmyslově zpracovaná), meruňky, broskve, třešně, vlašské ořechy, fenykl (zelenina), pór, cibule, pažitka, kuřecí (slepice je však již skoro neutrální povahy), kakao, červené víno (alkohol), ocet nebo černý čaj.

Neutrální potraviny:

Neutrální potraviny podporují QI a harmonizují YIN a YANG. Jsou nejlépe snášeny a šetrné k tělu. Patří sem např. červená lahůdková paprika (prášek), máslo, mléko, šlehačka, vejce, krůtí, vepřové a hovězí maso, kachna, husa, kapr, losos, červená řepa, švestky, papája, špalda, kukuřice (mouka), kešu, lískové a pistáciové oříšky, arašídy, dýňová, slunečnicová a lněná semínka, mandle, sezam, brambory, mrkev vařená, bílé zelí (červené zelí je o něco teplejší), hřib pravý, sojové boby a všechny luštěniny (pokud nejsou naklíčené) kromě fazolí mungo.

Chladivé/chladné/osvěžující potraviny:

Tyto potraviny podporují tvorbu tělesných šťáv a krve a ZVLHČUJÍ SLIZNICE I OSTATNÍ TKÁNĚ a většina z nich přispívá k tvorbě vlhkosti a hlenu, zvláště u predisponovaných osob! Patří sem např. jogurt (ten už je ale spíše studený), tvaroh, sýr z kravského mléka, tofu, bílé víno, pivo, mungo, hlávkový salát,  banány (jsou již na přechodu ke studeným potravinám; mohou zahleňovat, zejména je to patrné u dětí), pomeranče, citrony (citrony sice mají chladivou povahu, zároveň ale hlen rozpouštějí!), pomelo, grapefruit, avokádo, žampiony, hrušky a jablka.

Studené potraviny:

Potraviny, které mají studenou povahu, vypuzují horkost z těla (výhodné v létě nebo při určitých typech onemocnění). Neměly by se konzumovat (stejně jako horké potraviny) ve větším množství. Především těhotné ženy a ženy v klimakteriu by se jim měly vyhnout: patří sem např.: kiwi, vodní meloun, rajčata, salátová okurka. Do této skupiny řadíme i mořské řasy, které ale hlen rozpouští. Řadí se sem ale i syrová strava, zmrzlina, ledové nápoje a všechny hluboko zmrazené potraviny. Uvedené potraviny oslabují slezinu-slinivku a narušují trávení, ke kterému je mj. zapotřebí teplo!

Zmražené potraviny mají totiž VELMI STUDENÝ charakter, i když původně byly třeba použity potraviny teplé povahy. Lidé s astmatem, kandidózou nebo revmatem či jinak oslabení jedinci, by se jim měli vyhýbat! 

ZAHLEŇUJÍCÍ POTRAVINY:

Potraviny, které přispívají k tvorbě VLHKOSTI A HLENU (ZAHLEŇUJÍ), jsou zejm.: obecně VŠECHNY OLEJE a TUKY (podporují tvorbu vlhkosti, ze které se hlen může vyvinout), vepřové maso (zejm. to TUČNÉ a UZENINY), kůže z pečené husy a kachny, zčásti úhoř (i když zčásti působí i PROTI vlhkosti - zejm. ve Spodním ohništi), veškerá SLADIDLA (např. javorový sirup, med, melasa, hnědý třtinový cukr, ale ZEJMÉNA BÍLÝ, RAFINOVANÝ CUKR, protože jeho energetický tepelný charakter je posunutý více na chladnou stranu), cukrová třtina (i když té se u nás asi nikdo nepřejí), MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (kam patří i jogurty, tvaroh, sýry a máslo, smetana), částečně i ovčí a ko mléko - ovčí a kozí mléko méně přispívá k tvorbě hlenu, proto mu vždy dáme přednost!, VEJCE, VĚTŠINA OŘECHŮ (arašídy, kešu, kokos a kokosové mléko, mandle a mandlové mléko, pistácie, vlašské ořechy), dýňová, slunečnicová a piniová semínka, BÍLÁ pšeničná MOUKA (obecně sem ale podle mě patří veškerá MOUKA - a zejména ta, které není celozrnná), špalda, částečně i kukuřice, CITRUSY kromě citronu, který naopak hlen přeměňuje (grapefruit, pomelo, mandarinky, pomeranč), ALE I JINÉ DRUHY TROPICKÉ OVOCE (banán, granátové jablko, kaki, liči, lokvát a longan), švestky, avokádo, BRAMBORY, batáty, rosolovka řasnatá (Tremella fuciformis), částečně DÝNĚ (zejm. muškátová a máslová dýně ve větším množství), částečně i HNĚDÉ řasy (kombu, kelp, wakame), jejichž konzumace může vést k vlhkosti - zároveň ale rozpouští hlen!, cukrová třtina (i když nepředpokládám, že by se jí v ČR někdo přejedl), švestičky umeboshi, sojová omáčka, červené víno (nápoj) a hlavně TVRDÝ ALKOHOL. Podle mého názoru k zahleňujícím potravinám díky své obtížné stravitelnosti patří i všechny HOUBY.

K potravinám vedoucím k patologické vlhkosti a hlenu se naproti rozšířenému přesvědčení řadí i veškeré SYROVÉ ovoce a zelenina, VŠECHNY ochlazující (CHLADIVÉ A STUDENÉ) plus MRAŽENÉ potraviny, viz výše.

Co to ta vlhkost a hlen vlastně je (hlen není synonymum pro hlen v dýchací soustavě, je to mnohem širší pojem) a za jakých podmínek vzniká (naše strava!), se dozvíte zde.

Slovníček cizích pojmů:

YIN (jin):
ventrálně: přední (břišní) strana
mediálně: směřující dovnitř
DK: dolní končetiny
kaudálně: dole
parasympatikus: část autonomního nervového systému ovlivňující řízení činnosti vnitřních orgánů a cév. Zvyšuje činnost trávicího systému: zvyšuje slinění, vylučování trávicích šťáv, zvyšuje pohyblivost žaludku a střev, zpomaluje srdeční činnost, zužuje průdušky, zužuje zornici nebo způsobuje erekci. Nervovým přenašečem je acetylcholin.
dilatace: rozšíření
diastola: fáze srdečního cyklu, kdy se srdce plní krví
humorální imunita: protilátky
hypotonus: snížené svalové napětí
hyposekrece: snížená sekrece (možno si pamatovat: předpona hypo- vždy snaží snížení: např. hypotyreóza značí sníženou činnost štítné žlázy).

YANG (jang):
dorsálně: zadní (hřbetní) strana
laterálně: směřující ven
sympatikus: část nervovému systému ovlivňující řízení činnosti vnitřních orgánů a cév. Sympatikus působí z velké části protichůdně k parasympatiku: zpomaluje činnost trávicího ústrojí, zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, efekt na cévy je různý (podle orgánu a receptoru, převažuje zúžení cév), rozšiřuje průdušky, rozšiřuje zornice v oku, v pohlavním systému se účastní na ejakulaci. Nervovým přenašečem je v gangliích (nervových uzlinách) acetylcholin, v cílových orgánech obvykle noradrenalin.
kontrakce: stažení
systola: stah srdce
předpona vaso- má vztah k cévám
hypertonus: zvýšené svalové napětí
hypersekrece: zvýšená sekrece (možno si zapamatovat, že předpona hyper značí vždy zvýšení, např. hypertyreóza značí zvýšenou činnost štítné žlázy).


Rozšiřující literatura:
Giovanni Maciocia: Grundlagen der chinesischen Medizin, Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag, 2. Auflage, 2008
Giovanni Maciocia: Diagnose in der Chinesischen Medizin, Verlag für Ganzheitliche Medizin Dr. Erich Wühr GmbH, 2010
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
Franz Thews, Udo Fritz: TCM u nd Akupunktur in Merksätzen, Sonntag Verlag 2006
Jörg Kastner: Propädeutik der Chinesischen Diätetik, 2. Auflage, 2003
Silja Thiemann, Irene Kruse: Das Geheimnis der gesunden Mitte, Lotus-Press, 2011
Peter Hollmayer: Das Anwendungsbuch zur Ernährung nach der Traditionellen Chinesischen Medin, Verlag des Via Vita Instituts, 2011
Naschmil Pollmann: Kursbuch Akupunktur, Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag, 2. Auflage, 2008
Stefan Englert: Checkliste Chinesische Diätetik, Karl Haug Verlag, 2011
Manuela Heider de Jahnsen: Čínská medicína. Prevence a léčení stravou, Fontána 2009
http://www.patentnimedicina.cz/pm/harmon_strav.php
Pietro Andrea Gregorio Mattioli: Herbář

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf
 

2 komentáře:

  1. Dobry vecer,
    obracim se na Vas s prosbou jestli byste mi mohla poradit v nasem pripadu. Mam ctyrmesicni dcerku a asi od 6.tydne valcime se stolici. Zacaly se v ni objevovat hleny a obcas i nitky krve (opravdu jen nitky nebo 2-3 tecky krvave). Je plne kojena, takze jsem nasadila bezmlecnou dietu ja. Jenze ani po 3 tydnech zadne zlepseni, stale hleny. Tak jsem vysadila i kureci, hovezi,soju a vejce. Pri teto diete se mi zdala stolice paradoxne jeste horsi.Jinak omezuji cukr i bilou mouku. Jak jsem nevidela zadne zlepseni tak jednou za tyden jsem zhresila. Minuly tyden jako mavnutim kouzelneho proutku mela stolici krasnou - jak rikaji ty michana vajicka. Jenze tento stav trval jen 5 dni. Ted zase zhorseni, stolice i 7x denne (predtim se ustalila na 4x denne) a hlen v kazde jeji plince. Uz nevim jak to resit a co jist, abych ji toho hlenu zbavila. (Tento tyden jim jen veprove maso, celozrnou ryzi, jablka, cuketu, porek, mrkev a avokado). Jinak dcerka krome toho hlenu je spokojene miminko, place jen kdyz ma hlad a nebo chce spinkat. Kde myslite, ze delam chybu,co bych mela jist? Myslite, ze byste nam mohla pomoct, prosim. Jsem uz hrozne bezradna. Predem Vam mockrat dekuji za jakoukoliv radu.
    S pozdravem
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Jitko,
      můžeme to zkusit, teď to sice není časově VŮBEC ideální, ale protože jde o dítě, nějak to uděláme. 😊 Spojte se mnou prosím mailem (kontakt buď přes "okénko" nebo klasický mail).

      Mám hned několik otázek: co na to pediatr?
      Fajn je, že bolesti asi nemá, když nepláče.
      Zkuste si vybavit, co bylo pár dní před tím, jak měla tu „správnou“ stolici, JINAK (včetně „psychického“ ovzduší v rodině).

      Vyhýbejte se také raději E171, je to i v potravinách i lécích (viz http://doktorka-se-srdcem.blogspot.cz/2017/08/nanocastice-oxid-titanicity-titanium-dioxide.html)
      Avokádo raději vysaďte.
      Obecně je sice vepřové nejméně vhodné (pokud nejde o panenku, která je minimálně tučná). Ale k Vám zrovna bych asi vepřové dala SPÍŠE, než hovězí (výjimky potvrzují pravidlo 😊).
      Soju bych také doporučovala omezit.
      Cukr nejen omezte, ale nahraďte ho hnědým nebo třtinovou šťávou (tj. VYLUČTE NAPROSTO ten bílý: hnědého můžete sníst o něco více, než se projeví škodlivé účinky).
      Cuketu více než 2 - 3 x týdně u Vás ne.
      Kuřecí maso bych asi nechala (více povím až po dotazníku), který Vám během pár dní pošlu - dělám tam moment. úpravy, tak ještě chvilku vyčkejte.

      Poprosím Vás, pokud je to možné, vyfotit malou zpředu a zezadu (přímý pohled na bříško a zádíčka, ne pod úhlem, stačí bez končetin a hlavy) - zakreslím Vám tam body, které byste mj. masírovala.

      Zatím nezoufejte, na to je ČASU VŽDYCKY DOST, až když by nic nepomohlo. Nezapomínejte na to, že dítě vnímá víc, než kdokoliv jiný, i to, co se děje OKOLO něj.

      Tak nashle na mailu. 😊

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊