Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

čtvrtek 30. června 2016

Pampeliškový salát a jeho variace

Toto je kulinářské pokračování článku o pampelišce, aby článek nebyl dlouhý jak týden. 😉 Důležitá poznámka: pokud chcete jemnější chuť pampeliškových listů, zahrajte si s pampeliškou zhruba 2 týdny před konzumací na schovku - přikryjte ji něčím a zamezte přístup světlu. Pro mou povahu je to příliš drastické opatření, chuťově se to však určitě vyplatí a listy budou méně hořké. Druhou možností s okamžitým výsledkem je upotřebení pouze vrchní poloviny maximálně 10-centimetrových listů, viz obrázek.

Pampeliška lékařská - Taraxacum officinale - Púpava lekárska - common dandelion - Gewöhnlicher Löwenzahn - Одуванчик лекарственный - achicoria amarga / diente de león - pissenlit - taràssaco comune

Salát z pampelišky se slaninou a krutony

  • 200 g mladých listů z pampelišky/smetanky (max. 10 cm, použijeme jen vrchních 5 cm)
  • 2 plátky toastového chleba
  • 50 g prorostlé slaniny
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl pepř a event. česnek na potření opečeného toastového chleba (pokud nechceme krutony)

Nejprve mladé listy omyjeme a osušíme. Toastový chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky, stejně jako slaninu. Na pánvi si rozpálíme olej a opečeme nejprve slaninu (tu vyndáme) a ve zbylém tuku i toastový chléb do zlatova. Na dresink smícháme ocet a hořčici. Ochutíme solí a pepřem a vmícháme zbylý olej z opékání. Salát promícháme se zálivkou a slaninou, navrch nasypeme krutony z toastového chleba a můžeme podávat. Tip: Toastový chléb můžeme opéct i v celku a potřít ho česnekem jako topinku.

Pampeliškový salát s vejci a slaninou 

  • 500 g mladých listů pampelišky
  • 125 g slaniny
  • 3 natvrdo vařená vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička ostré hořčice
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce vody
  • černý, čerstvě umletý pepř z mlýnku
  • sůl

Nejdříve dáme vařit vejce na 10 minut. Vejce oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Pampelišku omyjeme a naložíme na 10 minut do studené slané vody. Listy pampelišky osušíme a nakrájíme na 3 cm dlouhé proužky.

Cibuli a česnek pokrájíme na kostičky a přidáme zálivku, kterou si umícháme metličkou: 1 lžíci vody, 3 lžíce vinného octa a 1 lžíci hořčice. Nakonec vmícháme 3 lžíce smetany a dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme s vejci a pampeliškou. Na závěr na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje, opečeme kostičky slaniny do zlatova a posypeme jimi salát.

Pampeliškový salát s jablkem a mrkví s řízky z červené řepy 

INGREDIENCE NA SALÁT: 
  • 3-4 hrsti pampeliškových listů
  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžička medu

INGREDIENCE NA ŘÍZKY Z ČERVENÉ ŘEPY: 
  • 1 velká oloupaná červená řepa nakrájená na 0,5 cm silné plátky
  • mouka
  • 1-2 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení 
  • kdo chce: 1/2 lžičky kmínu

Nejprve vložíme plátky řepy do osolené vody a s trochou kmínu uvaříme do poloměkka. Pak obalíme v trojobalu a usmažíme na pánvi z obou stran. Listy pampelišky omyjeme a pokrájíme kolmo k vláknům. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme k pampelišce a přidáme jablečný ocet. Necháme chvíli odpočinout a pak vmícháme mrkev nakrájenou na nudličky a dýňový olej. Ochutíme solí a posypeme slunečnicovými semínky.

Obyčejný pampeliškový salát 

  • 1 lžičku octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku hořčice
  • trochu čerstvě mletého pepře 

Listy pampelišky posekáme na nudličky, pokrájíme na kostičky 1 malou cibuli a posypeme jí listy. Podle dostupnosti můžeme přidat i plátky salátové okurky, rajčat, papriku pokrájenou na nudličky a tvrdý sýr pokrájený na kostičky. Salát promícháme se zálivkou, kterou jsme si připravili v malé misce - a můžeme podávat.

Salát z pampelišky s tolary z kozího sýru a restovanými paprikovými lusky 

  • 2 paprikové lusky (1 červený a 1 žlutý, à ca. 200 g)
  • 4 jarní cibulky
  • 250 g vybělených listů pampelišky (jsou méně hořké)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny (želé)
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 80 g kozího sýra ukrojeného z válce
  • 4 lžíce strouhanky

Paprikové lusky rozčtvrtíme, zbavíme semínek a položíme na plech. Opečeme je na grilu, až je slupka černá a tvoří puchýře. Pak ji dáme do misky a zakryjeme talířem na 10 minut. Po 10 minutách oloupeme slupku a nakrájíme na jemné nudličky.

Jarní cibulku po omytí pokrájíme na kroužky. Pampeliškové listy omyjeme, osušíme a spodní 1/4 odstraníme (pokud používáme nebělené listy, použijeme pouze vrchní 1/2 max. 10 cm dlouhých listů). Na zálivku smícháme ocet, hořčici, želé z rybízu a sůl, pepř. Pak pomalu vmícháme 2 lžíce oleje. Vše spolu důkladně promísíme.

Kozí sýr nakrájíme na 4 plátky a obalíme ve strouhance, kterou pevně přitlačíme. Plátky sýra osmažíme na pánvi ve zbylém olivovém oleji na mírném ohni. Sýr posypeme na závěr paprikovu a jarní cibulkou.

Pampeliška lékařská - Taraxacum officinale - Púpava lekárska - common dandelion - Gewöhnlicher Löwenzahn - Одуванчик лекарственный - achicoria amarga / diente de león - pissenlit - taràssaco comune


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊