Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

pátek 24. června 2016

Bršlice kozí noha: salát, pesto, polévka aneb Vaříme z plevele, 3. díl

A pokračujeme v našem manuálu pro život bez kozí nohy: Podle zaručených zpráv je totiž nejúčinnější tento tvrdošíjný plevel sníst. 😉 Následující recepty vám v tom jistě pomohou.

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria - Kozonoha hostcová - ground elder / goutweed / gout wort - Giersch - Сныть обыкновенная - Égopode podagraire - girardina silvestre

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Řecký salát s přídavkem bršlice podle MUDr. Dorky D.:


Ingredience:
  • rajčata (ta hnusná bez chuti neberte, salát to beznadějně zkazí - musí být sladká, je to základ chuti salátu!)
  • 1 kostka balkánského sýra (feta)
  • paprika zelená a žlutá (nepálivá!)
  • černé olivy a zelené olivy (po 1 plechovce, případně 2:1 ve prospěch černých oliv; lze přilít i malé množství nálevu z černých oliv)
  • trochu salátu rukola a bršlice kozí nohy (smícháme 2:1 ve prospěch rukoly)
  • sterilovaná cukrová kukuřice (asi 1/2 konzervy)
  • malá salátová okurka (s tou to nepřehnat, pouští moc vody)
  • event. i trochu ředkviček, nemusí být
K tomu už jen vaší oblíbenou zálivku a je hotovo. Já dávám většinou zálivku z oleje, medu a citronu (4 lžíce rostlinného oleje, který nemá silné aroma, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžičky medu, sůl). Posypeme sušeným oreganem a bazalkou v poměru 2:1 ve prospěch oregana. Se "zeleným" to moc nepřeháníme, hlavní složky jsou rajčata, olivy, paprika a balkánský sýr. Kdo se nechce živit plevelem, nechť vynechá bršlici 😉

 

Bramborový salát s bršlicí 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/kartoffel-gierschsalat
Ingredience na 4 porce:
  • 650 g lojovitých brambor
  • 1 šalotka
  • 100 ml masového vývaru
  • 1/2 lžičky ostré hořčice
  • 3 lžíce octa
  • pepř z mlýnku
  • cukr
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g červené čočky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 50 g bršlice
1. Brambory necháme vařit ve slupce v osolené vodě ca. 25 minut.

2. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky a s masovým vývarem přivedeme k varu. Vmícháme ocet, sůl, pepř, špetku cukru a stáhneme z vařiče.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme a necháme 20 minut odpočinout.

4. Čočku propereme ve vodě a necháme jí vařit v zeleninovém vývaru 8-10 minut. Nakonec scedíme, prudce zchladíme (kostkami ledu) a necháme okapat.

5. Bršlici umyjeme, osušíme a posekáme na hrubo, hrubší starší stonky raději odstraníme. Bršlici a čočku vmícháme do brambor.

 

Ingredience:
  • okurka
  • rajčata
  • žampióny (syrové by se ale správně jíst neměly, obsahují toxický agaritin)
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • bršlice kozí noha
Na zálivku:
  • olivový olej
  • ocet
  • med
  • hořčice
  • sůl a pepř
Všechny přísady nakrájíme na drobno, přilijeme zálivku, kterou jsme si připravili v malé mističce, a promícháme.

 

Ingredience:
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • polovina cibule
  • 3 polévkové lžíce sezamu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce oleje na opečení
1. Nejprve rozmělníme listy bršlice v mixéru a dáme do mísy.

2. Sezam si opražíme na sucho na pánvi. Když je sezam lehce nahnědlý, přidáme ho k bršlici.

3. Cibuli si pokrájíme na kostičky a osmažíme jí krátce na pánvi v 1 lžíci oleje.

4. Cibulku pak přidáme spolu se solí a olivovým olejem k bršlici. Vše dobře promícháme a podle potřeby můžeme ještě rozmixovat tyčovým mixérem.

V lednici vydrží toto pesto po několik týdnů. Pokud chcete trvanlivost tohoto pesta ještě prodloužit, pokryjte ho ca. 0,5 cm vysokou vrstvou olivového oleje.

 

Pesto z bršlice kozí nohy 2 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/434779/Giersch-Pesto.html
  • 60 g bršlice kozí nohy
  • 160 ml oleje (chuťově neutrálního)
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pasty Sambal Oelek z chili papriček
  • 1/4 lžičky soli
1. Bršlici omyjeme, listy otrháme ze stonků a pokrájíme na drobno.

2. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na sucho na pánvi a rozemeleme je.

3. Spolu s bršlicí, olejem a česnekem je rozmixujeme tyčovým mixérem.

Nejlépe chutná toto pesto na plátku veky.

 

Ingredience:
  • 100 g bršlice (event. i jiných bylinek) - vybíráme pouze mladé listy (starší jsou hořké)
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g strouhaného sýru parmezán nebo pecorino
  • 250 ml olivového oleje
  • 75 g piniových semínek
1. Bršlici a bylinky dobře omyjeme, osušíme a listy otrháme ze stonků.

2. Bylinky i česnek jemně posekáme.

3. Piniová semínka (a event. i trochu oleje) opražíme a také posekáme na drobno.

4. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem.

5. Postupně vmícháme po troškách i olivový olej.

Pesto přendáme do uzavíratelné sklenice a přelijeme event. zbylým olejem, abychom prodloužili trvanlivost.

Pozn.: Množství česneku se zdá být přehnané, ale protože bršlice má víc kořenitou chuť, než bazalka, pro většinu osob to bude v pořádku. Ze stejného důvodu je i množství sýra větší, než u klasického bazalkového pesta.

 

Kořenící pasta vhodná např. do polévek 

volně přeloženo z: https://www.platinnetz.de/gruppe/allerlei-leckeres-aus-kraeutern/thema/14771)

Ingredience:
  • 80 g mladých listů bršlice
  • po 20 g čerstvých bylinek, jako např. libeček, majoránka, tymián (můžete doplnit ti jinými bylinami)
  • 10 g soli
  • 100 g slunečnicového oleje
Bylinky pokrájíme na drobno a spolu s olejem a solí vložíme do mixéru. Postupně přidáváme i olej.

Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a na povrchu musí být centimetrová vrstva oleje. Uchováváme v temnu a chladu. Po každém použití dbáme na to, aby vše bylo zakryto zhruba centimetrovou vrstvou oleje, která zajistí, že se pasta nezkazí. Vždy používáme čistou lžičku.

 

Hořčičný dip s bršlicí 

přeloženo z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/mit-giersch-kochen-und-wuerzen
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce hořčice
  • 100 g na drobno posekané bršlice
  • 1/2 lžičky soli
Všechny suroviny promícháme. Tato hořčičná omáčka se hodí k zelenině, rybě a masu.

 

Limonáda z bršlice

viz můj článek: Popenec odstraní olovo, aterosklerózu i celulitidu

 

Zeleninová polévka s bršlicí 

volně podle: http://eatsmarter.de/rezepte/gemuese-gierschsuppe
Ingredience:
  • 4 mrkve
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 polévkové lžíce oleje (chuťově neutrálního)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička hořčice
  • kurkuma
  • sůl
  • pepř z mlýnku
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
1. Mrkev, cibuli a celer pokrájíme na kostičky a bršlici posekáme na drobno. Rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli, až zesklovatí.

2. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a posypeme cukrem. Necháme trochu zkaramelizovat, vhodíme celer a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme asi 8 minut vařit na mírném ohni. Pak přidáme bršlici a necháme 1-2 minuty povařit.

3. Ochutíme hořčicí, kurkumou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.


Pokud jste nečteli první část bršlice, dá se to snadno napravit, viz odkaz. 😉 A další část najdete zde.

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊