Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 22. června 2016

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) aneb Vaříme z plevele, 2. díl

Bršlice kozí noha se někdy nazývá i husí noha. Lidový název bršlice kozí nohy ve Švýcarsku je "Schnegge-Chrut" (Schneckenkraut), což v překladu značí šnečí bylina. Takže teď už je jasné, odkud vítr fouká (či spíše odkud slimáci, ale i šneci, lezou). Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má, kromě toho, že jde o plevel i léčivé účinky. Podagra znamená dna, která se typicky projevuje u palce nohy a to nám již napovídá její hlavní využití. Auf Deutsch se bršlici říká Giersch oder Geißfuß, in English ground elder orgoutweed, po slovensky kozonoha hostcová, по-русски Сныть обыкновенная.
 .

Pozor na záměnu bršlice kozí nohy!

Květy bršlice spatříte od června do srpna, tvoří okolíky a jsou drobné bílé až narůžovělé. Podobají se jiným rostlinám, např.: bedrník obecný, divoká mrkev obecná nebo jedovatý bolehlav plamatý. Jak bršlici spolehlivě poznáte? Heslem jsou "tři trojky": Stonek je trojhranný, list je trojčetný a také jednotlivé lístky listů jsou trojčetné (jednotlivých lístků pak tedy vlastně napočítáme vždy 9). A kromě toho bršlice po rozemnutí voní po mrkvi.

Listy bršlice mohou splést s těmito rostlinami: léčivka děhel lesní, (jeho stonky jsou však mohutnější a mají na sobě rýhy, listy jsou dvou- až trojčetné a krátce po vyrašení by mohlo dojít k záměně). Listy bychom mohli nakonec i zaměnit s mladým bezem černým, který má kulaté stonky. Ne nadarmo se bršlici v Německu říká "zemní bez".

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria - Kozonoha hostcová - ground elder / goutweed / gout wort - Giersch - Сныть обыкновенная - Égopode podagraire - girardina silvestre

Manuál pro život bez kozí nohy ještě nikdo spolehlivě nevymyslel. Moji prarodiče s ní neúspěšně bojovali celá léta. Bršlice má ráda vlhko a dusíkaté půdy a je to opravdu nezmar. I z malého kousku oddenku je tato rostlinka schopná zmrtvýchvstání. Recepty na vyhlazení bršlice kozí nohy z vašeho záhonku jsou minimálně tři, ale žádný se vlastně nedá v praxi použít, protože jde o princip "přežije jen nejsilnější": Radí se hustá výsadba brambor, dobromysli nebo keříčkových fazolí, což omezí přístup světla a bršlici přinejmenším oslabí. Ale co když roste bršlice na skalce? Nevím, co by říkaly skalničky na fazole - a kdo by vlastně pod vládou fazolí či brambor přežil, zda bršlice nebo skalničky. Nakonec se jako nejlepší recept ukazuje prosté, pravidelné sekání bršlice, nejlépe každých 14 dní.

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ÚČINKY

  • diuretikum: močopudná; zvyšuje i vylučování chloridů; díky svým močopudným účinkům ulevuje při otocích (edémy)
  • urikosurikum: zvyšuje vylučování kyseliny močové; dna
  • antirevmatikum: proti revmatu; ischialgie ("ischias")
  • slabé spasmolytikum: proti křečovitým bolestem břicha
  • antiflogistikum: proti zánětům
  • detoxikans: čistí krev a měla by z těla vyplavovat toxické látky z tukové tkáně i pojiv (vazivo, chrupavka kost)
  • mírné laxativum: mírně projímavá
  • fytoncidní: antibiotické účinky. tj. působí proti bakteriím
  • digestivum: podporuje zažívání, "slabé trávení"
  • údajně i "odkyselující" účinky (o této teorii, která je podle mě odtržena od reálných pochodů v těle, nejsem přesvědčena).
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ZEVNÍ POUŽITÍ

  • Na obklady z čerstvých listů bršlice používáme mladé listy, krátce opláchnuté a pomačkané. Obkládáme v silnější vrstvě místa, kde je zánět nebo ji lze použít na hmyzí štípnutí či popáleniny 1. stupně. Ovlivňuje pravděpodobně i otoky alergického původu.
  • Horké kašovité obklady z bršlice se hlavně používají na bolavé klouby - např. lumbago (hexenšus/"houser").
  • Také můžeme použít koupele z bršlice na hemoroidy, revma, dnu (podagra) nebo ischias (ischialgie): nejlépe je připravíme-li si lázeň ze 150 g sušených kořenů a čerstvých listů bršlice.
  • Farář Künzle bršlici používal i na bolesti zubů a křečové žíly (varixy).
 .

SBĚR A ÚČINNÉ OBSAHOVÉ LÁTKY BRŠLICE

Drogou je zejména oddenek (Radix aegopodii podagrarii). Oddenek obsahuje falcarindiol a je proto lehce jedovatý. Bršlice obsahuje mnoho minerálů (hlavně draslík), vitamíny (zejména A a C), pryskyřice, éterické oleje, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a aegopodin - látku ne zcela jasně chemicky definovanou. Účinné látky byly doposud málo zkoumány.

Mladé listy se výborně hodí pro přípravu salátů nebo na obklady. V bršlici je 15krát více vitamínu C než v hlávkovém salátu a 4krát více vitamínu C, než v 1 citrónu. Dále obsahuje kromě draslíku také hořčík, vápník, mangan, zinek, měď a bílkoviny. Pro vysoký obsah draslíku je bršlice prospěšná i u průjmů nebo nadměrného pocení.
 .

LÉKOVÁ FORMA

Nálev z oddenku, zejm. v revmatologii (Janča udává množství asi 350 ml na jednotlivou dávku, vždy před jídlem). V urologii se někdy užívalo i větší množství, asi 500 ml na jednu dávku, např. při výskytu močových kamenů. Vzhledem k možnosti podráždění ledvin však takto vysoké dávky nemohu doporučit (viz nežádoucí účinky).
 .

KOMBINACE

Bršlice se ve směsi s ostatními bylinami snáší zpravidla velmi dobře.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY

Směs na léčení dny podle Váni:

bršlice kozí noha 40 g, tužebník 50 g, list břízy 50 g, list seny 10 g (ten se mi ve směsi nelíbí), kůra vrby 50 g. Běžný odvar pít několikrát denně.
 .

Léčba záchvatu dny podle Janči & Zentricha:

Vnitřně: homeopatický čaj podle Kloudy v potenci U6, a pak se pak se podávala směs celeru, kořenu jehlice trnité, kořenu libečku, natě celíku zlatobýlu a natě mateřídoušky.
Zevně: horké, asi 30-minutové, kašovité obklady z natě bršlice na postižené nohy.
 .

Mast z bršlice na svalové spasmy, fibromyalgii, artrózu nebo výhřez ploténky 

  • 1 hrst bršlice kozí nohy
  • 1 hrst bezových květů
  • olivový nebo řepkový olej
1. Bršlici a květy bezu dáme do hrnce a přelijeme olejem. Směs zahřejeme ve vodní lázni zhruba na 50°C, vypneme sporák a necháme 5 dní stát. Poté olej scedíme a bylinky po vymačkání vyhodíme.

2. Po 5 dnech olej zahřejeme ve vodní lázni na ca. 45°C a na 100 ml oleje přidáme ca. 50 g včelího vosku. Mast přelijte do malých nádobek, které se dají uzavřít a skladujte v temnu a chladu.

3. K této masti lze také přidat trochu mletého chilli, ale opatrně, abyste to nepřehnali! Hodného sice nepálí, ale znáte to. ;-) Chilli prohřívá a uvolňuje svalovinu. Také rozmarýn nebo kostival se hodí jako přísada do této masti.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Vysoké dávky mohou vyvolat nevolnost. Bylo popsáno podráždění ledvin při několikadenním podávání 3/4 litrové dávky 4x denně! Vyšší dávky se používají někdy na úvod léčby k dosažení rychlého účinku. Bršlice je poměrně bezpečnou drogou, ale vzhledem k neprobádanosti drogy se nedoporučuje dlouhodobé užívání.
 . .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - KONTRAINDIKACE

Nejsou známy.
 .

BRŠLICE V KUCHYNI ANEB GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ

Chutí připomíná bršlice něco mezi celerem, petrželí (a já bych dodala trávou 😊). Květy jsou sladší a chutnají mi víc. K léčení se bršlice moc nepoužívá, což je možná škoda. Dobrého pomálu, proto doporučuji nepřehánět to s konzumací bršlice kozí nohy.

.

Tabouleh, libanonský salát z bulguru 

přeloženo z:http://www.kostbarenatur.net/rezepte/mit-giersch-kochen-und-wuerzen

Ingredience:
  • 200 g bulguru
  • 100 - 150 g mladé bršlice
  • 2 rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • 40 g čerstvé nebo 20 g sušené máty
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • zhruba 400 ml vody
  • sůl, pepř
1. Bulgur s polovinou citronové šťávy zalijeme vodou a uvaříme dle návodu.
2. Jarní cibulku pokrájíme na kroužky, rajčata na malé kostičky, bršlici na hrubo a mátu o něco jemněji.
3. Smícháme si dressing z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře a vše smícháme.

 

Salát s rýží z bršlice a bylinek 

přeloženo z:http://www.kostbarenatur.net/rezepte/giersch-salat-mit-reis-und-anderen-wildkraeutern

Ingredience pro 4 osoby:
  • 125 g rýže (nejlépe Basmati, celozrnná)
  • 2 hrsti bršlice
  • 1 hrst dalších bylinek
  • 4 květy pampelišky
  • 3 kyselé okurky
  • 3 malé jarní cibulky
  • 1/2 hrušky
  • 4 polévkové lžíce bylinkového octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • event. 10 květů sedmikrásek na zdobení
1. Nejprve uvaříme rýži a dáme do velké salátové mísy.
2. Smícháme si olej, ocet, sůl a pepř a vmícháme do rýže.
3. Jarní cibulku, hrušku a kyselé okurky pokrájíme nadrobno a přidáme k rýži.
4. Bylinky pokrájíme na drobno, z pampeliškových květů vytrháme to žluté a vše přidáme k rýži.
5. Promícháme, dochutíme a event. dozdobíme květy chudobek.

 

Bylinkové knedlíčky z plevele aneb Bršlice kozí noha k sežrání 

volně přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/wildkraeuterknoedel-mit-giersch
Ingredience:
  • 800 g starších celozrnných housek (např. ze špaldy)
  • 360 ml mléka
  • 360 g bršlice kozí nohy
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 8 lžic másla
  • sůl, pepř (nejlépe z mlýnku, já např. používám "pepř 3 barev": když se čerstvě umele, tak nemá s vyčichlým mletým pepřem téměř nic společného)
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
  • 4 vejce
  • 80 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra (zde Bergkäse, což je dlouhohrající tvrdý sýr)
  • strouhanka
1. Housky pokrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Mléko přivedeme k varu a přelijeme přes housky. Necháme zhruba 15 minut nasáknout.

2. Mezitím ale neleníme: Omyjeme a osušíme bršlici a na hrubo pokrájíme. Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a necháme zesklovatět v hrnci na másle (asi 2 lžíce). Přidáme bršlici, necháme vypařit tekutinu a vše přidáme k namočeným houskám. Osolíme a okořeníme pepřem a muškátem. Pak přidáme vejce, nastrouhaný sýr a rukama vše dobře prohněteme. Pokud by to konzistence těsta vyžadovala, přihodíme ještě trochu strouhanky, aby se hmota dala dobře tvarovat.

3. V hrnci dáme vařit vodu, kterou osolíme. Ruce si navlhčíme a z těsta vytvarujeme knedlíčky. Ty pak opatrně vložíme do vařící vody a stáhneme teplotu vařiče na nízký stupeň. Knedlíčky necháme ve vodě zhruba 20 minut.

4. Zbytek másla dáme do velké pánve rozpustit a zahrajeme si na rybáře: postupně vylovíme všechny na hladině plavající knedlíčky a opečeme je na másle do zlatova. K tomu můžeme servírovat dušenou bršlici.

 

Frikadely s bršlicí a okurkovou raitou aneb Krajta by si taky dala 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/gierschfrikadellen
Ingredience:
  • 1 l bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla (nebo oleje)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (1,5% tuku)
  • 150 g na hrubo namletých ovesných vloček (nebo špaldové vločky)
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 50 g nasekaných dýňových semínek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • máslo (nebo olej)
Raita:
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 500 g (nízkotučného) bílého jogurtu
  • 1 lžička curry
  • 1 salátová okurka
  • několik listů koriandru
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl, pepř
1. Listy bršlice otrháme ze stonků, které vyhodíme. Omyjeme je, osušíme a posekáme na jemno. Na drobno pokrájíme i cibuli a česnek. V hrnci podusíme bršlici, cibulku a česnek na másle, až jsou listy bršlice hotové (více se lesknou) a cibule zesklovatí.

2. Směs pak dáme v sítu okapat a zchladnout. V míse pak okapanou bršlici s cibulí a česnekem smícháme s vejcem, mlékem, ovesnými vločkami, moukou, dýňovými semínky a kořením. Vše necháme odpočinout v lednici na 15 minut. Pak tvarujeme frikadelky a opékáme na másle na mírném ohni asi 10 minut z každé strany.

3. Raita:
Opražíme koriandrová semena na pánvi bez tuku a poté rozdrtíme v moždíři. Do mísy dáme jogurt a vmícháme opražený koriandr a curry. Oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, koriandrové listy posekáme na hrubo a přidáme do jogurtu. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.

 

Rajčata plněná bršlicí aneb Kam čert nemůže, nastrčí bršlici 

přeloženo z: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/giersch_tomaten.htm
Ingredience:
  • 4 rajčata
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g libové anglické slaniny (Katenschinken)
  • 50 g červené papriky
  • 1 feferonka
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • olej na smažení
  • veka
  • 80 g ementálu
  • máslo na vymazání a trochu rozpuštěného másla
1. Odřízneme vršek 4 rajčat a vydlabeme. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na drobno pokrájenou cibulku, česnek a podusíme, až cibule zesklovatí. Přidáme anglickou slaninu a krátce spolu osmahneme. Přihodíme červenou papriku nakrájenou na kostičky a na drobno pokrájenou feferonku: 1 minutu necháme smažit. Pak vložíme na hrubo pokrájenou bršlici kozí nohu (pár lístků si necháme stranou na dozdobení), vše dobře promícháme a necháme dusit. Na závěr osolíme a opepříme. Směsí naplníme rajčata.

2. Pár kostiček z pokrájené veky a ementálu rozdělíme na rajčata, které jsme si dali do zapékací formy vymazané máslem. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 200°C do předehřáté trouby na 15-20 minut. Hotové posypeme pepřem z mlýnku a na jemno posekanými listy bršlice.

 

Rolky z bršlice aneb Bez bršlice ani ránu 

přeloženo z: http://www.chefkoch.de/rezepte/2800081432123074/Gierschroellchen.html
Ingredience na 4 porce:
  • 150 g mouky
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • olej na pečení
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 1 šalotka (cibule)
  • 100 g pomazánkového másla (Frischkäse)
  • 3 lžíce smetany
  • sůl a pepř
  • event. uzený losos
1. Na omelety si rozkvedláme mléko, vejce, mouku a sůl. Necháme 20 minut stát. Pak si v pánvi rozpálíme olej a uděláme 5-6 amolet, které necháme vychladnout.

2. Náplň: Omyjeme bršlici, kterou necháme krátce blanšírovat ve vroucí vodě. Pak prudce zchladíme (kostky ledu). Listy lehce vymačkáme a pokrájíme na jemno. Posekáme na drobno cibulku a podusíme na másle. Přidáme bršlici a spolu krátce podusíme. Osolíme a opepříme.

3. Pomazánkové máslo (Frischkäse) rozmícháme se smetanou a potřeme touto směsí omelety. Obložíme bršlicí a event. uzeným lososem. Pevně srolujeme a na závěr pokrájíme na 2 cm tlusté plátky. Rolky můžeme zafixovat párátkem.

 

 

Eintopf z bršlice aneb Vše v 1 hrnci 

přeloženo z: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/gierschein.htm
Ingredience:
  • zhruba 8 hrstí bršlice kozí nohy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 lojovité brambory
  • sůl, pepř
  • 1 lžička curry
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na dozdobení
Listy bršlice otrháme ze stonků, omyjeme a dáme blanšírovat do vařící vody, ca. na 3 minuty. Listy pak lehce vymačkáme a posekáme. Na rozpáleném oleji podusíme cibulku pokrájenou na kostičky, přidáme bršlici a dusíme dalších 5 minut. Do hrnce vložíme brambory pokrájené na drobné kostičky a přidáme sůl, pepř a curry. Zalijeme 1/2 vařící vody a prolisujeme 1 stroužek česneku. Necháme vařit přikryté na mírném ohni 30 minut. Hotový pokrm zdobíme posekanou petrželkou.

 

Omelety s bršlicí ze špaldové mouky aneb Bršlice není nikdy dost 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/316948/Pfannkuchen-mit-Giersch.html
Ingredience:
  • 150 g špaldové mouky
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 vejce
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 100 g přepuštěného másla nebo oleje
  • špetka soli
Ze špaldové mouky, mléka, vody a soli umícháme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si omytou a osušenou bršlici nakrájíme na drobno. Vejce a bršlici vmícháme do těsta a v přepuštěném másle nebo na oleji smažíme tenké omelety. Toto množství je na 8-10 kousků.

 

Omelety plněné bršlicí s mrkví aneb Pokračujeme ve vyhlazování bršlice 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/pfannkuchenroellchen-mit-giersch-gefuellt
Ingredience na náplň:
  • 4 hrsti bršlice kozí nohy
  • 4 mrkve
  • sůl, pepř z mlýnku
  • 1 lžička sojové omáčky
Ingredience na omelety:
  • 10 vajec
  • 50 ml minerální vody
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl
  • 8 lžic rostlinného oleje
1. Bršlici kozí nohu opláchneme ve vodě. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme v osolené vařící vodě blanšírovat 2-3 minuty, přidáme bršlici kozí nohu a 1 minutu vaříme ještě společně. Pak scedíme, prudce zchladíme (v kostkách ledu). Bršlici pak lehce vymačkáme a pokrájíme na hrubo. Ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.

2. Troubu předehřejeme na 100 °C, nejlépe se zapnutým prouděním vzduchu.

3. Na omelety dobře ušleháme vejce s minerálkou, škrobem a špetkou soli. Na pánev, kde jsme rozpálili tuk, sběračkou lijeme těsto. Po chvíli, když už je omeleta na pánvi pevnější, posypeme trochou zeleniny. Pečeme další 1-2 minuty, až zezlátne spodní strana. Pak necháme z pánve sklouznout na talíř a srolujeme. V troubě je udržujeme teplé.

4. Podáváme např. s pečenými bramborami a bylinkovou omáčkou.


Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží


Další díly bršlice kozí nohy se zajímavými recepty najdete zde (salát, pesto, polévka) nebo tady (slané pečivo a těstoviny s bršlicí). 😊

Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
http://www.agris.cz/clanek/90043/nasi-pestitele-tvrdi,-ze-zampiony-nejsou-jedovate
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/brslice-kozi-noha-je-plevel-i-leciva-rostlina.html
http://www.kraeuter-verzeichnis.de/kraeuter/giersch.htm


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊