Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

středa 27. ledna 2016

Makovníček (makovec) z žitné a rýžové mouky pro Makovou panenku

Tento recept je jako vždy pro ty, co se chtějí nebo musejí vyhýbat pšeničné mouce. Pšeničnou mouku jsem nahradila směsí mouky žitné a rýžové, jak je mým dobrým zvykem, a část cukru medem. Tento moučník miluji hlavně pro jeho žlutý "přeliv". Kdo má rád žloutek s cukrem, pro toho je tento makovník z celého máku se žloutkovou polevou správná volba 😊. Těsto je záměrně méně sladké a naopak poleva o to víc. Ještě bych chtěla dodat, že nejsem příliš velká milovnice máku - a přesto mi tenhle recept, kde je použit mák nemletý, velice chutná. Ochutnejte a uvidíte!




INGREDIENCE NA MAKOVEC:

Těsto:

  • 5 bílků
  • celý, nemletý mák: 60 g
  • mouka rýžová hladká: 65 g (s polohrubou těsto tak hezky nevyběhne)
  • žitná mouka: 35 g (doporučuji Křemežskou celozrnnou žitnou mouku, jiné se mi neosvědčily a těsto bylo gumovité)
  • kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 5 g (někdy stačí i méně, záleží na druhu)
  • třtinový cukr (event. cukr krystal): 50 g
  • med (agágový sirup lze sice použít, ale je pro tělo naprosto nevhodný): 40-65 g (varianta, která chuťově ve srovnání s cukrem nemá konkurenci)
  • rum: 2-3 polévkové lžíce
  • rostlinný olej: 50 g (nesmí mít silné aroma; můj tip na rostlinný olej: viz oříšková bábovka)

Poleva:

  • 5 žloutků
  • hnědý, nerafinovaný cukr (event. použijte krystal): 100 g

Než se pustíme do díla, jen malá poznámka k náhradě surovin v těstu: 1 vejce je možné nahradit 1/2 kelímku crème fraîche, což by se dalo srovnat s luxusní verzí zakysané smetany (ke 4 žloutkům v polevě pak přidáme jen 80 g cukru). Med můžeme nahradit 50 g třtinového cukru (je to ale škoda), nebo v nouzi dáme pouze cukr krystal (celkem pak místo 50 g přisypeme 100 g). Med tomuto moučníku dodá skvělou příchuť.


POSTUP:

1. Celý mák nejdříve propláchneme a poté necháme namočený 30 minut.

2. Pečlivě promícháme mouky s práškem do pečiva.

3. K bílkům přidáme 3-4 lžíce vody a špetku soli a začneme šlehat sníh. Do polotuhého sněhu postupně vmícháme cukr a med a šleháme, až je sníh tuhý. Výsledné těsto není příliš sladké (na rozdíl od polevy).

4. Do hotového sněhu vmícháme lehce postupně mák, olej, rum a nakonec i mouku s vinným kamenem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C (já peču vždy v mojí troubě na 200°C) 35-40 minut.

6. Až těsto vychladne, ušleháme ještě žloutky s cukrem na polevu. Je lépe jí nechat před konzumací trochu zaschnout, aby po naporcování nestekla dolů - ale to se mi povede jen málokdy, protože makovníček prostě zbožňuju.

Tak dobrou chuť! 😊

Mimochodem, říkám to sice nerada, ale daleko zdravější variantu bez přidaného cukru najdete zde. 😉

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊