Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

sobota 9. ledna 2016

Bábovka z žitné mouky s mrkví a ořechy pro zajíce

Recept na tuto hrníčkovou ořechovou bábovku jsem si zas upravila pro sebe, abych se vyhnula pšeničné mouce. Zatím jsem ji sice dělala jen jednou, ale učarovala mi svou chutí - překoná dokonce i tu mou žitnou oříškandu. Tenkrát jsem však také měla vynikající vlašské ořechy, tak doufám, že to půjde i z těch průměrných z obchodu. Každý den byla lepší a lepší, až už nebyla 😊. A že se stihla rozležet - to se mi podařilo jen proto, že současně jsem udělala ještě jiný moučník. 


INGREDIENCE NA HRNÍČKOVOU BÁBOVKU:

  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • cukr, nejlépe hnědý, nerafinovaný: 165g (pro ty, co méně sladí) nebo 200 g (standard)
  • vlašské ořechy mleté víc nahrubo: 200g
  • nastrouhaná mrkev: 200g (práci jsem přenechala robotovi)
  • žitná mouka hladká (typ 1150): 70g
  • rýžová mouka polohrubá (Natural Jihlava): 30 g
  • kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 6-7g (kvůli mrkvi dávám raději o něco víc, než normálně; pozor, záleží i na firmě!)
  • bio citronová kůra v prášku: 10-12 g nebo 1/2 bio citronu se šťávou a kůrou
  • 1 čajová lžička kvalitní cejlonské skořice
  • 6-8 polévkových lžic rostlinného oleje bez výrazné chuti, můj tip je Edeka Bio Bratöl - obrázek je v receptu na oříškovou bábovku zde (olej jsem přidala hlavně kvůli mrkvi a v tucích rozpustném betakarotenu).
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • Možné přidat i rozinky (zalité troškou vroucí vody a namočené ca. 1 hodinu předem - nebo klasicky namočené o něco déle v rumu).



 

POSTUP:

1. Prdopeč promícháme pečlivě s moukou. Kvůli žitné mouce nikdy neprosívám, ta lehne i prosátá, byla by to zbytečná práce.

2. Žloutky s cukrem, citronem a kořením umícháme do pěny ručním šlehačem.

3. Pak vmícháme rum, ořechy a mrkev (obrázek č. 2).

4. Ušleháme tuhý sníh z bílků.

5. Vmícháme mouku s prdopečem.

6. Nakonec opatrně vmícháváme po troškách ušlehaný sníh (obrázek č. 4).

7. Směs nalijeme do teflonové formy, kterou jsme si již předtím vymazali máslem (máslo pak vždy vypadá jak od prasátka, takové uválené, ale chuťově je to super). Teflonovou formu na bábovku zásadně nikdy nevysypávám moukou.

8. Pečeme v předehřáté troubě 55 minut na 180-200°C (já peču v mojí staré troubě na 200°C). Péci od začátku s alobalem (spodek je sice bledší, ale nikdy se nepřipálí).

Tak ať vám chutná moje ořechová bábovka pro zajíce. 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊