Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

úterý 22. prosince 2015

Oříšková bábovka z žitné a rýžové mouky hrníčková


Tuto hrníčkovou bábovku z lískových ořechů jsem dřív dělávala jednou až dvakrát týdně (z hlediska TČM je to ale jistě moc cukru). Její kouzlo spočívá v tom, že tam není ani zrnko pšeničné mouky. Nejsem klasická kuchařinka, zato mám okamžiky, kdy se  vlády místo mé mysli ujme intuice - a pak jsem schopna kuchařských zázraků. Z mála se posléze kupodivu (z)rodí velice chutné jídlo. 

I tahle bábovka vznikla v jednom z takových momentů, Tehdy nebyla pořádná bábovka z žitné mouky nikde k nalezení, tak jsem si jí vymyslela. Abych však byla zcela přesná, v tomto receptu (jako ve většině mých moučníků, které miluji), je i mouka rýžová, kterou bez problémů seženete v prodejně zdravé výživy. Gramáž je jen přibližná, pokoušela jsem se svůj recept "změřit" dvakrát a pokaždé s mírně odlišným výsledkem. I každé vejce má trochu jinou velikost - a v tom je ten vtip.

Připravte si v první řadě odměrnou nádobu, tj. čtvrtlitrový hrníček.


INGREDIENCE NA HRNÍČKOVOU BÁBOVKU:

  • 4 celá vejce 
  • cukr, nejlépe hnědý, nerafinovaný: skoro 3/4 hrnku (je to tak někde mezi 160-180 g, podle toho, jak kdo sladí) 
  • lískové ořechy mleté: 1 celý hrnek (ca. 150 g) 
  • citronová kůra sušená bio: (8-10 g) - lze koupit i smíchanou s cukrem, ta ale nebývá bio (nejlepší je samozřejmě nastrouhat trochu chemicky neošetřené citronové kůry - pamatujte na to, že žádným mytím nelze chemikálie odstranit!!!
  • orangeat nebo chcete-li oranžát - jde o kousky kandované pomerančové kůry: zhruba 4 lžičky (15g) - ceny se neděste, vydrží totiž dost dlouho
  • kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 4-6 g (zhruba 1 menší čajová lžička - ale já raději vždy vážím; pozor, gramáž  záleží také na firmě!)
  • žitná mouka křemežská celozrnná (nebo žitná hladká, typ 1150): větší 1/2 hrnku mouky žitné (100-110 g)
  • rýžová mouka polohrubá (Natural Jihlava): menší 1/2 hrnku (60-70 g) 
  • rostlinný olej: 1/4 hrnku oleje (ca. 130g); je třeba vybrat si olej, který nemá silné aroma, jinak vše pokazíte. Můj tajný tip je Edeka Bio Bratöl (slunečnicový olej), který je na obrázku. Obyčejný slunečnicový olej mi nikdy kvůli svému aroma nevyhovoval.
  • 30 % sladká smetana: větší 1/4 hrnku (ca. 44-52 g)
  • voda: menší 1/4 hrnku (ca. 45 g)
  • máslo na vymazání teflonové formy (moukou nebo strouhankou nevysypávám, pokazilo by to chuť).
  • 1-2 lžíce rumu

Tip pro lepší odhad oleje, smetany a vody: 1/4 oleje nevylévám, jen přidám trochu smetany a doleji hrnek vodou - dohromady mají tyto 3 ingredience JEN 3/4 hrnku - vody radši méně!!

 

POSTUP:

1. Nejdříve přijde ta největší práce: rozkrájet oranžátové kostičky na dílky velké zhruba 3x2 mm. To je chuťově dost velká vychytávka a pokud je necháte v originální velikosti, bábovku jistojistě znehodnotíte.
.
2. Pečlivě smícháme mouky a prášek do pečiva.

3. Celá vejce spolu s cukrem vyšleháme šlehačem.

4. K ušlehaným vejcím přidáme mleté oříšky spolu s citronovou kůrou a oranžátem. Pak přidáme emulzi z vody, smetany a oleje. A úplně nakonec přisypeme mouku s prdopečem (vinným kamenem).

5. Tekutější směs nalijeme do teflonové formy, kterou jsme si již předtím vymazali máslem.

6. Pečeme v předehřáté troubě 50 minut na 180-200°C (já peču na 200°C). Péci od začátku s alobalem (spodek je sice bledší, ale nikdy se nepřipálí a chuťově nezkazí). Pečení je velmi důležité - doma jsme vždy měli tlustou kůrku, což totálně mění kvalitu chuti k horšímu (tento "defekt" vzniká delším pečením za nižší teploty).

Pozn.: pokud byste chtěli experimentovat s množstvím vajec, oleje či cukru, tak vás varuji, bábovka se pak někdy nechce péct, pokud je málo cukru nebo oleje nebo naopak více vajec.

Tak, bábovka bez pšeničné mouky z lískových oříšků je konečně vyfocená, ale já jsem posmutněla. I přesto, že u největších kritiků obstála jako vítěz, pro mou sestru je "příliš obyčejná a zdravá".

Tak ať se vám povede a chutná vám stejně jako mně, protože já jí miluju. Dobrou chuť vám přeje

Doktorka se srdcem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊