Moc vás všechny prosím, NEPLEŤTE SI komentáře s poradnou a nepokládejte dotazy na různé výrobky, jejich vzájemné interakce apod., beztak je většina těchto dotazů určena pro lékárníky, nikoliv pro lékaře! Ani vaše onemocnění bez hlubších znalostí nemohu řešit, křišťálovou kouli dosud nevlastním. S mailem také neuspějete, poradna je, až do odvolání, uzavřená! RESPEKTUJTE TO PROSÍM!

sobota 19. prosince 2015

Ideální svět bez jódu aneb Jak nakupovat

Teď by měli zbystřit nejen ti, kdo z nějakého důvodu musí dodržovat dietu s nízkým obsahem jódu (např. pacienti s chronickým zánětem štítné žlázy), ale i vy, kdo čtete tyto řádky! To, že jste zatím zdraví, nic neznamená. Tak dlouho se chodí se džbánem pro jód, až se ucho utrhne. A pokud budeme mluvit o živočišných produktech (zvlášť však o mléčných výrobcích) v České republice, tak tady se to ucho nejspíše utrhne dřív, než v okolních státech.

Údaje z roku 2004 hovoří o tom, že nejnižší obsah jódu v potravinách byl v Holandsku, Dánsku, Itálii a také Slovensku - tedy ve státech, kde se krmiva nejodovala (Francie stojí na pomyslném předělu a jódem se tam většinou obohacuje sůl pro dobytek). Nakupovat v ČR tedy není z tohoto úhlu pohledu to pravé ořechové, protože v ČR se krmivo kvůli vyšším výnosům jóduje jak o život. Pokud máte možnost nakoupit v zahraničí, využijte ji. Někdy však stačí pořádně se podívat na etiketu a ze zkratky určit, v jakém státě byl, např. sýr, vyroben.

Významně nižší obsah jódu má pacienty léta prověřené Tradiční irské máslo Kerrygold od krav z pastvin (Kerrygold Cheddar sýr. Chuť a konzistence tohoto másla vás sice nejprve překvapí, ale pravděpodobně už pak nebudete chtít jinou značku. Mně osobně víc chutná to obyčejné v zlatém přebalu, než žluté se smetanou. Vždy zkontrolujte, že se jedná o NESOLENÉ máslo (existují i varianty se solí).




Dále je vhodný sýr značky Frico (Original Gouda Holland ze 100% holandského mléka (10 µg jódu/ 100 g), sýry z Francie (Geramont classic: 27µg/100g) a dánské sýry výrobce ARLA (sýr Buko classic a Buko light, Esrom sýr). Od výrobce Arla jsou rovněž značky Castello Höhlenkäse, Svensø nebo Havarti (dostupné v německých prodejnách Edeka nebo Aldi) a měly by snad být také v pořádku, protože se vyrábí v Dánsku (doufejme, že z dánského mléka). I španělské ovčí sýry a italské sýry (pokud nejsou vyrobeny z německého mléka) jako je originální italská mozarella nebo parmezán by měly obsahovat nižší, přirozený, obsah jódu. V případě Itálie je to však bez záruky, protože v posledních letech si prý v tomto ohledu výrazně pohoršila.

O státě, kde se sýr vyrábí

(nebo případně o místě jeho zabalení), nás informuje značka v pravém dolním rohu orámovaná v elipse (např. DK-M204-EC), viz obrázek. Důležité je nezapomínat na to, že tato značka nás pouze informuje o tom, KDE byl sýr vyroben a nikdo nám nezaručí, že výrobek namísto z dánského mléka nepochází třeba z mléka německého. Nelekejte se u Kerrygold másla, tam je vše v pořádku, protože máslo bylo sice vyrobeno v Irsku, ale zabaleno bylo v Německu - a proto je v oválku i značka pro Německo.

Mléko


Česká republika zaujímá z celkem 9 států, kde se jodace krmiv používá, již léta prvenství v obsahu jódu v mléce (v posledních letech klesla koncentrace jódu ze 47,2 μg/100 ml na dnešních ca. 30 μg/100 ml). Dále následuje Anglie (32,5 μg/100 ml), Slovensko (24 μg/100 ml), Francie (20,7 μg/100 ml), Belgie (15,8 μg/100 ml), Německo (13 μg/100 ml), Švýcarsko a Polsko (oba státy jen 9 μg/100 ml) a Rakousko se 7,4 μg/100 ml (zdroj: Ryšavá a kol. 2007). Co tento nudný výčet vlastně znamená v praxi? Například to, že polské mléčné výrobky nelze z hlediska obsahu jódu vůbec zatracovat. A také to, že chybu neuděláme ani u našich německých, nebo ještě lépe rakouských, sousedů.

Pro ty, co mají možnost nakupovat v Německu:


Jsou tu 2 tabulky týkající se mléka, převzaté od Claudia Arnold, Freiburg 2009:

Obsah jódu v čerstvém plnotučném mléce (frische Vollmilch), prezentovaný Stiftung Warentest v listopadu 2007 (převzato od Claudia Arnold, Freiburg 2009):

Kaufland K Classic
µg/100 ml
16,7
Tuffiµg/100 ml
6,7
Aldi Nord ("modré Aldi") Milsani13,9Weihenstephan6,1
Hansano11,5Lidl (Bioness)5,8
Gropper10,5Markant Frischgold5,7
Edeka gut & günstig10,4Dennree (Naturland)5,7
Tip9,6Landliebe5,6
Ravensberger7,7Söbbeke (Bioland)5,6
Berchtesgadener Land (Demeter)7,7Rewe (Füllhorn)4
Alnatura (Bioland)7,7Heirler (Neuform)2,9
Aldi Süd ("oranžovo-modré Aldi") Milfina7,5

Obsah jódu u plnotučného homogenizovaného trvanlivého mléka (H-Vollmilch), prezentovaný Stiftung Warentest v listopadu 2007 (převzato od Claudia Arnold, Freiburg 2009):

Lidl Milbonaµg/100 ml
17,8
Netto Gutes Landµg/100 ml
10,3
Domo lang lecker16Schwälbchen9,7
Aldi Nord ("modré Aldi") Milsan15,1Aldi Süd ("oranžovo-modré Aldi") Milfina9,6
Kaiser's A&P14,7Berchtesgadener Land8,3
Minus L lactosefreie Vollmilch13,5Marktkauf Gut + Billig6,5
Plus Alpa11,7Milram6,3
Norma norasan10,6Frischli5,7
Penny Campuss10,3MUH5,4
Rewe ja10,3

Co z obou "mléčných" tabulek vyplývá?


Třeba ta skutečnost, že ČERSTVÉ MLÉKO značek jmenovaných v tabulce z německého Kauflandu, Aldi Nord nebo Edeky není pro pacienty, kteří se jódu musí vyhýbat, ideální. Mléko z Lidlu si vede relativně dobře. Osobně bych asi sáhla po značce Landliebe nebo ještě lépe Rewe. U TRVANLIVÉHO MLÉKA se naopak Lidlu obloukem vyhneme a stejně tak Aldi Nord. Ze známějších produktů by byla dobrá volba Frischli nebo Milram.

No a co čokoláda,


ptají se jistě mnozí z vás. Tak tu já osobně řeším nákupem čokolád vyrobených ve Švýcarsku. Například v prodejně Edeka je jeden úplně obyčejný a celkem levný druh, který mám v oblibě (viz obr.). Je vám ale jistě jasné, že lépe, než-li mléčnou čokoládou, uctíte v tělě svého "nejódového ducha" čokoládou hořkou?!

Vejce


je lépe jíst buď domácí, nebo z jiného státu, než je ČR nebo Německo. Zemi původu u vajec snadno ověříte na razítku: mezinárodní zkratka země je na 2. místě. Čerstvá vejce z Holandska, což je "bezjodový" stát, jsou dostupné v německém Lidlu, Rewe nebo Netto.

Pozor na potravinářské přísady obsahující jód


jako erythrosin E127 (obsahuje 58% jódu, ale biologická využitelnost tohoto stopového prvku je údajně pouze 2-5%), alginát (E400-405), carrageen (E407) a rovněž aditiva ke stabilizaci těsta, jako je jodičnan draselný a jodičnan vápenatý! Řasy (alginát, agar-agar, carrageen) najdeme i tam, kde bychom je nikdy nehledali: ve zmrzlině, pudinku nebo jogurtu.

Zubní pasty, léky


Jód můžeme rovněž najít v zubních pastách nebo lécích (např. amiodaron - Cordarone, lék na srdeční arytmie obsahuje miligramové hodnoty, což je o několik řádů řád více než potřebný denní příjem; navíc se tento lék z tukové tkáně, kde se hromadí, uvolňuje po řadu týdnů až měsíců). Největší zátěž je ale samozřejmě při použití jodovaných kontrastních látek např. při CT-vyšetření nebo vylučovací urografii.

Pozn.: μg znamená mikrogram, což je miliontina gramu.


Rozšiřující literatura:
RYŠAVÁ, L.:
Současný stav prevence jodového deficitu v ČR. In: Sborník z VIII. konference ,,Jodový deficit a jeho prevence v ČR", 6.3. 2007. České Budějovice. Ostrava: Zdravotní ústav, 2007, s. 1-3.
Velíšek: Chemie potravin 2, 1999

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊