Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

čtvrtek 14. září 2017

Bez černý plod, recepty 2: Bezinková šťáva, sirup, likér, víno a chutney (čatní)

Bobule, plody bezu černého (bezinky) je nutné před konzumací tepelně upravit nebo usušit. Jen tak se zničí jedovaté alkaloidy. Recepty doporučující nesvařenou bezinkovou šťávu nelze VE VĚTŠÍM MNOŽSTVÍ doporučit právě kvůli obsahu jedovatého alkaloidu sambunigrinu (pokud to zkusíte, návštěva WC v podobě rychlého běhu vás nemine a možná se pokochají krásami světa i vaše žaludeční šťávy). Teplotní hranice rozkladu sambunigrinu je 76,3 °C, tato teplota však musí být dosažena uvnitř, ve VŠECH částech plodů, nejjistější je tedy var! Šťáva by nikdy neměla přijít do styku s kovem, ničí se tak cenné látky. Pozn.: U receptů najdete většinou i spolehlivé bodové hodnocení (hodnotí pouze přihlášení uživatelé). 

TIP: Odstopkovat bobule černého bezu lze poměrně dobře vidličkou (plastová by měla být ještě lepší).

TIP: Pokud v otrhaných bobulkách černého bezu máte i ty ZELENÉ, NEZRALÉ, které tam být nesmí (sambunigrin by vám to spočítal!), vložte bobule do nádoby naplněné vodou. Ty nezralé jsou lehčí a vynoří se na povrch, kde je snadno můžete odebrat.

.

Bezinková šťáva - ZÁKLADNÍ RECEPT (užívá se např. při nachlazení)

  • 2,5 kg čerstvých bobulí bezu
  • 1,5 kg cukru (můžete dát i méně, např. jen třetinu v poměru k hmotnosti bezu, nebo ho zcela vynechat, mějte ale na paměti, že cukr konzervuje a prodlužuje tak trvanlivost)
  • 1 l vody
  • 1/2 citronu (podle chuti lze dát i více)

a) Varianta bez odšťavňovače (1):
1. Nejprve plody bezu (bezinky) omyjeme a odstopkujeme. Vše přivedeme k varu (bobule musí být zcela zakryté) a vaříme na velmi mírném ohni zhruba 10 minut, až bobule začnou praskat.

2. Pak je přecedíme přes síto vyložené starým ručníkem nebo plenou. Pečlivě plody vymačkáme.

3. Ke šťávě přidáme cukr (pokud ho tedy chceme použít), půlku citronu a znovu přivedeme k varu.

4. Ještě horkou šťávu plníme do lahví vypláchnutých vařící vodou a hned zavíčkujeme. Po vychladnutí uložíme v temnu a chladu, např. do sklepa.

b) Varianta pro odšťavňovač:
Šťávu z odšťavňovače necháme velmi zvolna vařit 10 minut a pak postupujeme od bodu č. 3.
Při nachlazení šťávu vždy ohřejeme. Tento recept lze použít jako základ pro jiné recepty: dezerty, likéry, vína nebo želé.

.

Bezová šťáva z plodů bezu (bezinek) bez cukru - výroba bez odšťavňovače (2), pracnější varianta  


  • 1 kg plodů bezu
  • šťáva z 1 citronu
  • voda
  • síto
  • stará čistá plena a vyvařené lahve

1. Bezinky nejprve pečlivě odstopkujte (obsahují jedovatý sambunigrin!).

2. Dejte bezinky vařit do 250 ml vody (jeden hrnek), vařte 5 minut a pak bezinky rozmačkejte dřevěnou lžící nebo něčím nekovovým.

3. Vyložte síto plenou a zavěšte ho do hrnce. Vše přeceďte a rukama pečlivě vymačkejte.

4. To, co zbylo, nechte znovu s hrnkem vody 5 minut vařit. Pak opět vše vymačkejte k první dávce.

5. Přidejte citronovou šťávu, přiveďte k varu a stáhněte z vařiče.

6. Plní se ještě horké do lahví a hned zavíčkuje. 


Bez černý / bezinky - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune
Bez černý plod (Sambucus nigra).
.
Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. 

 

Bezinková šťáva z bezinek, jablek, pomerančů, citronu a medu

.

Jablečno-bez(ink)ová šťáva z odšťavňovače


SUROVINY NA 1,7 l ŠŤÁVY:
  • 1,5 kg bezinek
  • 2 kg jablek (poměry jsou jen orientační)
  • síto, čistá plena a vyvařené sklenice

1. Bezinky nejprve v odšťavňovači zbavíme šťávy a tekutinu přecedíme přes síto.

2. Pak sítko vyložíme čistou plenou a přidáme výlisky. Nekovovou lžící je pečlivě vymačkáme, až zůstanou v sítku jen semena. 

3. Jablka odšťavníme a šťávu dáme do konvice s víkem, které brání tomu, aby se pěna dostala do jablečné šťávy. Jablečnou šťávu přilijeme k bezinkové šťávě.

4. Smíchanou šťávu svaříme a necháme pak několik minut na mírném ohni zvolna vařit (či spíše „táhnout“).

5. Ještě horké plníme do připravených lahví a hned uzavřeme.

TIP: Pokud máte rádi sladší šťávu, přidejte více jablek, než je v rozpise. Tuto šťávu můžete použít i jako základ pro nealkoholický punč.

.

Bezinkový mošt nebo podobný recept Bezinková šťáva s vanilkou a hřebíčkem

.

Bezinkový sirup


1. Odstopkované bobule černého bezu vložte do hrnce, přidejte hrnek vody na 1 l bezinek a nechte vařit zhruba 15 minut (bobule změknou a popraskají a nechají se tak lépe vymačkat). Zda už jsou dost měkké, můžeme otestovat na stěně hrnce, tlakem lžící.

2. Pak si síto vyložíme čistou plenou a přelijeme přes něj vařené bezinky. Jedna z možností je nechat bezinky vykapat přes noc.
Nebo pokud nechceme tak dlouho čekat, cípy pleny stočíme a na bezinkový obsah tlačíme kulatou částí naběračky a šťávu postupně slíváme či po mírném zchladnutí tlačíme přímo rukama na obsah „váčku“.

3. Po tomto „tvrdém boji“ si bezinkovou šťávu zvážíme.

4. Přivedeme jí k varu a přidáme za stálého míchání cukr, aby byla trvanlivější (500 g cukru na 1 l šťávy) a můžeme přidat i čerstvě vymačkanou šťávu z citronů. Šťávu s cukrem povaříme asi 5 minut.

5. Plníme ještě horké do lahví vypláchnutých vroucí vodou.

6. Pokud chceme prodloužit trvanlivost této šťávy, můžeme sirup ještě sterilizovat v hrnci, který je naplněn horkou vodou a nechat vařit zhruba 20 minut.

.

Bezinkový likér od maminky MUDr. Dorky D.:

  • 2 l bezinek bez stopek (při odstopkování pomůže vidlička)
  • 1 l vody
  • kousek badyánu
  • 3 - 4 ks hřebíčku
  • 1 - 2 kousky celé skořice (nebo 1 lžička mleté skořice)
  • 1 oloupaný citron pokrájený na kolečka bez pecek
  • 1 kg cukru
  • dřeň z 1 lusku pravé vanilky (v nejhorším 2 vanilkové cukry, ne vanilínové!)
  • 2 lžičky rozpustné kávy (někdo má radši tento likér bez kávy)
  • 1/2 l rumu

1. Bezinky s vodou vaříme zhruba 15 - 20 minut do změknutí bobulí. Zhruba 2 minuty před koncem přidáme hřebíček, badyán, celou skořici (pokud jste se nerozhodli pro mletou) a oloupaný, na plátky pokrájený citron bez pecek - necháte-li tam pecky, vše zhořkne

TIP: pokud chcete likér čirý, bez částeček skořice, přidejte MLETOU skořici už na začátku k hřebíčku a badyánu. Mletá skořice po tak dlouhém varu ale ztrácí svoje aroma.

2. Ideální je nechat vše přikryté stát v chladu do druhého dne.

3. Pak vše přecedíme přes plátýnko a z plodů bezu i citronu se snažíme vymačkat co nejvíce šťávy.

4. Následně přidáme cukr, necháme ho rozpustit a ještě 3  - 5 minut povaříme.

5. Ke konci přidáme dřeň z vanilky, mletou skořici a za stálého míchání rozpustnou kávu (pokud ji tedy v receptu chceme mít) a po chvilce stáhneme z vařiče.

6. Teprve po vychladnutí přidáme rum, aby se nám alkohol nevypařil, jako pára nad hrncem. 😉

.

Dragonfly - Bezinkový likér (nejen) pro ženy


  • 1 kg bezových bobulí
  • 2 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 hřebíčků
  • špetku muškátového květu
  • 1 citron
  • 750 ml vodky

1. Bezinky necháme s vodou vařit 30 minut.

2. Šťávu přecedíme, přidáme cukr, koření a citronovou šťávu a ještě vaříme 1 hodinu. Pak znovu přecedíme. 

3. Po zchladnutí smícháme s alkoholem a plníme do lahví.

.

Bezinkové víno s vinnými kvasinkami (Portské)

.

Bezinkové víno s vinnými kvasinkami, hřebíčkem, skořicí a rozinkami

.

Recepty na bezinkové víno z povařených bezinek, bezinkové portské víno nebo vermutové bezinkové víno

.

Nebo si připravte Vánoční bezinkové víno s kvasnicemi, pepřem, novým kořením a hřebíčkem.

.

Bezinkové chutney (čatní) 1

  • 1 kg čerstvých bezových bobulí
  • 400 g hnědého cukru kandys
  • 0,5 l jablečného octa
  • 1 malý kousek zázvoru
  • 12 kuliček barevného celého pepře
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 čerstvě natrouhaný křen
  • 1 kousek skořice
  • špetka muškátu (oříšek)

1. Omyté a odstopkované bobulky černého bezu smícháme s 300 g cukru a rozdělíme do sklenic.

2. Jablečný ocet smícháme se zbytkem cukru a kořením a necháme táhnout (lehce probublávat) zhruba 10 minut.

3. Po zchladnutí přecedíme přes síto do sklenic s bezinkami. Sklenice uzavřeme a uložíme v chladnu. Trvanlivost: 3 - 4 měsíce.

.

Bezinkové chutney (čatní), 2



INGREDIENCE NA NA 8 PORCÍ:
  • 1 kg bezinkových bobulí
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 3 červené chilli papričky
  • 1 cibule
  • 100 g rozinek
  • 300 g hnědého cukru kandys
  • 250 ml vinného octa z červeného vína
  • 6 hřebíčků
  • kardamom
  • nové koření
  • sůl

1. Odstopkované omyté bobule bezinek dáme je do většího hrnce. V moždíři roztlučeme pepřové kuličky a hořčičná semínka. Chilli papričky rozpůlíme a odstraníme semínka. Cibuli si pokrájíme na kostičky. Vše přidáme k bezinkám.

2. Směs necháme 1 hodinu vařit. Pokud je to třeba, přidáme ještě koření a horké plníme do lahví se šroubovacím uzávěrem. 

.

Bezinkový balzámový ocet (Aceto balsamico)



SUROVINY NA TÉMĚŘ 1 LITR OCTA:
  • 600 ml balzámového tmavého octa (Balsamico)
  • 500 g bezinkových bobulí
  • 300 g cukru
  • 1 kousek celé skořice
  • nové koření
  • hřebíček
1. K balsamiku přidáme cukr a zahříváme, až se cukr rozpustí. Koření vložíme do plátěného sáčku a necháme táhnout na velmi mírném ohni 5 minut.

2. Pak přidáme bobulky bezu černého a necháme lehce probublávat na velmi mírném ohni dalších 10 minut.

3. Vše nakonec zchladíme, vyjmeme sáček s kořením a tekutinu přecedíme přes čistou plenu. Plníme do připravených lahví. Takto ochucené balsamico se hodí obzvláště k salátům, např. k polníčku.


3. část receptů najdete zde.

11 komentářů:

  1. To je náhoda, bezinkový likér s kávou dělala i moje maminka...A byl moc dobrý:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co káva, Henrietko! Ale ten rum! 😉

      Vymazat
    2. Bezinkový LIQUÉRE je s kávou, taky s rumem. Je to moje mňamka, kterou dělám každý rok. Moc jí nevypiju, ale flašky jsou na jaře prázdné. Asi na ně ve vejminku chodí myši. Ač v pevně zavřené dubové skříni není díra. Asi na ni chodí myšák domácí ;-P

      Vymazat
    3. Už odstopkovávám :-))

      Vymazat
    4. Milá Kitty,
      asi myšákovi dáváš málo sýra?! 😉

      Já budu bez lovit teprve zítra, ale tady furt prší, zítra má taky... Teď jsem si na to zrovna z obchodu donesla hnědý cukr, takže něco musím donést! 😊

      Vymazat
  2. Mám moc ráda bezinkovou šťávu, mňam..

    OdpovědětVymazat
  3. Jen kdyby se ty bezinky chtěly samy vymačkávat. 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Také vzpomínám na bezinkový likér, který dělávala moje tchyně. Rum. kafíčko, no prostě mňamka ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  5. Však už děti vědí, že čaj - rum - bum je nejlepší. 😉

    OdpovědětVymazat
  6. "Bobule, plody bezu černého (bezinky)".
    Aha, u dřívějšího článku jsem se ptal, zda bez a bezinky mají něco společného, a tady je odpověď.
    Takže není to jako nesouvisející jez a jezinky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, tobě se dneska jenom chechtám! 😀 Nějak ti ochabuje pozornost! Ale to už jsem ti tam napsala. 😀

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊