Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

neděle 10. září 2017

Bez černý plod, recepty 1: Moučníky a dezerty z bezinek


Bezinky už čile dozrávají, proto vám dnes přináším první část receptů. Tam, kde je to uvedeno, jsem připsala i hodnocení jednotlivých receptů. 1. a 2. část receptů najdete v příslušných odkazech.

 

Albaerliho trhanec s bezovou sladkou omáčkou


INGREDIENCE: 
  • 130 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového cukru (ne vanilínového, ty 3 - 4 Kč navíc vás nezabijí; TIP: v ideálním případě si vyrobte doma svůj vanilkový cukr vložením vanilkového lusku do sáčku s cukrem)
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 50 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 30 g cukru na zkaramelizování
  • trochu moučkového cukru na závěrečné pocukrování

1. Mouku, mléko, vanilkový cukr a špetku soli rozmícháme metličkou do hladka. Pak vmícháme žloutky.

2. Bílky s krystalovým cukrem vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do těsta.

3. V pánvi, která se dá použít v troubě, si roztavíme máslo a vlijemr do ní následně i těsto. Navrch posypeme rumovými rozinkami.

4. V předehřáté troubě pečeme na zhruba 200 °C 15 minut. Pak hmotu rozdělíme na čtvrtiny, které obrátíme a necháme dopéct dalších 10 minut.

5. Vše rozdělíme na menší kousky, posypeme krystalovým cukrem a necháme v troubě na závěr zkaramelizovat. Podáváme poprášené moučkovým cukrem např. se švestkovým kompotem. Nebo si k tomu udělejte následující recept, bezovou sladkou omáčku.

 

Bezová sladká omáčka - topping k dezertům i kaším


SUROVINY PRO 4 OSOBY:
  • 600 g odstopkovaných bobulí černého bezu
  • 1 jablko
  • 100 ml vody
  • 200 g hnědého cukru
  • 1 bio-citron
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček

1. Bobulky bezu s vodou, cukrem, citronovou šťávou a kůrou vaříme na mírném ohni za občasného míchání zhruba 15 minut. 

2. Mezitím si oloupeme jablko, nastrouháme ho a přidáme do bezové směsi. Na konci přidáme koření a vaříme ještě 5 minut.

3. Tato omáčka se hodí ke sladkým pokrmům, jako např. trhanec (Kaiserschmarren). Pokud si chcete tuto omáčku uschovat na zimu, naplňte ji, ještě horkou, do lahví a uzavřete.

Bez černý - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune
Bez černý, plod (Sambucus nigra). Nezralé bezinky odstraníme!

 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Tvarohovo-hruškový koláč s bezinkami


INGREDIENCE PRO 12 OSOB:
KŘEHKÉ TĚSTO:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 60 g cukru (hnědý třtinový cukr)
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 100 g másla (vychlazené malé kousky)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

NÁPLŇ:
  • 3 vejce
  • 250 g odtučněný tvaroh (0,2 - 0,3 % tuku, vanička)
  • 200 g tučný tvaroh (40 % tuku, vanička)
  • 80 g cukru (hnědý třtinový)
  • bio-citron: 2 lžíce šťávy a nastrouhanou kůru
  • 25 g škrobu
  • 30 g pšeničné krupice
  • 60 g malých kostiček čokolády (případně pokrájejte)
  • 5 hrušek
  • 200 g bezových plodů (bezinek)

1. Na těsto si smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl, přidáme máslo a rozetřeme na menší kousky. Přidáme rozkvedlané vajíčko a zapracujeme rychle do těsta (je-li třeba, přidáme trochu vody). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut v chladničce odpočívat. 

2. Vymastíme si dortovou formu a 2/3 těsta vyválíme a vložíme na dno. Ze zbytku těsta si vyválíme váleček, ze kterého vytvoříme ca. 4 cm vysoký okraj na těstě. Dno propícháme vidličkou.

3. Na náplň si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, oba dva tvarohy, cukr, citronovou šťávu a kůru spolu se škrobem a krupicí  vymícháme do hladka. K tomu přidáme čokoládu.

4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha a také opatrně vmícháme do tvarohové náplně.

5. Polovinou bobulí bezu vyložíme dno a „přikryjeme“ tvarohovou náplní. 

6. Oloupáme si hrušky, rozkrájíme je na čtvrtiny a zbavíme je jádřince. Zhruba čtvrtinu nakrájíme na plátky a poklademe jimi koláč.

7. Koláč pečeme při 180 °C zhruba 50 - 60 minut. Ca. 10 minut před koncem pečení dáme na koláč ještě zbytek bezinek a znovu vložíme do trouby. Koláč necháme vychladnout ve formě. 

 

Jogurtový koláč s bezinkami a červeným rybízem

 

Závin s bezinkami I.

 

Závin s bezinkami II.

 

Švédský koláč  bezinkami

 

Ovesné placičky se sušenými bezinkami

 

Bezové muffiny 


  • 200 g mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička sody         
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g změklého másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 150 g plodů bezu (zralých bezinek)
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru

1. Troubu si předehřejte na 200 °C.

2. Mouku prosejte nejprve do mísy, aby byla víc nadýchaná a smíchejte s ovesnými vločkami, práškem do pečiva a sodou.

3. Bezinky nejprve pomocí vidličky odstopkujte, omyjte a nechte v cedníku okapat.

4. Vejce lehce rozkvedlejte s troškou soli. Přidejte cukr, změklé máslo, zakysanou smetanu a vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Pak přidejte mouku s dalšími přísadami. Naposledy do těsta vmíchejte opatrně bezinky a hned začněte (do 3/4) plnit muffinové formičky.

5. Pečeme při 180°C 20 - 25 minut do zlatova.  

 

Nutella (sladká pomazánka) z jablek a bezinek

 

Domácí lipánek s bezinkami 

překlad z knihy Die Holunderküche od Angeline Bauer

  • 500 g měkkého tučného vaničkového tvarohu
  • 200 ml šťávy z plodů bezu černého nebo 100 ml bezinkové šťávy plus 100 ml bezinkového likéru
  • 1 kelímek sladké 30 % smetany (200 ml)
  • cukr podle chuti
  • strouhaná čokoláda na dozdobení

1. Tvaroh spolu s bezinkovou šťávou (a případně likérem) vymícháme do hladka a podle chuti přidáme cukr.

2. Ušleháme smetanu a opatrně vmícháme do tvarohu. 

3. Rozdělíme do misek a dozdobíme strouhanou čokoládou. 

TIP: Jestli máte chuť, udělejte si palačinky a naplňte je touto směsí.

 

Bezový krém s opilým hruškovým přelivem 

překlad z knihy Die Holunderküche od Angeline Bauer

BEZOVÝ KRÉM:
  • 6 žloutků
  • 60 g cukru
  • 250 ml bezinkové šťávy
  • 125 ml bílého vína
  • 1 sáček želatiny (nebo 6 želatinových plátků)
  • 2 lžíce bezinkového likéru  
  • 200 g 30 % smetany oslazené 2 lžícemi cukru

HRUŠKOVÝ PŘELIV:
  • 500 g oloupaných zralých hrušek bez jádřinců  
  • 40 g cukru
  • 375 ml bílého vína
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžíce hruškovice

BEZOVÝ KRÉM - POSTUP:
1. Na mírném ohni ve vodní lázni si ušleháme žloutky s cukrem, bezinkovou šťávou a bílým vínem do hustého krému.

2. Želatinu namočíme podle návodu a vmícháme do krému. Chladíme pak tak dlouho, dokud želatina nezačne tuhnout a želírovat.

3. V tom okamžiku přidáme bezinkový likér.

4. Ušleháme si smetanu a opatrně ji přimícháme. Pak necháme krém minimálně 2 hodiny chladit.

HRUŠKOVÝ PŘELIV (TOPING) - POSTUP:
5. Nejprve si oloupáme hrušky, zbavíme je jádřince a společně s cukrem, bílým vínem a dření z vanilky je vaříme na mírném ohni 15 minut. 

6. Ovocnou masu pak tyčovým mixérem rozmixujeme a přidáme hruškovici.

7. Hruškový přeliv dáme na 20 minut do mrazničky.

8. Z bezového krému pak pomocí dvou lžic vykrajujeme noky a servírujeme s hruškovým přelivem. 

TIP:  V nouzi postačí i hrušky kompotované (pak postupujte od bodu č. 2).

 

Vanilkový puding s bezinkami  


SUROVINY NA 4 PORCE:
.
BEZOVÝ PUDING:
  • 500 ml mléka
  • 80 g hnědého cukru
  • 1/2 bio-pomeranče, chemicky neošetřeného (chemický postřik se nedá NIČÍM smýt!!!)
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 ml odstopkovaných bezinek

ŠVESTKOVO-SKOŘICOVÝ TOPING:
  • 125 ml 40% smetany De luxe (u nás např. Kunín)
  • 15 zralých švestek rozkrájených na poloviny
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g hnědého cukru

PUDING - POSTUP:
1. Bezinky s cukrem a troškou vody necháme bez pokličky na velmi mírném ohni „táhnout“ (zvolna probublávat) asi 15 minut.

2. Přidáme mléko a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a vmícháme pudinkový prášek (dle návodu na sáčku).

3. Pudinkem naplníme formičky a necháme vychladit.

ŠVESTKOVO-SKOŘICOVÝ TOPING - POSTUP:
4. Smícháme švestky s tučnou smetanou, skořicí a cukrem a za stálého míchání necháme 5 minut zvolna vařit. Pak již jen toping necháme vychladit a dle chuti přidáme ještě trochu třtinového cukru.

 

Bezinková krupičná kaše

  • 500 g bezinek
  • 150 ml červeného vína
  • 200 g cukru
  • 150 ml vody
  • 80 g pšeničné krupice
  • 200 ml 40% smetany De luxe (např. Kunín)
  • skořice
  • kardamom
  • anýz
  • 1 bio-pomeranč, chemicky neošetřený
  • mletý hřebíček
  • 1 bio-citron
  • 5 vlašských ořechů

1. Nejprve necháme vařit bezinky spolu s kořením ve vodě asi 15 minut. Pak na hrubo rozmixujeme tyčovým mixérem, propasírujeme a odstraníme tak semena.

2. Následně k bezu přidáme červené víno, svaříme a přisypeme krupici. Vše pak necháme táhnout za stálého míchání 20 minut, až vznikne kaše.    

3. Poté vsypeme cukr a za občasného míchání necháme chladnout.   

4. Ušleháme tučnou smetanu a polovinu opatrně vmícháme do vychladlé krupičné kaše. Zbytkem smetany zdobíme jednotlivé porce, přidáme ještě vlašské ořechy. 

 

Bezovo-jablečný „kompot“ zahuštěný škrobem


INGREDIENCE NA 4 PORCE:
  • 1 kg plodů bezu (bezinky) nebo 0,7 l bezinkové šťávy
  • 1/4 l 100% (!) jablečné šťávy
  • 6 lžic cukru
  • 1 jablko
  • 1 kousek celé skořice
  • bio-citron: šťáva a kůra (chemický postřik NIČÍM nesmyjete!!! Bio citrony se dostanou např. v Penny)
  • 2 lžíce škrobu (např. Maizena)
  • dřeň z 1/2 vanilkového lusku

1. Bezové bobule s trochou vody vaříme zhruba 20 minut. Pak vše scedíme přes síto s gázou. Nebo jste si tento krok ušetřili a bezovou šťávu si koupili.

2. Šťávu z bezu smícháme s jablečnou šťávou, skořicovou kůrou, šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu a přivedeme k varu. Ochutíme cukrem.

3. Jablko zbavíme jádřince, rozkrájíme na kousky a necháme již jen táhnout za občasného probublávání ve sladké omáčce. 

4. Na závěr si rozmícháme škrob s malým množstvím vody, omáčku tím zahustíme a přivedeme naposledy k varu.

5. Odstraníme koření, a pokud chceme, přidáme i dřeň poloviny vanilkového lusku.

 

Bezinkovo-hruškovo-rybízový „kompot“ zahuštěný škrobem

  • 500 g bezových bobulek
  • 2 hrušky
  • 300 ml šťávy z černého rybízu
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 2 lžíce medu (nebo víc, dle chuti)
  • 1 chemicky neošetřený citron (šťáva plus kůra)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce škrobu (např. Maizena)

1. Nejprve si bezinkové bobule omyjeme a necháme okapat. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kostičky.

2. Rybízovou šťávu, červené víno, med (množství dle chuti) svaříme spolu s kouskem citronové kůry, vymačkanou šťávou z citronu a podélně rozříznutým vanilkovým luskem.

4. Přidáme pokrájené hrušky a bezové bobule a necháme 7 - 10 minut „táhnout“ (var, který téměř není vidět).  

5. Vyjmeme vanilkový lusk a citronovou kůru a kompot zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody. Vše přivedeme k varu a odstavíme z vařiče. 

6. Vychladíme a můžeme servírovat, samotné nebo jako přílohu ke sladkým pokrmům. Pozn.: v původním receptu jsou pro var bezinkových bobulí doporučeny pouhé 2 - 3 minuty, což kvůli sambunigrinu není úplně spolehlivé.

 

Želé z bezinek se smetanou a hruškami jako dezert


INGREDIENCE NA 4 PORCE:
  • 6 plátků bílé želatiny
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 ml bezinkové šťávy (z plodů)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 hrušky
  • 100 ml bílého vína
  • 2 kousky badyánu
  • 1 malý kousek skořice
  • 1 kelímek (200 g) sladké smetany 30 %
  • meduňka na ozdobu

1. Želatinu namočíme 5 minut do studené vody. Citronovou šťávu si ohřejeme a lehce vymačkané plátky želatiny v ní necháme rozpustit. Pak přisypeme 1 vanilkový cukr a vše vmícháme do bezinkové šťávy, kterou rozdělíme do 4 skleniček a necháme v ledničce 3 - 4 hodiny ztuhnout.

2. Omyté hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřince a na konečné dozdobení si z nich odkrojíme 4 tenké plátky. Hrušky oloupeme a pokrájíme na malé kostičky.

3. Bílé víno si svaříme spolu s badyánem, skořicí a zbylým vanilkovým cukrem. 4 plátky hrušek i pokrájené hrušky podusíme ve víně 3 - 4 minuty (ne déle!), hrušky nesmí být zcela měkké. Vše necháme zchladnout.

4. Smetanu si ušleháme do tuha. Hrušky dáme okapat do cedníku, badyán a skořici odstraníme. Pokrájené hrušky pak vmícháme opatrně do šlehačky, kterou navršíme na bezinkové želé. Zdobíme plátkem hrušky a meduňkou.

 

Krupicové knedlíky plněné bezinkami


21 komentářů:

  1. Trhanec se jmenuje podle konzistence nebo podle účinků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      podle účinků samozřejmě! Trhanec obvykle jedí potrhlí lidé (a ti, co ještě nejsou tak daleko, to s pomocí trhance doženou). 😉

      Vymazat
  2. Páni, to je dobrot...:-)
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Henrietko,
      ty máš novej avatar! 😊

      Vymazat
    2. Avaco? Jo ták...Ty myslíš vizuální reprezentaci uživatele ve virtuální realitě...:-).

      Vymazat
    3. No vlastně se tomu na Bloggeru říká favicona. 😊
      To oranžové B holt mohli udělat lépe. 😉

      Vymazat
    4. Nebo je favicona jen to nahoře vlastně?? A tam máš furt B.

      Vymazat
    5. Myslím, že ,,avatar" je profilový obrázek a favicon je opravdu to oranžové B, které je potřeba vyměnit:-).

      Vymazat
    6. Tak už víš, co v budoucnu očekávám. 😉

      Vymazat
  3. Takovejch dobrot...a kapka vínečka nebo likérku (samozřejmě z bezu) by se nenašla?

    OdpovědětVymazat
  4. ...tedy pochopitelně více než ty dvě lžičky" v opilejch hruškách :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkej Lucíku,
      že budeš dělat bezinkovej likér! Snad už zítra a pozítří vyjde další díl, kde budou zavařeniny, likéry a sirupy. Mě rozhodně zaujal nejsnadnější způsob kompotu: prosypat cukrem a pak zavařit. 😊

      Vymazat
    2. Nebudu. Ty budeš. A já se pozvu, protože alkohol z rukou lékaře neškodí v jakémkoliv množství.

      Vymazat
    3. Jó, takovejch by bylo! 😊
      V JAKÉMKOLI množství neškodí? To by ti Paracelsus dal! 😉

      Vymazat
    4. Ten by se přidal...a případný bolehlav by byl "ENS DEI"

      Vymazat
    5. Že by se přidal? Bod pro tebe! 😀 😀 😀 Kvůli tobě by určitě praktikoval i to zmrtvýchvstání. 😊

      Vymazat
    6. To víš, že přidal. Na svou dobu to byl docela "rebel" a dealer opiátů :-D :-D...prostě přeskočil dobu :-D

      Vymazat
  5. Tedy Dori, to jsou vychytané recepty! Paráda! Většinu z nich se mi nepodaří přizpůsobit mému stravování, ale závin bude :D
    Už mám zásoby bezinkového džemu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už letošního?? Tady se teď chystám (jestli mi to nepřekazí stálé deště).
      No jo, já bych si taky nejraději udělala ten trhanec (měla jsem to jednou v životě a byla to nebeská mana), ale bez lepku nevím...

      Vymazat
  6. To je tak složité, že bych si výsledný produkt raději koupil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kuš! 😊 Pro každýho něco - a jednoduchý recepty tady taky najdeš. 😊

      Jestli bys chtěl ale potěšit manželku (nebo sebe), objednej si něco dobrého na Fleru. Ceny většinou ujdou a kvalita bývá hodně dobrá.

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊