Mnoho starších článků najdete na mém původním blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz, postupně je sem ale přesouvám. Všem se vám omlouvám za případně vzniklé potíže.

středa 14. června 2017

Bez černý, květ - recepty 2: domácí bezový sirup, med, šťáva, nápoje, zmrzlina, puding


Hajdy na bez černý (Sambucus nigra), než vám úplně odkvete! 😊 Předkládám vám druhou část sbírky zajímavých receptů z květů bezu černého.  

 

Šťáva / limonáda z bezu, svízele, bršlice, jetele a sedmikráskových květů podle MUDr. Dorky D.


  • 2 - 3 mladé stonky svízele povázky
  • 3 - 5 květenství bezu černého (podle velikosti)
  • 2 - 3 mladé, „rozvíjející“ se, lístky bršlice
  • 6 hlávek jetele lučního (to je ten červený)
  • 8 - 12 květů sedmikrásek
  • 1 bio citron s kůrou nakrájený na kolečka
  • 2 polévkové lžíce medu (agávového sirupu, přírodního hnědého cukru nebo v nejhorším prostě obyčejného bílého cukru)
  • 1 litr 100%ní jablečné šťávy

1. Bez a ostatní bylinky s citrónem a agávovým sirupem vložíme do vhodné nádoby a s pomocí vařečky trochu rozmačkáme, až citrón pustí trochu šťávy a smísí se s bylinkami a medem či agávovým sirupem. Přilijeme jablečnou šťávu a vše promícháme.
2. Necháme louhovat při pokojové teplotě přes noc. Po této době jsem necedila, ale vše vložila do ledničky a nechala dále louhovat a již konzumovala. Ředíme dle libosti studenou vodou, je to velice chutný nápoj.
TIP: V chladných dnech je možné přidat 3 - 4 hřebíčky, kousek badyánu, skořici, krátce svařit a servírovat teplé.

limonáda z bezu černého - Sambucus nigra - baza čierna


 Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

.

Šumivá limonáda „šumáda“ z květů bezu černého (bez octa)

  • 8 květenství bezu
  • 500g cukru
  • 4 citrony
  • 4 l vody

1. Vše dáme do džbánu, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kvasit zhruba 4 - 5 dní na slunci (nebo prostě v teple). Často mícháme.
2. Jakmile se začnou tvořit bublinky, je čas na scezení limonády přes plátýnko. Plníme do dezinfikovaných lahví, které uzavřeme korkem (láhve na sekt).
3. Dáme na 14 dní do sklepa nebo lednice - a můžeme pít. 
.

Bezový nápoj s lesními jahodami a mátou nebo s jablkem a mátou

 

Bezová voda

  • květy bezu
  • voda
  • bio-citron
  • event. větvička meduňky

To je nejjednodušší recept, který se k pití v různých obměnách dělává: Do vody se vloží pár bezových květenství (můžete přidat i větvičku meduňky) a pár koleček bio-citronu. Trochu vše pomačkejte a můžete okamžitě pít. 

.

Perlivý nápoj "Hugo" z květů bezu  

  • 20 ml bezového sirupu
  • 100 ml sektu
  • 2 chemicky neošetřené plátky limety
  • 2 lístky máty
  • sodovka

1. Plátky limetky nejprve lehce pomačkáme lžící nebo vařečkou. Pak přilijeme chlazený sekt a bezový sirup.
2. Doplníme sodovkou a můžeme podávat. Můžeme přidat i pár větviček máty.

.

Jahodovo-bezová bowle



INGREDIENCE NA 6-8 PORCÍ
  • 1 kg jahod
  • 5 stonků máty peprné
  • 100 ml bezového sirupu z květů
  • 0,75 l vína Rosé (chlazeného)
  • 1,5 l sektu (chlazeného)

1. Jahody pokrájíme na čtvrtiny.
2. Vše (kromě 2 - 3 stonků máty a sektu) vložíme / vlijeme do nádoby a necháme 15 minut louhovat.
3. Pak odstraníme větvičky máty.
4. Těsně před podáváním nalijeme do nádoby dobře vychlazený sekt a přidáme čerstvé větvičky máty, které jsme si nechali stranou. 
.

Bowle z bezových květů, bílého vína a sektu  

  • 10 bezových květenství
  • 1 svazek máty peprné
  • 4 citron (alespoň 1 z nich bio)
  • 200 g cukru
  • 1 l vody
  • 1 láhev bílého vína
  • 1 láhev sektu

1. Bio citron nakrájíme na kolečka, z dalších 3 citronů vymačkáme šťávu. Přidáme bezové květy, mátu, cukr a smícháme s vodou. V pokojové teplotě necháme louhovat 24 hodin.
2. Pak scedíme a dáme do chladu. Krátce před servírováním vlijeme víno a sekt.
.

Bowle bez alkoholu hroznovo-bezová

  • 2 bio-citrony
  • 1 vanilkový lusk
  • 80 g cukru
  • 3 hrsti bezových květů
  • 400 ml světlé hroznové šťávy
  • 250 ml vody
  • 800 ml sodovky
  • 1 hrst ledových kostek

1. Jeden ze dvou citronů pokrájíme na kolečka, vanilku podélně rozřízneme, abychom získali její dřeň. Vše spolu s cukrem a 250 ml vody vložíme do hrnce a necháme ca. 10 minut „táhnout“ (žádný prudký var) a pak zchladíme.  
2. Bezové květy přidáme do hrnce, přikryjeme a necháme 1 - 2 dny v lednici louhovat.
3. Po této době vše přecedíme a přelijeme do vhodné nádoby. Pokrájíme na plátky zbylý citron, přidáme hroznovou šťávu, sodovku a ledové kostky a můžeme servírovat. Pokud chceme a máme tu možnost, přidáme ještě pár čerstvých bezových kvítků z 1 menšího květenství.
.

Recept na domácí bezové pivo 

Speciální kvasnice na pivo, tj. kvasnice pro svrchní kvašení neboli svrchní kvasnice, najdete zde.
.

Recept na likér z květů bezu černého

.

Bezové víno z květů bezu černého s vinnými kvasinkami (popř. droždím)

.

Recept na domácí bezový sirup (med) aneb Jak zachovat cenné látky podle MUDr. Dorky D.

  • minimálně 40 velkých bezových květenství
  • 1 l vody
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1 kg cukru

1. Celá bezová květenství zalijeme vodou a přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z citronů. Vaříme 10 - 15 minut a pak stáhneme z vařiče.
2. Necháme minimálně 12 hodin v pokojové teplotě louhovat.
3. Pak přecedíme přes plátýnko a květy pečlivě vymačkáme.
4. Přidáme cukr krystal a „vaříme“ na mírném ohni:

TIP: Použijeme stejnou fintu, jako u pampeliškového medu (sirupu): na mírném ohni za občasného míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Přivedení k varu, odstavení a vychladnutí opakujeme ještě několikrát, až do zhoustnutí a dosažení potřebné konzistence. Tento postup je daleko šetrnější a zachová více účinných látek, než jednorázové 1-1,5 hodinové vaření, které se často doporučuje.

5. Med nalijeme ještě horký do sklenic a otočíme dnem vzhůru. K prodloužení trvanlivosti někdo ještě zavařuje v myčce na nejdelší program. Tím ale opět zároveň ničíte cenné látky.
.

Sirup z květů bezu, tužebníku a lípy  


  • 2 květenství tužebníku
  • 1 hrst lipových květů
  • 10 květenství bezu černého
  • 1 kg cukru
  • šťáva ze 4 citronů
  • 800 ml vody

1. Vodu s citronovou šťávou a cukrem přivedeme k varu a necháme zchladnout.
2. Bylinky pokrájíme na drobno (kromě bezu, kde necháme celá květenství i se stopkami) a přidáme k cukrovému roztoku. Necháme v pokojové teplotě louhovat zhruba 12 hodin. Občas zamícháme.
3. Dalších 24 hodin pak necháme louhovat ještě v lednici.
4. Scedíme na jemném sítku, přivedeme k varu a horké plníme do propařených lahví.
Ředíme vodou. S čerstvě vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávou chutná tento nápoj báječně v horkých letních dnech. V zimě v období chřipek zalijeme horkou vodou.

.

Sirup z černého bezu a dalších bylinek na záněty horních cest dýchacích  

INGREDIENCE na 600 ml sirupu:
  • 10 bezových květenství
  • 2 hrsti směsi bylinek (pokud byste měli mařinku vonnou, kvůli obsahu kumarinů použijte nanejvýš 1 stonek): např. mladé (a nejlépe „bělené“) listy smetanky (pampelišky), květy sedmikrásky, listy jitrocele, květy kostivalu, nať mařinky vonné (na rozdíl od ostatních bylinek by se měla vždy mařinka sušená nebo aspoň zavadlá, protože teprve tak se rozvine její plné aroma), květy hluchavky, květy svízele syřišťového (žluté) nebo svízele povázky (bílé) - svízel povázky nezaměňte se svízelem přítulou, ten je celkově dost „tuhý“
  • 400 ml vody
  • 520 g cukru
  • 6 polévkových lžic citronové šťávy
Postup: viz výše (sirup z květů bezu, tužebníku a lípy). Sirup lze použít na zmrzlinu, do pudinku, k pití (ředěný vodou), do čaje.
.


Nevařený sirup z květů černého bezu - recept od mé maminky

  • minimálně 25 větších květenství černého bezu (množství u menších kousků event. navýšit)
  • 2 l převařené a vychladlé vody
  • 2 kg cukru
  • 70 g kyseliny citronové (podle chuti) TIP: pro okamžitou spotřebu doporučuji místo kyseliny citronové určitě 2 - 3 oloupané a na kolečka pokrájené citrony
  •  na špičku nože konzervační přípravek např. Dr. Oetker (dříve Petol)

1. Květy, pokud možno, vodou neoplachujeme (vybírejte si proto jen čistá květenství), smyli bychom to nejlepší - pyl. Zalijeme vychladlou převařenou vodou a přidáme větší část kyseliny citronové (event. i s citronem, pokrájeným na kolečka - kyselina citronová vše slabě konzervuje, což je žádoucí). Necháme 24 hodin pod pokličkou louhovat.
2. Po této době scedíme a přidáme cukr a podle chuti event. znovu kyselinu citronovou. Poté, co se cukr mícháním za studena zcela rozpustí (čím více cukru v roztoku, tím hůře se bude rozpouštět), přidáme na špičku nože konzervační přípravek a plníme do lahví, nejlépe s patentním uzávěrem (vhodné i na mošty).

TIP: Pokud byste chtěli vynechat chemický konzervant, je třeba alespoň 1,5 kg cukru na 1 l výluhu!
.

Recept na bezovou šťávu (sirup) bez cukru

(v receptu je uvedeno bezinková, i když bezinky v receptu nenajdete).
.

Recept na bezový cukr zkaramelizovaný v troubě 

.

Kandované květy bezu černého

  • květenství bezu
  • bílky (co nejčerstvější vejce; hrozí salmonela!)
  • moučkový cukr

1. Rozmícháme vidličkou bílek tak, aby nepěnil. Květenství namočíme do bílku a opatrně vložíme do moučkového cukru.

2. Pak květy pověsíme kolíčky na šňůru a necháme schnout 4 dny. Květy můžeme přidat např. k bezovému pudinku.
.

Kandované květy bezu černého bez bílku podle MUDr. Dorky D.  

inspirace z knihy Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen (Fleischhauer, Guthmann, Spiegelberger, AT Verlag 2013)

  • květenství bezu
  • šťáva z citronů
  • moučkový cukr

Květy bezu lehce navlhčíme šťávou z citronů (ideálně rozprašovačem) a rozložíme na plech s pečícím papírem. Posypeme přes síto moučkovým cukrem (nebo z výšky - cukr se lépe rozdělí) a necháme sušit v troubě při zhruba 100 - 120 °C 25 minut.
.

Bezové květy v čokoládě 

  • kvalitní hořká čokoláda (nejlépe vysokoprocentní)
  • květenství bezu

1. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni.

2. Mezitím si rozdělte květy bezu na jednotlivé květní stopky a vytvořte „jednohubky“.

3. Pak už jen stačí namáčet a usušit na pečícím papíru.
.

Sladký bezový krém z bezového sirupu  

  • 75 ml bezového sirupu (viz výše)
  • 3 žloutky
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 5 lžic pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy

Všechny suroviny rozmícháme, až vznikne krémová hmota a lehce zahřejeme v hrnci (jinak se žloutek srazí).  Skvěle se tento krém hodí k jahodám nebo jinému ovoci.

.

Bezové mousse: pěna z bílé čokolády a bezového sirupu z květů


  • 100 g bílé čokolády
  • 2 plátky želatiny
  • 200 ml sladké smetany
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce bezového sirupu z květů
  • bezové květy na dekoraci

1. Nejprve si rozlámeme čokoládu na kousky a necháme ji ve vodní lázni roztavit. Želatinu namočíme do studené vody.
2. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a dáme do chladničky.
3. 1 celé vejce spolu s 1 žloutkem a bezovým sirupem vyšleháme ve vodní lázni do krémové konzistence a stáhneme z vařiče. Do vaječné hmoty vmícháme roztavenou čokoládu a dobře vymačkanou želatinu. Vše mícháme tentokrát ve studené vodní lázni. Krátce předtím, než začne krém želírovat, vmícháme zlehka šlehačku.
4. Pak již jen mousse plníme do sklenic a přikryté necháme alespoň 3 hodiny chladit. Nakonec ozdobíme květy bezu. 

Bezový puding  

  • 10-15 květenství bezu černého
  • 500 ml mléka (část mléka lze nahradit smetanou)
  • 8 lžiček kukuřičného škrobu
  • 2-3 lžíce cukru
  • dřeň z 1 vanilkového lusku

1. Květenství bezu necháme přes noc louhovat v mléku.
2. Další den přivedeme k varu, krátce povaříme a odstraníme bezová květenství.
3. Z mléka si odebereme 100 ml, rozmícháme se škrobem a cukrem a potom smícháme se zbytkem mléka. Znovu dáme krátce povařit.
.

Domácí zmrzlina z květů bezu  

  • zhruba 6 bezových květenství (podle velikosti)
  • 600 ml mléka
  • 150 g sladké smetany
  • 2 žloutky
  • 60 g moučkového cukru

1. Květenství bezu necháme přes noc namočené v mléku a scedíme.
2. Žloutky s cukrem utřeme do krémové konzistence.
3. Mléko přivedeme k varu a necháme lehce zchladnout. Část mléka pak odebereme a opatrně v něm na etapy rozmícháme žloutky s cukrem, aby se nesrazily.
4. Necháme táhnout (na hranici varu), dokud se hmota nezahustí (nejlépe ve vodní lázni).
5. Ušleháme šlehačku a vmícháme do vychladlé sladké hmoty.
6. Pak už jen necháme zmrznout v mrazáku.
 

A ještě jeden podobný recept na domácí bezovou zmrzlinu se zakysanou smetanou.

.

Recept na bezovou zmrzlinu bez cukru (s ječným sladem)

.

Bezový olej  


TIP: Na olej jsou nejlepší sušené květy, protože vysoký podíl vody v čerstvých květech, by způsobit zplesnivění.
  • 10 květenství bezu
  • 250 ml oleje z hroznových jader, olivového oleje nebo řepkového oleje

1. Nejprve květenství odstopkujeme.
2. Vložíme do sklenice a zalijeme olejem (vše musí být ponořené). V chladu a temnu pak necháme uzavřené louhovat 3 týdny.
3. Scedíme a plníme do propařených lahví.

TIP: Tento olej nemusíte používat jen do salátů, můžete s ním např. i potírat listové těsto.

.

Ocet z bezových a lipových květů - domácí výroba  

  • 400 ml vinného nebo jablečného octa bez příchutě (nejlépe bio-ocet)
  • 1 hrst lipových květů (pokud lípu nemáme, nahradíme stejným množstvím květů bezu a budeme mít bezový ocet, který je vhodný např. na dnu)
  • 1 hrst bezových květů
  • 1 vydezinfikovaná sklenice s uzávěrem

1. Květy pokrájíme na drobno, vložíme do sklenice a přelijeme octem.
2. Sklenici uzavřeme a necháme v pokojové teplotě 3 - 4 týdny louhovat a denně protřepáváme. Zabráníme tak vzniku plísně. 
3. Po této době scedíme jemným sítkem. Plníme do malých propařených skleniček. Ocet se hodí zejm. k pokrmům z ryb.
Pokud bychom ocet používali léčebně, užíváme denně 1 - 2 panáky po dobu 2 - 4 týdnů.

.


TIP: Bezové květy by měly být ideálně vždy čerstvě natrhané. V nejhorším je můžete dát do ledničky a skladovat do druhého dne, ale už to není ono. Květy neoplachujte, ale jen vytřepte broučky. Lze je také nechat chvíli zakryté čistou utěrkou na slunci - broučci vylezou za světlem ven.
Čím déle vaříme, tím více z účinků ztratíme.
Je to skoro všude psané, ale pro nevěřící Tomáše nebo koumáky, co si myslí, že postřik něčím umyjí, ještě jednou: chemický postřik z citrusů nikdy a ničím nesmyjete! Pokud tedy chcete po(u)žít kůru, kupte vždy bio-citrony! Bio citrony najdete např. v Penny.
 

11 komentářů:

  1. V tom případě bych si dal jednoho supercloumáka jménem Hugo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Čerfe,
      dobře jsi zvolil, protože to jsem už pila. :-) Pokud bys neměl bezový sirup, lze ho koupit:
      bezový sirup

      Vymazat
  2. Co všechno se dá z bezu připravit! Mě tu těch receptů nadchlo několik, třeba první, šťáva podle Dorky, nebo pudink, zmrzka bez cukru... a bez už vesele odkvétá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meduňko, ty trdlo, pudink nééé! Puding! S "gé"!

      Vymazat
    2. Né, Meduňka žádné trdlo není, lze obojí (na sáčcích je sice g, ale např. v kelímku z Kunína je k). 😊

      Vymazat
    3. No, spíš než v kelímku - na kelímku! 😀

      Vymazat
    4. K tomu odkvétání: udělat si sirup - a pak vařit podle receptů, kde je sirup (nebo se nechat inspirovat a vymyslet vlastní recept se sirupem).

      Vymazat
    5. Sirup, ten já mám, s Fruktopurem místo cukru :)
      Tak jsem si ještě dnes zašla na květy, už to opadávalo... no ale teď se mi louhují experimentálně v ovesném mléku na ten puding(k) :-D

      Vymazat
    6. Tak pak napiš, jak se povedl. 😊

      Vymazat
  3. Jenom nesplést bez černý s chebdím...
    Zrovinka o tom mám zmínku ve svém posledním článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak. To bude taky uvedené ve článku, až ho dopíšu (asi zas z něj budou 2). 😊

      Vymazat

Vážení uživatelé anonymního účtu, není kapka jako kapka. Jestli nechcete být ZAMĚNĚNI s jinými anonymními uživateli, uveďte prosím nějakou přezdívku. Jinak mi vaše kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

Použijte prosím pole NÁZEV/ADRESA URL - a napište tam pouze svou PŘEZDÍVKU, pokud blog nemáte.

Pokud jste někdy nuceni klikat na obrázky (zejména zahraniční čtenáři), moc se vám za to omlouvám. V nastavení mám nastaveno vše správně... Jestliže KOMENTÁŘ NEJDE VŮBEC VLOŽIT, vyčkejte. Na Blogspot je to zřídka a vždy jen přechodná (a krátkodobá) záležitost.

DĚKUJI ZA VAŠI TRPĚLIVOST S VKLÁDÁNÍM KOMENTÁŘŮ. 😊