Skoro všechny články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice vždy uveden odkaz). 😊

čtvrtek 4. května 2017

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata), účinky aneb Náhrada česneku nebo pažitky

O něčem se říkává, že to nemá vejšku. Tak tam já tedy nepatřím, protože moje výška může dosahovat od 15 cm do 90cm. Na to, že jsem obyčejná dvouletá nebo krátce víceletá rostlina, je to, myslím, celkem výkon! Bílé květy vystavuji v galerii od konce dubna do června, ale vždy až ve druhém roce. Moje listy jsou takové dvojaké: spodní, s dlouhým řapíkem, jsou po obvodu hrubě vroubkované a okrouhle ledvinité, ty horní zas trojúhelníkovitě vejčité, peřenoklaně zubaté. Právě z těch ledvinovitých listů s dlouhými řapíky tvořím v 1. roce rozetu (tohle si zapamatujte, bude o tom ještě zmínka u kořene). Na svět shlížím v příkopech, pod keři, v zahradách a parcích nebo řidších listnatých lesích.

Mimochodem, všude se uvádí, že po rozemnutí mých listů to zavoní po česneku. Pokřikují na mě sice česnáček lékařský, latinsky Alliaria petiolata, ale s tou vůní to není tak jednoznačné: té, co o mně napsala, jednoznačně připomínám vůní i chutí šnitlík neboli pažitku, což konečně není tak daleko od pravdy, protože ta je s česnekem příbuzná. In English se mi říká česneková hořčice neboli garlic mustard (o tom ještě bude řeč v kulinární sekci), auf Deutsch Knoblauchsrauke и по-русски Чесночница черешчатая (Чесночник лекарственный).

Zánět, mikrob, houba,
to je moje věčná touha!
Postupně ti všechno zmizí,
i větry budou náhle cizí!

Kašel přejde, krev se čistí,
vlhkost a hlen ven jen sviští!
Cévy trochu protáhnu,
červy z domků vytáhnu!

Rakovinu nechceš mít?
Listy žvýkej nebo zatlač
- a začni mě pít.
http://3.bp.blogspot.com/-h-m2tW-Q_nE/WQyU9TMsxJI/AAAAAAAAA1g/eUhpqy3duhADQY90SiEFsmdPTY3ihYwEgCLcB/s1600/13.48.02_%25C3%25BA_vp_r.jpg
Česnáček jste už určitě někde viděli.

Další fotografie česnáčku je zde.

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Za žádných okolností nepřebírejte, ani v upravené podobě, moje vlastní receptury. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

.

ÚČINKY ČESNÁČKU LÉKAŘSKÉHO

  • antiflogistikum: protizánětlivý
  • antibiotikum: slabé antibiotické účinky díky hořčičným glykosidům; účinkuje zejm. v cestách močových (urodesinficiens - infekce / záněty močových cest) a dýchacích a zbavuje je choroboplodných zárodků.
  • antiseptikum: svými antimikrobními účinky omezuje místně, tj. na kůži a sliznicích, choroboplodné zárodky, včetně bakterií (účinek hořčičných glykosidů)
  • antimykotikum: proti kvasinkám, jako je např. Candida albicans (díky obsahu hořčičných glykosidů)
  • deflatulancium: proti nadýmání (zejm. pro nadbytek kvasinek ve střevech)
  • mukolytikum: při kašli usnadňuje odkašlávání; lze použít na bronchitidu (zánět průdušek), i ostatní záněty dýchacích cest
  • antiastmatikum: proti astmatu
  • amarum: v ČERSTVÉM stavu zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení zvýšeným vylučováním trávicích šťáv
  • diuretikum: lehce močopudný
  • detoxikans: "čistí krev"; česnáček detoxikuje hlavně přes ledviny a poslouží tak i k odvrácení jarní únavy
  • metabolikum: údajně MÍRNĚ zvyšuje spalování tuků
  • antisklerotikum: účinky proti ateroskleróze, což je ukládání tukových látek do stěn cév (cholesterol!) a posléze i vápníku, což nakonec vede k zúžení až ucpání průsvitu cévy
  • anthelmintikum: působí i proti parazitům, tady bych však spíše sázela na klasickou medicínu
  • antikarcinogenní: snad protirakovinné působení. Narušením listů česnáčku se uvolňují štiplavé isothiokyanáty, které mají pravděpodobně účinky proti rakovině. Také farář, Johann Künzle nebo Mattioli považovali česnáček za léčivo s protirakovinnými účinky. Zázraky však nečekejte, česnáček bych viděla spíše jako PREVENCI rakoviny.
.

ZEVNÍ POUŽITÍ ČESNÁČKU

  • Kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů česnáčku působí jako antiflogistikum: protizánětlivě. Využijeme je při onemocnění podagrou - dna (Matthioli při dně doporučoval i aplikaci klyzmatu), hmyzím štípnutí, ekzémech. kožních vyrážkách, špatně se hojících nebo zhnisaných ranách, zánětech kůže včetně těch bakteriálních (např. erysipel neboli růže).
  • Ve formě klyzmatu (klystýr) se používá na záněty střev (ulcerózní kolitida) nebo při syndromu dráždivého tračníku neboli střevní neuróze (colon irritabile).
  • Jako ústní voda nebo kloktadlo dojde uplatnění i při zánětech v dutině ústní nebo parodontóze (paradentóza).
.

PĚSTOVÁNÍ ČESNÁČKU

Libuje si na slunci až polostínu, je teplomilný (proto se v ČR vyskytuje převážně v nižších polohách) a má rád vlhčí, humózní, půdy, písčité i hlinité. Stejně jako kopřiva, i česnáček je indikátorem dusíku - kde se mu daří, tam je ho dostatek.
.

ÚČINNÉ OBSAHOVÉ ČESNÁČKU LÉKAŘSKÉHO

Hlavními obsahovými látkami jsou saponiny, glukosinoláty neboli hořčičné glykosidy (hlavně sinigrin a glukotropaeolin, které odštěpují allyl- popř. benzyl-hořčičný olej), éterické oleje, česnekový olej, malá množství srdečních glykosidů. Česnáček je i bohatý na provitamín A (betakaroten), vitamín C a minerální látky (mj. chrom, draslík, lithium a dusík). Rozemnutím listů se pomocí enzymu myrosinázy uvolní isothiokyanáty: kromě toho, že rostlině propůjčují aroma, by měly účinkovat i proti rakovině. 
.

SBĚR A SUŠENÍ ČESNÁČKU

Kvetoucí nať česnáčku (Herba alliariae) sbíráme od konce dubna do června. Obvykle se nesuší (dále, viz léková forma). Kvůli obsahu cenných látek (i chuti) je vhodné používat česnáček v ČERSTVÉM (event. mraženém) stavu.
.

Denní dávka:

Ve formě prášku doporučuje Janča jednotlivou dávku 1,5 g 3 - 4 x denně.

U šťávy osobně bych já osobně doporučila zhruba 1 polévkovou lžíci 2 - 3 x denně ve formě 2 - 3-týdenní kúry (vezměte prosím na vědomí, že dávkování je třeba volit vždy přísně individuálně: u někoho doporučuji dávky nižší, než jsou ty všeobecně doporučované, u jiného vyšší).
.

LÉKOVÁ FORMA

  • Čerstvě vylisovaná šťáva z česnáčku působí zejména na záněty, v trávicím traktu. Lze ji využít i při onemocnění dnou (podagra), a to vnitřně i zevně.
  • Nálev snesou pro vnitřní užití díky česnekové chuti jen jedinci silnější povahy. Používá se však pro vnější použití a klyzmata.
  • (Prášek): není tak účinný. Prášek kdysi předepisoval už Matthioli. Janča doporučuje sušení česnáčku v pyramidě, jeho následné přesušení, okamžité namletí na prášek a vzduchotěsné uzavření v nádobě na teplém a tmavém místě. Podává se 3 x denně po jídle na špičku kulatého nože (1,5 g na jednu dávku) a zapije vodou nebo bylinným čajem (viz kombinace). Já raději doporučuji zmražení nebo konzumaci čerstvých rostlin, beztak je česnáček v přírodě k mání skoro po celý rok.
  • (Tinktura): Já osobně sázím na čerstvou nebo event. zmraženou rostlinu. Pokud to ale chcete zkusit, naložte listy česnáčku do nejméně 38% alkoholu (žitná, režná pálenka). Veškerý rostlinný materiál musí být zalit alkoholem. V pokojové teplotě necháme uzavřenou láhev stát zhruba 2 týdny a pravidelně protřepáváme. Pak scedíme, přelijeme do TMAVÉ malé lahvičky. Užívá se většinou 1 čajová lžička 2 - 3 x denně.
  • Česnáček naložený ve víně: bílé víno mi k česnáčku sedí rozhodně daleko více, než vysokoprocentní alkohol. Do vína se listy naloží zhruba na týden
.

KDE A CO KOUPIT

Pouze vlastní sběr.
.

KOMBINACE:

Nejlépe samostatně.

Ve formě prášku radí Janča kombinaci s 3 bylinami z následujícího výčtu: řebříček obecný, měsíček zahradní, čubet benedikt, celík zlatobýl, heřmánek pravý, buřina srdečník, vřes obecný, světlík lékařský, hloh obecný, mařinka vonná, mochna husí, mochna stříbrná, mochna nátržník nebo
plavuň obecná.

Při zevním použití lze česnáček podle Janči kombinovat na zhnisané rány nebo kožní zánětlivá onemocnění s kostivalem a tymiánem.
.

BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY

viz využití v kuchyni.
.

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY A KONTRAINDIKACE ČESNÁČKU:

nejsou známy.

Česnáček těsně před květem, zvoucí ke konzumaci.




.

ČESNÁČEK V KUCHYNI ANEB GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ

Výhonky a listy se dají skvěle využít v kuchyni, ideálně v mladém stavu od dubna do května, protože pak hořknou. Naproti tomu květy tuto nepříjemnou vlastnost nemají a jejich chuť si tedy užijete i u "starších" rostlin. Česnáček můžeme použít všude tam, kde bychom použili pažitku nebo česnek medvědí. Zpestří vám pomazánky (tvaroh nebo Lučina s česnáčkem, případně zkombinované se sýrem), chleba s máslem, míchaná vajíčka (místo šnitlíku), šťouchané brambory (na másle lehce orestujeme listy bršlice kozí nohy, přidáme na pár sekund posekané česnáčkové listy, promícháme a přelijeme přes brambory), polévky, omáčky, saláty (jemně posekaný a zkombinovaný s listovými saláty, rajčaty a třeba i kousky balkánského sýra), smoothies, restovanou zeleninu, sekanou, pizzu, bramborák, nádivku, slané náplně či těstoviny nebo si můžete vyrobit bylinkové máslo (změklé máslo rozmícháte s trochou soli, posekaným česnáčkem a mladými lístky dalších bylinek; TIP: kousky másla nechte ztuhnout v umělohmotných jamkách z bonboniéry), jablečný ocet s česnáčkem (kořen a mladé výhony těsně před květem naložte na 2 týdny do uzavíratelné sklenice s octem), majonézu nebo pesto - vaší kulinářské fantazii se meze nekladou. Také je lze obalovat a smažit v těstíčku.

TIPY: Mějte na paměti, že delší tepelnou úpravou poněkud ztrácí na intenzitě chuti - přidávejte tedy vždy až na konci! Utrhnuté listy rychle zvadnou, proto je zpracujte co nejdříve. Otrhejte vždy jen několik lístků, ať vám rostliny déle vydrží. A nezapomínejte, velkou výhodou česnáčku je, že po jeho konzumaci nebude celí zapáchat tak, jako po česneku. 😉

Zelená, ještě nedozrálá semena slouží od konce května do června jako koření do různých pokrmů a nahrazuje hořčičné semínko (a podle mě opět i pažitku). Pastu s hořčičnou chutí vyrobíme z mladých nezralých semen roztlučením v moždíři s trochou oleje a kapkou citronové šťávy. Jeho vyzrálá, hnědočerná semena se v červenci a srpnu dají využít podobně, jako hořčice. Dokonce se z těchto semen dá vyrobit "opravdová" hořčice, viz recept.

TIP: V době, když už jsou listy nahořklé, jsou zelená semena chuťově bezvadná. Snadno se sbírají, rostliny jednoduše "sdrhneme" (já to schválně nedělám pečlivě, abych česnáčkovi pár "dětí" vždy ponechala). Jen počítejte s tím, že budete trochu ulepení.

Hořčice z česnáčku (přeloženo z http://www.kostbarenatur.net/rezepte/knoblauchsrauken-senf-selber-herstellen):
INGREDIENCE:
  • hrst zralých hnědočerných semen česnáčku
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • sůl

1. Semena je nejprve třeba umlít v kafemlýnku.
2. Přidáme ocet, krátce svaříme a necháme nějakou dobu bobtnat.
3. V moždíři pak rozmačkáme na pastu. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme trochu vody.
4. Dochutíme medem, citronovou šťávou a solí.
5. Jestli nejsme spokojeni s výslednou barvou, můžeme přidat trochu mleté kurkumy.

Kořen česnáčku (jednoletý!) slouží jako náhrada křenu a kope se klasicky na jaře před vyhnáním listů do květu či na podzim. S vyšlehanou sladkou smetanou a trochou soli tak můžeme přidáním kořene česnáčku snadno vyrobit například šunkové rolky s česnáčkovou šlehačkou. Nebo můžete česnáčkový kořen dát místo křenu do pomazánky:

https://1.bp.blogspot.com/-nC0fRc2BTx0/WQuZyjMLiNI/AAAAAAAAA1Q/g2dKe81UsD0CjSmAPKJD_cY4wtK4M62AgCEw/s1600/13.13.20_vp_r.jpg
Tohle je ta zmiňovaná rozeta - prostě takový shluk lístků.

.
Pomazánka z česnáčku podle MUDr. Dorky D.:
INGREDIENCE:
  • zhruba 150 - 200 g sýru typu Lučina
  • česnáček kořen dle chuti (nebo křen, pokud nemáte)
  • 1 malá, na kostičky pokrájená, cibule
  • 1 - 2 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany
  • pažitka dle chuti (pokud vydolujete česnáčkový kořen na jaře či na podzim, listů bude minimum nebo jejich chuť nebude valné chuti).
  • sůl

Vše smíchejte - a pusťte se do jídla. 😋 Poměry jsou přibližné, spíše ochutnávejte a množství ingrediencí přizpůsobte svým chuťovým buňkám!


BYLINY Z POHLEDU TČM - ČESNÁČEK

NEJEN PRO PRAKTIKY TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Tepelné účinky česnáčku dle TČM: podle mě je česnáček (list) povahy teplé (Mattioli uvádí toto: "Zahřívá, suší, ztenčuje, rozděluje a otvírá, ne však tak silně jako česnek. Semeno zahřívá mocně, a nejvíce ho užíváme zevně.")

Mattioli dále píše: "Ztenčuje hrubé vlhkosti a roztrhává lepkavé." Na základě TČM bych si to přeložila tak, že zbavuje tělo patologické vlhkosti a hlenu (viz můj článek) - přesně s tím pak z hlediska čínské medicíny souvisí i právě ona zmiňovaná prevence rakoviny.

A příště už snad bude ten slibovaný devětsil. 😊


Rozšiřující literatura:
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen, AT Verlag 2013
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin, Eminent 1994 - 1999
Katrin Wittmann: Kräuter: 70 Küchenkräuter von A-Z. Mit Minirezepten zum Kennenlernen
Wolf-Dieter Storl,Frank Brunke: Die Seele der Pflanzen: Botschaften und Heilkräfte aus dem Reich der Kräuter
Ursula Stumpf: Heilpflanzen und ihre giftigen Doppelgänger: Heilpflanzen sammeln - aber richtig
Liesel Malm: Meine liebsten Wildkräuter: Neues von der Kräuter-Liesel mit ihren besten Rezepturen
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer, 2010
http://www.kostbarenatur.net/anwendung-und-inhaltsstoffe/knoblauchsrauke/
http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/975-cesnacek-lekarsky-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi
http://www.herbariumdesign.cz/blog/2016/5/25/esnek-lkask-allaria-petiolata
Pietro Andrea Gregorio Mattioli: Herbář, původní vydání z roku 1931

22 komentářů:

  1. Vida toho česnáčka.
    Bude z něho omáčka.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc mě těší, česnáčku!
    Víš, že jsem Tě už někde viděla...A přitom jsem netušila, že jsi tak výborná a užitečná bylina.
    Dorka o Tobě moc hezky mluví a vychvaluje Tě až do nebes.

    Hodilo by se, zbavit se hlenu a zánětu,
    možná i cizího předmětu,
    pročistit si střeva i krev,
    a mít znovu sílu jak lev.
    Zkusím Tě vyhledat v lese,
    mé tělo se na Tebe třese.

    Přeji Ti příznivé prostředí pro Tvůj růst a Dorce hezký večer:-)
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko moje milá,
      ty ses v blogu pomýlila!
      Pročpak nevídám u Tebe básně,
      když píšeš s vtipem, prostě krásně?!
      😊

      Vymazat
    2. Střevo ke mě chodí střídmě,
      někdy lehce, jindy bídně.
      To je celá věda, Dorko,
      z básní je mi někdy horko.
      :-)

      Vymazat
    3. Střevo třebas pročistí se
      po těch milých slovech,
      pak to bude "vodopád",
      že rupnou trámy v domech.
      😊

      Vymazat
  3. Ta příroda je tak mocná, to je neuvěřitelné.
    V jedné rostlince tolik síly.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem moc znalec bylinek a o česnáčku slyším prvně. Čili vlastní sběr - to mi nehrozí. Tady ve městě se nic takového bohužel nekoná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdybys zašla někam na okraj města, k lesu (takových míst je i v Praze dostatek), určitě bys ho potkala - a mohla ochutnat. Akorát v jednoleté podobě, jen s listy, není tak nápadný, od druhého roku už je fakt nezaměnitelný. 😊

      Vymazat
    2. I já o něm čtu poprvé, vůbec jsem ho neznala :). A moc pěkně jsi ho vyfotila :).
      Komentář píšu sem do vlákna, protože samostatně mi nejde vložit..

      Vymazat
    3. Díky Ji Hei, není nic lepšího, než ocenění skutečné fotografky. 😊

      Hmmh, z vkládání těch komentů jsem fakt jelen... Ale je to zřejmě tak, že když už ty problémy s vkládáním jednou člověk má (na konkrétním zařízení), tak občas asi stále budou... Tak hlavně, že se ZADAŘILO - a díky za tvou trpělivost. 😊

      Vymazat
  5. Občas se člověk musí v údivu zastavit a pořádně se rozhlédnout, co kde roste. Česnáček jsem viděla, ale tím, že jsem ho neznala, pokládala jsem ho jen za "nějaké bejlí".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko,
      tak pokud to nebude u silnice (nebo na psí dálnici), vem ho příště domů. 😊

      Vymazat
  6. Celkem nenápadná bylinka a má v sobě tolik účinných látek. Přiznám se, že ji neznám nebo možná znám, ale nevěnovala jsem ji pozornost, což jak tady čtu, je chyba. O víkendu se to na chatě pokusím napravit. Třeba budu mít štěstí ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Evíku,
      určitě ho zkus a ochutnej. A pokud by to byla nevhodná lokalita (psí stezky, u silnice), tak si ho aspoň prohlédneš a připravíš se na příště. 😊

      Vymazat
  7. Zdravím... to se bude muset bez diskuzí vyzkoušet. Lákavé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lukáši,
      vyzkoušejte - a pak třeba napište, jak vám (za)chutnal. 😊

      Vymazat
  8. Zdravím tě a hlásím, že česnáčková plantážka je mi známá. Akorát jsem nevěděla, že je to on a na co je. Budu uždibávat lístky do donášené polívky hospodářovi a sama si dodávat do snídaní a svačin. Česnekovou vůni můžu v každé podobě. Na zahradě máme donesených i 7 echt medvědího česneku a taky chodím ždíbat do polívky. Zase jsem o něco chytřejší ;-)
    A ty básničky - vidíš, zabásníš a hned se ti urodí další u jiných. Asi je to nakažlivé. U mne to ale nehrozí. Vypadalo by to "kodrcavě" :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Kittíka,
      no vidíš, za chvíli z tebe bude čistokrevný býložravec. 😊 Možná bys na zahrádce mohla zkusit pěstovat i tu slzovku... 😊

      Vymazat
  9. A já myslel, že je to lopuch, který se v nouzi nejvyšší může použít místo papíru.
    A ono je to k jídlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má celkem malé listy, takže v "zadních" končinách to není radno pokoušet, jinak bys mohl dojít k úhoně! 😉

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊