Mnoho starších článků najdete na mém původním blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz, postupně je sem ale přesouvám. Všem se vám omlouvám za případně vzniklé potíže.

neděle 9. dubna 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: Zelenina, houby, řasy, 3. část


Aktualizace: 25.4. 2017

V tomto miniseriálu prosím nehledejte nic obtížného a nepochopitelného a nebuďte smutní, že nerozumíte všem TČM pojmům: jde tu pouze o informace, zda daná potravina zahřívá nebo ochlazuje, případně, jestli má její konzumace za následek zvýšenou tvorbu vlhkosti a hlenu - to vše se dozvíte u svého praktika TČM nebo se poznáte v některém ze 4 typů, jejich popis najdete v tomto článku.  A myslete na to, že málokdy je člověk „čistokrevný“ 1 typ. 

Má-li člověk např. nedostatek jangu (YANG) a je mu pořád chladno, měl by se vyhýbat modrým, tj. chladivým (chladným neboli osvěžujícím) a studeným potravinám, ty tělo, kde beztak již vládne vnitřní chlad, ještě více zchladí. Ten, kdo má naopak sklon k tvorbě přílišného tepla, se bude vyhýbat růžovým (teplým) a červeným (horkým) potravinám, protože ty by do organismu přinesly jen další teplo - a problémy by tak zhoršovaly. Je-li patologické teplo vytvářeno na podkladě nedostatku jin (YIN), které se snoubí se suchostí (suchá poševní sliznice v přechodu spolu s horkými ploskami večer a v noci, což je typické pro nedostatečnost jin), přijdou ke slovu zatracované mléčné výrobky, protože zvlhčují přílišnou suchost. Má-li člověk problém s vlhkostí nebo hlenem, tj. problém v podstatě opačný, než byl předchozí příklad, musí se vyhýbat těm potravinám, které tyto patologie ve větším množství způsobují (např. vepřové, mléko a mléčné výrobky, ořechy a částečně i vejce ad.).


Ze zeleniny jsou pro slezinu - slinivku ideální druhy se sladkou chutí, v popředí stojí tolikrát zmiňovaná mrkev nebo dýně - vařená, dušená, vařená v páře či pečená. Uvádí se, že dýně může vést k retenci potravy v žaludku a vést k tvorbě vlhkosti (von Blarer Zalokar a Engelhardt a Hempen) - dochází k tomu však podle mých zkušeností jen při excesivním příjmu, tedy jen v případě, kdy se z vás stane přechodně dýňožrout. A ještě důležitou poznámku k bramborám: Nemyslím si, že jíst je tak často, jak se to děje v ČR, je pro oslabenou slezinu - slinivku něco extra zdravého (více v textu). A jako vždy, ve všech těchto dlouhých přehledech najdete sem tam odkazy na použití v kuchyni, budou pravidelně doplňovány, sledujte vždy v pravém horním rohu datum aktualizace (dnes jsem aktualizovala 2. díl tohoto seriálu, kde jsou popsány obilniny a luštěniny.


Než si začnete prohlížet přehled termických (teplotních) charakteristik v tabulce, kde jsou potraviny ochlazující (studené, chladivé), neutrální a zahřívající (teplé a horké), pár poznámek:

ø  Tento symbol je pro potraviny, které nemají vztah ke slezině - slinivce, ale k jiným orgánům.

$$ Jak napovídají dvě "dolarová S", tento symbol označuje potraviny, které mají JEDNOZNAČNĚ silný vztah ke slezině - slinivce (potraviny bez symbolů některé prameny řadí ke slezině - slinivce, jiné nikoliv).

© Za tímto symbolem jsou moje vlastní poznatky, které jsem většinou nikde v literatuře nenašla. 

Škrtlé potraviny jsou (jako vždy) ty, které sice nejsou zakázány, ale jsou problematičtější z hlediska nejčastějších patologií v TČM (oslabená slezina - slinivka nebo vlhkost a hlen v našich tělech, to je ono zakalené jezírko, ze kterého vzniká postupně bažina). 


Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!


ø Agar - agar (E406), druh červené řasy (Gelidium spec.): chladivý až studený. Kontraindikace agaru: Nevhodný při chladu Středu (slezina - slinivka a žaludek) s průjmy. Při nedostatečnosti YANG (sleziny - slinivky nebo ledvin) je vhodné řasy kombinovat se zahřívajícími potravinami. Obsahuje jod, ve srovnání s jinými řasami je to však jen zlomek (368 µg jod/100 g v suchém stavu), pozor by si měly dát osoby na dietě s nízkým obsahem jodu.

$$ Alfa alfa výhonky - tolice vojtěška (Medicago sativa): neutrální až chladivé. 

ø Artyčok zeleninový (Cynara scolymus): chladivý. Kontraindikace artyčoku: díky ochlazujícím účinkům nevhodný u příznaků vnitřního chladu.
Avokádo - hruškovec přelahodný, plod (Persea americana): chladivé. Kontraindikace avokáda: Při problematice hlenu vynecháme. Pozor, avokádo vyvolává často alergie!
ø Bambusové výhonky (Phyllostachys spec.): studené. Kontraindikace bambusových výhonků: omezit u nedostatečnosti QI sleziny  - slinivky s tendencí k průjmům (zvláště, jedná-li se o děti), vnitřním chladu.
$$ Batáty - slad brambory - povijnice batátová kořenová hlíza (Ipomoea batatas): neutrální až teplé (syrové: chladivé). Kontraindikace a nežádoucí účinky batátů: podporují retenci potravy (jídlo leží v žaludku moc dlouho), proto by se jich měly vyvarovat osoby s oslabeným Středem (slezina - slinivka a žaludek). Zvýšená konzumace může vyvolat pocity plnosti.
$$ Brambory - lilek brambor (Solanum tuberosum): neutrální. Kontraindikace a nežádoucí účinky brambor: u vlhkosti a hlenu nejsou vhodné. Jako u všech lilkovitých, i brambory mohou zhoršit revmatické obtíže (tzv. BI syndrom). Za zmínku stojí, že v Číně se brambory podávají pouze jako příloha, nikoliv jako hlavní jídlo. Obsah jedovatého solaninu, zejm. v zelených či nafialovělých a naklíčených bramborách, je všeobecně znám.
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica): chladivá. Kontraindikace brokolice: patří k tzv. strumigenům (viz str. 35), látkám blokujícím činnost štítné žlázy, kam patří mj. všechny košťáloviny. Aby se ale negativní vliv na štítnou žlázu projevil, musel by člověk tuto zeleninu konzumovat po kilech.
Brukev řepák - vodnice (Brassica rapa var. rapa): neutrální až teplá (Flaws: chladivá).
Celer miřík kořen (Apium graveolens): chladivý. Kontraindikace celerového kořene: nedostatečnost QI sleziny - slinivky, nedostatečnost / prázdnota YANG sleziny - slinivky (vnitřní chlad).
Celer řapíkatý (Apium graveolens var. dulce): chladivý. Kontraindikace řapíkatého celeru: nedostatečnost / prázdnota YANG sleziny - slinivky (vnitřní chlad). Opatrně v těhotenství, může vyvolat děložní kontrakce.
ø Cibulka jarní: teplá. Kontraindikace jarní cibulky: omezit u vlhké horkosti, horkosti v plicích, při výrazném pocení v podpaží a také u konstitučně podmíněné nedostatečnosti QI, kdy se člověk spontánně potí. Nadměrná konzumace může vést k závratím a rozmazanému vidění.
ø Cibule kuchyňská (Allium cepa): teplá. Koupená cibule a také dlouho skladovaná cibule, např. v chladničce, je podle mě neutrální až teplá (tj. chladnější; také Engelhardt a Hempen hodnotí cibuli jako potravinu s tendencí k teplé straně). Kontraindikace cibule: nevhodná u nedostatečnosti YIN žaludku, u všech procesů horkosti v plicích či žaludku, žaludeční oheň. Nejíst při hojném, silně zapáchajícím potu, v přítomnosti žlutého povlaku na jazyku, žlutého hlenu, máte-li horečku, averzi vůči horku nebo stále velkou žízeň. Konzumovaná ve velké míře může přispět k závratím a točení hlavy nebo rozmazanému vidění.
Cuketa (Cucurbita pepo var. giromontiina): chladivá. Kontraindikace sleziny - slinivky:  © nedostatečnost YANG sleziny - slinivky (vnitřní chlad).
Čekanka hlávková „Zuckerhut“: chladivá.
ø Čekankové puky chicorée nebo radicchio (Cichorium intybus, var. foliosum): chladivá (event. až studená). Kontraindikace čekanky: nedostatečnost / prázdnota YANG sleziny - slinivky (vnitřní chlad).
$$ Dýně muškátová neboli pižmová (Cucurbita moschata) nebo máslová (varieta tykve muškátové): teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky dýně máslové a muškátové: nekonzumovat při nedostatečnosti sleziny - slinivky se sklony k tvorbě vlhkosti a blokádám QI (pocity napětí nebo svírání v břiše a lepkavý povlak na jazyku). Muškátová dýně totiž podporuje tvorbu patologické vlhkosti a blokády QI. Recept: Máslová dýně zapečená s quinou.
Dýně Hokkaido (Hokaido): teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky dýně máslové a hokaido: velká množství vedou k retenci potravy, tj. k jejímu dlouhému setrvání v žaludku (pocity napětí v břiše a lepkavý povlak na jazyku),  stagnaci a blokádě QI, což nakonec vede k tvorbě patologické vlhkosti. Proto se velkým porcím dýně při sklonu k retenci vyhneme. Za zkoušku stojí tyto recepty: Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží nebo Pikantní dýňová polévka s červenou čočkou.
$$ Dýně vosková - beninkasa voskonosná - tykev vosková (Benincasa hispida): chladivá. Kontraindikace beninkasy voskonosné: vnitřní chlad z nedostatečnosti Středu (nedostatečnost / prázdnota YANG sleziny - slinivky a žaludku) a také při nedostatečností YIN. Dále konzumace nevhodná u vyhublosti a sklonu k průjmům.
obec - tykev obec(Cucurbita pepo): neutrální až teplá. Kontraindikace dýně zahradní: při silně vyjádřené patologické vlhkosti je lépe dýni omezit.
ø Endivie (štěrbák) kadeřavá, Frisée (Cichorium endivia): chladivá.
Fazolky zelené - lusky - fazol obecný (Phaeseolus vulgaris): neutrální. Kontraindikace a nežádoucí účinky fazolek: někdy se sice uvádí, že osoby s trávicími problémy by měly být opatrnější, většinou ale fazolky ve srovnání s luštěninami nevadí - a jsou velice chutné. Vyzkoušejte je a uvidíte. Pozor, syrové jsou jedovaté, dbejte proto na dostatečnou tepelnou úpravu!
$$ Fenykl zelenina, semeno (Foeniculum vulgare): teplý. Kontraindikace fenyklové hlízy a fenyklového semena: fenyklová hlíza by se neměla užívat u žádného druhu vnitřní horkosti, zejména ne u jaterního ohně.
Hadí mord španělský - černý kořen (Scorzonera hispanica): chladivý. Kontraindikace černého kořene: Při slabém trávení se mu vyhneme.
$$ Hlíva ústřičná (Pleurotus ostraeatus): neutrální (Engelhardt a Hempen uvádí neutrální až teplá).
$$ Hrášek (Pisum sativum): čerstvý je neutrální; Englert uvádí neutrální až chladivý, což je podle mě ten mražený.
$$ Hřib smrkový (Boletus edulis): neutrální.
ø Chřest bí(Asparagus officinalis): chladivý (až studený). Kontraindikace bílého chřestu: nefritida (zánětlivá onemocnění ledvin), nefrolitiáza (ledvinové kameny), dna (podagra). V těhotenství omezit, protože má výraznější diuretické účinky (odvodňuje).
ø Chřest zele(Asparagus officinalis):  © neutrální až chladivý (von Blarer Zalokar: neutrální). Kontraindikace zeleného chřestu: viz bílý chřest.
$$ Jam číns - yam (Dioscorea opposita): © neutrální až teplý (Engelhardt a Hempen: neutrální; von Blarer Zalokar: teplý). Kontraindikace yamu: Vyvarovat by se ho měly osoby se syndromy z plnosti a dále pacienti s karcinomem prsu nebo s obstipací (zácpa).
ø Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae): © neutrální až chladivé (Engelhardt a Hempen: neutrální, von Blarer Zalokar: chladivé). Kontraindikace jidášova ucha: průjmy.
ø Kadeřávek - kapusta kadeřavá (Brassica oleracea var. sabellica): teplý. Kontraindikace kadeřávku: nedostatečnost QI sleziny -  slinivky, slabé zažívání (obtížně stravitelný).
Kapusta hlávková - listová (Brassica oleracea convar. sabauda): neutrální až teplá (někdy se uvádí jako neutrální. Kontraindikace a nežádoucí účinky listové kapusty: omezit při slabém trávení. Může způsobit nadýmání.
Kapusta růžičková (Brassica oleracea convar. gemmifera): teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky růžičkové kapusty: nedostatečnost QI sleziny  slinivky (obtížná stravitelnost). Může způsobit nadýmání.
ø Kaštan vodní (Eleocharis dulcis): studený. Kontraindikace vodního kaštanu: nedostatečnost KRVE (XUE)* nebo při chladu z nedostatečnosti sleziny - slinivky a žaludku.
Kedluben - kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes): neutrální (až lehce chladivý).  

ø Křen selský (Armoracia rusticana): chladivý (von Blarer Zalokar: horký). Kontraindikace křenu: suchost plic (mj. suchý kašel s malým množstvím lepkavého hlenu, který se jen obtížně vykašlává). Při vředové chorobě žaludku nebo dvanáctníku nebo při onemocnění ledvin se křenu vyhněte.
Květák (Brassica oleracea convar. botrytis) nebo romanesco (Brassica oleracea 'Romanesco'): chladivý. Kontraindikace květáku: nedostatečnost QI sleziny - slinivky, slabé zažívání, nadýmání.
Kukuřice cukrová (Zea mays conv. saccharata): neutrální. Proč si kupovat kukuřici v bio-kvalitě - viz (pseudo)obilniny, polenta.
$$ Lagenárie obecná - tykev lahvovitá - kalabasa - indická okurka (Lagenaria siceraria): neutrální. Kontraindikace lagenárie: neužívat při vnitřním chladu z nedostatečnosti Středu (nedostatečnost / prázdnota YANG sleziny - slinivky a žaludku).
$$ Lilek vejcoplodý - baklažán (Solanum melongena): chladivý. Kontraindikace a nežádoucí účinky lilku: Nekonzumovat u vnitřního chladu z nedostatečnosti Středu (nedostatečnost YANG sleziny - slinivky a žaludku), slabého trávení a sklonu k průjmům. Během těhotenství omezit (rozhýbává KREV), v nejhorším by jeho nadměrné množství mohlo způsobit potrat. Pozor, všechny lilkovité rostliny mohou zhoršit revma (tzv. BI syndrom). Zajímavý recept: Lilek à la Jean.
$$ Lotos ořechonosný kořen vaře (Nelumbo nucifera): neutrální až teplý (syrový: chladivý).
Mangold - cvikla (Beta vulgaris var. cicla): chladivý. Kontraindikace a nežádoucí účinky mangoldu: Nekonzumovat u nefrolitiázy oxalátového typu (ledvinové kameny). Nadměrná konzumace může podráždit ledviny.
$$ Mrkev syrová (Daucus carota) : neutrální až chladivá, viz mrkev vařená. Kontraindikace vařené mrkve: Syrová mrkev by se neměla konzumovat při chladu ve slezině nebo žaludku.
$$ Mrkev obecná - karotka (Daucus carota) vařená či dušená: © (neutrální) až teplá (Heider de Jahnsen a Engelhardt & Hempen ji řadí jako neutrální, von Blarer Zalokar a Englert jako teplou). Podle mě zde dost záleží i na tepelné úpravě: dušená mrkev je teplejší (blíží se spíše k teplému pólu), než mrkev v polévce (hodně vody zchlazuje).  Kontraindikace vařené mrkve: obstipace (zácpa).
$$ Okurka se(Cucumis sativus): chladivá až studená. Kontraindikace okurky: průjem; vnitřní chlad (z nedostatečnosti / prázdnoty YANG sleziny - slinivky), nedostatečnost QI sleziny  slinivky.
Olivy černé - olivovník evropský (Olea europaea): neutrální (Englert je řadí jako neutrální až teplé).
Olivy zelené - olivovník evropský (Olea europaea): neutrální až chladivé.
Paprika kapie (Capsicum annuum): chladivá. Kontraindikace a nežádoucí účinky papriky: nedostatečnost QI žaludku a nedostatečnost YANG sleziny - slinivky jsou stavy, kdy je potřeba papriku omezit. Pozor na paprikovou slupku, někdy ji stačí stáhnout a nesnášenlivost papriky zmizí.
Pastinák se (Pastinaca sativa): neutrální až teplý.
Patizon (Cucurbita pepo var. ovifera): chladivý.
Petržel zahradní kořen (Petroselinum crispum convar. radicosum): neutrální až teplá (von Blarer Zalokar uvádí teplá, neutrální i chladivá). Kontraindikace petrželového kořene: Zánět v ledvinách. Nekonzumovat ve větším množství při těhotenství a kojení.
Pór zahradní (Allium porrum): teplý. Kontraindikace pórku: nedostatečnost YIN, vnitřní horkost. Může způsobit nadýmání.
$$ Portulák - šrucha zelná (Portulaca oleracea): chladivá (Flaws).
ø Portulák zimní - batolka prorostlá (Claytonia perfoliata): neutrální (von Blarer Zalokar).
Potočnice lékařská - řeřicha potoční - (Nasturtium officinale): neutrální až chladivá. Kontraindikace potočnice: Ti, kdo nesnáší kyselinu acetylsalicylovou, by se jí měli vyhnout. V těhotenství konzumaci omezit (rozhýbává KREV). A nejdůležitější na konec: Potočnice může být během růstu kontaminována metacerkáriemi motolice jaterní (Fasciola hepatica) a vyvolat fasciolózu, za určitých okolností i ta doma pěstovaná! Kromě motolice vám hrozí při trhání v přírodě i postih: v ČR je potočnice chráněná. Pokud si ji přesto seženete, tady jsou recepty z potočnice.
A ještě důležitá fakta o motolici jaterní: Vajíčka motolice se do půdy dostanou společně s trusem přežvýkavců (zejm. ovce, ale i krávy, kozy nebo jelen či srnec) nebo výjimečně i jiných savců: zajíce, králíka nebo člověka. K nákaze však vajíčka nestačí, mezihostitelem jsou plži z čeledi plovatkovitých, nejčastěji bahnatka malá, která žije na rozhraní vody a souše. Jde o nejsuchomilnějšího vodního plže. K infikovanému hnoji nebo zamo(k)řené půdě tedy potřebujete ještě tyto tvorečky. Ti jsou ale přece jen maličko pohybliví a přihasí si to k vám třeba od souseda, který hnojí organicky. Teprve s pomocí bahnatky malé se vyvinou infekční stádia motolice, metacerkárie. Metacerkárie (infekční až 1 rok, zvláště pod sněhem), najdeme i na JINÝCH vodních rostlinách, PAMPELIŠCE, SPADANÉM OVOCI nebo v blátě (viz Köhler: Medizinische Mikrobiologie. 8. vyd). Sušením rostlin a holomrazy se tento parazit ničí. Uvádí se, že v ČR se motolice vyskytuje spíše zřídka a pouze u zvířat, jenže jedna, již starší studie (str. 107) odhalila, že ve Francii se z doma pěstované potočnice nakazilo 23 lidí, tj. zhruba 3 x více, než z volně rostoucích rostlin. Vzhledem k uvedeným faktům tedy nevím, zda má cenu se vyhýbat jen potočnici, to by nesměl člověk nic. Neuškodí ale, když si venku to spadané ovoce pořádně umyjete. 😉
Rajče jed(Solanum lycopersicum): chladivé až studené. Rajčata prodávaná v supermarketech, ta bez chuti (zásadně nekupuji), bych já osobně řadila dokonce už spíše mezi studená. Kontraindikace a nežádoucí účinky rajčat: vnitřní chlad (zejm. ve slezině - slinivce a žaludku). Pozor u přecitlivělosti na kyselinu acetylsalicylovou.
ø Rosolovka řasnatá (Tremella fuciformis): neutrální. Kontraindikace rosolovky: vlhkost a hlen, tendence k průjmu nebo kašel na podkladě tzv. větrného chladu.
ø Rukola - roketa setá (Eruca sativa): chladivá (Englert: chladivá až studená). Kontraindikace rukoly: nedostatečnost QI sleziny - slinivky. Nekonzumovat při průjmech.
ø Řasy hnědé: Kombu či Kelp (Laminaria japonica) nebo Wakame (Undaria Pinatifida): studené. Kontraindikace hnědých řas: Opatrně u vlhkosti, studeného hlenu a u chladu z nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky a žaludku.
ø Řasy červené: Nori (Porphyra tenera), (a dále Porphyra suborbiculata nebo Porphyra dentata): studené. Nežádoucí účinky červených řas: Konzumace by se neměla přehánět, protože jinak vyvolají bolesti břicha a nadýmání.
ø Ředkev černá setá černá (Raphanus sativus, var. niger): chladivá. Kontraindikace černé ředkve: slabé trávení, ve větším množství může žaludek a střeva podráždit. Má žlučopudné účinky a může tak u pacientů s cholelitiázou (žlučové kameny) vyvolat žlučovou koliku.
ø Ředkev daikon - ředkev setá (Raphanus sativus): syrová: chladivá, vařená: neutrální až teplá. Kontraindikace daikonu: omezit u chladu z prázdnoty YANG sleziny - slinivky a žaludku, nevhodná u říhání (zejm. v syrovém stavu).
ø Ředkvička (Raphanus sativus var. sativus):  Kontraindikace ředkvičky: průjem nebo citlivý žaludek; omezit u chladu z prázdnoty YANG sleziny - slinivky a žaludku.
Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris): neutrální (až lehce chladivá): Kontraindikace a nežádoucí účinky červené řepy: Močové / ledvinové kameny (zvláště kalciumoxalátové), Crohnova nemoc.
ø Řeřicha setá (Lepidium sativum): chladivá (Flaws). Kontraindikace řeřichy: © citlivý žaludek; omezit u nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky.
ø  Salát hlávkový - locika setá (Lactuca sativa var. capitata) nebo ledový (Lactuca sativa): chladivý. Kontraindikace hlávkového salátu: nejíst při chladu z nedostatečnosti / prázdnota YANG sleziny - slinivky a žaludku a také ne bezprostředně po porodu. Nadměrná konzumace listových salátů (ženy a diety!) nebo jiných potravin s chladivým účinkem oslabuje QI sleziny - slinivky! A tu potřebujete nejen na trávení, ale i na získávání energie (únava!).
ø  Salát  polníček - kozlíček pol(Valerianella locusta): neutrální (až lehce chladivý). Kontraindikace polníčku: nedostatečnost QI sleziny - slinivky.
$$ Šitake - shiitake - houževnatec jedlý (Lentinula edodes): neutrální. Kontraindikace šiitake: nevhodná při chladu nebo blokádách z nedostatečnosti sleziny - slinivky a žaludku.
ø Špenát setý (Spinacia oleracea): chladivý. Kontraindikace špenátu: U oslabeného Středu (slezina - slinivka a žaludek) s tendencí k průjmům nekonzumovat. Taktéž u zánětů ledvin, ledvinových kamenů (nefrolitiáza) a dny (podagra) není špenát z důvodu obsahu kyseliny šťavelové (oxalové) vhodný. V těhotenství omezit, protože špenát má diuretické účinky (odvodňuje).
Taro - kolokázie jedlá (Colocasia esculenta): neutrální. Kontraindikace kolokázie: Omezit u blokád QI (nadýmání a bolesti v břiše) a při bolestech břicha z tzv. chladu. Pozor, v syrovém stavu je kolokázie jedovatá!

Topinambur - Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus): neutrální (Heider de Jahnsen).
$$ Zelí hlávkové bílé (Brassica oleracea convar. capitata): neutrální © syroje spíše neutrální až chladivé). Kontraindikace a nežádoucí účinky bílého zelí: u průjmu není vhodné. Může způsobit nadýmání.
Zehlávkové červené (Brassica oleracea convar. capitata): neutrální (až teplé). Kontraindikace a nežádoucí účinky červeného zelí: průjem. Může způsobit nadýmání.
Zelí čínské Pak-choi (Brassica chinensis): teplé. Kontraindikace pak-choi čínského zelí: Omezit při procesech horkosti v těle, hemeroidech, kožních vyrážkách a očních onemocněních.
ø Ze čínské pekingské (Brassica rapa var. pekinensis): neutrální až chladivé. Kontraindikace čínského zelí: nekonzumovat u nedostatečnosti QI sleziny -  slinivky a chladu v žaludku
Zelí kysané vařené: neutrální.
$$ Žampiony (Agaricus spec.): chladivé. Kontraindikace žampionů: U silně vyjádřené nedostatečnosti QI sleziny - slinivky nebo žaludku nekonzumovat větší množství.


Teplotní účinky obilnin, koření, ořechů a masa najdete pod příslušnými odkazy.

8 komentářů:

  1. Poslušně hlásím, že jsem do dnešního oběda upotřebila TOPINAMBUR a řasu WAKABE. Dobrý, dalo se to. Snad to bude i tak zdravý prospěšný, jak zde různě píšeš. Přeji pěknou předvelikonoční neděli a k obědu DOBROU CHUŤ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už jsme se smluvily, že to byly batáty a řasa Wakame. 😉 Ale hlavně, že chutnalo, Kittísku. 😊

      Vymazat
  2. Cibuli jím syrovou. Bílou i tu fialovou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba to zrovna takhle potřebuješ. Kdo ví, čím TlusŤjochové vyrovnávají rozdíl mezi délkou a šířkou. 😉

      Vymazat
  3. Chápu, nadměrná konzumace cibule může vést k závratím u lidí v bezprostředním okolí :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Na obrázku jsou "sladké" brambory?
    Jednou jsem je jedla, ale jak jsem na sladké, musím říct, že nic moc :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, z tebe se stala holka? 😯 😉
      A co takhle mrkev? Nepoznáš mrkvičku, Zajíčku? 😉

      Vymazat

Vážení uživatelé anonymního účtu, není kapka jako kapka. Jestli nechcete být ZAMĚNĚNI s jinými anonymními uživateli, uveďte prosím nějakou přezdívku. Jinak mi vaše kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

Použijte prosím pole NÁZEV/ADRESA URL - a napište tam pouze svou PŘEZDÍVKU, pokud blog nemáte.

Pokud jste někdy nuceni klikat na obrázky (zejména zahraniční čtenáři), moc se vám za to omlouvám. V nastavení mám nastaveno vše správně... Jestliže KOMENTÁŘ NEJDE VŮBEC VLOŽIT, možná by mohla pomoci ZMĚNA INTERNETOVÉHO PROHLÍŽEČE.

DĚKUJI ZA VAŠI TRPĚLIVOST S VKLÁDÁNÍM KOMENTÁŘŮ. 😊