Skoro všechny články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice vždy uveden odkaz). 😊

pondělí 17. dubna 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: Bylinky, koření, semena, ořechy a náhražka mléka, 4. část


Dnes si povíme něco o koření, ořeších a také teplotních účincích náhražek mléka. Dozvíte se i o tom, že není skořice jako skořice - a že se čínská a cejlonská skořice liší v tepelných účincích. 




.

BYLINKY A KOŘENÍ

Jak je z tabulky vidět, většina koření má teplou (nebo dokonce horkou), tj. zahřívající povahu. Teplé byliny s výhodou vždy použijeme společně s potravinami, které mají chladivý nebo dokonce studený charakter (ochlazující strava), čímž chladnou povahu potraviny zmírníme. 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

Anýz vonný  - bedrník anýz (Pimpinella anisum) semeno: teplé. Kontraindikace a nežádoucí účinky anýzového semena: Neklid a nervozita, nespavost zapříčiněná nedostatečností YIN. Nekonzumovat v těhotenství.
$$ Badyán - badyáník pra (Illicium verum): teplý až horký (Englert a Ando: horký, Engelhardt a Hempen ho řadí jako teplý): Kontraindikace a nežádoucí účinky badyánu: vnitřní horko z prázdnoty YIN a horkost v KRVI (XUE)*. Nadměrná konzumace může vést k tvorbě vředů nebo poruchám zraku.
Bazalka pravá sušená (Ocimum basilicum): teplá; Englert řadí bazalku jako neutrální až lehce chladivou - © podle mě to platí pro bazalku čerstvou. Kontraindikace a nežádoucí účinky bazalky: Neužívat v těhotenství a při tzv. suchosti.
Bertrám - trahok římský (Anacyclus pyrethrum) : teplý.
Bobkový list (Laurus nobilis): teplý.
Brutnák lékařský (Borago officinalis): chladivý. Nežádoucí účinky a kontraindikace brutnáku: Vzhledem k obsahu pyrrolizidinových alkaloidů, které jsou toxické pro játra, by měl být brutnák užíván obezřetně.
ø Citronová tráva - voňatka citronová - lemongras (Cymbopogon citratus): chladivá.
Čertovo lejno - ločidlo - asa smrdutá - ferula assa-foetida: pryskyřice z této rostliny, která se používá jako koření; je svou povahou teplá až horká (von Blarer Zalokar: horká). Kontraindikace a nežádoucí účinky asy foetidy: Při předávkování může dojít k otoku rtů, bolesti hlavy, obtížím v trávicím traktu (říhání, nadýmání, průjem). U predisponovaných osob se mohou objevit i křeče.
$$ Česnek kuchyňský (Allium sativum): teplý až horký. Kontraindikace a nežádoucí účinky česneku: vnitřní horkost, horký hlen. Nejíst v období těhotenství a kojení. Není vhodný u nedostatečnosti YIN s horkostí, která vyšlehuje vzhůru (pocit horka, odpor k horku, červený obličej, zarudlé oči, afty, silný pocit žízně a chuť na chladné nápoje). Příliš mnoho česneku poškozuje žaludek a játra a osoby s citlivým žaludkem nebo žaludečními onemocněními by se mu měly raději vyhnout. Při užívání česneku v kapslích nebo při jeho pravidelné konzumaci dochází ke snížení účinnosti virostatik (např. Saquinavir). Česnek zesiluje antikoagulační účinky a při užívání Warfarinu tak zvyšuje tak riziko krvácení (nárůst INR - Quick test), viz vitamín K.
Droždí - kvasnice (Saccharomyces cerevisiae): chladivé (Heider de Jahnsen). Kontraindikace droždí: © Opatrně u vlhkosti.
Estragon - pelyněk estragon (Artemisia dracunculus): neutrální až mírně teplý (Englert ho řadí jako teplý; von Blarer Zalokar jako neutrální). Kontraindikace a nežádoucí účinky estragonu: Neužívat v těhotenství.
$$ Galgán lékařský (Alpinia galanga): horký. Kontraindikace a nežádoucí účinky galgánu: Nedostatečnost / prázdnota YIN, příznaky horkosti a ohně. Příliš vysoké dávky mohou vyvolat podráždění žaludečně střevního traktu a následný průjem.
($$) Hořčice semeno (Sinapis alba): teplé (až horké). Kontraindikace a nežádoucí účinky hořčičného semínka: Nedostatečnost žaludeční YIN; oční záněty, cholecystitida (záněty žlučníku).
$ Hřebíček (Syzygium aromaticum): teplý (až horký). Kontraindikace a nežádoucí účinky hřebíčku: nevhodný u horkosti včetně vnitřní horkosti na podkladě prázdnoty YIN; žaludeční a střevní záněty jsou dalšími stavy, při kterých by se měl hřebíček maximálně omezit.
$$ Chilli - kajenský pepř - feferonka (Capsicum annum): Kontraindikace a nežádoucí účinky chilli (kajenského pepře): vnitřní horkost, jaterní oheň, oheň srdce, onemocnění z tzv. větru, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, nadměrné pocení. Podporou střevní peristaltiky může zapříčinit průjem a žlučové koliky. Při předávkování (hlavně kapsle!) je neurotoxický (poškozuje nervový systém), také může vyvolat chronickou gastritidu (zánět žaludku) nebo poškodit ledviny a játra.
Jalovec obecný (Juniperus communis) plod: teplý. Kontraindikace jalovce: Nekonzumovat při zánětlivých onemocněních ledvin a akutním zánětu močových cest, jalovec působí dráždivě. Také v těhotenství se mu vyhněte (stimuluje děložní kontrakce), výjimku tvoří 2 týdny před porodem: v této době může být podpora porodu naopak výhodná (von Blarer Zalokar). Při předávkování dochází k podráždění ledvin a výskytu hematurie (krev v moči), zápachu moči po fialkách a zrychlení srdeční frekvence.
Kardamom - kardamovník obecný (Elettaria cardamomum): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky kardamomu: Neužívat při suchosti KRVE (XUE)* a nedostatečnosti YIN. Také při zánětech v trávicím traktu, zejm. u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidě není vhodný. Může vyvolat žlučníkovou koliku.
Kmín římský - šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky římského kmínu: slabé trávení, gastritida (zánět žaludeční sliznice).
Kmín kořenný (Carum carvi): teplý.
Kari (curry): teplé.
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky kerblíku: neužívat v těhotenství. Obsahuje kumariny („ředí krev“).
Kopr vonný (Anethum graveolens) semeno: teplé, list kopru (Anethum graveolens) © neutrální (většina autorů ho uvádí jako teplý). Kontraindikace a nežádoucí účinky kopru: Opatrnější by měly být osoby s kožními vyrážkami.
($$) Koriandr setý semeno, list (Coriandrum sativum): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky koriandru: Nekonzumovat u příznaků horkosti, omezit u nedostatečnosti QI. Dále je nevhodný u spalniček a jeho dlouhodobá konzumace i u halitózy (zápach z úst), zapáchajícího potu, zubního kazu, očních onemocněních nebo problémech s pamětí.
$$ Kurkuma dlou oddenek (Curcuma longa): © studená, avšak současně s výraznou pálivou složkou (trochu to lze srovnat s mátou). Syrová má podle mě blíže k studenému pólu než k tomu teplému až horkému, u sušené je to naopak, převažuje teplá až horká „tvář“ kurkumy. V literatuře se nejčastěji udává jako teplá nebo teplá až horká, ale Chen a Ando uvádí ještě jiné rozlišení: kořenové hlízky označují jako studené a oddenky jako teplé (Heider de Jahnsen uvádí na str. 411 teplá - a na str. 389 studená). Kontraindikace a nežádoucí účinky kurkumy: Neužívat v těhotenství a při akutním uzávěru žlučových cest. Při (žlučových kamenech (cholelitiáza) může kurkuma vyvolat žlučovou koliku (žlučníkový záchvat). Při předávkování se mohou objevit žaludeční obtíže. Také při všech druzích nedostatečnosti, zvláště nedostatečnosti YIN, nebo KRVE (XUE)* je třeba obezřetnosti.
Libeček (Levisticum officinale): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky libečku: neužívat v těhotenství. U osob se světlou pletí je možné zvýšení citlivosti na UV-záření díky fototoxickému účinku obsažených furanokumarinů.
Majoránka zahradní (Majorana hortensis): teplá. Kontraindikace a vedlejší účinky majoránky: Neužívat při suchosti.
Masala: teplá.
ø Máta peprná (Mentha piperita): chladivá (někdy popisována i jako teplá nebo neutrální). © Podle mě má máta současně i tu teplou kvalitu, ale je slabší a podřízená té chladivé. Kontraindikace a nežádoucí účinky máty: Nepoužívat při uzávěru žlučových cest a cholecystitidě (zánět žlučníku) v těhotenství nebo v období kojení. Dlouhodobá konzumace může vyvolat podráždění žaludku a být hepatotoxická (poškozovat játra), proto se mátu nedoporučuje ve formě čaje používat déle než 6 týdnů.
$$ Muškátový oříšek (Myristica fragrans): teplý. Kontraindikace a vedlejší účinky muškátového oříšku: nevhodný u horkosti Středu (žaludek a slezina - slinivka) či ve střevech a u stavů vlhké horkosti (princip tlejícího hnoje). Pozor na množství, muškátový ořech je mírně toxický, nekonzumovat v těhotenství. Předávkování (někdy už 1 oříšek) vyvolá nevolnost, pocit žízně, zarudnutí a otoky v obličeji, lehké změny vědomí nebo až halucinace, nutkání k močení.
Nokoření (Pimenta dioica): © teplé až horké (von Blarer Zalokar a Heider de Jahnsen: horké).
Ocet (včetně octa Balsamico): teplý. Kontraindikace octa: nedostatečnost KRVE (XUE)*, blokády z vlhkosti ve slezině - slinivce a žaludku, migréna nebo spasmy (svalové křeče). Také není vhodný v počátku onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. např. nachlazení, virózy nebo chřipka).
Oregano - dobromysl obecná (Origanum vulgare): teplé. Kontraindikace oregana: suchost. Neužívat v těhotenství.
Paprika sladká (prášková): neutrální až teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky sladké papriky: příliš mnoho paprikového prášku může vést k podráždění trávicího ústrojí.
ø Pažitka - šnitlík (Allium schoenoprasum): teplá. Kontraindikace pažitky: horkost v KRVI (XUE)*.
($$) Pepř černý a pepř bílý (Piper nigrum): horký. Kontraindikace černého pepře: vyhneme se mu při všech procesech horkosti (zejm. horkost v žaludku) včetně vnitřní horkosti na podkladě prázdnoty YIN; také není vhodný při očních zánětech, vředech, bolestech a zánětech v krku, bolestech zubů, hemoroidech, poruchách spánku nebo těhotenství.
Petržel zahradní (p. obecná naťová) list (Petroselinum crispum convar. vulgare): kupovaná petržel je © chladnější a blíží se neutrální teplotě, domácí kudrnka je © teplá (von Blarer Zalokar popisuje petržel ve všech 3 teplotních modalitách: jako neutrální, chladivou nebo teplou). Kontraindikace a nežádoucí účinky petržele: Konzumaci nepřehánět v těhotenství.
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis): teplý až horký (zvláště v sušeném stavu). Kontraindikace a nežádoucí účinky rozmarýnu: Neužívat při hypertenzi (vysoký krevní tlak) a v těhotenství. Pozor, večer může rozmarýn příliš „nabudit“ a vést k nespavosti.
Saturejka zahradní (Satureja hortensis): teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky saturejky: vnitřní horko a horkost v KRVI (XUE)*.
Skořice pra, cejlonská (Cinnamomum verum / zeylanicum) - teplá až horká a $$ skořice čínská, kasie (Cinnamomum cassia) - silně horká: Kontraindikace a nežádoucí účinky skořice: Nepoužívat u vnitřní horkosti (z prázdnoty YIN), horkosti z plnosti (nadbytku)  a horkosti v KRVI (XUE)*. V těhotenství konzumovat opatrně, zvlášť kasii, která obsahuje více kumarinu. U žaludečních a střevních obtíží skořice není vhodná. Často dochází v průběhu doby k senzibilizaci proti cinnamaldehydu, který je obsažen v éterickém oleji.
Smetanka lékařská - pampeliška (Taraxacum officinale) list čerstvý: v čerstvém stavu chladivá (mladé lístky se mohou blížit neutrálnímu až chladivému stupni); sušená smetanka © má více ochlazující charakter a je chladivá až studená (Heider de Jahnsen ji řadí dokonce jako studenou). Kontraindikace a nežádoucí účinky smetanky: hypotenze (nízký krevní tlak), uzávěr žlučových cest, ileus (neprůchodnost střevní). I na pampelišce se mohou zcela výjimečně vyskytovat metacerkárie motolice jaterní (zaplavované louky - mezihostitelem je plž, nejčastěji bahnatka malá, konečným hostitelem je někdy i člověk)! Více, viz potočnice. Neužívat při průjmech z nedostatečnosti / prázdnoty sleziny - slinivky nebo žaludku.
ø Sojová omáčka: chladivá až studená. Kontraindikace a nežádoucí účinky sojové omáčky: Konzumovat v rozumném množství, protože jinak se vytváří hlen (jinými slovy by se také dalo říci, že se zanáší organismus a vede to po čase k různým onemocněním, viz odkaz).
ø Sojová pasta miso: chladivá. Kontraindikace a nežádoucí účinky sojové pasty miso: viz sojová omáčka.
ø Sůl: studená. Kontraindikace soli: Edémy (otoky), kašel nebo hypertenze (vysoký krevní tlak).
ø Šafrán: neutrální až lehce chladivý (Englert: chladivý; Flaws: neutrální až teplá). Kontraindikace a nežádoucí účinky šafránu: Pozor, šafrán je toxický, při víc než 5 g v jedné dávce vyvolá potrat! Také u dětí pozor na dávkování!
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis): teplá s chladivým potenciálem (Traversier), teplá až chladivá (Jeremy Ross). Kontraindikace a nežádoucí účinky šalvěje: neužívat v těhotenství a v období kojení. Při předávkování se může objevit pocit horka, zrychlená činnost srdce, pocity závratí a epileptiformní křeče.
Tymián obecný (Thymus vulgaris): teplý. Kontraindikace a nežádoucí účinky tymiánu: suchost plic (mj. suchý kašel s malým množstvím lepkavého hlenu, který se jen obtížně vykašlává) a oheň v srdci jsou diagnózy TČM, při kterých by se tymián užívat neměl. Neužívat v těhotenství a při hypertyreóze (zvýšená činnost štítné žlázy).
Vanilka - vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia): teplá.
Yzop lékařský (Hyssopus officinalis): teplý (von Blarer Zalokar a Jeremy Ross: teplý až chladivý).
$$ Zázvor lékařský (Zingiber officinale), čerstvý: teplý až horký. Zázvor sušený: horký. Kontraindikace a nežádoucí účinky zázvoru: horkost z prázdnoty YIN, zejm. nedostatečnost YIN žaludku, a také při horkosti v KRVI (XUE)*. Pacienti s hypertenzí (vysoký krevní tlak), s očními onemocněními a hemoroidy by měli zázvor konzumovat jen v omezeném množství. Recept na kvašenou zázvorovou limonádu je zde.


SEMENA A OŘECHY

Semena a ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a jsou prospěšná pro srdce a krevní oběh. Nenasycené mastné kyseliny ale mají jednu velkou nevýhodu: snadno za přístupu vzduchu oxidují (vyloupané ořechy!). Ořechy a oříšky obsahují poměrně dost vápníku, hořčíku a fosforu, dále železo, zinek, mangan měď a selen.

Většina ořechů se pohybuje v blízkosti neutrálního pólu, doplňují Střed (slezinu - slinivku a žaludek), zvláště arašídy a lískové ořechy. Sezam a vlašské ořechy mají vztah zejm. k okruhu ledvin a jater; píniová jádra, sladké mandle a vlašské ořechy zvlhčují plíce. Pražením se jejich teplota posouvá k teplé straně a osoby s procesy horkosti v těle by se pražené pochoutce tedy měly vyhnout. Z hlediska TČM ořechy a semena vyživují YIN a ESENCI JING a tonizují KREV XUE*. V popředí stojí i funkce zvlhčovací (snad kromě máku, což je problém u pacientů s vlhkostí a hlenem v těle (v dnešní době vlivem stravy opravdu vysoké procento).

$$ Arašídy - podzemnice olejná (Arachis hypogaea), syrové: © neutrální (až lehce chladivé); vařené: neutrální, pražené: (neutrální) až teplé, podobně to vidí i J. Kastner. Jedná se sice o luštěninu, protože by je tam ale nikdo nehledal, řadím je k ořechům. Pokud si chcete připravit domácí nugetu, tady je tip na zdravější recept. Kontraindikace a nežádoucí účinky arašídů: vlhkost a hlen (kvasinkové infekce, ale i nadváha nebo rakovina), chlad a také stagnace QI nebo blokády, to všechno jsou diagnózy dle TČM nevhodné pro konzumaci arašídů. Přehání-li to člověk s množstvím syrových arašídů, může dojít k průjmu nebo kožním vyrážkám, pokud půjde o pražené arašídy, je možné, že se navíc objeví i příznaky horkosti a suchosti: xerostomie (suchost v ústech), xeroftalmie (suché oči), suchá sliznice v nose. Opatrně s konzumací v těhotenství. Recept: para-arašídové máslo.
ø Dýňová semínka (Cucurbita pepo): neutrální. Kontraindikace dýňových semen: nauzea (nevolnost). © Podle mě u vlhkosti a hlenu také nejsou moc vhodná. Recept: Pesto z dýňových semínek (pokud to konzistence dovolí, doporučuji rozhodně méně oleje).

Chia semínka - šalvěj hispánská (Salvia hispanica): © lehce chladivé povahy. Sice má na QI tonizující účinky ("nabudí"), zároveň ale poměrně dost zvlhčuje, zejména tlusté střevo. Hodí se tedy v případě zácpy se suchou stolicí (a to není tak časté). Celkově NENÍ moc vhodná (zvlhčení a zachlazení slezinu dlouhodobě rozhodně nepodpoří, slezina miluje sucho a teplo). Bohužel se stala v poslední době módním hitem. Měla by se používat jen při určitých specifických situacích a dávkovat jako lék. Jejich pravidelná konzumace většině lidí spíše uškodí. Kontraindikace a nežádoucí účinky chia semínek: nadýmání a bolesti břicha, interakce s léky na cukrovku, vysoký tlak a Warfarinem; také lidé s nízkým tlakem a léčící se se žlučníkem nebo slinivkou by se jich měli vyvarovat), viz tento článek. Z hlediska TČM je nevhodná © u vlhkosti a hlenu (např. poševní výtoky, silné zahlenění, ale i nadváha).
$$ Kaštany jedlé (Castanea sativa): teplé. Kontraindikace a nežádoucí účinky kaštanů: omezit při vlhkosti v žaludku (kromě obtíží a pocitů plnosti v trávicím ústrojí se projevuje i šplouchavými zvuky, jako když se přelévá voda, ještě dlouho po posledním jídle). Nadměrná konzumace vede ke stagnaci a blokádám QI (retence potravy a zpomalené trávení), dochází k pocitům plnosti, nadýmání a nevolnosti.
Kešu ořechy - ledvinovník západní (Anacardium occidentale): neutrální (až teplé). © Kontraindikace kešu ořechů: vlhkost a hlen.
Kokosové ořechy - kokosová palma (Cocos nucifera): neutrální. Kokosový ořech je sice ovoce, ale zařadila jsem ho z praktických důvodů raději sem. Kokos milují tibi krystaly a pookřejou po něm.  Kontraindikace kokosového ořechu: vlhkost (© a podle mě i hlen).
$$ Lískové ořechy (Corylus avellana): neutrální. Nežádoucí účinky lískových oříšků: Kvůli vysokému riziku alergie je vynechte v těhotenství a období kojení. © Co se týče vytváření tzv. vlhkosti v těle, jsou na tom lískové ořechy o něco lépe. Recept: Domácí nutella.
ø Lně semínka - Len setý (Linum usitatissimum): neutrální až teplé. Kontraindikace lněného semínka: Za určitých okolností (zvl. namáčením nebo drcením) se uvolňuje kyanovodík! Hlídejte si proto maximální denní dávku, tj. 30g čerstvých/50g pečených semínek denně. Lněné semínko bobtná a spotřebuje k tomu 10násobek vody. U sklonu k průjmům, opatrně (lněná semena zvlhčují zejm. střeva).
ø Mák (Papaver somniferum): neutrální.
Mandle sladké (Prunus dulcis): neutrální. Kontraindikace a nežádoucí účinky mandlí: vlhkost a hlen. U malých dětí mohou mandle při nadměrné konzumaci (např. v podobě mandlového mléka nebo mandlové pasty) vést ke zvýšené tvorbě vlhkosti.

ø Melounová semena z vodního (červeného) melounu (Citrullus vulgaris, semen): © neutrální (až chladivá) - (von Blarer Zalokar: neutrální; Bob Flaws: studená).

ø Piniová jádra - cedrové oříšky - borovice pinie (Pinus pinea): neutrální až teplé. Kontraindikace piniových semínek: Problémy s trávením a obzvláště průjmy, protože pinie může průjem sama způsobit; omezit u vlhkosti a hlenu.
Pistácie - řečík pistáciový (Pistacia vera): neutrální až teplé. Kontraindikace pistáciových oříšků: vlhkost a hlen.
Sezamová semínka (Sesamum indicum), černá, neloupaná syrová: neutrální (až lehce chladivá), viz Engelhardt a Hempen; loupaný sezam (bílý): © neutrální (Li Shizhen - Bencao Gangmu, 1593: studený). Pražený sezam: neutrální až teplý (Engelhardt a Hempen). Kontraindikace sezamu: průjmy (zvlhčuje střevo). Praženému sezamu by se měly vyhýbat osoby s tendencí k horkosti (např. bolesti zubů, vřídky v ústech nebo sklony ke krvácení).
Slunečnicová semínka (Helianthus annuus), syrová: neutrální. Pražená slunečnicová semínka: teplá až horká a suchá (Kastner; Engelhardt a Hempen). Kontraindikace syrových slunečnicových semínek: tendence k průjmu, vlhkost (© a podle mě i hlen). Pražená slunečnicová semínka by se neměla nadměrně konzumovat, protože jinak mohou snadno vést k vlhkému horku nebo ohni, který vyšlehne nahoru - zvláště žaludečnímu ohni objeví se např. vřídky - afty v ústech, pálení žáhy, bolesti zubů, krvácení z nosu, suchost v ústech nebo suchá stolice).
Vlašské ořechy - ořešák královský (Juglans regia): teplé. Kontraindikace vlašských ořechů: Příznaky ohně nebo horkosti včetně těch na podkladě nedostatečnosti YIN, horký hlen (k příznakům patří i kašel nebo průjem). Když sníte vlašáků moc, může přijít „pokuta“ v podobě průjmu - nebo se ve vašich ústech objeví afty.


NÁHRAŽKY MLÉKA

Pokud chcete „bezmléčné“ rostlinné mléko z důvodu alergie, lze investovat i do přístroje na domácí výrobu („výrobník rostlinného mléka“ nemám, ale nápad se mi moc líbí).

Kokosové mléko: neutrální. Kontraindikace kokosového mléka: U osob s oslabenou slezinou - slinivkou a žaludkem omezte jeho konzumaci, © vytváření vlhkosti a hlenu podle mě jen podpoří, protože je v něm plno tuku. Jako pravidelná náhražka mléka se rozhodně nehodí.
Mandlové mléko: neutrální. Kontraindikace a nežádoucí účinky mandlového mléka: ve velkém množství vede opět k tvorbě hlenu, zejm. u dětí, proto se jako pravidelná a jediná náhražka mléka rozhodně nehodí.
Ovesné mléko: © neutrální.
Rýžové mléko: © neutrální.
$$ Sojové mléko: neutrální až chladivé (von Blarer Zalokar: chladivé). Občas je snad přípustné jako náhražka mléka, protože soja je problematická.

.

Důležité poznámky na závěr:
V tomto miniseriálu prosím nehledejte nic obtížného a nepochopitelného a nebuďte smutní, že nerozumíte všem TČM pojmům: jde tu pouze o informace, zda daná potravina zahřívá nebo ochlazuje, případně, jestli má její konzumace za následek zvýšenou tvorbu vlhkosti a hlenu - to vše se dozvíte u svého praktika TČM nebo se poznáte v některém ze 4 typů, jejich popis najdete v tomto článku.  A myslete na to, že málokdy je člověk „čistokrevný“ 1 typ.


Pokud je slovo KREV psáno velkými písmeny, myslí se pojem z TČM, který nezahrnuje pouze krev, ale veškeré tělní tekutiny, tj. i lymfu a extracelulární tekutinu (vně buněk). 

Zůstávají i značky z předchozí části: 

ø   potraviny, které mají vztah hlavně k jiným orgánům, než ke slezině - slinivce.

$$ potraviny, které mají JEDNOZNAČNĚ silný vztah ke slezině - slinivce (potraviny bez symbolů některé prameny řadí ke slezině - slinivce, jiné nikoliv). 

© moje vlastní poznatky. 

Škrtlé potraviny nejsou zakázány, ale jsou problematičtější z hlediska nejčastějších patologií v TČM (oslabená slezina - slinivka nebo vlhkost a hlen v našich tělech, to je ono zakalené jezírko, ze kterého vzniká, za vašeho vydatného přispění, postupně bažina). 

Věnujte prosím u teplotních účinků potravin pozornost i závorkám: pokud uvádím např. neutrální (až teplá), znamená to, že rovnováha je posunuta spíše k neutrální straně. Stojí-li v textu ale (neutrální) až teplá, bude tato potravina teplejší (a tudíž více zahřívat), protože stojí blíže k teplému pólu.

Teplotní účinky obilnin, zeleniny a masa najdete pod příslušnými odkazy.

14 komentářů:

  1. U chilli se mi líbí, že se dá pálivost měřit - viz Scoville heati units.
    Od Sikara jsem jednou dostal bhut jolokii a ta má přes milion SHU.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já žádnou stupnici nepotřebuju, vždy jen zkoumám, zda to unesou moje vnitřnosti, 😉 proto moc pálivé věci nevyhledávám.

      Vymazat
    2. Off še, kapsaicin v chilli obdažený je léčivý:

      Po iniciální fázi účinku nastupuje analgetická fáze, kdy kapsaicin tlumí bolest. Čeští vědci objevili, že látka nejlépe tlumí především chronickou bolest (Wikipedie)

      Vymazat
    3. Ano, v medicíně se kapsaicin používá nejvíc lokálně (gely, náplasti - Qutenza).

      Vymazat
    4. Já ho používám jak při léčbě tak i v kuchyni. V Jižní Americe se prý používá jak paralyzátor při demonstracích.

      Vymazat
  2. Dorko,
    tohle je nesmírně náročný článek, je to úžasně pojednané, ale pro obyčejného člověka mnoho, skutečně mnoho informací, ve kterých se za pár vteřin ztratíš.
    Já bych se přimlouvala pro nás obyčejné lidi to rozdělit do více článků, kdy máš šanci vstřebat tolik informací a skutečně si do života z toho něco vzít.
    Je to problém vás inteligentních a sečtělých lidí, ale běžný člověk se v přemíře utopí, což zrovna v těchto zásadních věcech, které používáme denně, to je nesmírná škoda.
    Já to tak cítím a přišlo by mi falešné tlachat, jak je to parádní.
    Tento článek musel být hodně náročný na tvorbu, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, Simibel,

      to si asi moc nerozumíme: tohle je článek pro lidi, co hledají, jestli určitá konktréní potravina zahřívá nebo ochlazuje. U mě to má praktické využití, i proto jsem tuto, zatím nehotovou, sérii článků zařadila: v poslední době jsem měla víc pacientů, kde bylo třeba změnit stravu. Na základě toho obsáhlého dotazníku uděláme diagnózy - a já pak jen řeknu třeba, má-li člověk nedostatek jangu a je mu pořád chladno, aby se vyhýbal modrým, tj. chladným potravinám... Kde je naopak sklon k tvorbě patologického tepla, bude se naopak pacient vyhýbat růžovým a červeným potravinám, protože ty by do organismu přinesly jen další teplo. Když třeba vyjde vlhkost nebo hlen, tak se zas musí vyhýbat těm potravinám, které tyto patologie ve větším množství způsobují (např. vepřové, mléko a mléčné výrobky, ořechy a částečně i vejce ad.).

      To nejsou články pro vás, stálé čtenáře... I proto je toho u mě vždy víc - a ne vše je pro každého. Snažím se sice vždy aspoň naznačit, co ten který pojem v TCM znamená, ale není v mých silách vždy vše vysvětlit, proto tam dávám alespoň cizí odkazy, protože sama jednotlivé TCM diagnózy nemám a v nejbližší době je ani nechystám.

      V zelenině - a nebo v tomto článku vlastně, technicky vzato, nejde moc o článek - je to spíš jen přehled. V části maso bude víc "čtivého" materiálu. Zkrácení by nepomohlo, to musí být tematicky pohromadě, právě aby to bylo přehledné. Člověk si takhle může podle barev rychle najít, když pro něj není vhodné kuřecí, které maso TEDY ANO.

      Asi tohle trochu upravím a dám do poznámky za článek... 😊 Mimochodem, "mnoho, skutečně mnoho informací" bude asi v každém mém článku. Na tom si zakládám, že na "vatu" jsou jiní kadeti. 😉 Hele, ale nikdo neříká, že (u článků, které jsou PRO TEBE URČENÉ), je musíš přečíst na jeden zátah. Tohle tady je v podstatě určitá forma učebnice - a podle toho by se k tomu také mělo přistupovat.

      Jednou budu pojednávat i samotné potraviny, jednotlivě, včetně účinků - a tam bych to chtěla více rozvést. Jelikož ale mám tolik rozdělaných projektů, tak v nejbližších měsících nic takového nechystám. K tomuhle mě vyloženě dotlačili pacienti - a jsem za to ráda. 😊

      Neboj, už jen 3 díly - a pak se zas vrhnu více na bylinky, už dlouho nic nebylo - a na žádost 2 blogerek už mám i rozdělaný devětsil.

      Vymazat
  3. U TČM a Ajurvedy trošku nechápu - konstituční typy se rozlišují (kromě vzhledu a chování člověka) hlavně podle toho, k jakým potravinám přirozeně tíhne. Tedy - to co se mu doporučuje jíst, tak stejně už jí, kvůli svému typu, ne? A v zimě jí každý automaticky zahřívací potraviny a v létě chladící. Jak tedy vznikne, že se někomu doporučuje jíst něco jiného než jí, když tím by mohl být už považovaný za jiný typ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta menší část, to je kostituční typ (dalo by se to i chápat tam, K JAKÝM ONEMOCNĚNÍM jsou PŘEDPOKLADY). Ta větší část - to je UŽ VYTVOŘENÁ patologie. Z hlediska TCM se totiž choroby odhalí ještě dávno před tím, než vypuknou - a jsou "změřitelné" i pro klasickou medicínu. Třeba stolice nebo moč, to jsou dost dobré indikátory.

      A ještě jedna, neméně důležitá, věc: Většina lidí NEDOKÁŽE rozlišit, co jejich tělo potřebuje a co ne.

      Vymazat
    2. To je pravda, většina lidí vůbec nevnímá signály těla. Už jsem kolikrát narazil na to, že lidé neumí vypozorovat jak na ně které potraviny působí, jaké mají projevy a následky.

      Vymazat
  4. Ale to já nechci, aby jsi se vrhala na kytky, když je toto pro mě hodně zajímavé a mělo by by být pro každého, co se zajímá, ale opravdu zajímá o stravování.
    Ano, rozdělím si to a budu to číst na části..budu tvůj článek mít jako seriál.
    Možná je to dané i mojí netrpělivostí, vědět hned všechno a pak se v přemíře informací topím,ale tomoucí se stébla chytá...já si poradím.
    Jsem skořicová, ale to už víš, asi proto jsem pořád zahřátá!
    Dí,
    pivo se od nepaměti používá jako přirozené leštidlo na pokojové rostliny a mnoho lidí z řad pěstitelů orchidejí s tím pucují i své miláčky.
    Navíc díky příznivému složení piva, nádherně přirozeně rostlinu hnojíš.
    Tsk jednou ranou ji umyješ, naleštíš a vyživíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá SimiBel,
      díky za tvou odpověď. Jestli dovolíš, doplním to do svého starého orchidejového seriálu s tvou blogovou adresou (už pár měsíců tam chci doplnit fotky rašeliníku a nic). 😊

      Neboj, nevrhnu se na kytky kvůli tobě, ale to stravování je opravdu jen nutná "vsuvka" kvůli mým pacientům, chtěla jsem o tom psát až za pár let, nepřipadám si na to dost povolaná, dietetiku dělám nejkratší dobu (ve srovnání s akupunkturou nebo bylinami). 😀

      Vymazat
  5. Jsou i byliny v chladné podobě, přesto však zahřívající, např. Becherovka a Myslivec :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když myslivec (posilněn zahřívajícím Myslivcem) něco zastřelí (pokud se tedy trefí v tom alkoholovém opojení), teplý zvíře po nějaké době úplně vychladne. 😉

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊