Skoro všechny články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice vždy uveden odkaz). 😊

středa 19. dubna 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: Maso, ryby, plody moře, 5. část

VEPŘOVÉ NEBO HOVĚZÍ? HLAVNĚ LIBOVÉ!

Nejčastěji vařené maso, vepřové, je nejméně vhodné, protože má sklon přeměnit se v těle na vlhkost a hlen a navíc je posunuto teplotně na chladnou stranu. Jak už ode mě víte, tzv. vlhkost se dá přirovnat k jezírku s kalnou vodou, která se mění postupně na bažinu. Přesněji řečeno, vaše „trubky“ KDEKOLIV ve vašem těle se postupně začnou zanášet vlhkými kaly - a tyto kalné nečistoty se pak snadno ZAHUSTÍ do „bahna“, tj. do tzv. hlenu.  Hlen v TČM tedy neznamená jen váš žlutý či zelený chrchel nebo suché z nosu, je to o dost širší pojem, viz můj článek.  Recept na vepřové v mrkvi a zajímavé tipy najde zde: manželovi dejte maso a vy si snězte tu mrkev. 😉 

Hovězí maso je proto o něco vhodnější, protože je spíše posunuto k teplejšímu pólu, což má slezina - slinivka raději. U tzv. vlhké horkosti (kombinace příznaků vlhkosti a horkosti, funguje to podobně, jako ve vlhkém hnoji, kde se také vyvjíjí TEPLO) a přítomnosti hlenu v těle („bahno“) se hovězímu vyhneme. K posílení sleziny - slinivky je nejvhodnější maso libové, protože tlusté maso obsahuje příliš mnoho tuku, který se v těle mění na vlhkost a hlen (a zanese vám výše zmiňované „trubky“).
.

.

SLEPIČÍ POLÉVKA A CHŘIPKA NEBO NACHLAZENÍ

Kuřecí maso samo o sobě má z hlediska TČM teplé vlastnosti. Po nevhodné úpravě, jako je grilování nebo fritování, se v těle vytváří tzv. toxické horko, proto není vhodné pro nikoho, ale zejm. ne pro osoby s horkostí v těle. Zajímavé recepty a tipy co s kuřecím masem, najdete zde: 1, 2, 3.

Jedna důležitá věc ke kuřecímu masu: Při počínajícím nachlazení nebo chřipce někteří udávají, že kuřecí maso vtáhne patogenní faktor hlouběji do těla, což není žádoucí (J. Kastner, S. Englert). Proto se doporučuje slepičí polévce v ZAČÁTCÍCH virózy nebo chřipky, kdy na vás „něco leze“, vyhnout. Zamezíte tak tomu, že po „vyléčení“ znovu v krátké době onemocníte, protože patogenní faktor ve vás zůstal. Druhý tábor, zastoupený našimi babičkami a výzkumem in vitro (tedy ne na živých organismech) naopak hlásá, že slepičí polévku by si člověk měl při nachlazení dopřát. Protože na nachlazení ani chřipky netrpím, nemohu k tomu nic víc dodat.

Při nachlazení, viróze nebo chřipce by se neměly konzumovat ani tyto druhy masa: skopové, kachna a vepřové maso.

A když už jsme se zastavili u nachlazení a chřipky, i veškeré jižní ovoce na podkladě trochu jiného mechanismu - ochlazení, není pro tělo při viróze nebo chřipce výhodné (nachlazení znamená z hlediska TČM vstup zevního patogenního faktoru do těla, a to chladu!). Svými ochlazujícími teplotními účinky jižní ovoce chlad v těle jenom podpoří! Z toho plyne, že dát nemocnému pomeranč kvůli vitamínům, zejména v chladném ročním období, není tak úplně moudré. Navíc, i toho vitamínu C má málo, navzdory přesvědčení veřejnosti. 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

HORKÉ MASO ANEB CO JE HORKÉ I JAKO STUDENÉ

Také skopové nebo jehněčí maso není vhodné pro „horkokrevníky“, tj. osoby se známkami horkosti z plnosti (nadbytku), zejm. ne při zánětech močových cest nebo vysokém krevním tlaku. Podobně zvěřina (zejm. kančí) se nehodí u všech stavů horkosti a zejm. ne u stoupajícího YANGu z nedostatečnosti YIN a horkosti KRVE (XUE)*. Tyto druhy masa jsou teplé nebo horké svou povahou - a tedy i ve studeném stavu z lednice. Tyto druhy jsou proto obzvláště cenné na našem talíři v zimě, kdy je třeba organismus více zahřívat. 

STUDENÉ MASO ANEB OCHLAZUJÍCÍ ÚČINKY

Kachní, husí, králičí nebo koňské maso (ale i žabí stehýnka 😉) by si neměly dávat příliš často osoby s nedostatečností YANG sleziny - slinivky a žaludku (je chladivé a v těle je při nedostatečnosti YANG již beztak vnitřní chlad). Husa i kachna jsou tučné, osoby s hlenem v těle by si je měly dopřát jen o svátcích - a kůži raději vynechat. Recept a tipy na kachní či husí prsa najdete zde.

MÁTE-LI ZANESENÉ TRUBKY, RYBY JSOU PRO VÁS TO PRAVÉ

Ryby jsou pro stavy vlhkosti a hlenu v těle nejvhodnější, zvláště kapr. Ryby totiž podporují vylučování vlhkosti z těla ven! To proto jsou vhodnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (nemoci srdce a cév). I když nepředpokládám, že byste ho měli často, výjimkou je úhoř: u hlenu („bahno“) je kontraindikován a neměl by se konzumovat. Většina ryb by se také měla radikálně omezit u kožních onemocnění (chronické ekzémy!), protože je mohou podporovat. U mořských ryb si zas musí dávat pozor lidé s nadměrnou činností štítné žlázy z důvodu vyššího obsahu jodu.

RYBY A RTUŤ

Mořské ryby obsahují tak často proklamované mastné kyseliny ze skupiny omega-3 (EPA, DHA) a člověk si je nedokáže v těle vyrobit. A teď ta špatná zpráva: Všechny ryby a mořské potvory obsahují malá množství rtuti. A kdo by si měl na rtuť hlavně dávat pozor? Těhotné ženy (nebo i ženy plánující početí!) a ženy, které kojí, by měly každou rybu raději dvakrát obrátit, než se do ní pustí. Nervový systém vyvíjejícího se děťátka, kam patří samozřejmě i mozek, je na rtuť velmi citlivý. Stejné zásady platí i pro děti do 3 let. Vědecký výbor pro potraviny (září 2004) doporučuje nekonzumovat maso žraloka, mečouna (viz tento odkaz), velkých sladkovodních dravých ryb (např. štika, candát nebo bolen).  Omezit by se měly i následující ryby: „bílý“ tuňák a makrela, a to jen na 1 x týdně (170 g porce). Obecnou zásadou je, že čím větší ryba, tím starší - a tím pádem „nasbírala“ i více methyl-rtuti. Naopak doporučuje alespoň dvakrát týdně konzumaci ryb, které obsahují málo rtuti: rybí filé (treska, mořská štika, hejk), losos??, sardinky, sleď, kapr, krevety, šproty, ančovičky, pstruzi. Losos (a jistě i další druhy) je však dosti sporný: v roce 2004 obsahovali lososi z farem PCB (polychlorovaných bifenyly) a dioxiny (viz losos). Z toho plyne, že pokud maso neobsahuje jednu konkrétní ZKOUMANOU látku, neznamená to ještě, že v sobě nezahrnuje DALŠÍ škodliviny.

MASO ZE SUPERMARKETU VS. DOMÁCÍ ANEB JAK DOKTORKA VNÍMÁ NĚKTERÉ SLEPICE

V poslední době se lépe se orientuji v potravinách, často stačí podržet věc v ruce a vím, zda je to kvalitní či ne. Je to sice fajn vlastnost, ale taky se ukazuje, že drůbeží maso (mám teď na mysli zejm. kuřecí nebo i krůtí maso) je plné sajrajtů. Většinou, když takové maso dojím, mám silný pocit odporu až hnusu - i přesto, že je maso skvěle pečené a opravdu chutné. A o čem to teď vlastně mluvím? O kuřatech. Jestli je maso plné antibiotik a hormonů, jak se všude uvádí, nebo jsou to jiné látky, je úplně jedno. Kvalitní tohle maso ze supermarketů zcela jistě není. Pokud máte možnost, vždy dejte přednost domácímu chovu. Podobné je to i s jinými druhy masa, slepičí, ale i krůtí rod zcela jistě vede (o krůtách jsem slýchávala, že ohledně škodlivin, je to „čistší“ maso - jenže taky žádná sláva).

MASNÉ VÝROBKY, ČERVENÉ MASO A RAKOVINA

Podle zprávy IARC FAO/WHO z roku 2015, byly masné výrobky definitivně klasifikovány jako příčina rakoviny a červené maso jako pravděpodobná příčina rakoviny. Tímto neříkám, abyste maso vůbec nejedli, také ho jím. Ale velice střídmě a vepřové jen zcela výjimečně. Masné výrobky (tj. různé salámy, klobásky, paštiky) jsou však zcela jiná kategorie, protože se opět jedná o vysoce zpracované (a často i vším možným šizené) výrobky. Takže, to je jen námět k zamyšlení, než se budete chtít pustit do své libové „zdravé“ šunky. 😉

 

MASO, RYBY, PLODY MOŘE - TABULKA:

Kontraindikace ryb a drůbeže: Kůže ryb, drůbeže a také vepřového obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme.

$$ Bažant obecný (Phasianus colchicus): teplý. Kontraindikace bažantího masa: chronická onemocnění.
Candát obecný (Sander lucioperca): neutrální. Kůže ryb obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme. Vědecký výbor pro potraviny nedoporučuje candáta jíst ženám těhotným a kojícím a také dětem z důvodu obsahu rtuti.
$$ Cípal evropský (Mugil Cephalus): neutrální. Kůže ryb obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme.
Daněk evropský neboli skvrnitý (Dama dama): teplý. Kontraindikace dančího masa: při syndromech horkosti a stoupajícím YANG na podkladě prázdnoty YIN.
ø Garnáti, langusty, krevety, shrimps, gambas: teplé. Kontraindikace: Omezit při nedostatečnosti YIN a také při příznacích horkosti včetně horkosti v KRVI (XUE)*. Nekonzumovat při bolestech kloubů, kožních ekzémech a vředech. Nadměrná konzumace může vést k retenci potravy (strava v žaludku dlouho leží).
ø Holub domácí (Columba livia f. domestica): neutrální (až teplé).
ø Humr (Homarus spec): teplý. Kontraindikace humra: Omezit při nedostatečnosti YIN a také při příznacích horkosti včetně horkosti v KRVI (XUE)*. Nekonzumovat při bolestech kloubů, kožních ekzémech a vředech. Nadměrná konzumace může vést k retenci potravy (strava v žaludku dlouho leží).
ø Hovězí játra: neutrální. Kontraindikace hovězích jater: kvůli vysokému obsahu vitamínu A by měly děti a těhotné omezit jejich konzumaci.
ø Hovězí ledviny: © neutrální až teplé (Engelhardt a Hempen je řadí k teplým potravinám, stejně jako hovězí maso; je však třeba si uvědomit, že tato kniha vychází převážně z velmi starých písemností, kdy bylo ještě všechno maso „bio“ a zvířata se krmila na loukách).
$$ Hovězí maso - tur domácí (Bos primigenius f. taurus): neutrální (až teplé). Kontraindikace hovězího masa: omezit u horkého hlenu a vlhké horkosti. Může zhoršit ekzémy, vředy nebo svědění kůže. Recept: Rýže basmati s hovězím masem a zeleninou (sýru dáme co nejméně; místo ghí lze použít přepuštěné máslo, které si z másla vyrobíte sami sebráním pěny a vyvařením vody).
$$ Husa domácí (Anser anser domesticus): neutrální až chladivá (ve srovnání s kachnou je o kousek teplejší). Kontraindikace a nežádoucí účinky husího masa: podporuje výsev vyrážek, vředy a svědění, proto je nevhodná u vlhké horkosti. Kůži je vhodné z důvodu nadměrné tučnosti odstranit při přítomnosti hlenu v těle. © V podobě pečené husy se u hlenu a vlhkosti VŮBEC nehodí. Zato vařené krky jako základ husté polévky např. na snídani, to je něco jiného.
Jehněčí maso: horké. Kontraindikace jehněčího masa: nekonzumovat při syndromech horkosti z plnosti (nadbytku), vlhké horkosti a hypertenzi (vysoký krevní tlak) na podkladě stoupajícího jaterního YANG.
Jelení maso - jelen evropský (Cervus elaphus): teplý. Kontraindikace jeleního masa: při stoupajícím YANG na podkladě prázdnoty YIN a při všech syndromech horkosti.
Jeseter (Acipenser spec): neutrální (Heider de Jahnsen).
$$ Kachna domácí (Anas platyrhynchos f. domestica): (neutrální) až chladivá. Kontraindikace a nežádoucí účinky kachního masa: nadměrná konzumace může vést k blokádě QI, proto není vhodná při nedostatečnosti či prázdnotě YANG sleziny - slinivky a průjmech. Nekonzumovat při onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. nejíst při nachlazení nebo virózách). © V podobě pečené kachny se u vlhkosti a hlenu VŮBEC nehodí. Vařené krky jako základ velmi hustých polévek rozhodně doporučuji.
$$ Kančí maso - divočák - prase divoké (Sus scrofa): teplé. Kontraindikace kančího masa: stoupající YANG (zejm. jater) na podkladě prázdnoty YIN, při horkosti z plnosti (z nadbytku) a horkosti v KRVI (XUE)*.
$$ Kapr obecný (Cyprinus carpio): neutrální. Kontraindikace kapra: Omezit u kožních vyrážek, zejm. se svěděním (kapr by měl na kožní afekce ale snad působit méně, než ostatní ryby).
$$ Karas stříbřitý (Carassius auratus): neutrální.
ø Kaviár (pravý!!) z jeseterovitých ryb - vyza velká - (Huso huso): studený. Podle mého názoru je nepravý kaviár jiných druryb chladivé až studené povahy (s pravým to opravdu nemohu srovnat, protože jsem ho nikdy nejedla 😯).
Koňské maso - ň domácí (Equus caballus): chladivé (až studené); Engelhardt a Hempen uvádí studené, Li Shizhen 1593: chladivé, von Blarer Zalokar: teplé. Kontraindikace koňského masa: nekonzumovat při průjmu a příznacích chladu.
Krab: chladivý až studený Kontraindikace krabího masa: u chladu z nedostatečnosti Středu (slezina - slinivka a žaludek), počínajícím infektu (vpád zevního chladu), při sklonech k průjmu, kašli a chronických onemocněních z tzv. větru (např. určitý typ migrény, hypertenze, epilepsie nebo mozkové mrtvice) se vyhneme jejich konzumaci, protože krabi mohou vznik větru podporovat (Čech se této pochoutky ale pravděpodobně nepřejí). Krabům se vyhneme i v těhotenství. Nekombinovat spolu s kaki ovocem.
Králičí nebo zaječí játra: chladivá. Kontraindikace králičích nebo zaječích jater: na základě vysokého obsahu vitamínu A by měly děti a těhotné omezit jejich konzumaci.
$$ Králík domácí (Oryctolagus cuniculus f. domesticus): chladivé. Kontraindikace králičího masa: stejně jako u zajíce chlad z prázdnoty (nedostatečnost YANG, zejm. v žaludku a slezině - slinivce).
Krůtí maso - krůta domácí (Meleagris gallopavo f. domestica): neutrální. © Krky opět výborně slouží jako základ velmi hustých polévek, které jsou ideální snídaní.
$$ Křepelka japonská (Coturnix japonica), křepelka polní (Coturnix coturnix): neutrální (viz Engelhardt a Hempen, Heider de Jahnsen; Englert ji řadí jako teplou).
Kuřecítra: neutrální až teplá. Kontraindikace kuřecích jater: kvůli vysokému obsahu vitamínu A by měly děti a těhotné omezit jejich konzumaci.
$$ Kuřecí maso (mladé) - kur domácí (Gallus gallus f. domestica): teplé. Kontraindikace kuřecího masa: Nekonzumovat u akutních infektů - nachlazení, viróza, chřipka, protože kuřecí maso vtáhne patogen ještě více dovnitř. Z virózy či chřipky se nejprve zdánlivě úspěšně zotavíte - a brzy na vás přijde „jiná“ infekce, což je vlastně jedna a tatáž, jen byla schovaná uvnitř. Něco podobného se děje při přetrvávající přítomnosti horkého toxinu RE DU (tj. prezence virů a bakterií v těle, které se po akutní infekci nemají k odchodu - např. přetrvávající obtíže po prodělané virové infekci nebo vleklé obtíže po borelióze). Na jazyku se přítomnost horkého toxinu v těle může projevovat jako stálé drobné červené tečky. Kůže obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme.
Losos obecný (Salmo salar) a lososi rodu Oncorhynchus: © neutrální až (lehce teplý); (Heider de Jahnsen: neutrální; Englert ho řadí mezi teplé potraviny). Divoký losos má sytější oranžové zbarvení díky skořápkám korýšů, kterými se živí, losos z farmy má maso oranžové jen díky betakarotenu. V roce 2004 uveřejnil americký časopis Science výsledky studie, která došla k závěru, že maso chovných lososů z farem má výrazně vyšší podíl škodlivých látek než maso volně žijících, divokých lososů (nekvalitní krmivo obsahující dioxiny a PCB). Evropský úřad pro potraviny EFSA to samozřejmě hned vyvracel. Mezitím se podmínky chovu alespoň trochu zlepšily, tak doufejme, že i kvalita masa. Kontraindikace lososa: Omezte i u kožních vyrážek z větrné horkosti. Některé díly masa bývají dost tučné a při špatném trávení tuků se jim proto vyhněte.
Makrela obecná (Scomber scombrus): neutrální. Kontraindikace makrely: U atopického ekzému a astmatu nebo problémech s trávením tuků omezit. Obsahuje jod, takže lidé s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy se jí (stejně jako jiným mořským rybám), vyhnou.
Okoun říční (Perca fluviatilis): neutrální. Kontraindikace okouna: kožní vyrážky.
Platýs, např. platýs vel(Pleuronectes plastessa), flundra (Platychtys flesus), halibut (Hippoglossus hippoglossus) nebo mořský jazyk (Solea solea): © neutrální až teplý (Heider de Jahsen: teplý). Kontraindikace platýsovitých ryb: Obsahuje sice méně jodu, ale pacienti na dietě s nízkým obsahem jodu by se měli mít i tak při konzumaci platýsovitých ryb na pozoru.
Pstruh obecný potoční (Salmo trutta forma fario) a pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss): © neutrální až teplý (většinou je řazen jako teplý). Kontraindikace pstruha: Větrná horkost FENG RE a kožní vyrážky, protože nadměrný příjem pstruha může vést k větrné horkosti se symptomy kožní vyrážky.
ø Rak: teplý. Kontraindikace račího masa: viz humr.
$$ Sardel obecná - ančovičky, čerstvá (Engraulis encrasicolus): neutrální až teplá (von Blarer Zalokar). Sardel v konzervě: teplá. Kontraindikace sardelí: kožní onemocnění s příznaky horkosti, vlhká horkost. Omezit u atopického ekzému a astmatu nebo při špatném trávení tuků. Obsahuje jod, takže lidé s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy se jí (stejně jako jiným mořským rybám), vyhnou.
Sardinka obecná (Sardina pilchardus), čerstvá: neutrální; © sardinky v konzervě: neutrální až teplé. Kontraindikace sardinek: Sardinkám se vyhýbáme u atopického ekzému a astmatu. Obsahují jod, ale méně, než běžné mořské ryby (kolem 25 μg/100 g), proto pozor u hyperfunkce štítné žlázy (nadměrná funkce) nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy štítné žlázy.
ø Sépie obecná - kalamáry (Sepia officinalis): chladivá (Heider de Jahnsen: neutrální až chladivá; Engelhadt a Hempen: neutrální; Englert: chladivá až studená). Chobotnice vypadají podobně, ale mají tužší maso. Kontraindikace kalamárů: slabé trávení.
$$ Skopové maso (ovčí a ko) - koza domácí (Capra aegagrus hircus) - ovce domácí (Ovis ammon f. aries): teplé až horké. Kontraindikace skopového masa: nekonzumovat při vlhké horkosti a všeobecně při známkách horkosti  (zejm. ne u zánětů ledvin nebo při infekcích močových cest) nebo onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. např. nachlazení nebo virózy). Skopové není vhodné ani při hypertenzi (vysoký krevní tlak) na podkladě stoupajícího YANG jater nebo u zvýšených tuků v krvi (vysoký cholesterol nebo triglyceridy).
Slanina: chladivá (Heider de Jahnsen). Kontraindikace slaniny: Kvůli tučnosti a chladivé (svěží) teplotě bychom se jí měli dvojnásobně vyhýbat, protože snadno povede ke zvýšení vlhkosti a hlenu v organismu.
ø Slávka jedlá (Mytilus edulis): teplá (von Blarer Zalokar: chladivá). Kontraindikace slávek: Omezit u kožních onemocnění a vyrážek, alergií. Omezit v těhotenství.
$$ Sleď obecný (Clupea harengus): neutrální. Kontraindikace sledě: obsahuje sice méně jodu, ale pacienti na dietě s nízkým obsahem jodu by se mu i tak měli vyhnout. Omezit u atopického ekzému a astmatu a také při špatném trávení tuků.
$$ Slepice - kur domácí (Gallus gallus f. domestica): (neutrální) až teplá. Kontraindikace a nežádoucí účinky slepičího masa: Nevhodná u všech syndromů plnosti, onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. např. nachlazení nebo virózy) a přetrvávající přítomnosti horkého toxinu RE DU (tj. prezence virů a bakterií v těle, které se po akutní infekci nemají k odchodu - např. přetrvávající obtíže po prodělané virové infekci nebo vleklé obtíže po borelióze). Na jazyku se přítomnost horkého toxinu v těle může projevovat jako stálé drobné červené tečky.
Srnec (Capreolus capreolus): teplé (Heider de Jahnsen; von Blarer Zalokar). Kontraindikace srnčího masa: při stoupajícím YANG na podkladě prázdnoty YIN nebo při syndromech horkosti.
Sumec velký (Silurus glanis): neutrální (Bob Flaws).
Štikozubec obecný - hejk - mořská štika (Merluccius merluccius): © (neutrální) až chladivá.
Telecí maso: (neutrální) až teplé.
Treska obec(Gadus morhua): neutrální až teplá. Kontraindikace tresky obecné: Obsahuje jod, takže lidé s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy se jí (stejně jako jiným mořským rybám), vyhnou.
Treska polární (Boreogadus saida): chladivá (Heider de Jahnsen). Pozn.: nezaměnit s treskou pestrou, nazývanou aljašská treska (Gadus chalcogrammus, syn.: Theragra chalcogramma), jedná se o jiný druh.
Treska tma- Seelachs (Pollachius virens): neutrální až chladivá (dle Heider de Jahnsen: chladivá; von Blarer Zalokar: neutrální). Kontraindikace tresky tmavé: Obsahuje jod, takže lidé s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy se jí (stejně jako jiným mořským rybám), vyhnou.
Tuňák (Thunnus spec.), čerstvý: neutrální. Kontraindikace tuňáka: kožní vyrážky, atopické ekzémy nebo při špatném trávení tuků. Obsahuje jod, takže lidé s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy se jí (stejně jako jiným mořským rybám), vyhnou.
$$ Úhoř (Anguillidae): Kontraindikace úhořího masa: Při nedostatečnosti sleziny - slinivky a žaludku s tendencí k průjmům, příznaků plnosti (pocity plnosti, napětí v břiše a nadýmání) nebo horkosti z nedostatku (nedostatečnost YIN) přenechte úhoře raději někomu jinému. Podporuje tvorbu tzv. hlenu, proto ho omezte při jeho příznacích (pokud žijete v ČR, určitě vám to nebude dělat problém 😉). Kuchání úhoře svěřte do rukou profesionálovi, jeho krev totiž obsahuje jed (ichtyotoxin), který má účinky podobné, jako zmijí jed. Zvláště vstříknutí do oka nebo kontakt krve z úhoře s otevřenými ranami by vás mohl rychle poslat k lékaři. Tepelnou úpravou nad 60 °C se však tento bílkovinný jed zneškodní.
ø Ústřice jedlá (Ostrea edulis): chladivé až studené (Engelhardt a Hempen: neutrální až chladivé). Kontraindikace ústřic: Nejíst u chladu z nedostatečnosti Středu (slezina - slinivka a žaludek) a tzv. nedostatečnosti ledvin, polucích a kožních onemocnění. Nadměrná konzumace vede k retenci potravy (jídlo v žaludku dlouho leží).
$$ Vepřové maso - prase domácí (Sus scrofa f. domestica): neutrální (až chladivé). Kontraindikace a nežádoucí účinky vepřového masa: Omezit u vlhka, stagnace hlenů a vlhké horkosti. Tzv. suchý hlen (viz konec tohoto článku) je výjimkou a podle Bencao beiyao z roku 1664 n. l. bývá při tomto typu hlenu a také u starších lidí vepřové naopak prospěšné. Nejíst při onemocnění z vnějších příčin (vpád větrného chladu či horka, viz vítr FENG - tj. např. nachlazení nebo virózy). Nevhodné u revmatických onemocnění, dny (podagra), obezitě a ateroskleróze (kornatění tepen s následným ucpáním). Může zhoršit ekzémy, vředy, alergie a ataky u zánětlivých chronických onemocnění. Může mobilizovat tzv. vnitřní vítr (určitý typ migrény, záchvat hypertenze, epilepsie nebo mozkové mrtvice). Kůže obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme.
ø Vepřové srdce: neutrální.
ø Vepřové ledvinky: neutrální (až chladivé).
ø Vepřová játra: (neutrální) až teplá. Kontraindikace vepřových jater: nepodávat při akutním průjmu.
$$ Vepřové nožičky: neutrální (až chladivé). Kontraindikace vepřových nožiček: omezit při nedostatečnosti / prázdnotě sleziny - slinivky a žaludku. Kůže obsahuje vyšší množství purinů, proto se kůži u hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi) nebo při onemocnění dnou (podagra) vyhýbáme.
ø Vepřové plíce: neutrální (až chladivé).
$$ Vepřová šunka nevařená: © neutrální až chladivá (Heider de Jahnsen: neutrální). $$ Vepřová šunka dušená - vařená: © neutrální (Heider de Jahnsen: neutrální až teplá). Kontraindikace šunky: nekonzumovat při onemocnění z vnějších příčin (napadení větrným chladem či horkem, viz vítr FENG - tj. např. nachlazení nebo virózy), blokádách nebo vlhké horkosti.
Vongole - srdcovky - Venušiny mušle - zaděnka slepičí - chionka slepičí (Chamelea gallina): studené. Pozor na alergie.
$$ Zajíc polní (Lepus tolai): chladivý. Kontraindikace zaječího masa: stejně jako u králíka chlad z prázdnoty (nedostatečnost YANG, zejm. v žaludku a slezině - slinivce).
Žralok: neutrální (Heider de Jahnsen; Bob Flaws). Kontraindikace žraločího masa: Z mořských obvyklých ryb obsahuje žralok nejméně jodu, ale pacienti s hyperfunkcí (nadměrnou funkcí) štítné žlázy nebo při autoimunitních zánětech štítné žlázy by se mu (stejně jako jiným zdrojům jodu) měli vyhnout. Vědecký výbor pro potraviny nedoporučuje jíst žraločí maso těhotným a kojícím ženám a dětem z důvodu obsahu rtuti.

.
Důležité poznámky na závěr:
V tomto miniseriálu najdete informace, zda daná potravina zahřívá nebo ochlazuje, případně, jestli má její konzumace za následek zvýšenou tvorbu vlhkosti a hlenu - diagnózu se dozvíte u svého praktika TČM nebo se poznáte v některém ze 4 typů, jejich popis najdete v tomto článku.  Myslete na to, že málokdy je člověk „čistokrevný“ 1 typ (i proto je lepší nechat to posoudit odborníka).

Pokud je slovo KREV psáno velkými písmeny, myslí se pojem z TČM, který nezahrnuje pouze krev, ale veškeré tělní tekutiny, tj. i lymfu a extracelulární tekutinu (vně buněk). 

Zůstávají i značky z předchozích částí: 

ø   potraviny, které mají vztah hlavně k jiným orgánům, než ke slezině - slinivce.

$$ potraviny, které mají JEDNOZNAČNĚ silný vztah ke slezině - slinivce (potraviny bez symbolů některé prameny řadí ke slezině - slinivce, jiné nikoliv). 

© moje vlastní poznatky. 

Škrtlé potraviny nejsou zakázány, ale jsou problematičtější z hlediska nejčastějších patologií v TČM (oslabená slezina - slinivka nebo vlhkost a hlen v našich tělech, to je ono zakalené jezírko, ze kterého vzniká, za vašeho vydatného přispění, postupně bažina). 

Věnujte prosím u tepelných účinků potravin pozornost i závorkám: pokud uvádím např. (neutrální) až chladivá, znamená to, že rovnováha je posunuta spíše k k chladné straně (viz kachna a husa: kachna je z těchto dvou ptáků chladnější, přesto, že obě jsou vyznačeny stejnou barvou).

Teplotní účinky obilnin, zeleninykoření a ořechů najdete pod příslušnými odkazy.

22 komentářů:

  1. Hlavně ne maso z fialové krávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně TlusŤjochu,
      já od failovejch kraviček taky odrazuju. 😊

      Vymazat
  2. Spousta pro mně velice přínosných informací! Ale Dori, to si představ, co se mi to děje, maso mi přestává v poslední době chutnat, skoro ho už nejím, tedy výjimečně si dám hovězí nebo pěkně vysušenou klobásu nebo nějakou rybu. Ale fakt málo. A strašně moc mi začínají chutnat veganská jídla. Pomóóc :D :D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, to budeš holt muset svoje tělo poslechnout... Víš, že k tomu vždy nabádám. 😊 Aspoň budou tvoje kočičky od teď už v bezpečí. 😉 😛
      Hele - a veganská nebo vegetariánská (takže ani vejce, mléko, med ad.)?

      Vymazat
    2. Vejce jsem nemusela moc nikdy, mléko tedy zatím někdy jo, med mít musím. Nojooo, však tělo poslouchám, stejně budu prostě pořád všežravec. Ale na čistě veganských věcech fakt ujíždím :-D

      Vymazat
    3. A vyrábíš si je sama - nebo kupuješ? A co konkrétně? Svěř se. 😉

      Vymazat
  3. Dobrý článek. Jím hlavně kuřecí a například to s tou polévkou jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vlčice, díky. 😊 Já jsem zvědavá, jestli někdy dokážu SAMA vycítit, jak to s tou slepičí polévkou vlastně je.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Milý TlusŤjochu,
      dodej mi maso z nutrie - a já ti sdělím, jestli je zahřívající, neutrální nebo ochlazující. 😉

      Vymazat
    2. viz - http://www.nasevyziva.cz/sekce-domaci-maso/clanek-maso-z-nutrie-346.html
      a
      http://ekonomika.idnes.cz/stat-umozni-prodej-masa-z-nutrii-ze-dvora-f1u-/test.aspx?c=A160812_162435_test_ozr

      Vymazat
    3. No, z článku se nutrie moc nenajím. 😉

      Vymazat
  5. I když jinak nejím maso, mně slepičí polévka při nachlazení pomohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde o to, že by nepomohla (veškerá teplá strava je super). Jde o to, že pak člověk může být "nakřáplý" ještě několik týdnů po vyléčení. Takže se ta okamžitá pomoc nemusí vyplatit.

      Nejsme všichni stejní, takže pokud jsi "silnější" jedinec, nic to s tebou neudělá a žádné následky v podobě nachlazení, které se tě drží, jak klíště (nebo se několikrát opakuje), nebudou. 😊

      Vymazat
  6. Maso je moje živobytí, lidé ho stále milují a vyhledávají.
    Asi nikdo tyto poznatky neřeší, griluje se jako o život.
    Já sama jím jen kuřecí a krůtí nebo ryby.
    Vepřové jednou za rok a občas pravou hovězí svíčkovou, tak tu skutečně mohu.
    Mám to tak nějak jako Meduňka, jen mléko vůbec nepiju, miluju jogurty a čerstvé sýry.
    A na veganských jídlech ujíždím už dlouho, mňam...
    V tomto oboru u mě na 100% platí, že kovářovic kobyla chodí bosa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maso, maso a zas maso, k tomu kousek pečeně? 😉

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Nehaň - minimálně občas si dá maso většina z nás. 😊

      Vymazat
  8. Dorko, z těch tvých článků o zdravé výživě na mě jdou deprese, vše, co mám rád, v něčem nevyhovuje - "bahno, hlen, málo vitamínu", ale co třeba také dobrý pocit z jídla, které mně chutná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic si z toho Miloši nedělej, já ti tady jen dělám osvětu, abys věděl, Z ČEHO jednou umřeš. 😉

      A teď vážně: pokud jíš vepřový málo (předpokládám, že jsi nemyslel úhoře), neumřeš hned. 😉 😀 A - taky nevíme, jakou máš konstituci - a jaký další patologie (člověka zdravého ve všech ohledech - i podle TČM dnes téměř nenajdeš) - třeba jsi žena v přechodu s nedostatečností YIN (bez dalších patogických vzorců) a potřebuješ zvlhčit svoje tělo. 😉

      Mě spíš znepokojuje, jak je dneska většina potravin "umělých" a nepoctivých... Hlavně, že to vynáší... 😕 Teď mi zas kamarádka psala, jak ryby na farmách prosypávají antibiotikama v pytlích - a PŘESNĚ TO SAMÉ nám přednášel (na stomatologii!) jeden doktor, který se o to zajímal (ten to zas viděl při lovu volně žijících ryb - tam se to prosype na lodi, aby se nekazily, než se loďka vrátí na břeh, což trvá i několik dní)...

      Vymazat
    2. Miloši, ještě že na to dobrý jídlo umřeš jenom JEDNOU :).

      Vymazat
    3. Milá Velbloudice, to se ti povedlo. 😀

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊