Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

čtvrtek 2. února 2017

Semena z dýně můžeme pražit aneb Zdroj zinku a tryptofanu

Také jste vždy vyhazovali semínka z dýně hokaido? Nebo patizonu? Tak tomu je teď konec! Proč si kupovat drahé potravinové doplňky s obsahem zinku, které navíc tělo stejně nikdy nevyužije tak dobře, jako potraviny, když se vám v koši válí možná pravý poklad?! Dýňová semínka jsou bohatá na mangan, měď, zinek, hořčík, vitamíny skupiny B a některé aminokyseliny, jako např. tryptofan, viz tabulka, kde jsou uvedeny hodnoty ve 100 g dýňových semínek (zdroje číselných hodnot: http://www.ernaehrung.de/lebensmittel/, https://is.muni.cz/th/142670/fsps_b/Makroelementy_ve_vyzive.txt).


Pražená semínka vůbec nechutnají špatně! A zinek neslouží jen na potlačení problémů s prostatou, ale podporuje např. i naší imunitu! Tryptofan (ze kterého vzniká serotonin a melatonin) zas navozuje lepší spánek a potlačuje úzkosti a deprese. Tak si semínka dýně odložte stranou a já vám dám vlastnoručně vyzkoušený recept. 

minerály, stopové prvky v semenech dýně
5,37 g
vody
1,12 g
vody
5,18 g
vody
4,34 g
vody
5,27 g
vody
doporučená denní dávka v ČR  (DDD)
draslík
570 mg
596 mg
434 mg
576 mg
571 mg
2000 mg = 2 g
fluor (fluorid)
90 µg
94 µg
91 µg
91 µg
90 µg
3500 µg = 3,5 mg
fosfor
516 mg
539 mg
471 mg
521 mg
516 mg
700 mg
hořčík
285 mg
298 mg
246 mg
288 mg
285 mg
375 mg
chlor (chlorid)
80 mg
84 mg
81 mg
81 mg
80 mg
neofic.
2000-3000 mg
jod (jodid)
2,7 µg
2,9 µg
2,8 µg
2,8 µg
2,7 µg
150 µg
MANGAN
2768 µg
2893 µg
2811 µg
2798 µg
2771 µg
2000 µg = 2 mg
měď
833 µg
870 µg
592 µg
842 µg
834 µg
1000 µg = 1 mg
selen
?
          ?  
?
?
?

síra
160000 µg
167000 µg
162000 µg
162000 µg
160000 µg
-
sodík
28 mg
29 mg
21 mg
28 mg
28 mg
neofic.
min.
500 mg Na+
(sůl: 5 g denně)
vápník
10 mg
10 mg
9 g
10 mg
10 mg
800 mg
zinek
6,15 mg
6,43 mg
5, 62 mg
6,22 mg
6,16 mg
10 mg
železo
4,89 mg
5,11 mg
4,22 mg
4,95 mg
4,90 mg
14 mg
vitamíny






betakaroten - provitamin A
228 µg
238 µg
232 µg
219 µg
183 µg
neofic.
max.
2000 µg (jako suplement)
vitamín B1
0,59 mg
0,55 mg
0,39 mg
0,50 mg
0,29 mg
1,1 mg
vitamín B2
0,04 mg
0,04 mg
0,03 mg
0,04 mg
0,03 mg
1,4 mg
vitamín B5 - kyselina pantotenová
0,60 mg
0,56 mg
0,34 mg
0,61 mg
0,36 mg
6 mg
vitamín B6
0,09 mg
0,06 mg
0,07 mg
0,09 mg
0,05 mg
1,4 mg
vitamin B9 - kyselina listová - folát
50 µg
42 µg
25 µg
40 µg
25 µg
200 µg
biotin (vitamín H) - vit. skupiny B
10 µg
10,4 µg
8,6 µg
10,1 µg
5 µg
50 µg
vitamín C
0,20 mg
mg
mg
mg
mg
80 mg
vitamín E (α-tokoferol)
4 mg
4,18 mg
3,66 mg
4,04 mg
3,6 mg
12 mg jako přírodní alfa-tokoferol
vitamín B12, K a D
0
0
0
0
0

aminokyseliny






tryptofan
535 mg
559 mg
532 mg
541 mg
536 mg
-

.

Pražená semínka z dýně hokaido nebo patizonu


1. Nejprve si vydlabeme dýni (v mém případě to byla hokaido, ale určitě můžete zkusit i jiné druhy - bohužel jsem ji nějak zapomněla nafotit 😀). Semena se snažíme co nejvíce zbavit oranžové dužiny, která bývá lehce nahořklá.

Dýně hokaido.

.
2. Semena propereme pod tekoucí vodou v sítku (ideálně necháme máčet minimálně 8 hodin ve vodě se solí kvůli stravitelnosti a deaktivaci některých nežádoucích látek, jako jsou fytáty aj.; já to nedělala) a dáme vařit do osolené vody na 10 minut. Již po takto krátké době se vnitřek semínek dá jíst - viz obrázek. Pokud jste semena z dýně nechali máčet ve vodě se solí, vařit už nemusíte. Vařená semínka mají příjemně šťavnatou, nasládlou chuť, podobnou slunečnici. Pro lidi, co nechtějí jíst celá semínka i se slupkou, je nejlepší semena z dýně jen povařit v osolené vodě.
Semena dýně dáme vařit do osolené vody a po 10 minutách varu scedíme.
.
3. Semínka scedíme a pečlivě kuchyňskou utěrkou osušíme
Dýňová semínka po uvaření osušíme.

4. Ještě v misce můžeme lehce dosolit, pokapeme rozpuštěným máslem a nakonec rozložíme na nepřilnavý plech v 1 vrstvě nebo použijeme pečící papír (já sůl i máslo vynechala, a jen jsem vymastila plech). Na misku semínek přijde zhruba 1 polévková lžíce rozpuštěného másla. Lze přidat vaše oblíbené koření nebo sušený česnek.

Příště určitě pokapu rozpuštěným máslem, jen vymastit plech je opravdu hodně dietní varianta - ale také chutná.
Semínka po uvaření, promaštění (a případně ochucení) dáme péct do trouby.

5. Po vaření a "na sucho", bez oleje, pečeme zhruba 35 - 40 minut při 160 - 180°C (někdo peče 12 hodin namočená semínka s přidáním lžíce oleje i pouhých 15 - 20 minut při 140°C). Semínka bychom údajně měli obracet nebo vždy zatřást každých 10 minut plechem, já je ale obrátila při tomto pečení „na sucho“ jen jednou a asi to ani nebylo potřeba. Semínka začnou zhruba po 20-25 minutách s práskotem pukat, vystřelovat a dělat psí kusy, tak se nelekněte (je dobré u toho stát a občas sebrat ze dna trouby, protože jinak se připečou).  Od „střílecího poločasu“ je v troubě ponechte už jen pár minutek.
Na druhém obrázku je vidět rozdíl při pečení 35 minut (vlevo) a 50 minut (vpravo).

TIP:

Jednu várku jsem pekla skoro 50 minut, to už je moc a není už to ono, semínka potom vyschnou a některá uvnitř skoro zčernají (byť na povrchu je semínko jen zlatavé), rozdíl je vidět na fotografii, takže hlídejte, ochutnávejte a nepropásněte správnou dobu.

Pražením tvrdá slupka zkřehne (pokud tedy zrovna výjimečně doma nemáte dýni olejnou, odrůdu, která má semínka bez tvrdých slupek) a v tomto praženém stavu se semena mohou jíst celá. Já jsem asi byla v minulém životě veverka a zpočátku jsem rozhodně louskala - a vyjídala jen ten vnitřek.  Otevření slupky se dá docílit i manikúrními nůžkami, kterými odstřihnete na jedné polovině tvrdý lem a semínko vyloupnete. Ale asi ze semínek také něco potřebuji, protože mi to zachutnalo -  a už je chroustám také celá. Příště to udělám následovně: část povařím (na louskání) a část upražím - na chroupání. 😊

Záleží na vaší chuti, ale pro mě je ta správná barva jen narůžovělá, dozlatova je na mě už moc. Když sníte celá dýňová semínka, tak vám v ústech zůstane dlouho příjemně oříšková chuť… Pokud ale chcete (jako já zpočátku), louskat, tak máte o zábavu rozhodně postaráno! 😉


Pozn.: µg označuje mikrogram, což je miliontina gramu
mg označuje miligram, co je tisícina gramu

47 komentářů:

  1. Kolikrát žasnu nad tím, co nám ta příroda dává zadarmo a my si toho nevážíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, právě: kdyby ta semínka měla na sobě cenovku, hned by to pro mnoho lidí znamenalo signál, že to JE DOBRÉ... Takoví už někteří jsou... :-)

      Vymazat
  2. Babička mívala obrovskou dýni, říkala jí turek, nakládala ji na sladko i nakyselo jako okurkové řezy. Semena byla téměř dvoucentimetrová, jak je upravovala nevím, ale pro mne byly oříškové, snadno se vylupovaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je škoda, že nevíš, jak je dělala: třeba měla nějaký tajný fígl... :-)

      Vymazat
  3. Mám ráda pražená dýňová semínka, která beru spíš jako pamlsek. A ted' se vlastně dozvídám, že mlsám zdravě. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Ti teď ta semínka budou vždy dvojnásobně chutnat, viď? :-)

      Vymazat
  4. Dýni jsem nikdy nepěstovala, ale možná to letos zkusím. Momentálně polykám zinek v tabletkách, není to ono, já vím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, co jsem jako malá milovala? Dýňový kompot, který dělávala moje mamka. :-) Koupenej je totálně jinej, bohužel.
      Hele, s tím zinkem si zas nedělej tolik starosti: U některých stavů je prostě zapotřebí dodat Zn tělu hned. Důležitý je, aby jsi to nejedla měsíce nebo dokonce roky, jako někteří. Některým pacientům to na přehodnou dobu taky doporučuji, když to nelze jinak - a vhodnou stravou Zn nezvládnou doplnit a já mám pořád pocit, že ten zinek pořád chybí... :-)

      Vymazat
    2. Dyňový kompot z domácího zavařování také znám, a to v provedení, kdy tam byly i plátky citrónu, kostky dýně byly centimetrové a ne ty mini z obchodů, chuťově se pak mohl měřit z ananasem.

      Vymazat
    3. Tak s citronem jsme dýni nedělali - ale jinak máš pravdu, dalo se to srovnat s ananasem (nebo chceš-li, s anananasem ;-)), protože v tom byla ananasová tresť...

      Centimetrové kostky? No, to by ta odpovídalo. :-) Á, dala bych si hned... A ty kousky byly tak skvěle pevný, žádný rozvařeniny...

      Tak jsi mi teď udělal chuť - a já jdu radši (dnes výjimečně brzy) do hajan. :-)
      Úplně tu skleničku dýně vidim... Miloši, Miloši... :-)

      Vymazat
    4. Jenže ty dělala tchyně, když se ještě nekamarádila s Alzheiemerem. Teď už na to můžu jen vzpomínat.

      Vidím, žes zase vylepšila svůj antirobotický systém. Nejenže je nutné zaškrtávat v checkboxu, ale ještě vybírat v šachovnici obrázků. To už je přímo test inteligence, za chvíli už nebudu schopen jím ani projít :).

      Vymazat
    5. S těmi komentáři mi křivdíš: mám nastaveno vše, co lze (a znova jsem to teď kontrolovala). Nic jsem neměnila. Záleží asi, z čeho píšeš komentáře - a jak se Google vyspí... Myslím, že např. lidé ze zahraničí se šachovnici obrázků nikdy nevyhnou (musím se příště Lucky zeptat, jak na tom je). Taky mě to mrzí, ale nic s tím udělat nemůžu. Zeptám se ještě jedné zkušené Blogspoterky, jestli je nějaký fígl, ale pochybuju. v jejím článku o komentářích o tomhle není ani slovo...

      Vymazat
    6. Podle všeho tu není tolik spamu - a způsob vkládání komentářů je holt rub... Kdo koment opravdu napsat chce, ten projde i přes ty hloupé obrázky... :-)

      Vymazat
    7. Pokud pochopí, co se po něm chce :)

      Vymazat
    8. Ale už se neobjevují, bylo to stresující být vystavován s každým komentářem takovému testu inteligence :-)

      Vymazat
    9. Tak jak Tě teď vyléčíme? Nějaký antistresový čaj? ;-) :-D A ginkgo biloba na prokrvení mozku k tomu? :-D

      Díky za vyzkoušení. Jsem moc ráda, že už to jde. :-)

      Vymazat
    10. Co odpadl ten náročný krok, už se mně srdeční tep zklidnil :)
      Ginkgo biloba na prokrvení mozku? Pak mně to bude lépe myslet? A není to na jen recept?

      Vymazat
    11. Na recept to není, ale to byl spíš vtip, k Tobě tenhle strom moc nepasuje. :-)

      Vymazat
  5. Jsem dýňová... polévky, klasická pečená, dělám nejméně jednou týdně.
    Jednou Libuška z Valašska psala, že je schovává ptáčkům...no já jsem v tomto trochu nezdvořák, já jim je sežeru a rozhodně je nepražím, nestačím je pražit./ my máme veselou slunečnici, to jim stačí.

    OdpovědětVymazat
  6. ...a ještě větší radost mám, že nebudu mít problém s prostatou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda chudáci ptáčci u SimiBel! :-D
      No, počkej, aby Ti ta prostata z těch semínek nenarostla! :D
      Ta semínka z hokaido by podle mě nešly jíst jen tak... Nevím. Ale takhle to nejni špatný - příště schválně zkusím to máčení, olej a nižší teplotu - co z toho bude, ale už takhle docela dobrý - překvapilo. :-)

      Vymazat
  7. Dýně, to je moje, často mám jako dýni i hlavu. Semínka mám nějaká nasušená, občas si je i kupuju, sama jsem je nikdy nepražila, což po tomto článku rozhodně zkusím, až zas budou čerstvé dýně v zahradě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně závisí na tom druhu dýně, pokud si vzpomínám, naše zahradní dýně kdysi měla semena o dost jemnější, než to, co tu mám z hokaido. Ale nějak jsem si na tu tužší slupku zvykla - a začlo mi to chutnat - tak jsem to teď doplnila do textu: příště část povařím a část opražím. :-) A budu se snažit vyzkoušet i tu klasickou zahradní dýni. :-)

      Je zvláštní, jak ta semínka zasytí... :-)

      Vymazat
  8. Amerling s Preslem řadili zinek (v době nár. obrození psáno zynek) k čeledi "kovové olovití snadno rozlévající se".
    Pro mangan neujaly se názvy buřík či jermík.
    (Blíže viz http://canov.jergym.cz/objevite/objevite/tabulka_2.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za osvětu, buřík by nebyl špatný. Ale takovej čuřík - to je jiný kafe. ;-) :D

      Vymazat
  9. Se semínky nemám problém, omyju, roztáhnu na plato k oschnutí a pak jedu..
    Chtěla bych být svým ptákem...bylo by o mě vzorně postaráno, denně slunečnice, rozkrájené lojové koule, aby se ptáčci nemuseli namáhat, pro kosáčky jablíčka...já jsem spokojený svůj pták...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty můj ptáku-jarabáku. :D Já bych zas chtěla bejt svoje pacientka... A to beze srandy. Vlezla bych si na záda (samozřejmě s jehlami) a měla bych na sebe lepší intuici. :-)

      Vymazat
  10. Já tady neumím reagovat na komentáře, ten dýňovej kompot jsem taky milovala, myslím ten domácí a dělal se i džusík.
    Ale....., milovala jsem jeden kompot kupovanej, byla to směs, která obsahovala jabko, meruňky, rybíz, angrešt a co já vím, co ještě, utkvěl mi v hlavě i nezralej vlašskej ořech. To se muselo asi nějak specielně upravit, protože tam byl s tou slupkou, tou zelenou, tedy ona v tom kompotu už byla černá. To byla lahůdka a stál asi 5 korun. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezralej vlašák tam byl? Fakt? To neznám! Hmmh, tak za 5 Kč dnes nekoupíme skoro nic. :D

      Milá Opičko, tady jsou ty komentáře poněkud zavádějící - prostě vždy dám "odpovědět" co nejblíž toho "mého vyvoleného" - líp to stejně nejde. :-)

      Vymazat
    2. Jééé, ten míchanej kompot pamatuje i moje maminka a loni si ty nezralý vlašáky zavařovala.
      Ovšem co zaráží mojí maminku, to je časová různorodost té ovocné směsi, kdy ono ovoce prostě dozrávalo v různou dobu, letní, podzimní...

      A milá Dorko, to sis dala načas...
      Já poslední maminčinu dýni dojedla v půlce prosince...
      Tedy, mám tady ještě jednu úplně maličkou, ta má tak pět centimetrů v průměru... Ale co ta bude mít za semínka?
      Mamka je zkoušela pražit, ale nebylo to dobré... No, jak taky, když je předtím nemáčela, nevařila...
      Letos už budem obě poučená. Já i mamka. Děkujeme :-)

      Vymazat
    3. Já si dýni koupila. :D Nemám zahrádku... Ještě neděkuj, protože jsi to nezkusila. :-) Bude i hodně záležet na druhu - semínka z té hokaido by se tedy rozhodně jen sušit a jíst (jak to mnozí se zahradní dýní dělají), nemohla.

      Hele, ta maličká dýně by naopak mohla mít lepší semínka - to bych určitě zkusila. :-)

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Tady vorel, tady vorel,
      zkouška potvrzena. :-)
      Opeřenec děkuje za spolupráci! :-)

      Vymazat
  12. Teď vidím, jak byl můj tatínek chytrý před tolika lety, když si pražil dýňová semínka a měl je moc rád. Sice mu to asi moc nepomohlo, protože zemřel v necelých 66 letech, ale věděl, co je dobrého i jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi k tý dýni potřeboval i něco jinýho. :-)

      Vymazat
  13. Dýňová semínka si občas koupím, jen jsem je nezkoušela pražit. A mám moc ráda dýňový kompot:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, kupované už jsou podle mě sušené, to mi nepřijde jako dobrý nápad? Jestli to budeš zkoušet, napiš prosím, jak to dopadlo. :-)

      Vymazat
  14. Dýni mám moc ráda. Vyzkouším i praženou. Děkuji za tip.
    Krásné dny
    Katka

    OdpovědětVymazat
  15. Je pravda, když doma pracujeme s dýní, tak semínka vyhazujeme, ale občas si je kupujeme v obchodě.
    A opražit semínka by jsme mohli taky vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu se říká šetření, vyhodit a pak koupit. :-)

      Záleží na druhu (podle mě je hokaido nejméně vhodná, má přeci jen tužší slupku) - ale mně i jiným chutná i hokaido - a už se zas těším, až si tu pochoutku udělám. :-)

      Vymazat
    2. Baruschka - Já si myslím, že ten kompot uvízne v hlavě každému, kdo v té době žil a kdo ho jednou ochutnal. To by mě zajímalo, jestli maminka vzpomíná v dobrém na paštiku ve stříbrném staniolu, a nebo na pytlíkovou polévku s játrovými knedlíčky, která sice stála už tehdy 5Kč, což bylo na pytlíkovou polévku dost, ale mně chutnala. Maminka jí dělávala vždycky když měla velké prádlo, taková rychlovka. Jo a taky jsem si vzpomněla na bonbonky fialky.

      Dorko omlouvám se, že můj komentář není k tématu.

      Vymazat
    3. Milá Opičko,
      u mě platí volnost (rovnost, bratrství). :-D

      Vymazat
  16. Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co by mohlo být příčinou prasklých koutků? Prasklé už je mám alespoň čtyři měsíce. Zkoušela jsem brát b-komplex, zinek, tuk z tresčích jater a zatím nic nepomáhá. Používám přírodní kosmetiku. Díky moc, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko,
      příčin může být mnoho. Koutky, jako všechno, budou jen vrcholkem ledovce. Pokud chcete nějaké rychlé doporučení na doplňky stravy, nejsem pro Vás ta pravá. Více o způsobu mé práce najdete tady.

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊