Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

středa 15. června 2016

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) účinky: odstraní olovo, aterosklerózu i celulitidu

Jsem sice nenápadný, ale svými účinky si s ostatními bylinkami nezadám! Pokud nechcete, aby vám poslední hřebíček do rakve zasadila třeba ateroskleróza, vsaďte na mě! Obvykle mám drobné fialové kvítky, ale někdy můžete zahlédnout i modré, růžové nebo bělavé. Moje květy spatříte od konce dubna do konce června, z mých listů se můžete těšit až do konce září. Jsem ideální bylinou pro použití za čerstva. Rostu ve vápenitých půdách, tam, kde je vlhko: podél cest, na lukách nebo v lesích. Asi byste moje jméno neuhodli: jmenuji se popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea), auf Deutsch efeublättriger Gundermann oder Gundelrebe, in English ground ivy, po slovensky zádušník brečtanovitý, по-русски будра плющевидная. Gund znamená starogermánsky hnis, tak je asi jasné, k čemu sloužím. 😉

Rozpouštím hleny hnusné,
na astma i záněty zabírám,
jsem tak výjimečný,
že i bolehlavu to natírám!

Jarní kúrou tělo čistím,
játra skvěle chráním,
skleróza je na mě krátká,
průjem i moč vyháním.

Mizí olovo, vir i čerf,
když popenec se zjeví,
o pomeranči na zadku
žena náhle nic neví!

Šutry si na mě nepřijdou,
rak, cukrovka a tlak se třese,
pomni, abys nezapomněl,
mnohdy mě najdeš i v lese!

Popenec obecný - Glechoma hederacea / Nepeta glechoma - zádušník brečtanovitý - ground-ivy - Gundermann / Echt-Gundelrebe - Будра плющевидная - hiedra terrestre - glécome lierre terrestre - edera terrestre




Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Za žádných okolností nepřebírejte, ani v upravené podobě, moje vlastní receptury!

POPENEC - ÚČINKY

  • mukolytikum: rozpouští hlen v dýchacích cestách
  • antiastmatikum: proti astmatu (udává se, že hlavně u mužů) i jiná onemocnění dýchacích cest, např. bronchitida (zánět průdušek)
  • antialergikum: uvádí se i jeho účinek proti alergii, (zejm. alergická rýma)
  • antiflogistikum: protizánětlivý (zejména v trávicím, dýchacím a močovém ústrojí): gastritida (zánět žaludeční sliznice) nebo enteritida (zánět střevní sliznice)
  • analgetikum: proti bolesti (obsah beta-sitosterolu)
  • diuretikum: močopudný
  • urolitiáza: močové kameny
  • cholelitiáza: žlučové kameny - hodí se i jako prevence, zejm. po operaci
  • antidiaroikum: proti průjmu (popenec lze uvařit v polévce)
  • adstringens: svíravé působení
  • antisklerotikum - proti ateroskleróze, ukládání tukových látek ve stěnách tepen
  • detoxikans: čistí zejm. játra; hepatoprotektivum: působí ochranně na jaterní parenchym
  • antioxidant: zabraňuje nežádoucí oxidaci a tvorbě volných radikálů
  • amarum: povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení; doporučuje se při snížené kyselosti žaludečních šťáv (hypacidita)
  • metabolikum: podporuje látkovou výměnu
  • antivirotikum: proti virovým infekcím
  • anthelmintikum: proti červům (beta-sitosterol)
  • kancerostatikum: proti rakovině (oleanová a ursolová kyselina)
  • antihypertenzivum: snižuje krevní tlak
  • antidiabetikum: snižuje krevní cukr

POPENEC - ZEVNÍ POUŽITÍ

  • Odvar k zevnímu použití se připraví z 15 - 25 g sušeného popence ve 300 ml vody, vaří se 3 minuty (viz K. Mika).
  • Obklady nebo koupele léčí špatně se hojící rány, ekzémy; nežity, bércové vředy; antipruriginosum: tlumí svědivé projevy při kožních zánětech. Popenec lze použít i na varixy (křečové žíly) nebo jako kloktadlo (viz níže). Využití v kosmetice: viz Bylinné směsi a recepty - zevní použití.

ÚČINNÉ OBSAHOVÉ LÁTKY POPENCE


Součástí popence jsou především třísloviny, saponiny, hořčinu glechomin (je toxický pro koně), flavonoidy (ca. 0,6%: zejm. luteolin, apigenin, quercetin), beta-sitosterol, oleanová kyselina, ursolová kyselina, menší množství silic, pryskyřice, vosky, éterické oleje, cholin, saponiny, i stopové množství alkaloidů (hederacin A a B). Popenec se vyznačuje i vysokým obsahem vitaminu C a draslíku.


SBĚR A SUŠENÍ POPENCE


Kvetoucí nať popence (Herba hederae terrestris / Herba glechomae) sbíráme v době květu, nejlépe mezi 14. - 16. hodinou. Můžeme ji sbírat od dubna do července, neboť kvete dlouho. Rostliny s duběnkami (kulaté dužnaté nádory, které dosahují někdy až 3 cm) se ke sběru nehodí.

Popenec sušíme ve stínu v tenčích vrstvách (8 - 10 cm) na dobře větraném místě nebo pomocí umělého tepla (do 35°C). Poměr seschnutí je 5 : 1. Droga se nazapařuje ani nedrobí a sušením neztrácí pach.   


Denní dávka:


2-4 g (6 g) 

LÉKOVÁ FORMA

  • Nejlepší je čerstvě natrhaný popenec, ten má nejsilnější účinky (nebo si vyrobit olej). Sušený popenec již nemá takovou sílu.
  • Nálev: 1 zarovnaná čajová lžička, zalít vroucí vodou, 10 min louhovat a pak scedit. 2 - 3 šálky denně (Janča & Zentrich).
  • Odvar: lépe se v něm vyluhují třísloviny a používá se také zevně, např. na obklady.
  • Velmi vhodná je i tinktura z popence. Neředěnou tinkturu nikdy nepoužívejte na otevřené rány! Ředí se vodou 1:3 a namáčí se pouze obvaz.
  • Čerstvá šťáva se podává v množství 24 - 100 g denně (viz Kresánek, Krejča). 
  • Popencové mléko: Připravíme si ho podobně, jako u mochny, jenom nevaříme: 2 lžíce popence v 1/2 l mléka přivedeme k varu, stáhneme z vařiče a přikryté necháme louhovat 20 minut. Scedíme, přidáme lžíci medu a pijeme horké, zejména před spaním. Toto mléko pomáhá na astma a při potížích dýchacích orgánů.
  • Popencové podmáslí: Čerstvě nasbírané listy popence odšťavníme a smícháme se stejným množstvím podmáslí. Užíváme 3x denně 3 polévkové lžíce (děti 3x denně 1 polévkovou lžíci).

KDE A CO KOUPIT


Doporučuji vlastní sběr, v případě nouze získáte kvalitní sušenou drogu u Grešíka.
Popenec tinktura od Tinktura.eu (Kadaňka).

KOMBINACE POPENCE


rozrazil lékařský nať, podběl list, řebříček nať, puškvorec oddenek a andělika kořen.

POPENEC - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY

Med na průdušky podle MUDr. Dorky D.:

Smíchejte tuto směs čerstvých bylin v následujících poměrech:
popenec nať 2 díly, podběl květ 1 díl, prvosenka květ 1 díl, plicník nať (event. list) 1/2 dílu. Do lahve se dá vždy vrstva 2 cm nastříhaných bylin a vrstva cukru. Každou vrstvu pečlivě stlačíme a nakonec končíme vrstvou cukru. Sklenici zašroubujeme a necháme 2-3 týdny stát na teplém slunném místě. Po rozpuštění cukru přes gázu přecedíme, byliny vymačkáme a odstraníme. Sirup skladujeme v uzavíratelné sklenici v lednici.

Sirup ze sušeného popence podle MUDr. Dorky D.:

Rozmělníme hrst sušeného popence (objem zhruba 125 ml, tj. půlka čtvrtlitrového hrnečku). Zalijeme studenou vodou, aby bylo vše zakryté, a přivedeme k varu. Odstavíme z vařiče a necháme 15 minut louhovat. Množství vody si zvážíme a po přecezení přidáme dvojnásobné množství hnědého třtinového cukru (nejlépe je nahradit část z tohoto množství medem, ale med přidáme až po varu, aby se zbytečně varem neztrácely jeho cenné látky). Na mírném ohni za občasného míchání vaříme až do zhoustnutí a dosažení potřebné konzistence. Sirup pak ještě teplý nalijeme do sklenic a uzavřeme. Podáváme 3-4 polévkové lžíce denně nebo při záchvatech kašle.

Přírodní diuretikum - močopudný čaj:

Stejným dílem: popenec nať, celík nať, vřes nať a bříza list. Při onemocněních srdce lze k této směsi přidat ještě 2 díly kukuřičných blizen (kukuřičné "vlasy").

Bylinné diuretikum, močopudný čaj podle MUDr. Dorky D.:

zlatobýl 20-30 g, popenec 20 g, bříza list 10-15 g a kopřiva list 10-15 g. 1 vrchovatou lžičku směsi zalijeme vroucí vodou. Pijeme 2x denně (nikdy večer!). Uvedené rozmezí je u bylin proto, že každý pacient vyžaduje něco jiného (mnohdy směsi doplňuji i o jiné byliny nebo některé byliny naopak vynechám).

Protirevmatický čaj (Janča & Zentrich):

popenec nať 100 g, jehlice kořen 50 g, vrbová kůra 50 g, tymián nať 25 g, vřes květ 25 g. Čaj pijeme 3x denně před jídlem, celkem 0,75 litru.

Čaj proti kašli (modifikováno podle MUDr. Dorky D.):

Smícháme rovným dílem: popenec nať, jitrocel list, podběl květ (event. list), rosnatka. Rosnatku nelze běžně koupit, momentálně jsem našla jen tuto možnost. U všech bylin sice není sušená droga plně zastupitelná tinkturou, v tomto případě bych však obtížně dostupnou rosnatku určitě nahradila tinkturou (5 kapek). 1 čajovou lžičku této směsi (bez rosnatky dejte o maličko méně) zalijte 1/4 l vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pije se 2-3 x denně.

Čaj proti astmatu podle MUDr. Dorky D.:

Jeden den se pije tato směs (od každé byliny po 20 g): rosnatka, jitrocel a čubet benedikt. Druhý den se pije směs jiná: popenec 25 g, máta peprná 20 g, květ pivoňky červené 7 g. Vždy 1 čajovou lžičku směsi zalijeme 1/4 l vařící vody, necháme 10 min. louhovat a scedíme. Pije se ráno a večer. Po 3 týdnech je vhodné kvůli pivoňce vložit 1 týden přestávku a poté kúru zopakovat. Není vhodné pro těhotné a kojící ženy!

POPENEC - ZEVNÍ POUŽITÍ - RECEPTY

5 hrstí popence vhodíme do 5 l vody, 10 minut povaříme a vlijeme do lázně. Tato lázeň posiluje nervovou soustavu, pomáhá při onemocněních močového měchýře a ledvin, při revmatických bolestech nebo dnavém záchvatu (dnavá artritida). Kromě toho je možné tuto koupel využít i na vyrážky a ekzémy. Popenec čistí lymfatický systém (používá se proto i při odstraňování celulitidy - pomerančové kůže: jak vnitřně tak zevně ve formě obkladů z posekané natě popence), působí protizánětlivě a reguluje látkovou výměnu. Tento odvar lze aplikovat i na výplachy při hnisavých zánětech v dutině ústní, např. dásní (gingivitida).

Kloktadlo na bolesti v krku (Janča & Zentrich):
Odvar z popence nebo ze směsi natě popence, natě tymiánu, šalvěje a listů ostružiny. 25 g popence nebo uvedené směsi vložíme do 0,5 litru studené vody, přivedeme k varu, stáhneme z vařiče, 20 min necháme louhovat a pak přecedíme.

Bolesti ucha z prochladnutí (Maria Treben):
Připravíme směs stejných dílů popence, šalvěje a řebříčku. Z těchto rostlin se udělá teplý nálev a tím se vymývají uši.

Nosní kapky na sennou rýmu z popence:

Ingredience: 250 ml vody, 1/4 čajové lžičky mořské soli, 1/2 čajové lžičky popence, 1 čajovou lžičku šalvěje. Vodu se solí přivedeme do varu a přidáme popenec a šalvěj. Povaříme 3 minuty a odstavíme z vařiče. Necháme 6 minut louhovat, scedíme a po vychladnutí jsou kapky připraveny k použití.

Popencová mast proti křečovým žilám - varixy (Janča, Zentrich): Plnou hrst natě popence dáme do 250 g nesoleného roztaveného sádla nebo do 1/4 l kvalitního oleje a necháme přes celou noc louhovat. Druhý den krátce zahřejme a přecedíme. Varixy (křečové žíly) mastí lehce masírujeme.

Popencová mast proti křečovým žilám s lanolinem:
Na olejový výtažek budeme potřebovat: 1-2 hrsti natě popence, 110 ml kvalitního rostlinného oleje (např. olivový), 10 g lanolin anhydridu. Pokud máte alergii nebo lanolin není zrovna k mání, lze ho vynechat.

Lanolin je v tomto receptu důležitý, protože zajistí, že se rozpustí nejen složky rozpustné v tucích, ale i látky rozpustné ve vodě (což se např. v mastech, kde je jako základ použito sádlo, opomíjí, a část účinků se tudíž ztrácí).

Olejový výtažek z popence, postup: Nejdříve otrháme květy a listy popence ze stonků, přelijeme olejem a současně přidáme i lanolin. Pak postavíme hrnec na mírný oheň. Po nějaké době začne olej probublávat. Důležité při tom je, aby teplota zůstala tak nízká, jak to jde, protože popenec rozhodně nechceme fritovat. Ideální teplota je 104 °C. Směs povaříme asi 1/2 hodiny. Pak stáhneme z vařiče, necháme pár minut zchladnout a přecedíme přes čajový filtr. Olej dostane zelenavou barvu. Tento olejový výtažek s lanolinem již můžeme používat k mazání postižených míst. Nejlépe je však připravit si mast, a to následovně:

Na výrobu masti budeme potřebovat: 100 ml oleje získaného z popence, 3-4 g včelího vosku (množství dáme podle toho, jak si přejeme mít mast tuhou).

Mast z popence, postup: Z popencového oleje, který jsme si připravili výše uvedeným postupem, odlijeme 100 ml do sklenice (ze zbytku si můžeme udělat třeba krém z popence) a přidáme včelí vosk. Někdy se vosk roztaví již od teplého oleje. Pokud ne, postavíme skleničku do horké vodní lázně. Pak již jen tekutou mast přelijeme do uzavíratelné malé skleničky. Tato mast musí chladnout (uzavřená) 6-12 hodin. Zbylý olej odlijeme do uzavíratelné skleničky a můžeme ho později použít třeba na výrobu krému. Takto připravená mast vydrží po několik měsíců. Uchovávejte v chladu a temnu.

a) Čistý olej z popence bez dalších přísad na jizvy, vředy, zranění (http://www.kaesekessel.de/kraeuter/oel.htm#gundermann):
Čisté čerstvé listy z popence sbírané v květnu a červnu bychom neměli prát ve vodě, protože voda by nám pak v oleji dělala neplechu. Uzavíratelnou sklenici volně naplníme listy, stlačíme ca. na 1/3 objemu a dáme na teplé, slunné místo. Po zhruba 4 dnech se začne na dně tvořit světlá tekutina. Tu opatrně přecedíme do tmavé sklenice a uchováváme v chladničce. Takto připravený olej má trvanlivost maximálně 4 týdny.

b) Olej z popence v rostlinném oleji: (http://www.kaesekessel.de/kraeuter/oel.htm#gundermann):
Sklenici se šroubovatelným uzávěrem naplníme čistými čerstvými listy popence, které lehce stlačíme. Listy se opět nesmí omývat vodou. Sklenici naplníme olejem a postavíme na teplé, slunné místo. Po 2‑3 týdnech lze takto připravený olej použít, např. na křečové žíly (varixy), spáleniny nebo špatně se hojící, hnisající rány.

V následujícím odkazu se dozvíte, jak můžete popenec využít v kosmetice a doma si vyrobit např. balzám na rty nebo pleťovou vodu: http://www.mishabeauty.org/2016/04/popenec-jeho-vyuziti-v-kosmetice.html

POPENEC - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY


V terapeutických dávkách nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky. Popenec je však ve vysokých dávkách jedovatý pro koně, proto se raději nedoporučuje k dlouhodobému užívání.

POPENEC - KONTRAINDIKACE


Nejsou známy.

Popenec obecný - Glechoma hederacea / Nepeta glechoma - zádušník brečtanovitý - ground-ivy - Gundermann / Echt-Gundelrebe - Будра плющевидная - hiedra terrestre - glécome lierre terrestre - edera terrestre

.

POPENEC V KUCHYNI ANEB GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ


Popenec je dost aromatický a má lehce nahořklou chuť. První lístečky na jaře mi chutnají nejvíc, jsou chuťově hodně jemné. V období květu je chuť popence pořád velice dobrá, i když intezivnější (květy chutnají po hluchavce, však je to také jeho příbuzná), listy mají své specifické, jemně nahořklé aroma. Na podzim, po sezóně, už se jeho listy prakticky jíst nedají, chutnají příliš intenzívně a hořce. Pro svůj vysoký obsah vitamínů je často doporučován jako přísada do rozličných salátů nebo do vaječných pokrmů. I nádivku může ozvláštnit. Hodí se jako koření i do sladkých jídel. Zdravé sladké křupky si připravíte, když vlhké listy poprášíte kakaem s cukrem a dáte pomalu sušit do trouby. V přírodě jej můžeme využít i místo žvýkačky k osvěžení dechu.

Limonáda z popence (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/wildkraeuter-fuer-erfrischende-bio-limonade/):
Pokud na vás z trávníku nikde popenec nejuká, z následujících bylinek si můžete vybrat nějakou jinou a použít stejný recept: bršlice kozí noha (list, květ), mařinka vonná (nať: předtím, než vykvete), svízel povázka nebo svízel syřišťový (kvetoucí, lehce zavadlá, nať), kontryhel (nať), řebříček (bílo-růžové květy), květy sedmikrásky, bezu (již vyzkoušeno: mňam! 😉), lípy nebo tužebníku.

Možné kombinace: 10 lístků bršlice kozí nohy, 1 šlahoun popence (lze případně vynechat) a 1 stonek máty peprné.
Nebo: 2 hrsti bršlice kozí nohy a 1 větvička máty.
Nebo: 10 stonků bršlice kozí nohy a 2 snítky meduňky.
A nebo lze zkombinovat jen bršlici kozí nohu a popenec v poměru 1:1.

Ingredience: 1 menší svazek zvolené bylinky (zde popenec, který pomáhá překonat zdlouhavá hnisavá onemocnění), 1 bio citrón s kůrou nakrájený na kousky, 2 polévkové lžíce agávového sirupu, 1 l 100%-ní jablečné šťávy, voda.

Bylinky s citrónem a s agávovým sirupem dáme do džbánu a s pomocí vařečky rozmačkáme, až citrón pustí trochu šťávy a smísí se s bylinkami a agávovým sirupem. Přilijeme jablečnou šťávu a vše promícháme. Necháme louhovat při pokojové teplotě 12-24 hodin. Po této době scedíme a ředíme dle libosti studenou vodou. V chladných dnech je možné smíchat ovocným čajem a hřebíčkem, krátce svařit a servírovat teplé.

Listy popence v čokoládě (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/drei-leckere-naschereien-mit-gundermann/):
Ingredience: 20 g kvalitní hořké čokolády, 20 lístků popence, 1/2 čajové lžičky kokosového oleje.

Čokoládu necháme spolu s kokosovým olejem roztavit v malém kastrůlku na mírném ohni. Jednotlivé lístky postupně máčíme v této čokoládové hmotě a pomocí 2 vidliček vždy vytáhneme a pokládáme na talíř. Necháme v lednici vychladit 1 hodinu.
Tip: Stejně můžeme postupovat i s listy máty.

Mini-muffiny z popence (Zdroj: http://www.amwegesrand.at/recipes/gundelrebe-mini-muffin):
Kromě dále zmíněných surovin budete potřebovat i plech na mini muffiny a malé papírové formičky. Těsto: 150 g másla, 250 g mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (já používám vinný kámen, je bez fosfátů), 2 řádky bílé čokolády, 2 hrsti jemně posekané popencové natě (listy, květy, stonky), 3 polévkové lžíce oloupaných, nahrubo posekaných, pražených mandlí, 2 vejce, 200 g crème fraîche nebo zakysané smetany (recept, jak si doma vyrobit crème fraîche, pokud nebydlíte blízko Německa, kde se koupí 200 g za 0,49 Eur v obyčejné Edece, najdete tady: vlastně jde jen o 30-hodinovou "kultivaci" 31% šlehačky se 2 lžícemi podmáslí za pokojové teploty a pak se vše nechá vychladit), 100 g cukru krystal.

Krém: 40 g moučkového cukru, 80 g měkkého másla, 300 g Frischkäse (Lučina), 1 hrst posekaného popence.

Postup - těsto: Nejprve si pečlivě promícháme mouku a prášek do pečiva a nastrouháme čokoládu na jemno. Dáme roztavit máslo, aby mělo čas zchladnout. Pak smícháme vejce, crème fraîche (nebo zakysanou smetanu), cukr, posekaný popenec a promícháme v mixéru. Přidáme máslo. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládu. Těsto rozdělíme na plech a každou jamku vyložíme papírovou formičkou, kterou naplníme do výše 1,5 -2 cm. Těsto vystačí zhruba na 2 plechy. Pečeme zhruba 10 minut při teplotě 180°C, dokud muffiny na okraji lehce nezhnědnou.

Postup - krém: Nejprve utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak přidáme Lučinu s popencem a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme každý muffin. Nakonec přidáme kvítky popence jako jedlou dekoraci.

Sorbet z popence (zdroj: http://www.wildkraeuterkunde.de/pdf/gundermann.pdf):
šťáva z 1 citrónu, 500 ml 100%-ní jablečné šťávy, 500 ml vody, 200 g cukru, 1 plnou hrst listů a květů popence (pár květů dáme stranou na dozdobení), 2 bílky, ze kterých se ušlehá sníh.

Šťávu z citrónu smícháme s vodou, jablečnou šťávou, cukrem a přivedeme k varu. Na středním ohni necháme vařit bez pokličky, dokud se tekutina nesvaří na objem 1/2 l, a stáhneme z vařiče. Pak vhodíme do této tekutiny popenec, necháme zchladit a scedíme. Vložíme do mrazáku minimálně na 5 hodin, přičemž hmotu promícháváme metličkou každou hodinu, abychom zabránili tvorbě ledových krystalků. Po 5 hodinách vmícháme ještě sníh z bílků a necháme v mrazáku ještě dalších 30 minut.

Zmrzlina z popence (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/gunderm.htm)
1 na drobno nakrájené jablko a 2 banány pokapeme citronovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixujeme spolu s 5 g posekaného popence a trochou smetany. Větší zbytek smetany (celkem potřebujeme 300 g smetany) pak ušleháme a do směsi opatrně vmícháme. Podle chuti ještě přidáme med a pak již jen vložíme do mrazáku. Měli bychom opět zamíchat každou hodinu, abychom zamezili tvorbě ledových krystalků.

Banánovo-čokoládová zmrzlina s popencem (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/drei-leckere-naschereien-mit-gundermann/):
Ingredience pro 4 osoby:
5 oloupaných a na malé kousky nakrájených zmrzlých banánů, 3 datle bez jader, 2 čajové lžičky kakaa, 20 listů popence, trochu vanilky a 80 ml ovesného mléka (nebo smetany či mléka).

Všechny přísady kromě banánů dáme do mixéru a rozmixujeme. Banány vložíme nakonec a mixujeme na nízký stupeň tak dlouho, až vznikne jemný zmrzlinový krém.
Důležité: Mixér musí být schopen práce se zmrzlými surovinami! Kakao lze vynechat, místo něho můžeme přidat oříšky nebo trochu citronové kůry. Místo datlí lze použít med.

Likér z popence:
popenec naložíme do vysokoprocentního alkoholu (např. vodky nebo rumu) a přidáme dostatek cukru. Necháme při pokojové teplotě louhovat 1-2 měsíce. Pak již jen scedíme a večírek může začít.

Popencové víno (recept sestaven z více zdrojů):
100 g nastříhaného popence dáme do 400 ml vařící vody (poměr 1:4) a povaříme. Pak přes gázu přecedíme a přidáme 150 g cukru (zhruba poměr 3:1 ve prospěch vody) a necháme 3-5 minut vařit. Ještě teplé nalijeme do čisté větší sklenice a rychle zchladíme, nejlépe pomocí kostek ledu, které vložíme do nádoby (pozor, aby sklenice nepraskla). Přidáme 1 g čerstvého droždí nebo přímo vinné kvasinky a zvolené koření (například hřebíček a skořici), uzavřeme, sklenici zabalíme do šátku a necháme kvasit v teple nejprve 1 týden. Pak budoucí víno naplníme do lahví, uzavřeme vatou, celofánem (event. potravinářskou folií), aby mohly unikat vznikající plyny, a necháme stát v chladu a temnu 3-4 týdny ve sklepě. Když už neunikají žádné plyny, přecedíme a láhev vzduchotěsně uzavřeme.

Bylinková sůl z popence (zdroj: http://www.wildkraeuterkunde.de/pdf/gundermann.pdf):
2 čajové lžičky sušených listů z popence a 6 lžic hrubě mleté mořské soli rozdrtíme společně v moždíři nebo umeleme v mlýnku. Pokud použijeme normální kuchyňskou sůl, rozdrtíme listy zvlášť a teprve potom smícháme se solí. Uchováváme v dobře uzavíratelných skleničkách. Jak připravit bylinkovou sůl z čerstvých bylinek, se dozvíte krok za krokem zde.

Bylinkový tvaroh s popencem (zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=R1Lhp4cs_EY): Budeme potřebovat: hrst popence, 1 malou šalotku, 200 g tvarohu, sůl a pepř. Odstraníme tvrdé stonky a pokrájíme na jemno. Vše smícháme a můžeme servírovat.

Velikonoční nádivka s popencem se skrývá zde: http://www.gurmanka.cz/2009/01/velikonocni-nadivka

ZAJÍMAVOST


Popenec je jedním z obtížně zničitelných plevelů. Pokud se ho na zahradě snažíte zbavit, odstraňte na jaře, kdy je půda změklá, ručně vždy "mateřskou" rostlinu i její výhonky. Hubení pak bude účinnější.

Popenec obecný - Glechoma hederacea / Nepeta glechoma - zádušník brečtanovitý - ground-ivy - Gundermann / Echt-Gundelrebe - Будра плющевидная - hiedra terrestre - glécome lierre terrestre - edera terrestre

.

BYLINY Z POHLEDU TČM - POPENEC

NEJEN PRO PRAKTIKY TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY


- odstraňuje vlhkou horkost v játrech a žlučníku:
  • cholelitiáza (žlučové kameny), ikterus (žloutenka), bolesti po stranách břicha až dozadu
  • migréna, bolesti hlavy (zejm. spojené se zahleněním)
  • koxalgie (bolesti kyčelního kloubu), ischias/ischialgie (i v podobě přísady do koupele): bolest v kříži s vyzařováním do dolní končetiny

- odstraňuje vlhkost/vlhkou horkost ve spodním zářiči (i ve formě sedacích koupelí):
  • hnisavá ledvinová a močová onemocnění, nefritida (zánět ledvin), (chronická) cystitida (zánět močového měchýře), nefrolitiáza (ledvinové kameny) nebo urolitiáza (kameny v močových cestách), dráždivý močový měchýř/hyperaktivní močový měchýř
  • enteritida (zánět střev)
  • fluor vaginalis (výtok z pochvy, zejm. bílý);

- tonizuje a dává do pohybu jaterní QI, pročišťuje oheň jater (oheň jater napadá plíce):
  • působí jako cholagogum (zvyšuje vylučování žluče); snižuje cholesterol
  • amenorea (vynechání menstruace)
  • antiuratikum: snižuje množství kyseliny močové v krvi (hyperurikémie), dna (podagra), BI syndrom;
  • melancholie, všeobecná slabost

- vyhání větrnou horkost nebo vlhkost z plic; pročišťuje (horký) hlen v plicích; tonizuje plicní QI:
  • hnisavá onemocnění průdušek; zahlenění plic se žlutým hlenem, kašel, bronchitida, astma, dyspnoe (dušnost, pocit nedostatku vzduchu)
  • chřipka, horečka
  • hnisavá onemocnění ucha (ušní výplach, smočit vatovou štětičku nebo napařit párou)

- tonizuje QI ledvin (nedostatečnost QI ledvin), působí diureticky (močopudně), čistí krev:
  •  únava a pocit tíže v těle
  • zlepšuje vylučování moči (diuretikum); hydrops (nahromadění tekutin v tělních dutinách či tkáních, vodnatelnost)
  • urolitiáza (močový písek/kameny), nefrolitiáza (písek/kameny v ledvinách)
  • dna, BI syndrom
  • odvádí z těla olovo a pravděpodobně i jiné těžké kovy

- tonizuje QI žaludku a sleziny-slinivky, tonizuje QI srdce; otevírá slezinu-slinivku (možno aplikovat i ve formě posilující koupele)
  • povzbuzuje metabolismus (látkovou výměnu)
  • stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, "zkažený žaludek", povzbuzuje chuť k jídlu
  • zahlenění (vysušuje)
  • onemocnění lymfatických uzlin
  • zdlouhavá chronická onemocnění, únava (používá se také jako jarní očistná kúra), malátnost, neurastenie (nervová slabost) 
  • anémie (chudokrevnost - posiluje krev)
.

ZEVNÍ POUŽITÍ V TČM:

.
- popenec čistí a působí jako antiflogistikum neboli protizánětlivě (zejm. ve formě odvaru nebo vylisované šťávy z čerstvého popence): 
  • píštěle (obklady z natě nebo z popencové šťávy), abscesy (odvar), špatně se hojící hnisavé rány, vředy na kůži (také pomačkaná nať nebo sušený prášek z natě) nebo strupy (omývání); akné (obklad z nálevu nebo z čerstvé pomačkané natě popence)
  • zánět/hnisání v čelisti, zánět v ústní dutině (žvýkání popence či výplachy), zubní váček (žvýkání čerstvých listů a výplachy úst čajem z popence)
  • záněty sliznic: sinusitida (zánět vedlejších dutin nosních: nasávání vylisované šťávy z čerstvého popence - osobně bych raději ředila roztokem vody se solí: 9 g soli/l)
  • BI syndrom (klouby), dna (koupele o teplotě 32-35°C; také vnitřní užívání);
  • celulitida neboli pomerančová kůže: vnitřně čaj, zevně obklady z pomačkané popencové natě

- hemostyptikum (tiší krvácení) a adstringens (svíravé účinky):
  • rány (kromě obkladů z čerstvého popence je možné i sušený popenec rozemlít na prášek)
  •  bolesti zubů

- posiluje oči, pročišťuje horkost:
  • zevní i vnitřní aplikace na zarudlé oči: záněty očí, svědění či bolesti oka nebo očního víčka. Můžeme využít i kombinaci popence a světlíku lékařského (pro mnohé pacienty je podle mě výhodný poměr 3:1 ve prospěch popence).
- posiluje uši a sluch:
  • nedoslýchavost, posílení sluchu, tinnitus (šelesty v uších: čerstvou šťávu nakapat do ucha nebo vložit pomačkanou popencovou nať), zalehnutí ucha při katarech
.
Energetické tepelné účinky podle TČM: (neutrální) až lehce teplá.
Vlastnosti: vysušuje, čistí, odvádí, stahuje, antiflogistikum (protizánětlivé účinky)
Chuť: hořká, lehce ostrá
Vztah ke drahám: plíce-tlusté střevo, játra-žlučník, ledviny-močový měchýř
Kontraindikace v TČM: nejsou známy

Pozn.: U všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!


No a co příště? Zadovádíme si se štětkou. 😉


Rozšiřující literatura:
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
J. Kresánek, J. Krejča: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, vydavatelství Osveta 1988 
Karol Mika: Fytoterapia, vydavatelství Osveta 1988
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty (Im-Market, České Budějovice 1991)
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
J. Ross: Eine klinische Materia Medica - Westliche Heilpflanzen und chinesische Medizin
Pietro Andrea Gregorio Mattioli: Herbář

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊