Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

čtvrtek 30. června 2016

Pampeliškový salát a jeho variace

Toto je kulinářské pokračování článku o pampelišce, aby článek nebyl dlouhý jak týden. 😉 Důležitá poznámka: pokud chcete jemnější chuť pampeliškových listů, zahrajte si s pampeliškou zhruba 2 týdny před konzumací na schovku - přikryjte ji něčím a zamezte přístup světlu. Pro mou povahu je to příliš drastické opatření, chuťově se to však určitě vyplatí a listy budou méně hořké. Druhou možností s okamžitým výsledkem je upotřebení pouze vrchní poloviny maximálně 10-centimetrových listů, viz obrázek.

Pampeliška lékařská - Taraxacum officinale - Púpava lekárska - common dandelion - Gewöhnlicher Löwenzahn - Одуванчик лекарственный - achicoria amarga / diente de león - pissenlit - taràssaco comune

Salát z pampelišky se slaninou a krutony

  • 200 g mladých listů z pampelišky/smetanky (max. 10 cm, použijeme jen vrchních 5 cm)
  • 2 plátky toastového chleba
  • 50 g prorostlé slaniny
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl pepř a event. česnek na potření opečeného toastového chleba (pokud nechceme krutony)

Nejprve mladé listy omyjeme a osušíme. Toastový chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky, stejně jako slaninu. Na pánvi si rozpálíme olej a opečeme nejprve slaninu (tu vyndáme) a ve zbylém tuku i toastový chléb do zlatova. Na dresink smícháme ocet a hořčici. Ochutíme solí a pepřem a vmícháme zbylý olej z opékání. Salát promícháme se zálivkou a slaninou, navrch nasypeme krutony z toastového chleba a můžeme podávat. Tip: Toastový chléb můžeme opéct i v celku a potřít ho česnekem jako topinku.

Pampeliškový salát s vejci a slaninou 

  • 500 g mladých listů pampelišky
  • 125 g slaniny
  • 3 natvrdo vařená vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička ostré hořčice
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce vody
  • černý, čerstvě umletý pepř z mlýnku
  • sůl

Nejdříve dáme vařit vejce na 10 minut. Vejce oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Pampelišku omyjeme a naložíme na 10 minut do studené slané vody. Listy pampelišky osušíme a nakrájíme na 3 cm dlouhé proužky.

Cibuli a česnek pokrájíme na kostičky a přidáme zálivku, kterou si umícháme metličkou: 1 lžíci vody, 3 lžíce vinného octa a 1 lžíci hořčice. Nakonec vmícháme 3 lžíce smetany a dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme s vejci a pampeliškou. Na závěr na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje, opečeme kostičky slaniny do zlatova a posypeme jimi salát.

Pampeliškový salát s jablkem a mrkví s řízky z červené řepy 

INGREDIENCE NA SALÁT: 
  • 3-4 hrsti pampeliškových listů
  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžička medu

INGREDIENCE NA ŘÍZKY Z ČERVENÉ ŘEPY: 
  • 1 velká oloupaná červená řepa nakrájená na 0,5 cm silné plátky
  • mouka
  • 1-2 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení 
  • kdo chce: 1/2 lžičky kmínu

Nejprve vložíme plátky řepy do osolené vody a s trochou kmínu uvaříme do poloměkka. Pak obalíme v trojobalu a usmažíme na pánvi z obou stran. Listy pampelišky omyjeme a pokrájíme kolmo k vláknům. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme k pampelišce a přidáme jablečný ocet. Necháme chvíli odpočinout a pak vmícháme mrkev nakrájenou na nudličky a dýňový olej. Ochutíme solí a posypeme slunečnicovými semínky.

Obyčejný pampeliškový salát 

  • 1 lžičku octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku hořčice
  • trochu čerstvě mletého pepře 

Listy pampelišky posekáme na nudličky, pokrájíme na kostičky 1 malou cibuli a posypeme jí listy. Podle dostupnosti můžeme přidat i plátky salátové okurky, rajčat, papriku pokrájenou na nudličky a tvrdý sýr pokrájený na kostičky. Salát promícháme se zálivkou, kterou jsme si připravili v malé misce - a můžeme podávat.

Salát z pampelišky s tolary z kozího sýru a restovanými paprikovými lusky 

  • 2 paprikové lusky (1 červený a 1 žlutý, à ca. 200 g)
  • 4 jarní cibulky
  • 250 g vybělených listů pampelišky (jsou méně hořké)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny (želé)
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 80 g kozího sýra ukrojeného z válce
  • 4 lžíce strouhanky

Paprikové lusky rozčtvrtíme, zbavíme semínek a položíme na plech. Opečeme je na grilu, až je slupka černá a tvoří puchýře. Pak ji dáme do misky a zakryjeme talířem na 10 minut. Po 10 minutách oloupeme slupku a nakrájíme na jemné nudličky.

Jarní cibulku po omytí pokrájíme na kroužky. Pampeliškové listy omyjeme, osušíme a spodní 1/4 odstraníme (pokud používáme nebělené listy, použijeme pouze vrchní 1/2 max. 10 cm dlouhých listů). Na zálivku smícháme ocet, hořčici, želé z rybízu a sůl, pepř. Pak pomalu vmícháme 2 lžíce oleje. Vše spolu důkladně promísíme.

Kozí sýr nakrájíme na 4 plátky a obalíme ve strouhance, kterou pevně přitlačíme. Plátky sýra osmažíme na pánvi ve zbylém olivovém oleji na mírném ohni. Sýr posypeme na závěr paprikovu a jarní cibulkou.

Pampeliška lékařská - Taraxacum officinale - Púpava lekárska - common dandelion - Gewöhnlicher Löwenzahn - Одуванчик лекарственный - achicoria amarga / diente de león - pissenlit - taràssaco comune


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊