Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

pátek 24. června 2016

Bršlice kozí noha: slané pečivo, těstoviny aneb Vaříme z plevele, 4. část

Vybírejte si prosím vždy mladé, ještě nerozvité lístky bršlice, viz fotografie.

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria - Kozonoha hostcová - ground elder / goutweed / gout wort - Giersch - Сныть обыкновенная - Égopode podagraire - girardina silvestre

Slaný koláč z bršlice aneb Proč tomu vlastně Němci říkají dort 

přeloženo z: http://www.burg-halle.de/kueche/giersch/giersch_rezepte.htm

Ingredience na třené těsto:

  • 2oo g pšeničné celozrnné mouky
  • 8o g másla nebo margarínu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Ingredience na náplň:
  • 1oo g libového špeku
  • 3-4 vejce
  • 200 ml sladké smetany
  • 125 g strouhaného ementálu
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 čajová lžička vína
  • 3-4 hrsti mladých výhonků bršlice kozí nohy
1. Z mouky, prášku do pečiva, soli a (změklého) másla vypracujeme těsto, ke kterému přidáváme po troškách mléko.

2. Mezitím omyjeme bršlici, příliš silné a tvrdé stonky odstraníme, pokrájíme na drobno. Špek si nakrájíme na kostičky a najemno posekáme i česnek. Obojí společně opečeme na pánvi a podlijeme na závěr 1 čajovou lžičkou vína.

3. Vejce smícháme se smetanou a ochutíme pepřem. Pak vmícháme postupně nastrouhaný sýr, špek a bylinky.

4. Těsto rozválíme do potřebné velikosti (zde průměr 26 cm) a vložíme do vymaštěné dortové formy, přičemž okraj těsta trochu prsty vytáhneme do výšky. Dno propíchneme několikrát vidličkou a na těsto dáme náplň.

5. Pečeme v troubě na 180°C (s prouděním vzduchu na 160°C) ca. 30 minut, až se vajíčka srazí.

6. Servírujeme teplé, event. s bílým suchým vínem.

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Housky s bršlicí aneb Nikdy nekončící bršlicová sága 

přeloženo z: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/giersch_broetchen.htm

Ingredience:
  • 500 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů: vinný kámen)
  • 100 g másla nebo margarínu
  • 2 hrsti bršlice kozí nohy (nebo také kopřiv či kostivalu: s tím však opatrně, viz článek o kostivalu)
  • 1/4 l podmáslí nebo mléka
1. Mouku, sůl a prášek do pečiva smícháme a posypeme plátky másla.

2. V podmáslí (nebo mléce) rozmělníme tyčovým mixérem bylinky, které opereme ve vodě, necháme okapat a na jemno pokrájíme. Vše přilijeme k sypkým surovinám a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, přidáme mouku nebo mléko. Vytvarujeme housky, nakrojíme do kříže nožem a dáme na nevymazaný plech na 220 °C do předehřáté trouby na 20-24 minut.

 

Housky s bršlicí 2 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/gierschbroetchen
Ingredience na 12 housek:
  • 500 ml bršlice kozí nohy
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 500 g pšeničné mouky
  • 75 g kukuřičné mouky na polentu
  • 1 lžíce hrubé (event. klasické) kukuřičné mouky na polentu
1. Bršlici omyjeme a pokrájíme na drobno. Slunečnicová semínka opražíme na sucho v pánvi a posekáme na hrubo. do mísy dáme 500 ml vlažné vody, droždí, sůl a olej. Přidáme bršlici a slunečnicová semínka a postupně přisypáváme pšeničnou a kukuřičnou mouku. Vše zpracujeme na měkké těsto, které se nelepí a snadno se odděluje od pracovní desky. Můžeme event. použít i robot a nechat ho 5 minut hníst.

2. Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme nakynout na teplém místě do dvojnásobné velikosti.

3. Plech vyložíme pečícím papírem a papír posypeme hrubou kukuřičnou polentovou moukou. Z těsta vytvarujeme 12 houstiček a dáme na plech. Ještě jednou přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme znovu 30 minut kynout. Pak potřeme vodou a dáme péci 20 minut do předehřáté trouby na 200°C.

 

Ravioli s bršlicí aneb Bršlice na vandru v Itálii 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/ravioli-mit-wildkraeutern

Ingredience na nudlové těsto:
  • 125 g semolinové mouky
  • 75 g semolinové krupice
  • sůl
  • 2 vejce
  • 1 lžička olivového oleje
Ingredience na náplň:
  • 50 g bršlice kozí nohy
  • 1/2 papriky
  • 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžička citronové kůry z bio citrónu
  • 200 g sýru ricotta
  • sůl, pepř z mlýnku
Ingredience na omáčku:
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 60 g másla
  • čerstvě nastrouhaný parmezán na posypání
1. Mouku, krupici a 1/2 lžičky soli smícháme v míse. Přidáme vejce a olej a rukama zpracujeme na hladké těsto, ze kterého uděláme na konec kouli, zabalíme ho do fólie a necháme odpočívat v pokojové teplotě zhruba 1 hodinu.

2. Náplň: Omyjeme bršlici, osušíme a posekáme na hrubo. Papriku zbavíme semen a pokrájíme na drobno. Smísíme papriku, bršlici s parmezánem, citronovou kůrou a ricottou. Ochutíme solí a pepřem.

3. Nudlové těsto si rozdělíme na několik dílů a uděláme strojkem tenké pláty. Z nich nařežeme rádýlkem čtverce o straně 10 cm a doprostřed dáme 1 vrchovatou lžičku náplně. Diagonálně přeložíme (vznikne trojúhelník) a stlačíme vždy okraje k sobě. Hotové ravioli vkládáme do vroucí osolené vody zhruba na 3 minuty. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu.

4. Na omáčku si omyjeme a osušíme bršlici. V pánvi rozpustíme máslo. Když je rozpálené, vložíme krátce bršlici. Ravioli, které jsme nechali dobře okapat, vložíme do másla s bršlicí a párkrát prohodíme. Pak už můžeme servírovat a posypat nastrouhaným parmezánem.

 

Taštičky z bršlice aneb Když máš plnou tašku plevele 

přeloženo z: (http://www.chefkoch.de/rezepte/502731145236062/Gierschmaultaschen.html

Ingredience na nudlové těsto:
  • 350 g mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička oleje
  • špetka soli
Ingredience na náplň:
  • 500 g bršlice kozí nohy
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • 200 g netučného tvarohu z vaničky
  • 200 g nastrouhaného ementálu
  • 2 vejce (trochu bílku dáme stranou na potření)
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • zeleninový vývar na vaření taštiček
1. Těsto: Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujeme na hladké těsto. Těsto hněteme, až začnou vznikat vzduchové bubliny. Pak necháme 30 minut odpočívat.

3. Těsto si po 30 minutách rozdělíme na 4 díly a vyválíme těsto. Rozřežeme ho na zhruba 8 cm velké čtverce. Okraje čtverců potřeme bílkem a vložíme náplň, kterou jsme si mezitím připravili.

2. Náplň: bršlici posekáme na jemno a lehce podusíme a necháme okapat. Na drobno nakrájenou cibulku, trochu česneku, nízkotučný tvaroh, na jemno nastrouhaný ementál a vejce sůl, pepř a muškát smícháme. Náplň nandáme na čtverce a okraje stlačíme k sobě.

3. Taštičky vkládáme opatrně do vařícího zeleninového vývaru a necháme zhruba 10 minut vařit na mírném ohni. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.

 

Špecle (Spätzle) s bršlicí 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/304596/Giersch-Spaetzle.html

Ingredience:
  • 2 hrsti výhonků bršlice kozí nohy
  • 6 lžic polohrubé mouky (v Německu Typ 405)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • trochu minerální vody
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek na dochucení
1. Bršlici omyjeme, otrháme ze stonků, osušíme a dáme do vysoké nádoby. Přidáme olej a tyčovým mixérem rozmixujeme.

2. Do mísy dáme mouku, vejce a koření a vařečkou zpracujeme těsto na špecle a event. přidáme ještě trochu minerálky. Těsto nesmí být příliš tekuté, spíše je hustší. Musí se řádně měchačkou míchat, až se začnou tvořit vzduchové bubliny.

3. Do vařící osolené vody oddělujeme pevnou stěrkou tenké proužky těsta do vody a vždy zamícháme každou várku vařečkou, aby se špecle neslepily. Když vyplavou na hladinu (zhruba do 2-3 minut), jsou hotové.

 


Ingredience:
  • 200 g listů bršlice
  • 500 g širokých nudlí (nejlépe celozrnných)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 150 g sladké smetany
  • sůl, čerstvě umletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek
  • event. 1 lžíce Frischkäse (nebo pomazánkové máslo) či trochu mozzarelly

1. Nejprve uvaříme nudle v osolené vodě.

2. Bršlici omyjeme, osušíme a pokrájíme na drobno.

3. Cibuli pokrájíme na kostičky a podusíme na olivovém oleji, až zesklovatí.

4. Najemno posekaný česnek přidáme na pánev k cibulce a krátce podusíme spolu.

5. Zalijeme smetanou a necháme lehce zredukovat (odpařit vodu).

6. Pak přidáme bršlici a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

7. Promícháme s nudlemi a dozdobíme čerstvou bršlicí. Přidat lze nakonec ještě 1 lžíci Frischkäse nebo trochu mozzarellu.



Předchozí díly s recepty z bršlice si můžete přečíst zde (účinky, recepty a využití v kuchyni) nebo tady (salát, pesto, polévka).

Dalším zajímavým plevelem je pěťour.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊