Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

pátek 24. června 2016

Bršlice kozí noha: salát, pesto, polévka aneb Vaříme z plevele, 3. díl

A pokračujeme v našem manuálu pro život bez kozí nohy: Podle zaručených zpráv je totiž nejúčinnější tento tvrdošíjný plevel sníst. 😉 Následující recepty vám v tom jistě pomohou.

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria - Kozonoha hostcová - ground elder / goutweed / gout wort - Giersch - Сныть обыкновенная - Égopode podagraire - girardina silvestre

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Řecký salát s přídavkem bršlice podle MUDr. Dorky D.:


Ingredience:
  • rajčata (ta hnusná bez chuti neberte, salát to beznadějně zkazí - musí být sladká, je to základ chuti salátu!)
  • 1 kostka balkánského sýra (feta)
  • paprika zelená a žlutá (nepálivá!)
  • černé olivy a zelené olivy (po 1 plechovce, případně 2:1 ve prospěch černých oliv; lze přilít i malé množství nálevu z černých oliv)
  • trochu salátu rukola a bršlice kozí nohy (smícháme 2:1 ve prospěch rukoly)
  • sterilovaná cukrová kukuřice (asi 1/2 konzervy)
  • malá salátová okurka (s tou to nepřehnat, pouští moc vody)
  • event. i trochu ředkviček, nemusí být
K tomu už jen vaší oblíbenou zálivku a je hotovo. Já dávám většinou zálivku z oleje, medu a citronu (4 lžíce rostlinného oleje, který nemá silné aroma, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžičky medu, sůl). Posypeme sušeným oreganem a bazalkou v poměru 2:1 ve prospěch oregana. Se "zeleným" to moc nepřeháníme, hlavní složky jsou rajčata, olivy, paprika a balkánský sýr. Kdo se nechce živit plevelem, nechť vynechá bršlici 😉

 

Bramborový salát s bršlicí 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/kartoffel-gierschsalat
Ingredience na 4 porce:
  • 650 g lojovitých brambor
  • 1 šalotka
  • 100 ml masového vývaru
  • 1/2 lžičky ostré hořčice
  • 3 lžíce octa
  • pepř z mlýnku
  • cukr
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g červené čočky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 50 g bršlice
1. Brambory necháme vařit ve slupce v osolené vodě ca. 25 minut.

2. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky a s masovým vývarem přivedeme k varu. Vmícháme ocet, sůl, pepř, špetku cukru a stáhneme z vařiče.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme a necháme 20 minut odpočinout.

4. Čočku propereme ve vodě a necháme jí vařit v zeleninovém vývaru 8-10 minut. Nakonec scedíme, prudce zchladíme (kostkami ledu) a necháme okapat.

5. Bršlici umyjeme, osušíme a posekáme na hrubo, hrubší starší stonky raději odstraníme. Bršlici a čočku vmícháme do brambor.

 

Ingredience:
  • okurka
  • rajčata
  • žampióny (syrové by se ale správně jíst neměly, obsahují toxický agaritin)
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • bršlice kozí noha
Na zálivku:
  • olivový olej
  • ocet
  • med
  • hořčice
  • sůl a pepř
Všechny přísady nakrájíme na drobno, přilijeme zálivku, kterou jsme si připravili v malé mističce, a promícháme.

 

Ingredience:
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • polovina cibule
  • 3 polévkové lžíce sezamu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce oleje na opečení
1. Nejprve rozmělníme listy bršlice v mixéru a dáme do mísy.

2. Sezam si opražíme na sucho na pánvi. Když je sezam lehce nahnědlý, přidáme ho k bršlici.

3. Cibuli si pokrájíme na kostičky a osmažíme jí krátce na pánvi v 1 lžíci oleje.

4. Cibulku pak přidáme spolu se solí a olivovým olejem k bršlici. Vše dobře promícháme a podle potřeby můžeme ještě rozmixovat tyčovým mixérem.

V lednici vydrží toto pesto po několik týdnů. Pokud chcete trvanlivost tohoto pesta ještě prodloužit, pokryjte ho ca. 0,5 cm vysokou vrstvou olivového oleje.

 

Pesto z bršlice kozí nohy 2 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/434779/Giersch-Pesto.html
  • 60 g bršlice kozí nohy
  • 160 ml oleje (chuťově neutrálního)
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pasty Sambal Oelek z chili papriček
  • 1/4 lžičky soli
1. Bršlici omyjeme, listy otrháme ze stonků a pokrájíme na drobno.

2. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na sucho na pánvi a rozemeleme je.

3. Spolu s bršlicí, olejem a česnekem je rozmixujeme tyčovým mixérem.

Nejlépe chutná toto pesto na plátku veky.

 

Ingredience:
  • 100 g bršlice (event. i jiných bylinek) - vybíráme pouze mladé listy (starší jsou hořké)
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g strouhaného sýru parmezán nebo pecorino
  • 250 ml olivového oleje
  • 75 g piniových semínek
1. Bršlici a bylinky dobře omyjeme, osušíme a listy otrháme ze stonků.

2. Bylinky i česnek jemně posekáme.

3. Piniová semínka (a event. i trochu oleje) opražíme a také posekáme na drobno.

4. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem.

5. Postupně vmícháme po troškách i olivový olej.

Pesto přendáme do uzavíratelné sklenice a přelijeme event. zbylým olejem, abychom prodloužili trvanlivost.

Pozn.: Množství česneku se zdá být přehnané, ale protože bršlice má víc kořenitou chuť, než bazalka, pro většinu osob to bude v pořádku. Ze stejného důvodu je i množství sýra větší, než u klasického bazalkového pesta.

 

Kořenící pasta vhodná např. do polévek 

volně přeloženo z: https://www.platinnetz.de/gruppe/allerlei-leckeres-aus-kraeutern/thema/14771)

Ingredience:
  • 80 g mladých listů bršlice
  • po 20 g čerstvých bylinek, jako např. libeček, majoránka, tymián (můžete doplnit ti jinými bylinami)
  • 10 g soli
  • 100 g slunečnicového oleje
Bylinky pokrájíme na drobno a spolu s olejem a solí vložíme do mixéru. Postupně přidáváme i olej.

Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a na povrchu musí být centimetrová vrstva oleje. Uchováváme v temnu a chladu. Po každém použití dbáme na to, aby vše bylo zakryto zhruba centimetrovou vrstvou oleje, která zajistí, že se pasta nezkazí. Vždy používáme čistou lžičku.

 

Hořčičný dip s bršlicí 

přeloženo z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/mit-giersch-kochen-und-wuerzen
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce hořčice
  • 100 g na drobno posekané bršlice
  • 1/2 lžičky soli
Všechny suroviny promícháme. Tato hořčičná omáčka se hodí k zelenině, rybě a masu.

 

Limonáda z bršlice

viz můj článek: Popenec odstraní olovo, aterosklerózu i celulitidu

 

Zeleninová polévka s bršlicí 

volně podle: http://eatsmarter.de/rezepte/gemuese-gierschsuppe
Ingredience:
  • 4 mrkve
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 polévkové lžíce oleje (chuťově neutrálního)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička hořčice
  • kurkuma
  • sůl
  • pepř z mlýnku
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
1. Mrkev, cibuli a celer pokrájíme na kostičky a bršlici posekáme na drobno. Rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli, až zesklovatí.

2. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a posypeme cukrem. Necháme trochu zkaramelizovat, vhodíme celer a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme asi 8 minut vařit na mírném ohni. Pak přidáme bršlici a necháme 1-2 minuty povařit.

3. Ochutíme hořčicí, kurkumou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.


Pokud jste nečteli první část bršlice, dá se to snadno napravit, viz odkaz. 😉 A další část najdete zde.

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊