Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

středa 22. června 2016

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) aneb Vaříme z plevele, 2. díl

Bršlice kozí noha se někdy nazývá i husí noha. Lidový název bršlice kozí nohy ve Švýcarsku je "Schnegge-Chrut" (Schneckenkraut), což v překladu značí šnečí bylina. Takže teď už je jasné, odkud vítr fouká (či spíše odkud slimáci, ale i šneci, lezou). Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má, kromě toho, že jde o plevel i léčivé účinky. Podagra znamená dna, která se typicky projevuje u palce nohy a to nám již napovídá její hlavní využití. Auf Deutsch se bršlici říká Giersch oder Geißfuß, in English ground elder orgoutweed, po slovensky kozonoha hostcová, по-русски Сныть обыкновенная.
 .

Pozor na záměnu bršlice kozí nohy!

Květy bršlice spatříte od června do srpna, tvoří okolíky a jsou drobné bílé až narůžovělé. Podobají se jiným rostlinám, např.: bedrník obecný, divoká mrkev obecná nebo jedovatý bolehlav plamatý. Jak bršlici spolehlivě poznáte? Heslem jsou "tři trojky": Stonek je trojhranný, list je trojčetný a také jednotlivé lístky listů jsou trojčetné (jednotlivých lístků pak tedy vlastně napočítáme vždy 9). A kromě toho bršlice po rozemnutí voní po mrkvi.

Listy bršlice mohou splést s těmito rostlinami: léčivka děhel lesní, (jeho stonky jsou však mohutnější a mají na sobě rýhy, listy jsou dvou- až trojčetné a krátce po vyrašení by mohlo dojít k záměně). Listy bychom mohli nakonec i zaměnit s mladým bezem černým, který má kulaté stonky. Ne nadarmo se bršlici v Německu říká "zemní bez".

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria - Kozonoha hostcová - ground elder / goutweed / gout wort - Giersch - Сныть обыкновенная - Égopode podagraire - girardina silvestre

Manuál pro život bez kozí nohy ještě nikdo spolehlivě nevymyslel. Moji prarodiče s ní neúspěšně bojovali celá léta. Bršlice má ráda vlhko a dusíkaté půdy a je to opravdu nezmar. I z malého kousku oddenku je tato rostlinka schopná zmrtvýchvstání. Recepty na vyhlazení bršlice kozí nohy z vašeho záhonku jsou minimálně tři, ale žádný se vlastně nedá v praxi použít, protože jde o princip "přežije jen nejsilnější": Radí se hustá výsadba brambor, dobromysli nebo keříčkových fazolí, což omezí přístup světla a bršlici přinejmenším oslabí. Ale co když roste bršlice na skalce? Nevím, co by říkaly skalničky na fazole - a kdo by vlastně pod vládou fazolí či brambor přežil, zda bršlice nebo skalničky. Nakonec se jako nejlepší recept ukazuje prosté, pravidelné sekání bršlice, nejlépe každých 14 dní.

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ÚČINKY

  • diuretikum: močopudná; zvyšuje i vylučování chloridů; díky svým močopudným účinkům ulevuje při otocích (edémy)
  • urikosurikum: zvyšuje vylučování kyseliny močové; dna
  • antirevmatikum: proti revmatu; ischialgie ("ischias")
  • slabé spasmolytikum: proti křečovitým bolestem břicha
  • antiflogistikum: proti zánětům
  • detoxikans: čistí krev a měla by z těla vyplavovat toxické látky z tukové tkáně i pojiv (vazivo, chrupavka kost)
  • mírné laxativum: mírně projímavá
  • fytoncidní: antibiotické účinky. tj. působí proti bakteriím
  • digestivum: podporuje zažívání, "slabé trávení"
  • údajně i "odkyselující" účinky (o této teorii, která je podle mě odtržena od reálných pochodů v těle, nejsem přesvědčena).
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ZEVNÍ POUŽITÍ

  • Na obklady z čerstvých listů bršlice používáme mladé listy, krátce opláchnuté a pomačkané. Obkládáme v silnější vrstvě místa, kde je zánět nebo ji lze použít na hmyzí štípnutí či popáleniny 1. stupně. Ovlivňuje pravděpodobně i otoky alergického původu.
  • Horké kašovité obklady z bršlice se hlavně používají na bolavé klouby - např. lumbago (hexenšus/"houser").
  • Také můžeme použít koupele z bršlice na hemoroidy, revma, dnu (podagra) nebo ischias (ischialgie): nejlépe je připravíme-li si lázeň ze 150 g sušených kořenů a čerstvých listů bršlice.
  • Farář Künzle bršlici používal i na bolesti zubů a křečové žíly (varixy).
 .

SBĚR A ÚČINNÉ OBSAHOVÉ LÁTKY BRŠLICE

Drogou je zejména oddenek (Radix aegopodii podagrarii). Oddenek obsahuje falcarindiol a je proto lehce jedovatý. Bršlice obsahuje mnoho minerálů (hlavně draslík), vitamíny (zejména A a C), pryskyřice, éterické oleje, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a aegopodin - látku ne zcela jasně chemicky definovanou. Účinné látky byly doposud málo zkoumány.

Mladé listy se výborně hodí pro přípravu salátů nebo na obklady. V bršlici je 15krát více vitamínu C než v hlávkovém salátu a 4krát více vitamínu C, než v 1 citrónu. Dále obsahuje kromě draslíku také hořčík, vápník, mangan, zinek, měď a bílkoviny. Pro vysoký obsah draslíku je bršlice prospěšná i u průjmů nebo nadměrného pocení.
 .

LÉKOVÁ FORMA

Nálev z oddenku, zejm. v revmatologii (Janča udává množství asi 350 ml na jednotlivou dávku, vždy před jídlem). V urologii se někdy užívalo i větší množství, asi 500 ml na jednu dávku, např. při výskytu močových kamenů. Vzhledem k možnosti podráždění ledvin však takto vysoké dávky nemohu doporučit (viz nežádoucí účinky).
 .

KOMBINACE

Bršlice se ve směsi s ostatními bylinami snáší zpravidla velmi dobře.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY

Směs na léčení dny podle Váni:

bršlice kozí noha 40 g, tužebník 50 g, list břízy 50 g, list seny 10 g (ten se mi ve směsi nelíbí), kůra vrby 50 g. Běžný odvar pít několikrát denně.
 .

Léčba záchvatu dny podle Janči & Zentricha:

Vnitřně: homeopatický čaj podle Kloudy v potenci U6, a pak se pak se podávala směs celeru, kořenu jehlice trnité, kořenu libečku, natě celíku zlatobýlu a natě mateřídoušky.
Zevně: horké, asi 30-minutové, kašovité obklady z natě bršlice na postižené nohy.
 .

Mast z bršlice na svalové spasmy, fibromyalgii, artrózu nebo výhřez ploténky 

  • 1 hrst bršlice kozí nohy
  • 1 hrst bezových květů
  • olivový nebo řepkový olej
1. Bršlici a květy bezu dáme do hrnce a přelijeme olejem. Směs zahřejeme ve vodní lázni zhruba na 50°C, vypneme sporák a necháme 5 dní stát. Poté olej scedíme a bylinky po vymačkání vyhodíme.

2. Po 5 dnech olej zahřejeme ve vodní lázni na ca. 45°C a na 100 ml oleje přidáme ca. 50 g včelího vosku. Mast přelijte do malých nádobek, které se dají uzavřít a skladujte v temnu a chladu.

3. K této masti lze také přidat trochu mletého chilli, ale opatrně, abyste to nepřehnali! Hodného sice nepálí, ale znáte to. ;-) Chilli prohřívá a uvolňuje svalovinu. Také rozmarýn nebo kostival se hodí jako přísada do této masti.
 .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Vysoké dávky mohou vyvolat nevolnost. Bylo popsáno podráždění ledvin při několikadenním podávání 3/4 litrové dávky 4x denně! Vyšší dávky se používají někdy na úvod léčby k dosažení rychlého účinku. Bršlice je poměrně bezpečnou drogou, ale vzhledem k neprobádanosti drogy se nedoporučuje dlouhodobé užívání.
 . .

BRŠLICE KOZÍ NOHA - KONTRAINDIKACE

Nejsou známy.
 .

BRŠLICE V KUCHYNI ANEB GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ

Chutí připomíná bršlice něco mezi celerem, petrželí (a já bych dodala trávou 😊). Květy jsou sladší a chutnají mi víc. K léčení se bršlice moc nepoužívá, což je možná škoda. Dobrého pomálu, proto doporučuji nepřehánět to s konzumací bršlice kozí nohy.

.

Tabouleh, libanonský salát z bulguru 

přeloženo z:http://www.kostbarenatur.net/rezepte/mit-giersch-kochen-und-wuerzen

Ingredience:
  • 200 g bulguru
  • 100 - 150 g mladé bršlice
  • 2 rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • 40 g čerstvé nebo 20 g sušené máty
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • zhruba 400 ml vody
  • sůl, pepř
1. Bulgur s polovinou citronové šťávy zalijeme vodou a uvaříme dle návodu.
2. Jarní cibulku pokrájíme na kroužky, rajčata na malé kostičky, bršlici na hrubo a mátu o něco jemněji.
3. Smícháme si dressing z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře a vše smícháme.

 

Salát s rýží z bršlice a bylinek 

přeloženo z:http://www.kostbarenatur.net/rezepte/giersch-salat-mit-reis-und-anderen-wildkraeutern

Ingredience pro 4 osoby:
  • 125 g rýže (nejlépe Basmati, celozrnná)
  • 2 hrsti bršlice
  • 1 hrst dalších bylinek
  • 4 květy pampelišky
  • 3 kyselé okurky
  • 3 malé jarní cibulky
  • 1/2 hrušky
  • 4 polévkové lžíce bylinkového octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • event. 10 květů sedmikrásek na zdobení
1. Nejprve uvaříme rýži a dáme do velké salátové mísy.
2. Smícháme si olej, ocet, sůl a pepř a vmícháme do rýže.
3. Jarní cibulku, hrušku a kyselé okurky pokrájíme nadrobno a přidáme k rýži.
4. Bylinky pokrájíme na drobno, z pampeliškových květů vytrháme to žluté a vše přidáme k rýži.
5. Promícháme, dochutíme a event. dozdobíme květy chudobek.

 

Bylinkové knedlíčky z plevele aneb Bršlice kozí noha k sežrání 

volně přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/wildkraeuterknoedel-mit-giersch
Ingredience:
  • 800 g starších celozrnných housek (např. ze špaldy)
  • 360 ml mléka
  • 360 g bršlice kozí nohy
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 8 lžic másla
  • sůl, pepř (nejlépe z mlýnku, já např. používám "pepř 3 barev": když se čerstvě umele, tak nemá s vyčichlým mletým pepřem téměř nic společného)
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
  • 4 vejce
  • 80 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra (zde Bergkäse, což je dlouhohrající tvrdý sýr)
  • strouhanka
1. Housky pokrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Mléko přivedeme k varu a přelijeme přes housky. Necháme zhruba 15 minut nasáknout.

2. Mezitím ale neleníme: Omyjeme a osušíme bršlici a na hrubo pokrájíme. Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a necháme zesklovatět v hrnci na másle (asi 2 lžíce). Přidáme bršlici, necháme vypařit tekutinu a vše přidáme k namočeným houskám. Osolíme a okořeníme pepřem a muškátem. Pak přidáme vejce, nastrouhaný sýr a rukama vše dobře prohněteme. Pokud by to konzistence těsta vyžadovala, přihodíme ještě trochu strouhanky, aby se hmota dala dobře tvarovat.

3. V hrnci dáme vařit vodu, kterou osolíme. Ruce si navlhčíme a z těsta vytvarujeme knedlíčky. Ty pak opatrně vložíme do vařící vody a stáhneme teplotu vařiče na nízký stupeň. Knedlíčky necháme ve vodě zhruba 20 minut.

4. Zbytek másla dáme do velké pánve rozpustit a zahrajeme si na rybáře: postupně vylovíme všechny na hladině plavající knedlíčky a opečeme je na másle do zlatova. K tomu můžeme servírovat dušenou bršlici.

 

Frikadely s bršlicí a okurkovou raitou aneb Krajta by si taky dala 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/gierschfrikadellen
Ingredience:
  • 1 l bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla (nebo oleje)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (1,5% tuku)
  • 150 g na hrubo namletých ovesných vloček (nebo špaldové vločky)
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 50 g nasekaných dýňových semínek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • máslo (nebo olej)
Raita:
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 500 g (nízkotučného) bílého jogurtu
  • 1 lžička curry
  • 1 salátová okurka
  • několik listů koriandru
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl, pepř
1. Listy bršlice otrháme ze stonků, které vyhodíme. Omyjeme je, osušíme a posekáme na jemno. Na drobno pokrájíme i cibuli a česnek. V hrnci podusíme bršlici, cibulku a česnek na másle, až jsou listy bršlice hotové (více se lesknou) a cibule zesklovatí.

2. Směs pak dáme v sítu okapat a zchladnout. V míse pak okapanou bršlici s cibulí a česnekem smícháme s vejcem, mlékem, ovesnými vločkami, moukou, dýňovými semínky a kořením. Vše necháme odpočinout v lednici na 15 minut. Pak tvarujeme frikadelky a opékáme na másle na mírném ohni asi 10 minut z každé strany.

3. Raita:
Opražíme koriandrová semena na pánvi bez tuku a poté rozdrtíme v moždíři. Do mísy dáme jogurt a vmícháme opražený koriandr a curry. Oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, koriandrové listy posekáme na hrubo a přidáme do jogurtu. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.

 

Rajčata plněná bršlicí aneb Kam čert nemůže, nastrčí bršlici 

přeloženo z: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/giersch_tomaten.htm
Ingredience:
  • 4 rajčata
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g libové anglické slaniny (Katenschinken)
  • 50 g červené papriky
  • 1 feferonka
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • olej na smažení
  • veka
  • 80 g ementálu
  • máslo na vymazání a trochu rozpuštěného másla
1. Odřízneme vršek 4 rajčat a vydlabeme. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na drobno pokrájenou cibulku, česnek a podusíme, až cibule zesklovatí. Přidáme anglickou slaninu a krátce spolu osmahneme. Přihodíme červenou papriku nakrájenou na kostičky a na drobno pokrájenou feferonku: 1 minutu necháme smažit. Pak vložíme na hrubo pokrájenou bršlici kozí nohu (pár lístků si necháme stranou na dozdobení), vše dobře promícháme a necháme dusit. Na závěr osolíme a opepříme. Směsí naplníme rajčata.

2. Pár kostiček z pokrájené veky a ementálu rozdělíme na rajčata, které jsme si dali do zapékací formy vymazané máslem. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 200°C do předehřáté trouby na 15-20 minut. Hotové posypeme pepřem z mlýnku a na jemno posekanými listy bršlice.

 

Rolky z bršlice aneb Bez bršlice ani ránu 

přeloženo z: http://www.chefkoch.de/rezepte/2800081432123074/Gierschroellchen.html
Ingredience na 4 porce:
  • 150 g mouky
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • olej na pečení
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 1 šalotka (cibule)
  • 100 g pomazánkového másla (Frischkäse)
  • 3 lžíce smetany
  • sůl a pepř
  • event. uzený losos
1. Na omelety si rozkvedláme mléko, vejce, mouku a sůl. Necháme 20 minut stát. Pak si v pánvi rozpálíme olej a uděláme 5-6 amolet, které necháme vychladnout.

2. Náplň: Omyjeme bršlici, kterou necháme krátce blanšírovat ve vroucí vodě. Pak prudce zchladíme (kostky ledu). Listy lehce vymačkáme a pokrájíme na jemno. Posekáme na drobno cibulku a podusíme na másle. Přidáme bršlici a spolu krátce podusíme. Osolíme a opepříme.

3. Pomazánkové máslo (Frischkäse) rozmícháme se smetanou a potřeme touto směsí omelety. Obložíme bršlicí a event. uzeným lososem. Pevně srolujeme a na závěr pokrájíme na 2 cm tlusté plátky. Rolky můžeme zafixovat párátkem.

 

 

Eintopf z bršlice aneb Vše v 1 hrnci 

přeloženo z: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/gierschein.htm
Ingredience:
  • zhruba 8 hrstí bršlice kozí nohy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 lojovité brambory
  • sůl, pepř
  • 1 lžička curry
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na dozdobení
Listy bršlice otrháme ze stonků, omyjeme a dáme blanšírovat do vařící vody, ca. na 3 minuty. Listy pak lehce vymačkáme a posekáme. Na rozpáleném oleji podusíme cibulku pokrájenou na kostičky, přidáme bršlici a dusíme dalších 5 minut. Do hrnce vložíme brambory pokrájené na drobné kostičky a přidáme sůl, pepř a curry. Zalijeme 1/2 vařící vody a prolisujeme 1 stroužek česneku. Necháme vařit přikryté na mírném ohni 30 minut. Hotový pokrm zdobíme posekanou petrželkou.

 

Omelety s bršlicí ze špaldové mouky aneb Bršlice není nikdy dost 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/316948/Pfannkuchen-mit-Giersch.html
Ingredience:
  • 150 g špaldové mouky
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 vejce
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 100 g přepuštěného másla nebo oleje
  • špetka soli
Ze špaldové mouky, mléka, vody a soli umícháme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si omytou a osušenou bršlici nakrájíme na drobno. Vejce a bršlici vmícháme do těsta a v přepuštěném másle nebo na oleji smažíme tenké omelety. Toto množství je na 8-10 kousků.

 

Omelety plněné bršlicí s mrkví aneb Pokračujeme ve vyhlazování bršlice 

přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/pfannkuchenroellchen-mit-giersch-gefuellt
Ingredience na náplň:
  • 4 hrsti bršlice kozí nohy
  • 4 mrkve
  • sůl, pepř z mlýnku
  • 1 lžička sojové omáčky
Ingredience na omelety:
  • 10 vajec
  • 50 ml minerální vody
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl
  • 8 lžic rostlinného oleje
1. Bršlici kozí nohu opláchneme ve vodě. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme v osolené vařící vodě blanšírovat 2-3 minuty, přidáme bršlici kozí nohu a 1 minutu vaříme ještě společně. Pak scedíme, prudce zchladíme (v kostkách ledu). Bršlici pak lehce vymačkáme a pokrájíme na hrubo. Ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.

2. Troubu předehřejeme na 100 °C, nejlépe se zapnutým prouděním vzduchu.

3. Na omelety dobře ušleháme vejce s minerálkou, škrobem a špetkou soli. Na pánev, kde jsme rozpálili tuk, sběračkou lijeme těsto. Po chvíli, když už je omeleta na pánvi pevnější, posypeme trochou zeleniny. Pečeme další 1-2 minuty, až zezlátne spodní strana. Pak necháme z pánve sklouznout na talíř a srolujeme. V troubě je udržujeme teplé.

4. Podáváme např. s pečenými bramborami a bylinkovou omáčkou.


Další díly bršlice kozí nohy se zajímavými recepty najdete zde (salát, pesto, polévka) nebo tady (slané pečivo a těstoviny s bršlicí). 😊

Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
http://www.agris.cz/clanek/90043/nasi-pestitele-tvrdi,-ze-zampiony-nejsou-jedovate
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/brslice-kozi-noha-je-plevel-i-leciva-rostlina.html
http://www.kraeuter-verzeichnis.de/kraeuter/giersch.htm


Komentáře z Blog.cz:

viz pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊