Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

středa 27. ledna 2016

Makovníček (makovec) z žitné a rýžové mouky pro Makovou panenku

Tento recept je jako vždy pro ty, co se chtějí nebo musejí vyhýbat pšeničné mouce. Pšeničnou mouku jsem nahradila směsí mouky žitné a rýžové, jak je mým dobrým zvykem, a část cukru medem. Tento moučník miluji hlavně pro jeho žlutý "přeliv". Kdo má rád žloutek s cukrem, pro toho je tento makovník z celého máku se žloutkovou polevou správná volba 😊. Těsto je záměrně méně sladké a naopak poleva o to víc. Ještě bych chtěla dodat, že nejsem příliš velká milovnice máku - a přesto mi tenhle recept, kde je použit mák nemletý, velice chutná. Ochutnejte a uvidíte!




INGREDIENCE NA MAKOVEC:

Těsto:

  • 5 bílků
  • celý, nemletý mák: 60 g
  • mouka rýžová hladká: 65 g (s polohrubou těsto tak hezky nevyběhne)
  • žitná mouka: 35 g (doporučuji Křemežskou celozrnnou žitnou mouku, jiné se mi neosvědčily a těsto bylo gumovité)
  • kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 5 g (někdy stačí i méně, záleží na druhu)
  • třtinový cukr (event. cukr krystal): 50 g
  • med (agágový sirup lze sice použít, ale je pro tělo naprosto nevhodný): 40-65 g (varianta, která chuťově ve srovnání s cukrem nemá konkurenci)
  • rum: 2-3 polévkové lžíce
  • rostlinný olej: 50 g (nesmí mít silné aroma; můj tip na rostlinný olej: viz oříšková bábovka)

Poleva:

  • 5 žloutků
  • hnědý, nerafinovaný cukr (event. použijte krystal): 100 g

Než se pustíme do díla, jen malá poznámka k náhradě surovin v těstu: 1 vejce je možné nahradit 1/2 kelímku crème fraîche, což by se dalo srovnat s luxusní verzí zakysané smetany (ke 4 žloutkům v polevě pak přidáme jen 80 g cukru). Med můžeme nahradit 50 g třtinového cukru (je to ale škoda), nebo v nouzi dáme pouze cukr krystal (celkem pak místo 50 g přisypeme 100 g). Med tomuto moučníku dodá skvělou příchuť.


POSTUP:

1. Celý mák nejdříve propláchneme a poté necháme namočený 30 minut.

2. Pečlivě promícháme mouky s práškem do pečiva.

3. K bílkům přidáme 3-4 lžíce vody a špetku soli a začneme šlehat sníh. Do polotuhého sněhu postupně vmícháme cukr a med a šleháme, až je sníh tuhý. Výsledné těsto není příliš sladké (na rozdíl od polevy).

4. Do hotového sněhu vmícháme lehce postupně mák, olej, rum a nakonec i mouku s vinným kamenem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C (já peču vždy v mojí troubě na 200°C) 35-40 minut.

6. Až těsto vychladne, ušleháme ještě žloutky s cukrem na polevu. Je lépe jí nechat před konzumací trochu zaschnout, aby po naporcování nestekla dolů - ale to se mi povede jen málokdy, protože makovníček prostě zbožňuju.

Tak dobrou chuť! 😊

Mimochodem, říkám to sice nerada, ale daleko zdravější variantu bez přidaného cukru najdete zde. 😉

 

Komentáře z Blog.cz:

viz pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊