Skoro všechny odborné články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice uveden odkaz). 😊

sobota 19. prosince 2015

Ideální svět bez jódu aneb Jak nakupovat

Teď by měli zbystřit nejen ti, kdo z nějakého důvodu musí dodržovat dietu s nízkým obsahem jódu (např. pacienti s chronickým zánětem štítné žlázy), ale i vy, kdo čtete tyto řádky! To, že jste zatím zdraví, nic neznamená. Tak dlouho se chodí se džbánem pro jód, až se ucho utrhne. A pokud budeme mluvit o živočišných produktech (zvlášť však o mléčných výrobcích) v České republice, tak tady se to ucho nejspíše utrhne dřív, než v okolních státech.

Údaje z roku 2004 hovoří o tom, že nejnižší obsah jódu v potravinách byl v Holandsku, Dánsku, Itálii a také Slovensku - tedy ve státech, kde se krmiva nejodovala (Francie stojí na pomyslném předělu a jódem se tam většinou obohacuje sůl pro dobytek). Nakupovat v ČR tedy není z tohoto úhlu pohledu to pravé ořechové, protože v ČR se krmivo kvůli vyšším výnosům jóduje jak o život. Pokud máte možnost nakoupit v zahraničí, využijte ji. Někdy však stačí pořádně se podívat na etiketu a ze zkratky určit, v jakém státě byl, např. sýr, vyroben.

Významně nižší obsah jódu má pacienty léta prověřené Tradiční irské máslo Kerrygold od krav z pastvin (Kerrygold Cheddar sýr. Chuť a konzistence tohoto másla vás sice nejprve překvapí, ale pravděpodobně už pak nebudete chtít jinou značku. Mně osobně víc chutná to obyčejné v zlatém přebalu, než žluté se smetanou. Vždy zkontrolujte, že se jedná o NESOLENÉ máslo (existují i varianty se solí).




Dále je vhodný sýr značky Frico (Original Gouda Holland ze 100% holandského mléka (10 µg jódu/ 100 g), sýry z Francie (Geramont classic: 27µg/100g) a dánské sýry výrobce ARLA (sýr Buko classic a Buko light, Esrom sýr). Od výrobce Arla jsou rovněž značky Castello Höhlenkäse, Svensø nebo Havarti (dostupné v německých prodejnách Edeka nebo Aldi) a měly by snad být také v pořádku, protože se vyrábí v Dánsku (doufejme, že z dánského mléka). I španělské ovčí sýry a italské sýry (pokud nejsou vyrobeny z německého mléka) jako je originální italská mozarella nebo parmezán by měly obsahovat nižší, přirozený, obsah jódu. V případě Itálie je to však bez záruky, protože v posledních letech si prý v tomto ohledu výrazně pohoršila.

O státě, kde se sýr vyrábí

(nebo případně o místě jeho zabalení), nás informuje značka v pravém dolním rohu orámovaná v elipse (např. DK-M204-EC), viz obrázek. Důležité je nezapomínat na to, že tato značka nás pouze informuje o tom, KDE byl sýr vyroben a nikdo nám nezaručí, že výrobek namísto z dánského mléka nepochází třeba z mléka německého. Nelekejte se u Kerrygold másla, tam je vše v pořádku, protože máslo bylo sice vyrobeno v Irsku, ale zabaleno bylo v Německu - a proto je v oválku i značka pro Německo.

Mléko


Česká republika zaujímá z celkem 9 států, kde se jodace krmiv používá, již léta prvenství v obsahu jódu v mléce (v posledních letech klesla koncentrace jódu ze 47,2 μg/100 ml na dnešních ca. 30 μg/100 ml). Dále následuje Anglie (32,5 μg/100 ml), Slovensko (24 μg/100 ml), Francie (20,7 μg/100 ml), Belgie (15,8 μg/100 ml), Německo (13 μg/100 ml), Švýcarsko a Polsko (oba státy jen 9 μg/100 ml) a Rakousko se 7,4 μg/100 ml (zdroj: Ryšavá a kol. 2007). Co tento nudný výčet vlastně znamená v praxi? Například to, že polské mléčné výrobky nelze z hlediska obsahu jódu vůbec zatracovat. A také to, že chybu neuděláme ani u našich německých, nebo ještě lépe rakouských, sousedů.

Pro ty, co mají možnost nakupovat v Německu:


Jsou tu 2 tabulky týkající se mléka, převzaté od Claudia Arnold, Freiburg 2009:

Obsah jódu v čerstvém plnotučném mléce (frische Vollmilch), prezentovaný Stiftung Warentest v listopadu 2007 (převzato od Claudia Arnold, Freiburg 2009):

Kaufland K Classic
µg/100 ml
16,7
Tuffiµg/100 ml
6,7
Aldi Nord ("modré Aldi") Milsani13,9Weihenstephan6,1
Hansano11,5Lidl (Bioness)5,8
Gropper10,5Markant Frischgold5,7
Edeka gut & günstig10,4Dennree (Naturland)5,7
Tip9,6Landliebe5,6
Ravensberger7,7Söbbeke (Bioland)5,6
Berchtesgadener Land (Demeter)7,7Rewe (Füllhorn)4
Alnatura (Bioland)7,7Heirler (Neuform)2,9
Aldi Süd ("oranžovo-modré Aldi") Milfina7,5

Obsah jódu u plnotučného homogenizovaného trvanlivého mléka (H-Vollmilch), prezentovaný Stiftung Warentest v listopadu 2007 (převzato od Claudia Arnold, Freiburg 2009):

Lidl Milbonaµg/100 ml
17,8
Netto Gutes Landµg/100 ml
10,3
Domo lang lecker16Schwälbchen9,7
Aldi Nord ("modré Aldi") Milsan15,1Aldi Süd ("oranžovo-modré Aldi") Milfina9,6
Kaiser's A&P14,7Berchtesgadener Land8,3
Minus L lactosefreie Vollmilch13,5Marktkauf Gut + Billig6,5
Plus Alpa11,7Milram6,3
Norma norasan10,6Frischli5,7
Penny Campuss10,3MUH5,4
Rewe ja10,3

Co z obou "mléčných" tabulek vyplývá?


Třeba ta skutečnost, že ČERSTVÉ MLÉKO značek jmenovaných v tabulce z německého Kauflandu, Aldi Nord nebo Edeky není pro pacienty, kteří se jódu musí vyhýbat, ideální. Mléko z Lidlu si vede relativně dobře. Osobně bych asi sáhla po značce Landliebe nebo ještě lépe Rewe. U TRVANLIVÉHO MLÉKA se naopak Lidlu obloukem vyhneme a stejně tak Aldi Nord. Ze známějších produktů by byla dobrá volba Frischli nebo Milram.

No a co čokoláda,


ptají se jistě mnozí z vás. Tak tu já osobně řeším nákupem čokolád vyrobených ve Švýcarsku. Například v prodejně Edeka je jeden úplně obyčejný a celkem levný druh, který mám v oblibě (viz obr.). Je vám ale jistě jasné, že lépe, než-li mléčnou čokoládou, uctíte v tělě svého "nejódového ducha" čokoládou hořkou?!

Vejce


je lépe jíst buď domácí, nebo z jiného státu, než je ČR nebo Německo. Zemi původu u vajec snadno ověříte na razítku: mezinárodní zkratka země je na 2. místě. Čerstvá vejce z Holandska, což je "bezjodový" stát, jsou dostupné v německém Lidlu, Rewe nebo Netto.

Pozor na potravinářské přísady obsahující jód


jako erythrosin E127 (obsahuje 58% jódu, ale biologická využitelnost tohoto stopového prvku je údajně pouze 2-5%), alginát (E400-405), carrageen (E407) a rovněž aditiva ke stabilizaci těsta, jako je jodičnan draselný a jodičnan vápenatý! Řasy (alginát, agar-agar, carrageen) najdeme i tam, kde bychom je nikdy nehledali: ve zmrzlině, pudinku nebo jogurtu.

Zubní pasty, léky


Jód můžeme rovněž najít v zubních pastách nebo lécích (např. amiodaron - Cordarone, lék na srdeční arytmie obsahuje miligramové hodnoty, což je o několik řádů řád více než potřebný denní příjem; navíc se tento lék z tukové tkáně, kde se hromadí, uvolňuje po řadu týdnů až měsíců). Největší zátěž je ale samozřejmě při použití jodovaných kontrastních látek např. při CT-vyšetření nebo vylučovací urografii.

Pozn.: μg znamená mikrogram, což je miliontina gramu.


Rozšiřující literatura:
RYŠAVÁ, L.:
Současný stav prevence jodového deficitu v ČR. In: Sborník z VIII. konference ,,Jodový deficit a jeho prevence v ČR", 6.3. 2007. České Budějovice. Ostrava: Zdravotní ústav, 2007, s. 1-3.
Velíšek: Chemie potravin 2, 1999

Žádné komentáře:

Okomentovat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊